Objavljeno: 15.5.2013

Znanstival dogodivščin se bliža!

Ljubljana –  Hiša eksperimentov bo med 30. majem in 2. junijem priredila jubilejni peti mednarodni Znanstival dogodivščin

Hiša eksperimentov bo letos že peto leto organizirala Znanstival. Letos se bo bogat program odvijal v Ljubljani in sicer na njenih mostovih, trgih in cestah. Pa seveda tudi v Hiši eksperimentov.

Vrhunec letošnjega Znanstivala bo Spektakel v soboto. Tokrat organiziramo in obiskovalcem omogočimo nekaj, kar doslej še nihče ni organiziral nikjer. Čez Ljubljanico bomo pri čevljarskem mostu napeli pletenico, ki jo bosta na obeh straneh vlekla dva Caterpillar bagra podjetja Teknoxgroup. Šolski center Novo mesto je v sodelovanju s Hišo eksperimentov izdelal posebno kolo z nizkim težiščem, ki ga bomo ob pomoči podjetja Dvig namestili na pletenico. Na vsaki strani bo oder in vsakdo željan znanstvene pustolovščine se bo lahko s kolesom zapeljal po žici čez Ljubljanico. No, ne ravno vsak. Biti moraš polnoleten in trezen. Oboje bomo preverjali. Pa tudi žepi na hlačah bodo morali biti zaprti, da v Ljubljanico ne pade kakšna dragocenost. Alpinisti iz Annapurne nam bodo pomagali »kolesarjem« obleči alpinistične hlače z varnostnim karabinom, potem pa varno in brez strahu na pot – čez Ljubljanico.

Predfilm si lahko ogledate tu:

n4FIXpbwjSs

Tudi letos nas bodo obiskali naši prijatelji iz tujine. Demonstratorji iz Hiše in gostje bomo v štirih dneh prikazali okrog 70 znanstvenih šovov. In kdaj se vse začne? V četrtek, 30. maja bo Znanstival odprl predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Sledi Himna Hiše eksperimentov, ki jo bo izvajal Adi Smolar z eksperimentnim zborom demonstratorjev Hiše eksperimentov. Potem se bodo predstavili naši gostje iz tujine.

Vsak dan bodo na vrsti tudi nočni ZnaČAJi znanosti – predavanja s čajem in hiškotki ter delavnice drznih eksperimentov.

Ker pa med znanostjo in umetnostjo ni ostre meje, si boste na Krakovskem nasipu lahko ogledali lepo razstavo Znanosti na ljubljanskih ulicah.

Vsekakor bo pestro! Pridite!

»Ker očitno kaže, da ustrezno velike Hiše eksperimentov za Slovence še kar nekaj časa ne bo, čeprav menim, da bi si jo Slovenci že zdavnaj zaslužili (kdaj bo, ne vem), bo vsaj med Znanstivalom Hiša eksperimentov zavzela razsežnosti Ljubljane,« je dejal direktor Hiše eksperimentov dr. Miha Kos.

 Foto: Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji