Objavljeno: 23.4.2012

ZX Spectrum praznuje 30 let

Računalnik, ki je najbrž najbolj kriv za nastanek osebnega računalništva na sončni strani Alp, te dni praznuje svoj 30-ti rojstni dan. 23. aprila 1982 sta namreč gospod Clive Sinclair in njegovo podjetje Sinclair Research začela s prodajo osebnega računalnika Sinclair ZX Spectrum, ki ji tudi v Sloveniji (tedaj še delu Jugoslavije) zelo hitro postal sila priljubljen in dosti časa najbolj razširjen računalnika za osebno rabo.

ZX Spectrum ni bil prvi Sinclairov računalnik, pred njim sta obstajala že ZX 80 in ZX 81, vendar je bil prvi, ki je prinesel barvno grafiko, spodoben zvok in za tiste čase že prav uporabno strojno opremo. Spomnimo se - Spectrum je temeljil na procesorju Zilog Z80 s taktom 3,5 MHz in imel v začetni izvedbi 16 ali 48 KB pomnilnika. Namesto pravega operacijskega sistema, kot ga pojmujemo danes, se je računalnik zbudil kar v tolmaču za programski jezik BASIC.

Namesto monitorja smo uporabili kar domači televizor, namesto pomnilniške enote pa domači kasetofon. Tipkovnica pa je bila membranska, z gumijastimi "radirkami" namesto pravih tipk. Stikala za vklop ni bilo, vključil se je, ko si ga priključil na elektriko. Vse zato, da bi prihranili pri stroških in obdržali nizko ceno. Kljub vsem tem omejitvam najbrž ni drugega računalnika, ki bi ga njegovi uporabniki poznali bolj podrobno, kot prav Spectrum. Skoraj do posamezne pomnilniške lokacije v ROMu natančno.

Na začetku svoje poti je bilo potrebno za manjši model odšteti 125, za večji 175 funtov, kar pa je bilo tedaj precej več, kot to zveni danes (150 do 211 evrov). Prvotni ZX Spectrum je kasneje dobil nekaj naslednikov, kot so Spectrum+, Spetcrum 128, Spectrum +2 in Spectrum +3, vendar so bili ti bistveno manj uspešni. Leta 1986 je blagovno znamko odkupil tedaj vzpenjajoči se Amstrad, ki pa prvotne zgodbe o uspehu ni ponovil. Spectrume so prenehali proizvajati leta 1992, skupno pa so jih izdelali nekaj več kot pet milijonov.

Za ilustracijo - Apple je najnovejšega iPada uspel prodati v količinah približno po 750.000 kosov - na dan. Kljub temu je ZX Spectrum bil in je še vedno legenda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sinclair_ZX_spectrum

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji