Objavljeno: 17.6.2010

YouTube je tudi video urejevalnik

Google še naprej širi zmožnosti video servisa YouTube. Sredi junija so dodali zmožnost preprostega urejanja uporabnikovih video posnetkov. Čeprav urejevalnik še zdaleč ni nadomestilo za namenske programe, kot sta Adobe Premiere in Apple Final Cut, se več kot dostojno odreže pri preprostem združevanju, rezanju in drugih preprostih aplikacijah.

Več posnetkov lahko združimo v enega, dodamo glasbo za ozadje in celoto posnamemo kot nov posnetek, ki je zopet objavljen na servisu YouTube. Pri obdelavi delamo na približku v nizki ločljivosti, pri končni obdelavi pa se montaža izvrši na Googlovih strežnikih. Zaradi vsega tega je montaža sila preprosta in hitra, le zadnji korak lahko nekoliko traja, v odvisnosti od dolžine in ločljivosti posnetkov.

Google s tem korakom išče nove priložnosti za spletne storitve in širi prisotnost na področju spletnih večpredstavnih storitev. Pred časom so kupili tudi družbo Picnik, ki omogoča podobno preprosto urejanje fotografskega materiala, tako da lahko pričakujemo v bodoče še več novosti na tem področju. Zanimivo bo tudi spremljati ali se bo Google odločil povezati vsa ta orodja v celoto, podobno kot so to za poslovni segment naredili v primeru paketa Google Apps. Prav tako je moč pričakovati, da bo današnje osnovne zmožnosti video urejanja Google postopoma nadgrajeval in morda nudil tudi plačljive storitve za napredne funkcije.

http://www.youtube.com/editor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji