Objavljeno: 6.7.2010

YouTube ostaja zvest Flashu

Potem ko je Google že v začetku leta omogočil predvajanje nekaterih videoposnetkov na strani YouTube zgolj z uporabo tehnologij HTML5 in brez vtičnika Adobe Flash, je dal slutiti, da so nekadnji tehnologiji podjetja Macromedia šteti dnevi.

Flash ima namreč poleg nekaterih nespornih konkurenčnih prednosti pred spletnimi standardi tudi številni pomanjkljivosti. Gre namreč za zaprto tehnologijo, nad razvojem katere bdi eno samo podjetje (Adobe), poleg tega pa je tudi sorazmerno procesorsko potratna in odgovorna za velik delež sesutij brskalnikov.

Tako čedalje več brskalnikov poganja vtičnike kot so Flash v ločenih procesih, da s tem omejijo število sesutij. Apple pa se je celo odločil, da Flasha ne podre na svojih mobilnih napravah (iPhone, iPod, iPad) in se preko Steva Jobsa zapletel v javno polemiko z ustanovitelji podjetja Adboe o odprtosti in celo smiselnosti obstoja Flasha.

Drugačnega mnenja so očitno pri YouTubu, saj nedavna objava na njihovem blogu jasno utira pot nadaljnji uporabi Flasha. Google sicer velja za podpornika odprte kode in odprtih standardov, vedar se na kratek rok vendarle ne namerava dokončno posloviti od Adobejeve tehnologije.

YouTubov programer John Harding je zapisal, da HTML5 sicer omogoča predvajanje njihovih videov tudi na napravah, ki ne podpirajo Flasha. Toda slednji ostaja "najboljša platforma za potrebe distribucije YouTubovih videov", zato njihov glavni predvajalnik ostaja zgrajen s to tehnologijo.

Harding kot glavno pomanjkljivost videa HTML5 izpostavlja neenotno podporo kodekom v brskalnikih (WebM in H.264), našteva pa tudi druge: možnost preskoka na določeno časovno točko videa, podporo predvajanju čez cel zaslon, vgradnjo videa na zunanje spletne strani, podporo DRM, podporo kameram in mikrofonom itd.

Kako dolgo bo Google vztrajal na podpori Flashu je odvisno predvsem od tega, kako hitro bodo spletni standardi ponudili bolj izpopolnjeno alternativo Flashu kot danes. Večina pomanjkljivost bi sicer lahko bila odpravljena kmalu, saj so rešitve že v razvoju.

Po drugi strani pa je vprašanje, ali niso razlogi za ohranjanje Flasha tudi politični v smislu kljubovanja Applu.

www.youtube.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji