Objavljeno: 16.6.2008

Yahoo podpisal z Googlom

Po številnih preobratih in v bitki z Microsoftom je Yahoo vendarle podpisal pogodbo z družbo Google, po katerem bodo uporabili njihov istem za oglaševanje v svojih spletnih servisih ter iskalniku. Yahoo bo pri tem obdržal nadzor nad tem kje in kdaj bo prikazoval reklame, po ocenah pa naj bi jim dogovor z družbo Google navrgel dodatnih 800 milijonov dolarjev na leto.

S tem korakom se je najbrž dokončno končala zgodba s poskusom prevzema družbe Yahoo s strani Microsofta. Microsoft je do zadnjega poskušal kupiti Yahoojev iskalnik, za katerega so kot kaže bili pripravljeni plačati kar 9 milijard dolarjev (milijarda za samo tehnologijo, 8 milijard kot vložek v samo podjetje). Toda vodstvo družbe Yahoo je ocenilo, da lahko v lastni režiji doseže več.

Natančneje prebiranje sporočila javnosti nakazuje, da se dogovor z družbo Google ne nanaša zgolj na oglaševanje. Google in Yahoo naj bi po dogovoru sodelovala tudi na drugih področjih, med prvimi pa naj bi bila medsebojna zdržljivost na področju trenutnega sporočanja. Najbrž je moč pričakovati sodelovanje tudi na drugih področjih.

Čeprav se zdi, da je zgodbe z Microsoftom konec pa analitiki menijo, da dokončne potrditve še lep čas ne bo. Microsoft menda še naprej lobira za dosego svojih ciljev, prav tako pa se s početjem vodstva Yahooja še naprej ne strinjajo nekateri veliki delničarji, s Carlom Icahnom na čelu. Tudi zgodba z družbo Google ima zanimivo klavzulo, po kateri lahko Google prekine pogodbo, v kolikor se nadzorni delež lastništva v družbi Yahoo spremeni.

http://www.yahoo.com

http://www.google.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji