Objavljeno: 15.7.2010

Z novim razpisom do 2 Mb/s v (skoraj) vsako vas do leta 2013

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je objavilo drugi razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij, v katerem je na voljo 37 milijonov evrov, s katerimi naj bi pospešili doseganje cilja - internetno povezavo za vsako evropsko gospodinjstvo s hitrostjo vsaj 2 Mb/s do leta 2013.

Prvi tovrstni javni razpis je sicer izšel že v letu 2007 (tedaj je bilo razdeljenih 47 milijonov evrov), na razpisu izbrani projekti pa potekajo v 20 slovenskih občinah. Vsi bodo predvidoma zaključeni še letos, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar, dr. József Györkös. Število gospodinjstev na belih lisah, ki jim bo z izbranimi projekti omogočen dostop do širokopasovnega omrežja, pa je 15.921.

Izkušnje iz prvega razpisa so pokazale, da so se pojavile zlorabe komercialnega interesa, ki so ga izrazili posamezni operaterji, zato so bile na pobudo MVZT sprejete spremembe Zakona o elektronskih komunikacijah. Te obvezujejo operaterje, ki izrazijo komercialni interes na posameznem področju, da ga v roku dveh let tudi uresničijo. V nasprotnem primeru so predvidene zelo visoke denarne kazni. V preteklem obdobju so namreč nekateri izbrani na razpisu zahtevali previsok znesek za posamezen priključek (tudi nad 20 evrov), kar ni bilo v duhu razpisa in je ohromilo nadaljnje širjenje.

Z razpisom želi država povečati število širokopasovnih priključkov in posledično zmanjšati število belih lis v Sloveniji. Čeprav bodo na razpisu na voljo izdatna sredstva, pa še ne bodo zadostovala za pokritje vseh belih lis v Sloveniji. Zato si bo ministrstvo v ta namen prizadevalo pridobiti čim višja evropska sredstva tudi v naslednji finančni perspektivi.

http://www.mvzt.gov.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji