• Opera 9.6 beta

    V poplavi novic o spletnih brskalnikih, ki sta jih sprožila Googlov Chrome ter Microsoftov novi IE 8, ki je zaenkrat še v preizkusni različici, so svojega aduta potiho prenovili tudi pri Operi, ki je tako na voljo v različici 9.6 beta. Norvežani so pripravili kopico zanimivih novosti.

    Objavljeno: 13.9.2008
  • Microsoftova miška z modrim žarkom

    Pri Microsoftu se zadnje mesece precej ubadajo z računalniškimi miškami. Že julija smo poročali o prototipu miške, ukrivljene v obliki loka, avgusta so predstavili novo igričarsko miško X5, septembra pa je z nami nov digitalni glodalec. Nova miška nosi ime Explorer in bo po mnenju Microsoftovih inženirjev pomenila novo prelomnico med računalniško periferijo.

    Objavljeno: 13.9.2008
  • Nov postopek proti Telekomu na Uradu za varstvo konkurence

    Telekom je 11. septembra po pravilih Ljubljanske borze objavil, da je Urad za varstvo konkurence (UVK) uvedel nov postopek proti Telekomu Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja, ki je prepovedana tako po 9. členu slovenskega Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence kot tudi po 82. členu Pogodbe Evropskih skupnosti. UVK je postopek uvedel zaradi suma kršitev zakona na podlagi podatkov, ki mu jih je posredovala družba AMIS d.o.o. iz Maribora in na podlagi podatkov, ki jih je Urad zbral pri izvajanju nadzora medoperaterskega trga širokopasovnega dostopa do interneta z bitnim tokom.

    Objavljeno: 12.9.2008
  • Počasno gibanje v visoki ločljivosti

    Sanyo nadaljuje s predstavljanjem novih nenavadnih, a zanimivih video kamer v visoki ločljivosti, ki nosijo ime Xacti. Najnovejši model Xacti 1010 je posebnež v tem, da zmore snemati video posnetke v visoki ločljivosti s hitrostjo do 300 slik na sekundo, kar pomeni, da lahko dosežemo prikaz v počasnem gibanju z zelo visoko kakovostjo, kar je doslej omogočala le profesionalna video oprema. Sicer pa je video kamera značilna za Sanyo, kar pomeni, da je ohišje postavljeno v vertikalo s spodnjim delom, ki služi za ročaj. Xacti 1010 premore tipalo CMOS s 4 milijoni pik, ki zagotavlja veliko občutljivost in majhno količino šuma. Snemati zna posnetke v ločljivosti 1080p na kartice SD in SDHC do velikosti največ 8 GB, kar nudi do 80 minut posnetkov v najvišji ločljivosti. Sanyo za video kamero nudi tudi zelo zanimive dodatke, med katerimi so širokokotni objektivi, zunanji mikrofoni in celo ohišje za podvodno snemanje do globine 45 metrov. Xacti 1010 bo v kratkem v prodaji, stal pa bo 799 evrov.

    Objavljeno: 12.9.2008
  • Rezine optimizirane za virtualizacijo

    HP je predstavil strežniško rezino ProLiant BL495c, ki je posebej optimizirana za gostovanje virtualnih strojev. Nov model zagotavlja odlično platformo za virtualizirana okolja, ki zahtevajo veliko pomnilnika, prostora za hranjenje podatkov in omrežnih povezav za optimizacijo strežniške zmogljivosti. HP ProLiant BL495c odpravlja ozka grla s povečevanjem hitrosti virtualnega strežnika, saj v primerjavi s konkurenco nudi dvojno količino pomnilnika, diskovne pogone SSD z bistveno nižjo porabo energije in do dvema dodatnima omrežnima povezavama ethernet na rezino.

    Objavljeno: 12.9.2008
  • Garmin nüvi 765T

    Podjetje Garmin je predstavilo nov satelitski navigator z imenom nüvi 765T, ki prinaša doslej še nevidene funkcije v tem razredu naprav. Novi navigator omogoča funkcijo "lane assist" oz. prikaz pravega voznega pasu, zelo realističen pogled na križišče, 3D pogled na stavbe v mestu (za zdaj velja le za večja evropska mesta, kot je London) ter funkcijo GPS HotFix, ki avtomatično izračuna in shrani ključne satelitske informacije ter le-te uporabi pri naslednjem vklopu naprave. Tu so še foto navigacija in stereo bluetooth brezžična povezava z izboljšanim telefonskim imenikom ter podpora za posnetke MP3. Cena novega navigatorja v prodajo bo znašala 419 evrov.

    Objavljeno: 12.9.2008
  • UPC Telemach bo ponudil digitalno televizijo (DVB-C)

    Podjetje UPC Telemach bo 15. septembra v svojem kabelskem omrežju dosedanji digitalni paket 3 televizijskih programov razširilo na več kot 100 televizijskih in prek 50 radijskih programov in ob tem ponudilo tudi prvi program v visoki ločljivosti na kabelskem omrežju - National Geographic HD. Digitalni paket je sicer že pred dobrimi tremi leti začel ponujati Ljubljanski kabel in nekaj kasneje še mariborski KRS Rotovž (Triera), ki sta od lanskega leta del skupine UPC Telemach, vendar je Telemach šele letos svoje omrežje posodobil do te mere, da bo lahko v večjem delu omrežja ponudil digitalno televizijo. Telemach predvideva, da bo postopoma vsaj kakšnih 20 % naročnikov (od približno 150.000) prešlo na digitalne pakete. Analogno kabelsko televizijo (CATV) bo Telemach ponujal tudi v bodoče, vendar pa bo zaradi zaradi digitalizacije moral nekoliko zmanjšati število programov v analogni ponudbi. Hkrati z digitalno ponudbo je Telemach predstavil tudi tri digitalne sprejemnike. Najbolj zanimiv sprejemnik ima vgrajen disk za snemanje do 80 ur televizijskega programa. Ta sprejemnik smo že preizkusili v septembrski številki, medtem ko bomo preizkus sprejemnika za televizijo visoke ločljivosti objavili v oktobrski številki, skupaj z obširnejšim člankom o vseh vrstah digitalne televizije.

    Objavljeno: 11.9.2008
  • 240 GB za najmanjše naprave

    Toshiba je predstavila doslej najbolj zmogljiv disk s premerom 1,8 palca, ki obljublja prostor za kar 240 GB podatkov. Novi disk z oznako MK2431GAH premore dve plošči s hitrostjo vrtenja 4.200 vrtljajev na minuto, za visoko gostoto zapisov pa uporablja tehnologijo navpičnega zapisovanja (PMR). Zaradi precej spremenjene elektronike novinec porab kar tretjino manj energije kot predhodnik velikosti 160 GB, kar pomeni, da je še posebej primeren za rabo v malih prenosnih napravah, kakršne so denimo Apple iPod, video kamere z diski in mikro prenosni računalniki. Ob predstavitvi novega diska je Toshiba napovedala tudi nove modele z zmogljivostmi 80 in 120 GB, ki so še posebej optimizirani za nizko porabo energije.

    Objavljeno: 11.9.2008
  • Prvi školjkasti Blackberry

    Podjetje Resaearch in Motion je predstavilo novi pameten telefon Blackberry Pearl 8220, ki je prvi v zgodovini podjetja z školjkasto obliko ohišja, sestavljenega iz dveh delov. Telefon ima zato vgrajena dva zaslona, pri čemer je zunanji z ločljivostjo 128 x 160 pik, v notranjosti pa se nahaja večji z ločljivostjo 240 x 320 pik. Kljub skromnim dimenzijam je Blackberry Peral 8220 ohranil tipkovnico SureType, ki omogoča hitrejše tipkanje besedil kot običajne numerične tipkovnice tovrstnih telefonov.

    Objavljeno: 11.9.2008
  • ATI Radeon HD 4600

    AMD je uradno predstavil novo družino grafičnih kartic ATI Radeon HD 4600, ki se uvršča v razred srednje zmogljivih izdelkov, vendar s cenami, ki so bistveno bolj prijazne od najzmogljivejših modelov. Nova družina je za zdaj sestavljena iz kartic Radeon HD 4650 in HD 4670, v dobršni meri pa je uporabljena tehnologija uporabljenih v zmogljivejših karticah Radeon HD 4800. Nove kartice podpirajo vmesnik DirectX 10.1, pohvalijo pa se lahko z zelo majhno porabo energije, saj manjši model 4650 s taktom 600 MHz pri polni obremenitvi porabi le okoli 50W. Tudi zmogljivejši, kjer grafični procesor dela s taktom 750 MHz, porabi le 60W. Med karticama je razlika tudi v tipu uporabljenega pomnilnika (GDDR3 za HD 4670 in GDDR2 za 4650), medtem ko je velikost v osnovi pri obeh primerih enaka - 512 MB. Zmogljivejši model z 1 GB GDDR3 bo na voljo nekoliko kasneje. V ZDA je za kartici potrebno odšteti 69 oziroma 70 dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2008
  • Jesenske novosti Apple

    Oči ljubiteljev so bile 9. septembra uprte v San Francisco, kjer je Apple predstavil posodobljeno družino večpredstavnih predvajalnikov iPod ter nove različice spletnih servisov, ki sodijo zraven. Temeljite prenove je bil deležen model iPod Nano, ki ima zdaj nekoliko bolj zaobljeno ohišje in zaobljene robove zaslona, ki še naprej meri po diagonali dva palca. Na zunaj je še največja novost ta, da si lahko Nano odslej kupci omislijo v kar devetih različnih mavričnih barvah.

    Objavljeno: 10.9.2008
  • Microsoftov jezikovni prevajalnik

    Microsoft je seznamu spletnih storitev Windows Live dodal samodejni prevajalnik besedil, ki deluje v kombinaciji z različnimi storitvami. Predvajalnik zna predvajati med različnimi jezki: arabskim, kitajskim, nizozemskim, francoskim, nemškim, italijanskim, japonskim, korejskim, portugalskim, ruskim in španskim jezikom. Prevajalnik je na voljo kot samostojna storitev, ki prevaja posamezne nize ali cele spletne strani, na voljo pa je tudi v iskalniku Live Search, spletnem brskalniku Internet Explorer 8, orodjarni Windows Live Toolbar, povrh vsega pa je na voljo tudi robot za sistem trenutnega sporočanja Live Messenger, kjer lahko v živo prevajamo besedila med sogovorniki. Večino algoritmov in orodij je prispeval Microsoftov raziskovalni oddelek Microsoft Research, v naslednjih mesecih pa imajo v načrtu podporo tudi za dodatne jezike.

    Objavljeno: 10.9.2008
  • Sony Alpha 900 s kar 24,6 milijoni pik

    Sony je presenetil javnost z novim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, ki premore tipalo Exmor s kar 24,6 milijoni pik. Novi model Alpha 900 je zaradi tega namenjen zlasti ljubiteljem fotografije, saj visoka ločljivost nudi enakovredno kakovost posnetkov, kot pri klasičnemu 35 mm filmu.

    Objavljeno: 10.9.2008
  • Intel prenavlja Xeone

    Intel je razširil ponudbo strežniških procesorjev Xeon z novimi modeli narejenimi v 45-nm arhitekturi. Novi procesorji so poleg tega narejeni brez halogenskih elementov, zaradi česar so prijaznejši do okolja. Štirijedrni procesorji so obenem zmogljivejši, a z manjšo porabo energije kot predhodniki. Nizkonapetostna različica denimo porabi zgolj 50 vatov oziroma 12,5 vata na procesorsko jedro.

    Objavljeno: 9.9.2008
  • Microsoft načrtuje BizTalk 2009

    Iz Microsofta so sporočili, da bo naslednja velika različica orodja za prenos, transformacijo in izmenjavo podatkov nosila oznako BizTalk Server 2009, nared pa bo v prvi polovici naslednjega leta. Dosedanjemu nesojenemu projektu BizTalk Server 2006 R3 so namreč dodali toliko novih funkcij, da je padla odločitev o objavi povsem nove različice strežnika.

    Objavljeno: 9.9.2008
  • Sony prenavlja računalnike "vse v enem"

    Sony je na sejmu CEDIA 2008 predstavil nove modele računalnikov VAIO, ki so vgrajeni v nekoliko debelejše ohišje monitorjev. Nova družina računalnikov se lahko pohvali predvsem z zelo velikimi zasloni, saj diagonale segajo od 20,1 do 25, 5 palcev. Tudi najmanjši model VAIO JS že premore enoto Blu-ray ter vgrajeno spletno kamero, večji modeli VAIO LV in VAIO RT pa imajo zaslone z visoko ločljivostjo (1920 x 1200 pik).

    Objavljeno: 9.9.2008
  • Google praznuje 10 let

    Ko sta Larry Page in Sergej Brin leta 1998 ustanovila družbo Google si niti v sanjah nista predstavljala, da bo podjetje čez deset let ustvarilo 17 milijard dolarjev letnega prometa in zaposlovalo čez 19.000 ljudi. Google je že vrsto let kralj svetovnega spleta, zlasti spletnega iskanja, kjer obvladuje 70% trga in vse bolj tudi spletnega oglaševanja, kjer nadzira okoli 40% vseh prodanih oglasov.

    Objavljeno: 8.9.2008
  • Sun prenavlja xVM

    Podjetje Sun je objavilo novo različico programskega paketa za virtualizacijo Sun xVM 2.0, ki prinaša izboljšano podporo za različne operacijske sisteme. Sun je povsem prenovil uporabniški vmesnik različice za operacijski sistem Mac OS, izboljšali pa so tudi delovanje omrežnih povezav v okoljih Mac in Solaris. Dodana je podpora za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows Vista, kot tudi podpora za Red Hat Enterprise Linux. Nova različica je tudi bolje optimizirana za delovanje na računalnikih s procesorji AMD. Ob predstavitvi je Sun predstavil tudi novo storitev xVM VirtualBox Software Enterprise Subscription, ki nudi podporo in dodatna orodja za rabo v poslovnih okoljih, medtem ko xVM 2.0 v osnovi ostaja brezplačen izdelek, za katerega je na voljo tudi koda. Po trditvah družbe Sun xVM vsak dan k sebi prenese okoli 15.000 uporabnikov.

    Objavljeno: 8.9.2008
  • Najcenejši HD projektor

    Epson je predstavil nov projektor PowerLite Home Cinema 6100, ki stane manj kot 2.000 dolarjev oziroma preračunano 1.375 evrov. Kljub temu novinec s tehnične plati nudi precej: polna ločljivost 1920 x 1080 pik (1080p), svetilnost 1800 lumnov ter kar dva priključka HDMI 1.3a. Seveda so tu prisotni S-video, kompozitni in VGA priključek, posebnost pa je tudi Epsonov sistem Dynamic Iris System, ki omogoča natančno nastavljanje slike in vira svetlobe. Projektor nudi kontrastno razmerje 18.000:1, ventilacijski sistem pa je prijazen do rabe v domačem okolju - pri delovanju ustvari le za 22 dB hrupa. V prodaji bo novembra.

    Objavljeno: 8.9.2008
  • Multimedijski mini računalnik

    Visokoločljive vsebine za svojo obdelavo in predvajanje še vedno potrebujejo precej strojne moči, zato se v marsikaterem domačem kinu še vedno nahaja tudi računalnik, ki pa običajno stilsko precej odstopa od ostalih Hi-Fi komponent. Pri AOpnu so slednje videli kot priložnost za pripravo nišnega izdelka in luč sveta je ugledal multimedijski malček z imenom AOpen XC mini MP45-DR.

    Objavljeno: 7.9.2008
  • Spletno naročanje poštnih pošiljk

    Pošta Slovenije je izdelala spletno aplikacijo, ki spletnim uporabnikom omogoča samostojno in enostavno izdelavo informativnih ponudb za distribucijo nenaslovljenih pošiljk (zlasti direktne pošte).

    Objavljeno: 7.9.2008
  • eRedovalnica na TV-ju

    Potem ko je eRedovalnica zavladala na spletu, se sedaj ponuja v še privlačnejši podobi. Starši lahko namreč elektronsko redovalnico namesto preko spleta (in uporabe osebnega digitalnega potrdila) uporabljajo tudi preko IP-televizije.

    Objavljeno: 6.9.2008
  • Superračunalnik Blue Waters

    Pri IBM-u si veselo manejo roke, saj so od Univerze v Ilinoisu ter ameriškega Centra za superračunalniško programje (NCSA) dobili 208 milijonov ameriških dolarjev težko naročilo. Omenjene denarce bodo odšteli za superračunalniški sistem, imenovan Blue Waters. Slednji bo prava zverina, saj se bo večina tehnično-zmogljivostnih podatkov merila s predpono peta (10 na 15 potenco).

    Objavljeno: 6.9.2008
  • Samsung si želi SanDiska

    V industriji flash pomnilnikov ni prav veliko ponudnikov, saj gre za zahtevno tržišče, ki ga obvladuje nekaj velikanov, med njimi denimo Samsung, Toshiba in SanDisk. Ker so tovrstni pomnilniki danes prisotni v pravzaprav vseh mogočih manjših napravah (mobilniki, glasbeni predvajalniki, digitalni fotoaparati ...), je jasno, da proizvajalcem dela ne manjka. Cene pomnilnikov padajo iz tedna v teden, zato tudi velikani iščejo nove možnosti znižanja proizvodnih stroškov in povečanja tržnega deleža. Pri Samsungu želijo kupiti konkurenta SanDisk ...

    Objavljeno: 6.9.2008
  • Intel pripravlja šestjedrnika

    Tokrat je nekaj zaupnih informacij (namerno?) ušlo Intelu. Procesorski gigant naj bi namreč 15. septembra splavil šestjedrnega Xeona z oznako 7400. Procesor, ki je izdelan v 45-nm tehnološkem postopku, bo kot že rečeno premogel šest sredic in kar 16 MB tretjenivojskega pomnilnika (L3).

    Objavljeno: 5.9.2008
  • Inteligentno osvetljevanje

    Ameriški industrijski oblikovalec in inovator Chris Natt je predstavil sadove svojega triletnega dela na področju pametnega osvetljevanja. Končni izdelek projekta, znanega pod imenom Stimuli 3.0, je svojevrstno svetilo, ki jakost in barvo osvetljevanja prilagaja trenutni svetlobi v prostoru.

    Objavljeno: 5.9.2008
  • Dellov malček

    Razred t. i. prenosnikov s 7- do 10-palčnimi zasloni postaja iz meseca v mesec bolj natrpan. Svojega novinca v tem razredu je predstavil tudi Dell in ga uvrstil v svoj osnovni razred prenosnikov Inspiron. Inspiron Mini 9, kot se malček z 8,9-palčnim LED-zaslonom imenuje, je glede na konkurente dobro založen z opremo, na voljo pa bo v treh različicah.

    Objavljeno: 5.9.2008
  • Reiser gre za zapahe

    Hans Reiser, oče datotečnega sistema ReiserFS, ki je široko uporabljan v Linux distribucijah Linspire, Xandros in drugih, bo naslednjih 15 let (ali več) prebil za zapahi. Sodišče v Oaklandu ga je namreč spoznalo za krivega umora svoje žene. Kazen se glasi 15 let zapora do dosmrtna ječa.

    Objavljeno: 4.9.2008
  • Prihaja PSP-3000

    Pri Sonyu so prenovili svojo igričarsko konzolo PlayStation Portable. Novinka, ki bo od sredine oktobra naprej naprodaj na Japonskem, sliši na ime PSP-3000, ohranja pa isto ceno. Med poglavitnimi novostmi velja omeniti svetlejši zaslon in vgrajen mikrofon, inženirji pa so izboljšali tudi vmesnik, ki skrbi za prikaz slike na drugih napravah.

    Objavljeno: 4.9.2008
  • Google Chrome

    Bitka brskalnikov se očitno začenja znova, saj na sceno stopa najresnejši konkurent, ki lahko ogrozi tako Microsoftov Internet Explorer kot Mozillo Firefox. Naj vam predstavimo Google Chrome – novega prišleka med spletnimi brskalniki, ki med tovrstno programsko opremo uvaja nekaj pomenljivih novosti. Naj takoj omenimo, da Google Chrome že "s prve" zna slovensko.

    Objavljeno: 3.9.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji