Objavljeno: 20.7.2002

Za Gorona Moorea "Ista soba, drugi Bush"

Eden od ustanoviteljev Intela in avtor slavnega Moorovega zakona Gordon Moore je v Beli hiši prejel predsedniško odličje svobode, najvišje priznanje, ki ga ZDA podeljujejo civilistom. Ko je leta 1965 še delal za podjetje Fairchild Semiconductor, je Moore ob pisanju članka o razvoju procesorjev za revijo Electronics Magazine prvič zapisal trditev, da se število tranzistorjev na procesorju podvoji vsako leto. Tri leta kasneje je skupaj z Robertom Noyceom ustanovil Intel, ko je leta 1975 postal njegov direktor, pa je svojo trditev spremenil in ugotovil, da se bo število tranzistorjev na procesorjih podvajalo vsaki dve leti. Ta trditev je sedaj znana kot Mooreov zakon.

V intervjuju po podelitvi je Moore napovedal, da bo zakon najverjetneje veljal še sedem do osem let, potem pa bo naletel na omejitve fizike. Procesorji so trenutno sestavljeni iz delov, ki so veliki 130 nanometrov, že naslednje leto pa bodo tranzistorji veliki le še 100 nanometrov. Vendar pa po Moorovem predvidevanju manjših sestavin kot je 30 nanometrov ni mogoče izdelati zaradi fizikalnih omejitev. Oziroma kot se je izrazil Moore, >>te resno preseneti, ko ugotoviš, da so vse zadeve sestavljene iz atomov<<. Čeprav so revolucionarna odkritja v tehnologiji že večkrat dokazala, da Moorov zakon lahko živi še naprej, pa Moore ni prepričan, da bo revolucija prišla tako hitro. Nanotehnologija, ki naj bi omogočala izdelavo zares majhnih procesorjev je še v eksperimentalni fazi in čeprav so znanstveniki že uspeli izdelati takšne tranzistorje, pa je po Moorovem mnenju namestiti milijarde takih tranzistorjev na procesor povsem druga stvar.

Kljub vizionarskem Moorovem zakonu, pa se je Gordon Moore pri napovedih razvoja tehnologije že večkrat uštel. Tako denimo priznava, da sploh ni verjel, da bi se IBM-ov koncept osebnega računalnika lahko prijel, temveč je bil prepričan, da bo avtomobilska industrija največji kupec mikroprocesorjev. Svoj osebni računalnik je kupil šele v poznih osemdesetih ob prihodu procesorjev 386.

V intervjuju po slovesni podelitvi odličij se je Gordon Moore, ki je pred dvanajstimi leti od prvega predsednika Busha prejel državno odličje za tehnologijo, pred novinarji pošalil, da je bilo skoraj tako kot takrat, >>ista soba, drugi Bush.<< Poleg njega sta odličja prejela tudi Nelson Mandela in Placido Domingo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji