Objavljeno: 20.3.2004

Zasloni vsepovsod

Sprehod po CeBITu obiskovalcu daje vedeti, da bomo (ali pa naj bi) čez nekaj let prav vsi imeli televizorje z zaslonom LCD. Pred leti je veljalo, da bo to vlogo prevzeli plazemski zasloni (pa so predragi), kasneje je dobro kazalo projektorjem (predrage žarnice), LCDjem bi znalo uspeti.

Vsak proizvajalec zaslonov LCD, ki kaj da nase, je imel na svojem razstavnem prostoru različne velikostne serije televizorjev LCD. Resnici na ljubo je bilo največ majhnih, do 17 palčnih, ki so pravzaprav po vseh merilih za televizor premajhni. So pa zaenkrat edini, ki imajo sprejemljivo ceno. Prihodnost pa, kot kaže, obeta, saj smo na razstavnih prostorih LG in Samsung videli res gigantske zaslone LCD z odlično sliko. Saumsungov model je imel premer diagonale celih 57 palcev oz. 1,5 metra!

Vendarle pa ne kaže, da bi razvoj LCD zaviral plazemske zaslone, ki se vse bolj uporabljajo za večje prikazovalnike (na sejmih, letališčih). Še ne dolgo tega je bila meja, prek katere plazemski zasloni niso mogli, okoli 60 palcev. Na CeBITu smo (spet na razstavnih prostorih LG in Samsung, pa tudi Fujitsu) videli tudi veliko večje zaslone. LG se je pohvalil z >>največjim plazemskim zaslonom na svetu<<, ki ima premer diagonale kar 74 palcev (1,87 metra), le korak stran pa je še večjega prikazoval Samsung - 80 palcev oz. 203 cm! Tretji Korejski velikan - Hyundai - se je velikih plazemskih zaslonov lotil na drugačen način. Prevzel je Orionovo tehnologijo in prikazal zaslon z diagonalo 84 palcev (2,12 metra), ki je sestavljen iz štirih plazemskih zaslonov, ki so med seboj razmaknjeni manj kot 3 milimetre, kar je za ogled od daleč neopazno.

In ko smo že pri zaslonskih tehnologijah - na letošjem CeBITu presenetljivo >>manjka<< tehnologija OLED. Sanyo, ki je že lani prikazal 15 palčni zaslon OLED, ga letos ni prikazoval. Po njihovih besedah, ker še niso razvili nič boljšega od tega. OLED je bilo pravzaprav edino videti v majhnih video očalih, ki jih je prikazalo podjetje Leadtek. Očala imajo vgrajena dva zaslona OLED z ločljivostjo 800 × 600 pik, zmorejo pa prikazovati računalniško ali video sliko. Nekaj takega torej, kot je Olympus prodajal že pred leti, le da so bili takrat vgrajeni zasloni LCD bistveno debelejši in težji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji