Objavljeno: 24.7.2002

XML in podatkovne zbirke

XML kot opisni jezik vse bolj prodira v podjetja, ki z njim skušajo preoblikovati poslovne programe in izboljšati spletne storitve. Vendar se s temi načrti podjetij, zlasti med velikim družbami, kot so IBM, Microsoft in Oracle, vse bolj povečuje boj za uveljavitev standardov na področju poizvedovanj za podatki in arhitekturami podatkovnih zbirk s pomočjo XML. Kljub temu, da postaja XML standard za spletni opis podatkov, je sam sebi ovira v hitrejšem razvoju spletnih programov, predvsem zaradi premajhne povezanosti z različnimi podatkovnimi zbirkami..

IBM bo predstavil podporo XMLu z uporabo poizvedovalega jezika XQuery, ki bo že kmalu na voljo izbranim uporabnikom in preizkuševalcem skupaj z razvojno različico nove podatkovne zbirke DB2. Do konca leta pa bo vsem uporabnikom na voljo tudi dokončna različica z imenom Xperanto, ki bo polno izkoriščala jezik XQuery in bo kot cilj IBM-ove XML strategije povezovala strukturirane in nestrukturirane podatke v raznolikih okoljih.

Medtem se tudi pri podjetju Oracle trudijo z podporo XML, z izdelkom XDB, ki naj bi bil tesno povezan z jezikom XQuery.

Tudi Microsoft se na vsak način trudi povezati strukturirane in nestrukturirane podatke s svojima izdelkoma SQL Server in Exchange, pri tem pa uporabljajo svoje orodje SQL XML, ki so ga izdali februarja letos. Tudi SQL XML bo skladen z jezikom XQuery, vendar šele proti koncu naslednjega leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji