Objavljeno: 9.6.2002

Zahteve po večji protipiratski zaščiti v EU

Organizacije za zaščito avtorskih pravic kot sta Motion Picture Association (MPA) in Business Software Alliance (BSA) so na posvetovanju v Madridu sprejele pobudo Evropski skupnosti o višjih zahtevanih stopnjah protipiratskih zaščit.

Eden od ključnih predlogov organizacij je uzakonitev zahteve po edinstveni kodi (Source Identification Code), ki bi morala biti zapisana na vsakem nosilcu CD in DVD, ki bo na prodaj v državah Evropske unije. Take kode bi predvsem olajšale iskanje virov piratskih izdelkov, hkrati pa bi nosilce CD in DVD takšne kode lahko takoj spoznali kot piratske izdelke. Temu nasprotujejo mnoga društva za zaščito zasebnosti, saj menijo, da bi te kode lahko omogočile nadzor uporabnikov.

Drugi ukrepi, ki jih organizacije za zaščito avtorskih pravic zahtevajo, pa se osredotočajo predvsem na postopke aretacije in kaznovanja piratov, saj menijo, da so v državah EU preveč dolgotrajni, zaradi česar naj racije in inšpekcijski pregledi pogosto ne bi več našle dokazov o kršitvi avtorskih pravic. Poleg tega menijo, da bi kazni morale biti znatno višje, vsaj enake tržni vrednosti piratskih izdelkov. V EU sodniki pogosto določijo kazen glede na dobiček, ki ga je imel pirat, kar pomeni, za plača kazen v vrednosti zaslužka, ki ga je imel, ne pa dejanske, pogosto tudi nekaj stokrat višje vrednosti piratiziranega izdelka. V Sloveniji smo očitno precej bolj ostri kot v EU, saj morajo podjetja, ki uporabljajo nelegalno programsko opremo plačati kar sedemkratno vrednost te programske opreme.

http://www.bsa.org

http://www.mpaa.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji