Objavljeno: 8.9.2006

Železni python je tu

Sredi leta 2003 je Jim Hugunin pričel raziskovati srce Microsoftove pobude .net, skupni izvajalni sistem za različne programske jezike (CLR). Čeprav je bil njegov namen dokazati neprimernosti sistema, kot je CLR, za različne dinamične, skriptne jezike, je ugotovil ravno nasprotno in pričel s prenosom priljubljenega, zelo dinamičnega programskega jezika python nanj. Izkušenj je imel dovolj, saj je bil avtor Jythona, prenosa jezika python na javanski izvajalni stroj JVM. Nov izdelek, znan pod imenom IronPython, je nedavno dočakal prvo uradno različico, 1.0. Hugunin je kmalu bo objavi svojih prvih poizkusov s pythonom na CLR pritegnil zanimanje Microsofta, še posebej razvojne skupine izvajalnega sistema, kjer so ga kmalu tudi zaposlili, tako da ima IronPython visoka priporočila, saj je navsezadnje delo razvijalca, ki ima neposredni stik do programerjem samega ogrodja .net. Tako ne čudi, da IronPython izjemno učinkovito izkorišča vse novosti ogrodja .net 2.0.

Čeprav se zdi ponudba še enega okolja za python odvečna, je IronPython privlačna izbira za marsikoga. Obljublja do 70% večjo zmogljivost od pythona za arhitekturo x86, razvitega v C, poleg izjemno bogate knjižnice pythona lahko uporablja tudi knjižnice ogrodja .net, z IronPythonom lahko razrede slednje tudi razširjamo z dedovanjem.

Vseeno IronPython ni popolnoma združljiv z izvirnikom, predvsem zaradi različnega porekla, vendar se avtor trudi ustrezno dokumentirati vse nedzružljivosti. Vse podrobnosti, vključno z samim orodjem, ki je na voljo pod zelo liberalnim dovoljenjem BSD, lahko najdemo na njegovi spletni strani znotraj spletišča CodePlex.

http://www.codeplex.com/Wiki/view.aspx?ProjectName=IronPython

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji