Objavljeno: 26.7.2005

Zemljevidski dvoboj

Microsoft in Google sta se spopadla na novem področju - lokacijskih storitvah in digitalnih zemljevidih, ki jih nudita na svojih spletnih dvereh. Microsoft je tako v okviru spletnih dveri MSN predstavil novo storitev imenovano Virtual Earth, ki poleg iskanja lokacije na zemljevidu do nivoja hišne številke (velja samo za severno Ameriko) omogoča tudi prikaz satelitskega posnetka lokacije, ob čemer na digitalno fotografijo zna narisati tudi imena ulic in druge označbe.

Uporabniki se lahko z virtualnim kompasom preprosto premikajo po zemljevidu, povečujejo in zmanjšujejo merilo in prebirajo oznake, ki so shranjene v obsežni podatkovni bazi. Zanimiva je možnost trenutnega lociranja uporabnika (funkcija Locate Me), ki določi položaj na podlagi triangulacije z javnimi baznimi postajami Wi-Fi ali pa prek IP številke uporabnika (kar je manj natančno). Najdene zemljevide lahko uporabnik shrani, natisne ali pa pošlje kot priponko v elektronskem sporočilu.

Virtual Earth je trenutno še v razvojni fazi, Microsoft pa ima s servisom še zelo velike načrte. Med drugim pripravljajo za jesen nov pogled na zemljevide, kjer bodo uporabniki lahko spremljali objekte in druge značilnosti pod kotom 45 stopinj v navideznih treh dimenzijah. Tehnologijo bo prispevalo podjetje Pictometry International. Virtual Earth bo dokončno objavljen sredi jeseni, tedaj pa bo povezan tudi z drugimi spletnimi storitvami dveri MSN.

Glavni tekmec družbe Microsoft je tudi na tem področju Google, ki je že pred nekaj meseci predstavil razvojno različico svoje storitve, ki jo imenujejo Google Maps. Na isti dan, kot je Microsoft predstavil MSN Virtual Earth, je Google prenovil svoj servis, ki poleg navadnega zemljevida in satelitskega posnetka prav tako omogoča tako imenovani hibridni pogled, kjer so vektorski podatki postavljeni čez rastrske posnetke. Tudi Google ima s svojim servisom velike načrte. Škoda le, da oba servisa za zdaj zelo slabo pokrivata ostanek sveta. Za primer prikazujemo največjo možno povečavo Slovenije, ki je na voljo v obeh servisih.

MSN Virtual Earth.

MSN Virtual Earth - Slovenija.

Google Maps.

Google Maps - Slovenija.

http://virtualearth.msn.com

http://maps.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji