Objavljeno: 24.6.2008

Zagon Firefoxa 3 v Sloveniji

Danes je v ljubljanski Kiberpipi potekala tiskovna konferenca ob izdaji nove različice brskalnika Firefox, ki je hkrati tudi prva točka na sporedu posebnega dogodka Firefox Release Event 2008, ki obeležuje izid tretje velike različice Firefoxa.

Osrednji govornik na tiskovni konferenci je bil Tristan Nitot, predsednik Mozilla Europe, ki je predstavil glavne novosti Firefoxa 3 v primerjavi s konkurenčnimi brskalniki in predhodnjimi različicami Firefoxa. Največji pomen pripisuje izboljšani zmogljivosti Firefoxa pri izvajanju JavaScripta in pri porabi pomnilnika. Omenil pa je tudi nekaj novih funkcij, kot je "veličastna vrstica" (Awesome Bar), ki se sproti uči in uporabniku predlaga strani, ki jih bo najverjetneje želel obiskati.

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je spregovorila o podpori odprte kode s strani države. Med drugim je poudarila pomen programske opreme, temelječe na odprti kodi, tako za javno upravo kot tudi gospodarstvo in zasebnike. "Odprta koda postaja resen element na področju informacijske družbe in vse več je tistih, ki spoznavajo njene prednosti in priložnosti", je še dejala ministrica.

Novinarske konference so se udeležili še Zbigniew Braniecki, Community Evangelist Mozilla Europe, predstavnik projekta slovenjenja Firefoxa in predstavnika organizatorjev - Kiberpipe in Društva študentov informatike. Trenutno so na sporedu različna predvanja, na katerih bodo nastopili Tristan Nitot, Zbigniew Braniecki in nekaj predstavnikov domačih podjetij, ki razvijajo lastne rešitve, povezane z brskalnikom Firefox. Ogled predavanj je mogoč tudi v živo preko interneta na naslovu http://firefox.kiberpipa.org:8000/.

www.kiberpipa.org/firefox

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji