• 25 obletnica Linuxa

    25. avgusta leta 1991 je Linus Torvalds na comp.os.minix objavil sporočilo, v katerem je zainteresirane prosil za pomoč pri svojem nastajajočem operacijskem sistemu, imenovanem Linux. Linus je takrat zapisal, da gre le za hobi in da sistem ne bo tako velik in resen kot projekt GNU. Prva objava kernela je prišla oktobra istega leta.

    Objavljeno: 24.8.2016 13:00
  • Prišel je Android 7.0

    Pri Googlu so s tem tednom začeli z nadgradnjo podprtih naprav na Android 7.0, z razvojnim imenom Nougat. V tem trenutku gre seveda le za naprave Nexus, nadgradnjo bodo tako dobili Nexusi 6, 5X, 6P in tablica Nexus 9, hkrati pa tudi predvajalnik Nexus Player in hibridna tablica Pixel C. O novi različici sistema smo sicer pisali že marca, seveda je šlo še za razvojno različico.

    Objavljeno: 23.8.2016 14:00
  • Google bo ukinil aplikacije za Chrome

    Google je v preteklosti že večkrat pokazal, da je pripravljen malo uporabljene storitve hitro ukiniti, sedaj so napovedali, da bodo jeseni prenehali z razvojem (in vzdrževanjem) aplikacij za brskalnik Chrome. Večina uporabnikov očitno tega sploh ne pozna (vsaj glede na njihove podatke), a znotraj Chrome lahko že kar dolgo časa poganjamo samostojne aplikacije. Najbolj znane sta Hangouts in Google Keep (Googlova spletna beležka).

    Objavljeno: 23.8.2016 10:00
  • Popravek v Windows 10 onemogočil spletne kamere

    V začetku avgusta so pri Microsoftu objavili večji programski popravek oziroma nadgradnji za Windows 10 (o njem sicer tudi pišemo v prihodnji številki), s kar nekaj novostmi pa je prišlo tudi nekaj novih hroščev. Največja težava ta hip je ta, da je popravek onemogočil delovanje veliko različnih spletnih kamer – tako vgrajenih kamer, ki jih predvsem v prenosnike vgrajujejo že leta, kot kamer, priključenih preko vmesnika USB in celo nekaterih omrežnih kamer.

    Objavljeno: 23.8.2016 08:00
  • AMD predstavil arhitekturo Zen

    Izdelovalec procesorjev AMD je že več let v Intelovi senci, prejšnji teden pa so predstavili novo procesorsko arhitekturo, s katero naj bi bili ponovno konkurenčni. Njihov procesor iz družine Summit Ridge je namenjen najmočnejšim namiznim računalnikom, uporabljal bo osem jeder z dvo-nitnim delovanjem (torej skupaj 16 procesnih niti). Na prodajne police naj bi prišel v začetku leta 2017, lahko se zgodi, da pridejo nekateri modeli že prej. Hkrati prihaja še strežniški procesor, znan pod kodnim imenom Naples, ta bo imel kar 32 jeder oziroma 64 niti.

    Objavljeno: 22.8.2016 09:00
  • Dvakrat zmogljivejši akumulatorji že v letu 2017

    Mlado podjetje SolidEnergy Systems, ki je nastalo v okviru raziskovalnih laboratorijev univerze MIT, obljublja občuten preboj na področju akumulatorjev že v začetku leta 2017. Z uporabo nove ultra tanke anode iz litija so uspeli močno zmanjšati velikost akumulatorjev in s tem praktično podvojiti zmogljivost hrambe energije v primerjavo z enakim volumnom današnjih litijevih baterij.

    Objavljeno: 21.8.2016 01:00
  • Na vrsti je pomnilnik DDR5

    Strokovnjaki za strojno opremo so še do nedavnega trdili, da bodo pomnilniki DDR4 najbrž zadnja generacija preizkušene tehnologije DRAM. Novejše tehnologije, kot so PCM (Phase Change Memory), RRAM (Resistive RAM) in MRAM (Magnetoresistive RAM) že lep čas napovedujejo otipljive prednosti, zato večina meni, da je to smer prihodnosti.

    Objavljeno: 20.8.2016 01:00
  • iOS in Android imata več kot 99% tržni delež

    Google in Apple sta s svojima platformama praktično že ugonobila vso konkurenco na področju pametnih telefonov. Najnovejši podatki družbe Gartner kažejo, da imata velikana skupno rekordni tržni delež v višini 99,1%. Drugače povedano, vsi ostali predstavljajo manj kot odstotek prodanih telefonov.

    Objavljeno: 20.8.2016 01:00
  • Windows Holographic prihaja v letu 2017

    Microsoft je v okviru Intelove konference IDF potrdil, da bo njihovo okolje za povečano resničnost, imenovano Windows Holographic na voljo vsem uporabnikom okolja Windows 10 in sicer nekje sredi leta 2017. Dodatek za povečano resničnost bo sestavni del nove osvežitve okolja Windows 10, ki jo glede na letošnji Anniversary Update najbrž lahko pričakujemo nekje sredi naslednje poletja.

    Objavljeno: 19.8.2016 01:00
  • Microsoft PowerShell tudi za Linux in Mace

    Microsoft je oznanil, da bo priljubljena ukazna lupina PowerShell za upravljanje in avtomatizacijo operacijskih sistemov Windows odslej na voljo tudi za operacijske sisteme Linux in Mac OS. Za nameček bo PowerShell na voljo kot do odprta koda, dosegljiva prek GitHuba.

    Objavljeno: 19.8.2016 01:00
  • Hekerji osmešili NSA

    Vsemogočna NSA, ki prisluškuje vsemu in vsakomur – tako se interno pohvalijo tudi sami – je bila tarča hudega hekerskega napada, ki v internet naplavil dobrih 300 MB kode orodij za vohunjenje, ki jih uporablja NSA. Neznani napadalci, ki se predstavljajo kot The Shadow Brokers, so na internet poslali datoteko z ukradenim materialom, ki dokazuje vdor v Equation Group. To pa je hekerska enota, ki je del NSA.

    Objavljeno: 18.8.2016 05:00
  • Googleve baze za poslovno rabo

    Google na področju storitev v oblaku za poslovne namene zaostaja za vodilnima Amazonom in Microsoftom, vendar so si zadali cilj, da bodo to spremenili ali vsaj skušali spremeniti. Prvi korak na tej poti je uradna objava treh storitev povezanih z bazami podatkov, ki so po trditvah Googla primerne za vse velikosti in potrebe podjetij.

    Objavljeno: 18.8.2016 01:00
  • HP Omen X in Omen 17 za najzahtevnejše uporabnike

    V ZDA se je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov po dolgih sušnih četrtletjih končno rahlo povzdignila. Videti je, da vsaj nekateri proizvajalci z več navdušenja načrtujejo in predstavljajo nove izdelke. Med njimi je zlasti HP, ki je poskrbel za nove namizne in prenosne računalnike za ljubitelje iger, ki so obenem njegovi nedražji osebni računalniki doslej, če izvzamemo profesionalne delovne postaje. Paradoksalno se dragi izdelki bolje prodajajo kot tisti ceneni.

    Objavljeno: 18.8.2016 01:00
  • Mala podjetja se selijo v oblak, toda ne brez težav

    Raziskava družbe Clutch.co med več kot 300 podjetji, ki sodijo v tako imenovan segment malih do srednje velikih podjetij (SMB), je pokazala, da se ta množično selijo med uporabnike storitve v oblaku. Kar 95% vprašanih bodisi uporablja ali pa namerava v kratkem uporabiti vsaj eno storitev v oblaku. Prednjači sicer gostovanje spletnih strani in aplikacij, toda mala podjetja vse bolj posegajo po spletnih pomnilnikih, spletnih poslovnih aplikacijah in drugih storitvah.

    Objavljeno: 18.8.2016 01:00
  • Gartnerjev graf navdušenja nad perspektivnimi tehnologijami za leto 2016

    Analitska družba Gartner je objavila graf navdušenja (Hype Cycle) za prihajajoče tehnologije, ki so jih identificirali v letu 2016. Med njimi najdemo nekatere tehnologije, ki so že zrele za vsakdanjo rabo, kot sta denimo navidezna in povečana resničnost, pa tudi take futuristične in širši javnosti skoraj povsem neznane tehnologije kot na primer pametni prah (Smart Dust), volumetrični zasloni, in vmesniki med računalniki in možgani.

    Objavljeno: 17.8.2016 01:00
  • Google Duo, preprostejši video klici

    Google je držal besedo in uradno objavil novo mobilno aplikacijo ter video servis Duo, ki so ga najavili na razvojni konferenci I/O. Duo se uvršča med množico obstoječih programov za video klice in videokonference, kot so Apple FaceTime, Microsoft Skype in Facebook Messenger, če navedemo le nekatere.

    Objavljeno: 17.8.2016 01:00
  • Intel Development Forum 2016

    Intel je bil sredi avgusta gostitelj osrednje konference posvečene razvijalcem, na kateri so skušali navdušiti in motivirati k razvoju nove generacije izdelkov in programov. Tako kot marsikje drugje, je tudi pri Intelu največ pozornosti ta hip posvečene navidezni resničnosti. Stična točka različnih novosti je bila zlasti Intelova kamera RealSense, ki številnim projektom omogoča računalniški vid.

    Objavljeno: 17.8.2016
  • Nvidia GeForce Serije M za navidezno resničnost na prenosnikih

    Nvidia je v preteklih mesecih s procesorji GeForce GTX 1080, kasneje pa še GTX 1070 in GTX 1060, dvignila mejo grafične zmogljivosti osebnih računalnikov in odprla pot za kvalitetno grafiko v navidezni resničnosti.

    Objavljeno: 16.8.2016 01:00
  • Fuksija, univerzalni operacijski sistem iz Googla

    Ali po Androidu in Chrome OSu prihaja na vrsto operacijski sistem z delovnim imenom Fuchsia (po naše Fuksija)? Na dan so pricurljale prve informacije o novem razvojnem projektu znotraj družbe Google, katerega cilj je operacijski sistem, ki bi bil popolnoma prenosljiv, od vse od malih naprav IoT do pametnih telefonov in celo osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 16.8.2016 01:00
  • Navidezna resničnost v vesolju

    360-stopinjske kamere in prikazovalniki navidezne resničnosti lahko pričarajo občutek, da je gledalec na prizorišču posnetka. Zakaj pa to ne bi bilo kar v vesolju? Startup SpaceVR namerava v naslednjem letu v vesolje poslati poseben satelit, ki bo opremljen s prostorsko 360-stopinjskio video kamero. Naročnikom bodo omogočili, da se bodo lahko s pogledom obračali po vesolju in spremljali dogajanje v domala realnem času.

    Objavljeno: 15.8.2016 01:00
  • HP Enterprise prevzema družbo SGI

    Zdaj, ko je Hewlett Packard Enterprise samostojno podjetje usmerjeno v poslovne rešitve, so na tem področju začeli vnovič krepiti svoj portfelj izdelkov, tudi z nakupi. HPE je tako najavil, da za 275 milijonov dolarjev kupuje družbo SGI, potomca nekoč znamenitega proizvajalca strežnikov in zmogljivih delovnih postaj.

    Objavljeno: 15.8.2016 01:00
  • »Presenečenje«, brezžični ključi niso varni

    Da avtomobile odklepamo (in zadnje čase tudi zaženemo) brezžično, je že dolgo samoumevno. In praktično. Že dolgo pa je tudi jasno, da je vsem brezžičnim tehnologijam lažje prisluškovati in jih razbiti, kot tiste, ki se »pretakajo« po nekem fizičnem mediju. Če vam želijo prisluškovati »po žici«, se morajo nanjo fizično priklopiti, če vam želijo odkleniti avtomobil, ki ne omogoča daljinskega odklepanja, morajo fizično narediti nekakšen ključ. Pri brezžičnem pa morajo le narediti napravo, ki oddaja enak elektromagnetni vzorec kot originalni ključ.

    Objavljeno: 12.8.2016 08:00
  • Samorazgradljive baterije, ki se kar raztopijo

    Baterije si predstavljamo kot sorazmerno trajne kose strojne opreme, ki sčasoma sicer izgubljajo svoje lastnosti, tako da na koncu ostanemo z veliko, neuporabno kocko litija in primesi, ki je ravno zaradi tega ne moremo vreči v navadne smeti. Kaj pa če bi se baterije po koncu življenjske dobe same razgradile? Idejo so razvijali na Univerzi v Iowi, kjer so uspeli pripraviti prototip baterije, ki se na ukaz raztopi.

    Objavljeno: 11.8.2016 07:00
  • Google Maps tudi brez podatkovne povezave

    Tisti, ki smo že pred leti (še na Blackberijih!) preizkusili takrat novo aplikacijo, Googlove Zemljevide, smo takoj ugotovili, da je to prihodnost zemljevidov, pa tudi navigacije. Takoj po tem so nam potrdile tudi borze, kjer so delnice tradicionalnih navigacijskih podjetij, kot je Garmin, strmoglavile. Googlovi zemljevidi so pač toliko boljši, lepši in uporabnejši od klasičnih »garminov«, da to ni prav nič čudno. Le eno slabost imajo – za vse to kar znajo, potrebujejo stalno povezavo v internet, kar danes še vedno ni popolnoma samoumevno, sploh ne v revnejših delih sveta.

    Objavljeno: 11.8.2016
  • Ne, e-bralniki niso mrtvi

    Glede na hitrost s katero se na tržišču (ne) pojavljajo novi e-bralniki, bi nepoučeni lahko sklepali, da je z njimi konec. Sploh ker lahko e-knjige brez težav beremo tudi na tablicah ali telefonih. Vendar njihova ključna prednost ostaja – e-bralniki imajo zaslon iz e-papirja, zato so odlično vidni tudi na soncu in jim baterija zdrži tudi po teden ali dva.

    Objavljeno: 10.8.2016 13:30
  • Težave z novim Spectrumom

    Poročali smo že, da podjetje Retro Computers, v sodelovanju z legendarnim Clievom Sinclairom pripravlja ročno igralno konzolo ZX Spectrum Vega+, ki naj bi na vgrajenem LCDju poganjala kar 1000 priloženih originalnih iger za Spectrum.

    Objavljeno: 10.8.2016 13:00
  • Specializirani virus Sauron pet let prikrito vohunil

    Sveže odkrita vohunska programska oprema z imenom Sauron dokazuje, da je mogoče neopaženo vohuniti pet let, če deluje dovolj pritajeno in ne povzroča nevšečnosti ali škode. Symantec in Kaspersky Lab poročata o doslej neznani hekerski ekipi Strider, ki je vsaj od leta 2011 v več državah upravljala virus Sauron (znan tudi kot Remsec).

    Objavljeno: 10.8.2016 05:00
  • Letala in računalniki

    Ena največjih letalskih družb na svetu, ameriška Delta, je včeraj doživela popoln mrk, saj so zaradi izpada električne energije v njihovi centrali v Atlanti prenehali delovati njihovi računalniški sistemi po celem svetu. Tudi po ponovni vzpostavitvi napajanja je trajalo kar nekaj ur, da so tehniki ponovno vzpostavili delovanje.

    Objavljeno: 9.8.2016 10:00
  • 900 milijonov telefonov z Androidom v nevarnosti

    Odkrita je nova ranljivost v telefonih z operacijskim sistemom Android. V nevarnosti so naprave s čipi podjetja Qualcomm. Ker slednje uporablja kar 900 milijonov od 1,4 milijarde aktivnih naprav z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom, je odkrita ranljivost skrb vzbujajoča. Gre za luknje v gonilniku, ki nepridipravom v teoriji omogoča korenski dostop do telefona. Luknje bi slehernik z zli nameni lahko izkoristil za namestitev škodljive kode in se z njo polastil nadzora nad napravo. Med izpostavljenimi napravami so tudi novi Nexusi, HTCjeva Desetka, LGjev G5 ter določene variante Samsungovega telefona Galaxy S7. Tri od štirih odprtin ranljivosti, ki so jo pri Check Pointu poimenovali QuadRooter, so razvijalci že zapečatili, četrta povečini ostaja še nezakrpana. Na spodnji povezavi je objavljeno orodje, ki preveri, če je naša naprava ogrožena.

    Objavljeno: 9.8.2016 08:00
  • Družabno omrežje za fanatike

    Orkut Büyükkökten, oče ugaslega Googlovega družabnega omrežja Orkut, je predstavil nov izdelek. Družabno omrežje Hello se ne namerava kosati z velikani, med katerimi z 1,7 milijarde aktivnih uporabnikov prednjači Facebook, temveč kani ustvariti lastno bazo nišnih privržencev, ki jih družijo skupni konjički. Za razliko od sorodnih storitev se uporabniki družabnega omrežja ločijo po osebnosti, ki si jo izberejo ob prijavi. Med njimi so fotograf, popotnik, plesalec in podobni. Na podlagi osebnosti posameznik nato po omrežju išče enako misleče prijatelje ali pa mu jih predlaga algoritem storitve, ki istočasno oblikuje tudi njegov zid. Slednjega napolni le z objavami, krojenimi po okusu ter z navadami uporabnika.

    Objavljeno: 8.8.2016 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji