Objavljeno: 18.7.2023 05:00

Zaradi tiskarskih škratov ameriško vojaško pošto dobiva Mali

Ameriška vojska uporablja posebno vrhnjo domeno .mil, s čimer splošna javnost niti ni široko seznanjena, saj za to ni potrebe. Država Mali ima domeno .ml. V idealnem svetu bi ti domeni mirno soobstajali v svojih paralelnih vesoljih. A v realnem svetu elektronsko pošto pošiljajo ljudje, ki se motijo in zatipkajo.

Na različne domene .ml, ki sploh ne obstajajo, že desetletje leti na tone elektronske pošte, ki bi morala potovati na strežnike ameriške vojske. Na to javno opozarja Nizozemec Johannes Zuurbier, ki že desetletje upravlja malijsko vrhnjo domeno. Sprva ni vedel, zakaj se pojavlja toliko zahtevkov po neobstoječih domenah, ko se mu je posvetilo, da gre za elektronsko pošto, jih je začel spremljati. Kot pravi, se je v teh letih nabralo že ogromno primerov.

Večinoma gre resda za spam, včasih pa za podatke, ki niso tajni. A tudi to je problematično. Stalni dotok teh podatkov morebitnemu napadalcu omogoča, da pridobi precej koristnih obveščevalnih informacij. V nekaterih primerih so na napačne naslove romali že urniki ameriških generalov ob obiskih v tujini, vključno s številkami hotelskih sob.

Kmalu se bo desetletna pogodba iztekla in nadzor nad domeno .ml bo pridobil malijska vlada. Ta je zaveznica Rusije, zato so tovrstni zablodeli zahtevki problematični. Ameriška vojska poudarja, da iz njenega omrežja ni možno pošiljati na domene .ml, povem drugače pa je za zunanje pošiljateljev, kjer omejitev praktično ni.

Financial Times

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji