• HP prvi s podporo za Google Cloud Print

    HP v svojih tiskalnikih združljivih s tehnologijo HP ePrint odslej podpira tudi možnost tiskanja iz spletnih storitev s pomočjo Googlove tehnologije Cloud Print, povsem brez uporabe namenskih gonilnikov v ciljni napravi. Na ta način lahko na primer tiskamo neposredno iz mobilnega telefona ali tabličnega računalnika, seveda prek brezžičnih povezav oziroma interneta.

    Objavljeno: 5.4.2011
  • Nikon D5100

    Nikon je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat D5100, ki je marsikatero lastnost podedoval od večjega brata D7000. Za začetek ima tipalo enako ločljivost - 16,2 milijonov pik, D5100 pa podpira tudi zajem video posnetkov v visoki ločljivosti 1080p. Naslednik zelo priljubljenega modela D5000 ima še kompaktnejše ohišje, novost je vrtljivi in 7,5-centimetrski zaslon. Hkrati je to prvi Nikonov DSLR, ki podpira paleto posebnih učinkov, tako za fotografije in video posnetke, brez da bi za to potrebovali računalnik in poseben programa za urejanje posnetkov.

    Objavljeno: 5.4.2011
  • Objavljeno: 4.4.2011
  • Tablice bodo prispeval k rasti IT v letu 2011

    Velik uspeh tabličnih računalnikov je eden glavnih razlogov, da je analitska družba Gartner celo nekoliko povišala napoved rasti v IT za leti 2011. Sodeč po analitikih, bo trg IT letos rasel s stopnjo 5,6%, kar je nekoliko bolje od predhodne napovedi v višini 5,1%.

    Objavljeno: 4.4.2011
  • Acerjeva zavora odpihnila direktorja

    Zaradi različnih pogledov na strategijo in prihodnost razvoja računalništva je nepreklicno odstopil dosedanji glavni direktor tajvanske multinacionalke Acer, Gianfranco Lanci. Italijanski direktor, ki je po mnenju poznavalcev imel v preteklosti velik del zaslug za prodor Acerja med prve tri proizvajalce osebnih računalnikov, je prišel v konflikt z upravnim odborom, ki želi voditi bolj konzervativno strategijo podjetja.

    Objavljeno: 4.4.2011
  • Prihaja Gnome 3.0

    6. aprila bo izšla tretja velika različica prosto dostopnega namiznega okolja za Gnome, ki ga uporabljajo predvsem različne distribucije Linuxa in Solarisa.

    Objavljeno: 3.4.2011
  • Velik napad z vrivanjem SQL

    Že nekaj dni se po internetu širi doslej največji poznani napad z vrivanjem kode SQL, ki je po zadnjih podatkih okužil že več kot 200.000 spletnih strani, med drugim tudi Applove.

    Objavljeno: 2.4.2011
  • HP prvi s tiskalniki za Google Cloud Print

    Google je že lansko leto predstavil storitev tiskanja v oblaku Cloud Print, vendar je zadnja razvojna različica Google Chrome zahtevala posrednika za tiskalnike, ki ne podpirajo storitve.

    Objavljeno: 2.4.2011
  • Facebook ima enotno mobilno stran

    Facebook je doslej ponujal dve ločeni mobilni spletni strani: touch.facebook.com za pametne mobilne telefone z na dotik občutljivimi zasloni in m.facebook.com za vse ostale.

    Objavljeno: 1.4.2011
  • Si.mobilova potisna pošta

    Si.mobil je predstavil lastno storitev potisne pošte za svoje uporabnike, za katero morajo uporabniki plačati le ceno prenosa podatkov.

    Objavljeno: 1.4.2011
  • Asus pokazal novega Lamborghinija

    ASUS Automobili Lamborghini VX7 je podobno kot avtomobilska znamka, katere ime nosi, namenjen najbolj zahtevnim kupcem, ki prisegajo na dovršen dizajn in hitrost.

    Objavljeno: 1.4.2011
  • Microsoft nad Google zaradi zlorabe monopolnega položaja

    Microsoft, ki je bil sam dolga leta tarča tožb in obtožb zaradi zlorabe monopolnega položaja, je napovedal vložitev tožbe proti Googlu pri Evropski komisiji, saj po njihovem mnenju krši protimonopolno zakonodajo.

    Objavljeno: 31.3.2011
  • Googlov odgovor na Facebookov Like je +1

    Google je predstavil novost +1, ki je pravzaprav njegova lastna implementacija Facebookovega gumba "Like", saj uporabnikom omogoča glasovanje za posamezne rezultate iskanja.

    Objavljeno: 31.3.2011
  • Škodljivo programje na Samsungovih prenosnikih?

    Sony BMG je bil že leta 2005 zasačen s posebno tehniko zaščite pred kopiranjem v ploščah CD, saj se je programska oprema Extended Copy Protection (XCP) prikrito nameščala na trde diske, kot to počnejo virusi, trojanski konji in črvi.

    Objavljeno: 31.3.2011
  • Nova Googlova poravnava v aferi Buzz

    Kmalu potem ko je Google predstavil storitev Buzz, se je nanj usul val kritik zaradi privzetih nastavitev, ki so posegle v zasebnost uporabnikov tako močno, da so zasebne adresarje pretvorile v javno skupino stikov.

    Objavljeno: 30.3.2011
  • Izšel še mobilni Firefox

    Potem ko je Mozilla prejšnji teden predstavila Firefox 4 za namizne računalnike, je zdaj izdala še prvo stabilno različico mobilnega Firefoxa za naprave z operacijskimi sistemi Android in Maemo.

    Objavljeno: 30.3.2011
  • Amazonova glasba v oblaku

    Amazon je predstavil dve novi storitvi za predvajanje in skladiščenje pretočne glasbe, s katerima je odprl novo fronto v bitki z Applom za prevlado na trgu glasbe v digitalni obliki.

    Objavljeno: 29.3.2011
  • Jack Dorsey spet na Twitterju

    Kot se za njegovo novo staro službo spodobi, je Jack Dorsey kar na družbenem omrežju Twitter oznanil, da se vrača za krmilo storitve, ki si jo je sam izmislil in jo tudi sam ustanovil.

    Objavljeno: 29.3.2011
  • James Gosling pri Googlu

    Avtor programskega jezika Java James Gosling se je pridružil podjetju Google, potem ko se je že pred časom razšel z Oraclom, ko je le-ta prevzel Sun Microsystems, v okviru katerega je Kanadčan razvil Javo.

    Objavljeno: 29.3.2011
  • Nova številka revije Monitor

    V tokratni številki smo dobesedno v zadnjem hipu preizkusili ta hip najbolj vroč kos zabavne elektronike – Applov iPad 2. Tega smo dobili neposredno iz ZDA, ne samo, da je to prvi resni preizkus v Sloveniji, je tudi eden izmed prvih v Evropi, med tiskanimi mediji pa celo na svetu. V članku smo seveda opisali vse novosti oziroma izboljšave pri novi generaciji te (počasi že) kultne naprave. Za primerjavo smo preizkusili še nekaj tablic, ki uporabljajo sistem Android, pisali pa smo tudi o tem, na kakšne načine po šestih mesecih uporabljamo prvega iPada.

    Objavljeno: 29.3.2011
  • Letošnji WWDC brez iPhona?

    Apple je oznanil začetek prodaje vstopnic za razvijalsko konferenco WWDC 2011, ki bo potekala med 6. in 10. junijem na tradicionalni lokaciji - v centru Moscone West v San Franciscu.

    Objavljeno: 28.3.2011
  • Iz našega arhiva: Od tržnice do železja

    Brskalnik Google Chrome se razvija z neusmiljenim tempom in počasi prerašča tudi v čisto pravi operacijski sistem prihodnosti. Google je nedavno predstavil dve pomembni novosti, povezani z njim, spletno tržnico programov in prve prenosnike, ki za temeljno programsko opremo uporabljajo kodo projekta Chromium OS.

    Objavljeno: 28.3.2011
  • Korak naprej za Google Music

    Google je začel z internim testiranjem težko pričakovane storitve Google Music, kar sodeč po običajni praksi pomeni, da bo storitev pretočne glasbe kmalu na voljo tudi za širšo javnost.

    Objavljeno: 28.3.2011
  • Firefox 4 v 5 dneh do skoraj 6,4 % Evrope

    Četra velika različica Firefoxa je doživela topel sprejem med uporabniki, saj jo je prvi dan preneslo 7,1 milijona uporabnikov, drugi dan pa na presenečenje same Mozille še več: 8,75 milijonov.

    Objavljeno: 28.3.2011
  • Izboljšani urejevalnik posnetkov za YouTube

    Google je objavil nove funkcionalnosti za spletni urejevalnik video posnetkov, ki omogoča urejanje gradiva pred prenosom na priljubljeni spletni portal. Prva novost je orodje, ki omogoča odpravo tresljajev v video posnetkih, ki so nastali zaradi snemanja v težavnih pogojih, pri katerih se snemalci trese roka. Novo orodje omogoča stabilizacijo slike z uporabo naprednih algoritmov in to povsem avtomatsko, zgolj s pritiskom na gumb. Pri tem je zanimivo, da YouTube za hitro obdelavo posnetkov v ozadju uporablja več strežnikov, ki vzporedno procesirajo posnetek in hitro ponudijo rezultat v predogled.

    Objavljeno: 27.3.2011
  • Čez tri leta bo 39% malih podjetij v oblakih

    Microsoft je objavil rezultate raziskave o prihodnosti uporabe storitev v oblaku, ki so jo opravili v sodelovanju z družbo Edge Strategies. Glavna ugotovitev raziskave je napoved, da bo v roku treh let 39% podjetij, ki sodijo v segment SMB (nekako do 250 zaposlenih), uporabljalo eno ali več storitev v računalniškem oblaku. To je 34% več kot danes (ocena je 29%), število uporabljenih storitev pa naj bi se v tem obdobju podvojilo.

    Objavljeno: 27.3.2011
  • Asus EEE Pad Transformer v prodaji

    Asus je začel s prodajo tabličnega računalnika EEE Pad Transformer, ki ima kot posebnost to, da se z dodatkom zunanje tipkovnice lahko spremeni v manjši notebook. Računalnik uporablja operacijski sistem Google Android 3.0 (Honeycomb), ki so mu dodali lasten uporabniški vmesnik z imenom waveshare. Tablica sicer temelji na naboru Nvidia Tegra 2 in ponuja 10,1-palčni zaslon občutljiv na dotik. EEE Pad tehta 680 gramov. Med opremo velja omeniti dvojno video kamero (5 in 1,2 milijonov pik) ter vmesnik HDMI.

    Objavljeno: 26.3.2011
  • Za iPad in Nintendo 3DS zopet v vrstah

    Čeprav so trgovine širom sveta polne najrazličnejših izdelkov elektronike, so za nekatere od teh navdušenci še vedno pripravljeni čakati v vrstah. 25. marca se je pričela prodaja novega Apple iPada 2 v 25 državah po celem svetu, med drugim tudi v sosednjih Italiji in Avstriji. Podobno kot pred letom dni se je zopet ponovila zgodba dolgih vrst pred trgovinami, ki so dobili prve izvode priljubljenih tablic. Naša slika je iz bližnjega Celovca, kjer je tudi bila dolga vrsta in več kot ura čakanja. Pa tudi v nekoliko bolj oddaljeni Kanadi ni nič bolje.

    Objavljeno: 26.3.2011
  • 3D Prihaja na telefone in tablice

    Konferenca CTIA Wireless je razkrila novosti proizvajalcev telefonov in tabličnih računalnikov, ki v svoje prihajajoče modele vgrajujejo zmožnost snemanja in predvajanja fotografij in video posnetkov v treh dimenzijah. Prva novost je tablični računalnik LG G-Slate, ki ima ob 8,9-palčnem zaslonu kot glavno posebnost steroskopsko kamero na zadnji strani ohišja (pa še eno spredaj za video konference).

    Objavljeno: 25.3.2011
  • Toshibin 14-palčni monitor USB

    Pred časom je bilo videti, da bodo majhni monitorji, ki delujejo zgolj prek priključka USB postali cela nova kategorija izdelkov, vendar v zadnjem času o tovrstnih napravah ni bilo preveč slišati. Zdaj pa je Toshiba predstavila zelo zanimiv prenosni monitor, ki se lahko pohvali z diagonalo kar 14 palcev in deluje zgolj z napajanjem prek vmesnika USB.

    Objavljeno: 25.3.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji