Objavljeno: 9.6.2007

XLAB sodeluje v snovanju razpršenih omrežij

Podjetje XLAB , član Tehnološkega parka Ljubljana, je z junijem pričelo sodelovati v štiriletnem projektu XtreemOS, katerega namen je zasnovati, razviti in promovirati operacijski sistem za podporo razpršenim računalniškim omrežjem (koncept Grid).

Razpršena omrežja tvorijo tisoči ločenih računalniških vozlišč, ki pripadajo različnim organizacijam in so povezani preko interneta. Projekt XtreemOS bo omogočil varno, zanesljivo in učinkovito deljenje virov teh računalnikov v okviru virtualnih organizacij. Končni cilj projekta je omogočiti uporabniku rabo virov v razpršenem okolju na tako preprost in varen način, kot danes uporablja vire na posameznem osebnem računalniku.

Razpršena omrežja omogočajo izvajanje programov, ki zahtevajo velike količine virov (računske moči, pomnilnika, ipd.). Delovanje mnogih programov se lahko izboljša, če se jih prilagodi in požene v razpršenem omrežju: danes se ta omrežja uporabljajo predvsem na področjih medicine, bioinformatike, za simulacije v različnih tehničnih panogah ter za znanstvene in finančne izračune in simulacije.

Proračun projekta znaša blizu 30 milijonov evrov, polovico prispeva Evropska komisija, polovico pa partnerji. Konzorcij, vodi ga IRISA (Rennes, Francija), tvori 18 partnerjev iz podjetij in akademskih organizacij, 16 jih je iz Evrope, dva pa sta iz Kitajske. Kitajska partnerja bosta uveljavila XtreemOS v hitro rastočih azijskih trgih.

Cilj projekta je razviti operacijski sistem, ki bo poenostavil upravljanje, programiranje in rabo izjemno velikega števila računskih virov v razpršenem omrežju. Operacijski sistem XtreemOS bo na voljo tako za posamezne osebne računalnike, kot tudi računske gruče in prenosne naprave (dlančnike in prenosne telefone) XtreemOS bo alternative današnjim programskim ogrodjem za vzpostavitev razpršenega omrežja, npr. ogrodju Globus Toolkit, ki je - zapletenosti in težavni vzpostavitvi ter upravljanju navkljub - danes najbolj razširjena rešitev za postavitev omrežja Grid.

Različna preizkusna okolja partnerjev bodo omogočila preizkuse s tisoči računalnikov: med njimi so omrežja Grid'5000 (Francija), DAS-3 (Nizozemska) in CNGrid (Kitajska). Programje zgrajeno v okviru projekta XtreemOS bo temeljilo na operacijskem sistemu Linux in bo distribuirano pod odprtokodno licenco. Tako se bo okrepilo mesto Evrope na raziskovalnih področjih operacijskih sistemov in omrežij Grid. Danes, navkljub dejstvu, da je bil operacijski sistem Linux začet v Evropi, ZDA prevladujejo na teh področjih.

http://www.xlab.si

http://www.xtreemos.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji