Objavljeno: 11.10.2003

Združenje GSM: UMTS ni nevaren

Nedavna raziskava nizozemskih vladnih teles o nevarnostih mobilnih omrežij tretje generacije (UMTS) je doživela burne reakcije po vsem svetu, predstavniki združenja GSM Association in proizvajalcev opreme za UMTS pa so jo že razglasili za nepopolno in neprepričljivo.

Nizozemska raziskava je ena izmed prvih, ki se je osredotočila na vpliv baznih postaj UMTS in ne na same mobilne telefone. Rezultati so pokazali, da se je statistično pomemben del vzorca vključenih v raziskavo v bližini vključenih baznih postaj pritoževal zaradi glavobolov in slabosti. Raziskava je tudi ugotovila, da bazne postaje GSM nimajo takšnega vpliva.

Združenje GSM Association, ki združuje operaterje in podjetja je bilo med prvimi, ki so to nizozemsko raziskavo označili kot nepopolno in neprepričljivo ter zagotovili, da so omrežja tretje generacije povsem varna. Mnenju združenja so se pridružili tudi proizvajalci opreme UMTS, ki sicer niso želeli komentirati te raziskave. Izjav glede nizozemske raziskave tudi niso hoteli dajati v nemškem združenju za raziskave vplivov radijskih oddajnikov, kjer so že pričeli izvajati podobno študijo.

http://www.gsmworld.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji