Objavljeno: 4.4.2009

Žrtve recesije

Svetovna gospodarska kriza ni prizadela samo proizvajalcev računalniške opreme, temveč vrši tudi vse večji pritisk na ponudnike spletnih storitev. Videti je, da se ponudniki skušajo rešiti storitev, ki ne prinašajo dobička ali pa bi za dosego želenih ciljev zahtevale znatna sredstva financiranja. Prva žrtev je še mladi spletni iskalnik Wikia Search, ki so ga financirali avtorji priljubljene spletne enciklopedije Wikipedia. Projekt, ki je skušal na področje iskalnikov vnesti nekaj svežine, predvsem v povezavi s samo spletno enciklopedijo, je zaprl vrata konec marca. Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedie, ki je bil glavni zagovornik iskalnika, je moral priznati, da projekt ni dosegel želene priljubljenosti. Če bi ga v normalnih razmerah še bili pripravljeni naprej razvijati, pa so zdaj prisiljeni v ukinitev.

Še bolj presenetljiva pa je novica, da se je Microsoft odločil ukiniti projekt enciklopedije Encarta. Ta je bila priljubljena predvsem v devetdesetih, ko so jo ponujali na nosilcih CD-ROM in praktično ni imela konkurence. V zadnjih letih pa ji je tržni delež povsem spodnesla brezplačna Wikipedia, pri čemer ni pomagal niti poizkus, da bi Encarto ponudili kot storitev v okviru portala MSN. Tudi zaradi svoje odprtosti ima Wikipedia danes že okoli 2,7 milijona gesel, medtem ko jih spletna Encarta premore komaj 42.000. Spletna storitev bo zaprla vrata konec oktobra.

Za Microsoft je to že druga storitev v kratkem času, ki jo bodo ukinili. Nedavno so tako prenehali z razvojem priljubljenega simulatorja letenja Flight Simulator. Microsoft je sicer letos že zmanjšal število zaposlenih za 5.000, analitiki pa se že sprašujejo, kateri izdelki ali storitve bodo naslednje na vrsti.

http://search.wikia.com

http://www.encarta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji