Objavljeno: 22.9.2009

ZDA proti poravnavi z Googlom

Google je v svojih načrtih za digitalizacijo knjižnega gradiva naletel na mogočno oviro. Ameriško pravosodno ministrstvo je namreč pozvalo sodišče v New Yorku, naj zavrne predlagano poravnavo, ki jo je Google ponudil založnikom in nosilcem avtorskih pravic kot nadomestilo za uporabo in objavo gradiva v digitalni obliki. Znano je, da je Google v sporu z avtorji in založniki napovedal, da bo ustanovil poseben sklad v višini 125 milijonov dolarjev, ki jih bo posebnem ključu razdelil med nosilce avtorskih pravic.

Ameriška vlada zdaj tudi pod pritiskom zainteresirane javnosti in nekaj močnih lobijev trdi, da je predlagano poravnavo potrebno zavrniti v celoti, vsaj v sedanji obliki, saj ne ustreza veljavnim zakonom o avtorskih pravicah in protimonopolnim ukrepom. Znano je, da so se praktično vsi tekmeci, na čelu z Amazonom, Yahoojem in Microsoftom uprli predlagani poravnavi in celo ustanovili posebno interesno združenje za lobiranje proti dogovoru z Googlom. Poravnava je bila dogovorjena oktobra 2008, po tem, ko so združenja založnikov in avtorjev tožila Google zaradi kršitev avtorskih pravic.

Pravosodno ministrstvo specifično očita, da dogovor v trenutni obliki daje preveč moči odločanja samemu Googlu, zlati tedaj, ko lastnika pravic knjižnega dela ni mogoče najti, nudi premalo zaščite avtorjem izven ZDA in onemogoča konkurenco pri distribuciji in prodaji digitalnih gradiv. Sodišče se bo o predlagani poravnavi odločalo naslednji mesec.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji