Objavljeno: 24.9.2008

XLAB sodeluje z NEC-om

Slovensko razvojno podjetje XLAB je podpisalo pogodbo z japonskim tehnološkim gigantom NEC, s katerim so sklenili dolgoročno partnerstvo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznan predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo, ISL Online, bo za NEC opravljal prenos odprtokodnih rešitev na prej omenjeno platformo. Ta vključuje osnovna razvojna orodja (GNU toolchain) in jedro operacijskega sistema Linux. Načrtuje se prav tako izvedba visoko zmogljivega vhodno-izhodnega sistema, združljivega s standardnimi sistemskimi klici jedra Linux.

Podjetji XLAB in NEC, natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija, sta se prvič srečali leta 2006 pri raziskovalnem projektu 6. okvirnega programa XtreemOS, katerega cilj je razvoj in promocija sistema, ki temelji na operacijskem sistemu Linux in omogoča vzpostavitev navideznih organizacij na omrežjih prihodnjih generacij. Rezultat dobrega medsebojnega sodelovanja pri projektu XtreemOS in visoka tehnična usposobljenost podjetja XLAB, ki uspešno sodeluje tudi pri ostalih mednarodnih in domačih razvojno-raziskovalnih projektih, sta odprla pot do večletne pogodbe z japonskim tehnološkim gigantom.

NEC je poleg družbe IBM danes najpomembnejši proizvajalec super računalnikov na svetu. Lansko leto predstavljeni računalnik SX9 se tako ponaša s procesorji, ki zmorejo procesirati do 102,4 Gflops (milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo) na jedro, sistem pa skupno zmore zmogljivost kar 839 Tflops. Sistemski pomnilnik je lahko velik do 1 TB, računalnik pa zmore prenos podatkov s hitrostjo kar 128 GB/s.

http://www.xlab.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji