Objavljeno: 21.2.2006

XUL Runner

Po dolgotrajnem pričakovanju so razvijalci končno dočakali stabilno preizkusno različico izvajalnega okolja XUL Runner, ki omogoča preprostejše izvajanje aplikacij, razvitih v označevalnem jeziku XUL in z morebitnimi dodatnimi gradniki XPCOM. Najbolj znani primerki tovrstnih aplikcaji so seveda Mozillini spletni brskalnik Firefox, odjemalec za e-pošto Thunderbird in skupek SeaMonkey. XUL Runner 1.8 temelji na kodi, ki poganja aktualni Firefox 1.5.0.1

Seveda pa kombinacija XUL+XPCOM omogoča hiter razvoj praktično kakršnekoli aplikacije, ki ji je upodabljanje spletne vsebine in komunikacija preko omrežja toliko lažja, saj se lahko opre na že pripravljene zmogljivosti gradnikov Gecko (upodabljanje) in Necko (omrežje). Za povrhu je XUL izjemno preprosto orodje za oblikvoanje zmogljivih uporabniških vmesnikov. Aplikacije za XUL Runner seveda tečejo na vseh podlagah, kjer je na voljo izvajalno okolje (trenutno Okna, Linux in Mac OS X), poskrbeti moramo zgolj za usetrezne različice dodatnih gradnikov XPCOM, če smo jih pri razvoju naše aplikacije potrebovali.

XUL Runner bo ponudil tudi mehanizme za nameščanje, vzdrževanje, nadgradnjo in odstranjevanje aplikacij. Projekt pa vključuje tudi razvoj knjižnice (libxul), ki bo omogočala vgradnjo zmogljivosti izvajalnega okolja kar neposredno v druge programe. Razvijalci, ki jih XUL zanima, lahko veliko informacij najdejo na spletišču XULPlanet.

http://developer.mozilla.org/en/docs/XULRunner

http://www.xulplanet.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji