Objavljeno: 11.2.2002

Začenja se čakanje na naslednje Windows - Longhorn

Kljub temu, da je Microsoft šele dodobra začel s prodajo operacijskega sistema Windows XP (slovensko različico šele pričakujemo), strokovna javnost vse bolj pogosto govori tudi o njegovih naslednikih Longhorn in Blackomb. Za zdaj so to bolj ali manj ugibanja, toda dejstvo je, da razvoj že poteka. Za zdaj je že znano, da bo prvi naslednik, z delovnim imenom Longhorn vseboval nekoliko spremenjen uporabniški vmesnik, predvsem za lažjo rabo v različnih ciljnih napravah (predvsem tistih za domačo rabo).

Nekateri pa napovedujejo tudi večje strukturne spremembe. Po nekaterih virih naj bi naslednja različica Windowsov vsebovala relacijsko datotečno shrambo, kar pomeni, da bi del tehnologije znane v sedanjem podatkovnem strežnik SQL Server našel mesto v samem operacijskem sistemu. Taka smer razvoja nakazuje tesnejšo povezavo med odjemalcem in drugimi poslovnimi rešitvami.

Microsoft menda tudi razmišlja o vključitve omrežne tehnologije vsak z vsakim (peer to peer), ki bi omogočala bolj enostavno in prilagodljivo možnost povezovanja kot današnja oblika delovnih skupin. Spremembe so sicer mišljene za bolj učinkovito uporabo orodij za elektronsko sodelovanje, kot je NetMeeting, toda vprašanje je, če bo ostalo samo pri temu. Ne smemo pozabiti, da je Microsoft pred časom vložil 51 milijonov dolarjev v družbo Groove Networks (ki ga vodi oče paketa Lotus Notes, Ray Ozzie), ki razvija paket za sodelovanje prek povezav vsak z vsakim.

Vprašanje pa je, kdaj bosta projekta Longhorn in Blackomb prišla na vrsto. Po nekaterih vesteh so prvi okvirni roki že nekoliko prestavljeni, predvsem kar se tiče sistema Blackcomb. Vsekakor izdelkov ne moremo pričakovati pred letom 2004.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji