Objavljeno: 21.10.2013

Zmagoslavje tablic

 Prodaja tabličnih računalnikov bo v letošnjem letu glede na lani višja za spoštljivih 53 odstotkov, poroča najnovejša Gartnerjeva analiza. Za protiutež se bo prodaja prenosnikov in namiznikov zmanjšala za okoli 11 odstotkov.

 Prelomni podatki prihajajo ravno v času, ko Apple predstavlja svojo novo serijo iPadov in bo Microsoft začel s prodajo druge generacije svojih Surfacev. Drugi letošnji mejnik pa je zagotovo dejstvo, da bo prodaja Androidnih tablic vseh proizvajalcev prvikrat, čeprav le za las, presegla skupno število vseh prodanih iPadov; prvih se bo letos prodalo 91,5 milijona ali 49,6 odstotni delež, iPadov pa 89,6 milijona ali 48,6 odstotka. Tablic z operacijskim sistemom Windows, ki so šele vstopile na prizorišče, se bo prodalo le nekaj več kot tri milijone ali okoli 1,7 odstotka vseh.

 Pri deležih posameznih proizvajalcev je po podatkih iz zadnjega kvartala še vedno najmočnejši Apple z 32 odstotnim deležem, sledi pa mu Samsung z 18 odstotki. Med vsemi napravami, torej med namizniki, prenosniki, ultralahkimi prenosniki, pametnimi telefoni in tablicami – mimogrede, vsega tega se bo letos prodalo okoli 2,3 milijarde kosov) ima najvišji, 38 odstotni delež operacijski sistem Android, sledijo pa mu okna s 4,3 in iOS z 1,2 odstotnim deležem.

 Letošnje praznične nakupe naj bi predvsem zaznamovale manjše tablice, ki močno pridobivajo na popularnosti, zlasti take  z diagonalo zaslona pod osmimi palci. Gartnerjeva raziskava med 21.500 uporabniki v osmih državah sveta je pokazala, da jih ima nekaj manj kot polovica vprašanih tablični računalnik z zaslonom take ali manjše velikosti.

 Pa še nekaj prerokovanja o tem, kako se prijemlje najnovejša zvrst naprav, take, ki jih nosimo na sebi, torej očala in zapestne ure, oboje predstavlja zadnji trend. A po mnenju strokovnjakov bo do leta 2017 z njimi manj kot odstotek uporabnikov zamenjalo svoj pametni telefon. Če povzamemo Carolino Milanesi iz Gartnerja, bodo še dolgo veljale za nekaj kar je fino imeti in ne nekaj, kar je nujno treba imeti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji