Objavljeno: 17.3.2009

Zmogljivo, najzmogljivejše: preizkus grafičnih kartic

Grafična kartica je navadno eden izmed dražjih delov posameznega računalniškega sistema, za igričarje pa hkrati tudi najpomembnejši. Preizkusili smo 15 kartic zadnje generacije in preverili, kako se obnesejo v igrah, bržkone najzahtevnejših aplikacijah, ki jih poganja povprečen uporabnik. Kdo je torej zmagal - rdeči (AMD/ATI) ali zeleni (Nvidia)?

Tokrat smo vzeli pod drobnogled več kot ducat grafičnih kartic, kar 15 modelov, če smo natančni, ki tokrat prihajajo zgolj iz dveh taborov. Močna konkurenca na tem področju je namreč poskrbela za to, da sta na sceni ostala le dva velika izdelovalca grafičnih čipov - AMD, ta je kupil kanadsko znanje mojstrov ATI Technologies, in Nvidia. Od našega zadnjega preizkusa grafik je minilo že veliko časa, vmes pa so te pretežno igričarjem namenjene komponente šle po poti procesorjev - na eni kartici si danes lahko omislimo kar dve grafični jedri, pa tudi delovne frekvence so vsekakor impresivne.

V dvoje (troje) je hitreje

Zahtevnim igričarjem, ki od svojih sistemov zahtevajo kar največ, je redko dovolj ena sama grafična kartica. Oba izdelovalca sta zato že pred časom izumila lastni tehnologiji, ki dovoljujeta uporabo več kot ene grafične kartice v računalniku. Sprva je rešitev obsegala dve grafični kartici, danes pa lahko v igričarskem svetu zasledimo tudi sisteme s tremi ali štiri grafičnimi karticami. Igričarji se za takšne naveze navadno odločajo zaradi doseganja vse višjih ločljivosti (npr. 2560 x 1600 pik) in možnosti vklopa vseh slikovnih dobrot v posamezni igri.

Nadaljevanje in zaključek članka si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/rdece-zeleni-obracun/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji