Objavljeno: 26.2.2014

Z geolokacijo proti zlorabam kartic

Mastercard in Syniverse, ameriški ponudnik storitev gostovanja na tujem, skupaj razvijata  zaščito proti zlorabam kreditnih kartic.Način je preprost, plačilo s kartico je odobreno samo, če sta kartica in mobilni telefon imetnika v času plačila na istem mestu. S tem nameravajo vsaj delno zajeziti poplavo kartičnih zlorab, ki so konec lanskega leta (spomnimo se afere Target) dodobra prestrašile kupce, ki so dotlej menili, da fizično – torej ne spletno – nakupovanje ne nosi s sabo velikih nevarnosti.

Na ta način pa naj bi se zmanjšalo tudi število zavrnjenih transakcij, torej plači, ki jih banke ne želijo izvesti iz tega ali sumljivega onega razloga. Pri Mastercardu namreč trdijo, da je takih kar med 50 in 80 odstotkov zavrnjenih transakcij.

Preverjanje preko Syniversove platforme traja 300 milisekund, toliko namreč traja določanje lokacije gostujočega telefona in pošiljanje povratne informacije o odobritvi ali zavrnitvi transakcije.

Seveda pa nova storitev ne bo le overjala plačil, pač pa bo kupcem, ki se bodo nahajali v bližini določene trgovine, ponujala tudi posebne ugodnosti in ponudbe, povezane s to trgovino.

Novost je v fazi pilotskega projekta, ki ga od široke uporabe loči še kar nekaj ovir; prva je zasebnost, s katero težave napočijo v trenutku, ko gre za lokacijo določenega posameznika. Te se sicer hitro razrešijo s strinjanjem uporabnika, bolj zanimivo pa je ali bo novost vendarle uspela k sodelovanju spraviti ponudnike telekomunikacijskih storitev in do tehnoloških novosti že pregovorno nezaupljive bankirje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 26.2.2014 | 10:40

Prideš po par dneh na safariju v en kamp. Hočeš si kupit osvežilno pijačo in potegneš ven kreditno kartico. Pol pa začneš besno pogledovat po štacuni, kje si boš lahko nafilu mobi, preden boš lahko prišel do svojega odmerka karameliziranega cukra ali pa hmeljevega napitka :-)

Matjaž Klančar | 26.2.2014 | 10:53

Dobra! :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji