Objavljeno: 15.8.2003

ZDA ne zanima pomanjkanje IP naslovov

Medtem, ko se svet počasi pripravlja na prehod na novi standard določanja spletnih naslovov IPv6, ostaja severna Amerika ob strani. To lahko onemogoči največjo spremembo v tehnološki zgodovini interneta. Novi standard bi izjemno povečal število različnih naslovov, ki so na voljo za priključevanje osebnih računalnikov in drugih naprav na splet. Zamenjal naj bi dosedanji sistem označevanja IPv4, ki grozi, da bo v Evropi in Aziji kmalu popolnoma izkoriščen.

ZDA tega problema še dolgo ne bodo čutile, če sploh, saj imajo več osnovnih omrežij. Drag prehod na novi standard v zadnjem času vseeno nekoliko bolj zanima tudi ZDA, saj se je za uvedbo standarda IPv6 pred mesecem dni odločilo obrambno ministrstvo. To naj bi to storilo le zaradi varnostnih razlogov, kar pa za druge uporabnike ni tako pomembno. Zaenkrat ostaja na voljo še milijarda naslovov IP, kar se zdi veliko, vendar lahko države zajemajo iz neprimerno manjšega števila. Indija ima na primer na voljo le 2 milijona IP naslovov. Po celem svetu pričakujejo hitro rast števila naslovov zaradi vse boljše prodaje brezžičnih naprav, ki dostopajo do spleta.

Cena prehoda na novi standard bo pomenila večji napor, kot je pomenil uspešen prehod na leto 2000 (Y2K). Ponovno bi bilo treba nastaviti vsako posamezno napravo priključeno na internet. Operacijski sistemi so v večini primerov že prirejeni za prehod na novi standard. Tako je družba Microsoft vključila standard v okolje Windows XP, najnovejša različica okolja MacOS družbe Apple prav tako. Prav zdaj poteka vključevanje standarda tudi pri okoljih s prosto izvorno kodo.

http://www.ipv6.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji