Objavljeno: 7.9.2001

Zaščita avtorskih pravic v Microsoft Readerju zlomljena

Neimenovan programer je v vplivni znanstveni reviji Technology Review, ki jo izdaja Inštitut za tehnologijo iz Massachusettsa (MIT) objavil, da je zlomil zaščito v Microsoftovem programu za elektronske knjige MS Reader. Zaščita v tem popularnem programu, ki naj bi imel že preko milijon uporabnikov, omejuje uporabo elektronske knjige na le dve napravi, na primer osebni in ročni računalnik. S tem je sicer poskrbljeno za nedovoljeno posojanje ali izmenjevanje datotek, vendar pa je uporabnikom onemogočeno branje knjige na tretji napravi, ali v primeru nadgradnje oziroma zamenjave računalnika.

Program prodora zaščite deluje tako, da najprej pridobi kodirne šifre za specifično knjigo in za različico Readerja, v kateri se uporablja, nato pa knjigo razstavi na osnovne elemente, kot sta tekst in grafika, ter jih posamezno shrani v mapo na računalniku. Te datoteke je nato mogoče odpreti s spletnim brskalnikom. Eden izmed elementov, ki jih program izkorišča, je lastnost Microsoftove storitve Passport, ki je ključni element strategije .NET in eden izmed korakov pri kodiranju elektronske knjige.

Programer je v članku zapisal, da namerava postopek uporabljati zgolj v lastne namene in ga ne bo javno objavil, vendar že sama objava članka postavlja pod vprašaj sodni postopek, ki teče proti ameriškemu programerju ruskega rodu Dimitryju Sklyarovu zaradi zloma zaščite v sorodnem Adobeovem programu eBook Reader. Sklyarova so aretirali zaradi avtorstva programa Advanced eBook Processor, grozi pa mu kazen do 25 let zapora in 2,25 milijona dolarjev kazni zaradi kršitve zakona o digitalnih avtorskih pravicah. Mnogi strokovnjaki za kripografijo in drugi analitiki menijo, da je pravna gonja proti Sklyarovu izjemno škodljiva, tako za uporabnike, kot tudi za kriptografe, saj je prav skušanje razbijanja zaščite glavni vodnik razvoja na tem področju.

http://www.technologyreview.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji