Objavljeno: 5.9.2011

Zmeda okoli WebOS

Napoved družbe HP, da namerava ukiniti tablice in pametne telefone na temelju operacijskega sistema WebOS, ter kasnejša pocenitev tablic TouchPad je v javnosti povzročila nepričakovane reakcije. Ko so cene TouchPadov padle na 100 dolarjev, se je javnost nenadoma zganila in zdaj so to eni najbolj iskanih izdelkov na internetu. Čeprav so zaloge tablic že pošle, jezni in razočarani uporabniki še naprej zahtevajo pojasnila in povprašujejo po izdelkih. Spletna stran, ki so jo naredili za obveščanje o zalogah TouchPadov je denimo klecnila pod težo hkratnih povpraševanj.

Iz internih sporočil, ki so pricurljala v javnost, je mogoče razbrati, da so odgovorni v HPju presenečeni in pravzaprav še tuhtajo, ali so naredili pravo potezo. Napol uradno so denimo že napovedali, da lahko kupci pričakujejo še eno, domnevno "zadnjo" pošiljko TouchPadov. Ta bo menda nared šele čez nekaj tednov, kar daje misliti, da ne gre za praznjenje zalog, temveč za novo proizvodnjo. Po drugi plati pa v nekaterih internih sporočilih odgovorni razmišljajo, da bi sedanjo operativo iz področja izdelkov WebOS razdelili na dve področji - stojna oprema naj bi postala v oddelku za osebne računalnike, sam operacijski sistem pa naj bi premaknili v oddelek za strateške naložbe. Mnogi še vedno mislijo, da je WebOS kot tak še naprej dobra naložba.

Nekateri se sprašujejo, ali je mogoče, da je vse skupaj le dobro izvršena taktika in dobra marketinška poteza, ki bi jo težko dosegli zgolj z oglaševanjem očitno dovolj dobrega izdelka. Kaj se bo zgodilo, če bo tudi pošiljka TouchPadov pošla hipoma? Bomo potem videli še nadaljnje "zadnje" pošiljke? Ali pa bodo proizvodnjo naprav prepustili zunanjim partnerjem, podobno kot je Google naredil z Androidom?

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji