• Keep, namesto Evernote

    Telefoni z operacijskim sistemom Android imajo že kar nekaj časa nameščen tudi Googlov program Keep, ki je nekaj takega kot zelo uporabljan program Evernote. Program je bil še pred časom videti zelo osnovno, tudi zato ni požel posebnega zanimanja.

    Objavljeno: 25.8.2013
  • Yahoo prehitel Google

    V Yahooju je zadnje tedne precej živahno, saj je izvršna direktorica Marissa Mayer zaspanega velikana uspešno predramila in poživila. Po prihodu v podjetje lanskega julija je hitro začela reorganizacijo in to že kaže prve rezultate. Podjetje prideluje večji dobiček, za nameček pa so v preteklem mesecu prvikrat po dveh letih prehiteli Googli in se zavihteli na prvo mesto lestvice najbolj obiskanih spletnih strani. Medtem se Mayerjeva pojavlja v intervjujih za Vogue, delnica podjetja pa nezadržno raste.

    Objavljeno: 24.8.2013 07:00
  • Google Maps in Waze

    Dva meseca po tem, ko je Google za 1,3 milijarde dolarjev kupil izraelsko podjetje, ki je razvilo (v tujini) uspešno aplikacijo Waze, bodo uporabniki v nekaterih državah dočakali nadgradnjo Google Maps z nekaterimi novimi funkcionalnostmi. V ZDA, UK, Argentini, Braziliji, Čilu, Kolumbiji, Ekvadorju, Franciji, Nemčiji, Mehiki, Panami, Peruju in Švici bodo uporabniki med navigacijo z Google Navigation lahko sproti videli morebitne nesreče in druge težave na cestah, ki jih v skupno bazo vpisujejo uporabniki aplikacije Waze.

    Objavljeno: 24.8.2013
  • Ubuntu Edge ni bil uspešen      

    Canonical, podjetje, ki stoji za uspešno Linux distribucijo Ubuntu, po enem mesecu nabiranja stredstev (crowdsourcing) prek servisa Indiegogo ni doseglo svojega cilja – 32 milijonov dolarjev. Tako vsoto so ocenili kot dovoljšno za proizvodnjo pametnega telefona, ki bi ga poganjal Ubuntu, vendar se je na koncu v malho nateklo »le« 12,8 milijona dolarjev. Slednje je sicer vseeno odličen dosežek, vendar končnega izdelka vseeno ne bo.

    Objavljeno: 24.8.2013
  • Steve Ballmer odhaja v pokoj

    Izvršni direktor Microsofta je presenetljivo novico zaposlenim razkril v osebnem sporočilu, upokojiti se namerava v prihodnjem letu dni.

    Objavljeno: 23.8.2013
  • Prvi 3D bralnik za osebno rabo

    Oktobra bodo prvi kupci dobili majhen 3D optični bralnik, namenjen za osebno rabo. 3D bralniki ostajajo že leta, vendar se Makerbot Digitizer prodaja za 1400 dolarjev, kar se v tej branži šteje za zelo ugodno.

    Objavljeno: 23.8.2013
  • Projektor + Kinect = tabla na dotik

    Programska opema podjetja Ubi interactive zna vsako ravno površino spremeniti v tablo občutljivo na dotik. Zagotavljajo, da potrebujemo le računalnik z Windows 8, katerikoli projektor in Microsoftov Kinect for Windows (stane 250 dolarjev). In seveda njihovo programsko opremo.

    Objavljeno: 22.8.2013 10:00
  • Nginx tudi plačljiv

    Priljubljeni spletni strežnik Nginx (izgovorjeno »Engine X«) je dobil tudi plačljivo različico, imenovano Nginx Plus. Podjetje (prav tako imenovano Nginx) bo novost tržilo kot programsko alternativo dragim napravam, ki skrbijo za pohitritev delovanja spletnih aplikacij (po angleško »application delivery controler« ali ADC). Gre za naprave, ki razbremenijo spletne strežnike, glavni proizvajalci pa so Cisco, Juniper Networks, F5 Networks, itd.

    Objavljeno: 22.8.2013 09:00
  • Ločljivost mobilnih telefonov: koliko je preveč?

    LG Display je včeraj osupnil s predstavitvijo novega LCD-zaslona za pametne telefone, ki zmore ločljivost 2560 x 1440. To je štirikrat več točk od običajne ločljivosti 1280 x 720. LG je vse skupaj stlačil v zaslon z diagonalo dolžine 5,5 palca, kar predstavlja točkovno gostoto 538 točk na palec (ppi). Mimogrede, ločljivost so poimenovali QHD – Quad High Definition.

    Objavljeno: 22.8.2013 07:00
  • Facebook skupaj s partnerji za razširitvijo dostopa v splet

    Skupaj s šestimi partnerji so pri Facebooku zagnali projekt, imenovan preprosto Internet.org, s katerim želijo omrežiti tisti dve tretjini svetovnega prebivalstva, ki še nima dostopa do spleta. Pri tem so sodelovanje potrdili še Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm in Samsung. Skupaj bodo pomagali industriji in vladam držav pri razširjanju povezav s pomočjo mobilno tehnologijo.

    Objavljeno: 21.8.2013 10:00
  • Windows 8.1 tudi s Skypom

    Priljubljeno komunikacijsko orodje Skype, ki so ga leta 2003 razvili estonski programerji in ga je pred časom za 8,5 milijarde dolarjev odkupil Microsoft, bo končno (spet) zaživelo – Microsoft je namreč objavil, da ga bodo privzeto namestili v novo različici Oken, Windows 8.1. S tem bo bolj ali manj konec Microsoftovih poskusov s komunikacijskimi rešitvami, kot sta bila NetMeeting in Microsoft  Messenger.

    Objavljeno: 20.8.2013 14:00
  • Skok na zamujeni vlak

    Po tem, ko je Microsoft moral tudi uradno priznati, da je bil ARMovski operacijski sistem Windows RT huda (in draga) polomija in ko so v svojih skladiščih našli gore neprodanih tablic Surface RT, se je zbudil njihov partner Nokia. Kot kaže, so ugotovili, da je Windows RT nekaj najboljšega na tem svetu, saj spletne govorice omenjajo Nokiino tablico z Windows RT, ki naj bi luč sveta ugledala konec septembra. Poganjal naj bi jo trenutno najbolj procesor ARM, štirijedrni Qualcomm Snapdragon 800, kaj več pa ni znanega.

    Objavljeno: 20.8.2013 13:00
  • Nokia pripravlja telefon s 6-palčno diagonalo

    Ločnica med pametnimi telefoni in tablicami ni bila nikoli prav ostra, saj tehnološko gledano oboji zmorejo iste reči. Razlika je v praktični uporabnosti – telefone lahko pospravimo v žep in z njimi udobno telefoniramo, tablice pa so že tako velike, da lahko na njih beremo knjige. Nokia po neuradnih, a precej zanesljivih govoricah pripravlja napravo, ki bo vmes. Phablet – kot mešanici med tablico in pametnim telefonom pravijo v angleščini – s kodnim imenom Bandit bo še letos prinesel 6-palčni zaslon.

    Objavljeno: 20.8.2013 07:00
  • Konec stranskih projektov v Googlu

    Veste, kaj imajo skupnega Googlovi izdelki Gmail, Google Maps, Adsense, Google Talk, Googl Talk, Google Transit in še kateri? Vse te izjemno uspešne storitve so spočetka nastale v tako imenovanih 20 odstotkih, ki jih imajo Googlovi zaposleni na razpolago po lastni presoji. Kasneje je podjetje te izdelke uvrstilo v uradni asortiment in jih začelo polno razvijati. Sedaj pa je kot strela z jasnega usekala novica, da Google ukinja 20 odstotkov.

    Objavljeno: 20.8.2013 06:00
  • Google mrknil, internetni promet 40 % nižji

    Mogoče niste niti opazili, ampak ta konec tedna so bile Googlove storitve pet minut nedosegljive. Med 0.52 in 0.57 uro v nedeljo zjutraj po slovenskem času je bil nemogoč dostop do YouTuba, Gmaila in ostalih Googlovih storitev. In tako smo dobili najlepšo demonstracijo, koliko internetnega prometa ustvari Google – promet po internetu se je ta čas skrčil za 40 odstotkov.

    Objavljeno: 19.8.2013 17:30
  • Pametna ura z 41 megapikami

    Govorice o pametni uri, ki naj bi jo menda (že davno) splavil Apple, so vzpodbudile najrazličnejše posnemovalce (izdelka, ki ga sploh še ni in vprašanje če kdaj sploh bo). Med resnimi lahko omenimo i'M Watch, ki smo ga preizkusili tudi v Monitorju, pa Samsung, ki bo na Berlinskem sejmu IFA menda predstavil uro Galaxy Gear, med malce manj resnimi (ali pa ne?) pa švicarskega proizvajalca ur Hyetis.

    Objavljeno: 19.8.2013 13:00
  • Googlova očala v Mercedesih

    Googlova očala Glass sploh še niso v resnici na prodaj, pa se okoli njih dviga prah, ki ga že dolgo nismo bili vajeni. Med drugim jih je za svoje vzel proizvajalec luksuznih avtomobilov Mercedes, ki jih v svojem raziskovalnem centru v Silicijevi dolini poskuša integrirati v svoje prihajajoče modele.

    Objavljeno: 19.8.2013 08:00
  • Prednost iOS pri tabličnih aplikacijah še vedno velika

    Sodeč po novih podatkih podjetja Canalys ima Applov iPad še vedno ogromno prednost pred Androidom pri aplikacijah, namenjenih izključno tablicam. Od najpopularnejših 50 aplikacij na iPadu (tako brezplačnih kot plačljivih) jih okoli 30 odstotkov sploh ne obstaja za Android, 18 odstotkov pa je sicer obstaja tudi v Google Play, a niso prilagojene za uporabo na tablici.

    Objavljeno: 18.8.2013 13:00
  • Nove fotografije Sonyjevega prihajajočega telefona

    Trenutno aktualni zastavonoša v Sonyjevi falangi pametnih telefonov, model Xperia Z, bo v kratkem dobil še zmogljivejšega sorodnika – model Sony Xperia Honami. V spletu se je našla nova fotografija, kjer je telefon za boljšo predstavo velikosti postavljen ob iPhone 5.

    Objavljeno: 18.8.2013 10:00
  • Google spet blokiral YouTube aplikacijo za Windows Phone

    Le tri dni po izdaji nove verzije aplikacije za dostop do YouTuba prek Windows Phone, ki ga najdemo na Microsoftovih mobilnih telefonih, je Google vnovič blokiral aplikacijo. Saga se vleče že od maja, žrtve napenjanja mišic med velikanoma pa so uporabniki. Razlog za blokado je to pot programski jezik, saj Microsoft aplikacije na napisal v HTML5, kot je želel Google.

    Objavljeno: 18.8.2013 06:00
  • NSA iz malomarnosti prisluškovala tudi neupravičeno

    Najnovejša razkritja iz Snowdnovega paketa dokumentov o prestrezanju telekomunikacij in vohunjenju - afera Prism -, ki ju izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), kažejo sistematične kršitve pravil in sumljive pomote, zaradi katerih se je prestrezal tudi del komunikacij, za katerega NSA ni imela zakonske podlage.

    Objavljeno: 17.8.2013 15:00
  • Cisco bo odpustil 4000 zaposlenih

    V sredo so pri podjetju Cisco oznanili, da bodo zaprli približno 4000 delovnih mest, od tega predvsem pozicije t.i. middle managment. S tem želijo izboljšati odzivnost tako sprejemanja kot izvajanja odločitev. S tem računajo, da bodo na kratki rok imeli okoli 550 milijonov dolarjev stroškov, seveda pa je cilj čim večja uspešnost na daljšem roku. Nekaj ljudi bodo nazaj zaposlili na drugih pozicijah.

    Objavljeno: 17.8.2013 13:00
  • Google Glass bo na voljo tudi za navadna očala

    Googlova nova naprava, Google Glass, dviguje kar nekaj prahu, predvsem zaradi vprašanj zasebnosti, čeprav pametnih očal zaenkrat še niti ne moremo kupiti. A Googlovi inženirji kljub temu napravo razvijajo dalje, po novi prijavi patenta delajo tudi na tem, da bomo lahko tehnologijo uporabili s katerimi koli očali, tudi tistimi, ki jih že imamo.

    Objavljeno: 17.8.2013 12:00
  • Močan padec zaslužka za Dell

    V čertek so pri podjetju Dell objavili poslovne rezultate, kjer je alarmanten predvsem padec zaslužka za kar 72 odstotkov. V ozadju pa se odvija težak boj za prihodnost podjetja, ustanovitelj in trenutni predsednik uprave, Michael Dell, želi podjetje privatizirati. Na drugi strani pa je skupina delničarjev, ki zahteva več denarja, kot ga je Dell trenutno pripravljen izplačat.

    Objavljeno: 17.8.2013 12:00
  • Google bo po privzetem šifriral oblačne podatke

    Pri Googlu so na svojem blogu zapisali, da bodo po novem vse podatke, ki se zapisujejo na njihovo storitev Google Cloud Storage, po privzetem šifrirali. Slednje bo potekalo na njihovih strežnikih, kar pomeni, da končni uporabniki ne bodo opazili razlike v hitrosti delovanja. V naslednjih mesecih bodo šifrirali tudi starejše podatke.

    Objavljeno: 16.8.2013 11:00
  • Predlog za novo kodo: 451 nedostopno iz pravnih razlogov

    Pri prometu prek protokola HTTP v internetu obstoji kopica kod, ki označujejo status posameznega zahtevka. Najbolj znana je 404 Not Found, ki jo dobimo, ko poskusimo dostopiti do strani, ki ne obstaja. Sedaj se je pojavila iniciativa, ki si prizadeva za dodelitev nove kode 451 Unavailable For Legal Reasons. Povod so seveda zadnji dogodki, ko se čedalje bolj zavedamo spletne cenzure in internetnega vohunjena.

    Objavljeno: 16.8.2013 07:00
  • Facebook bo splavil sistem za mobilno plačevanje

    Spletni velikan Facebook bo začel s preizkušanjem novega sistema, ki naj bi olajšal nakupovanje preko mobilnega telefona. V Facebook računu bi uporabniki izpolnili podatke, potrebne za plačevanje (številko kreditne kartice), od tam pa bi lahko hitro in enostavno te podatke prenesli v druge mobilne aplikacije. V praksi bi torej delovalo podobno, kot sedaj deluje spletna storitev PayPal.

    Objavljeno: 16.8.2013 06:00
  • Prihodnji mesec nova iPhona 5S in 5C

    Ves splet se ukvarja z ugibanjem, kdaj bo Apple predstavil nov iPhone. Ta teden so se pojavile neuradne informacije, da se ima to zgoditi 10. septembra. Tudi če bo Apple izbral kakšen drug dan, to ne bo imelo pomembnejšega vpliva. Vsi namreč vemo, da bo iPhone tu dovolj pred začetkom božične nakupovalne sezone, da bo lahko napihnil Applove prihodke v zadnjem četrtletju. Bolj zanimivo je vprašanje, koliko iPhonov bo Apple predstavil. Čedalje bolj kaže, da dva – nadgrajenega in oskubljenega.

    Objavljeno: 15.8.2013 07:00
  • Windows 8.1 prihaja 18. oktobra!

    Nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema bo na voljo 18. oktobra, so včeraj razkrili v Redmondu. Windows 8.1 bo izšel že ob polnoči po lokalnem času na Novi Zelandiji, tako da bo pri nas na voljo že dan prej ob 14.00 po našem času. V trgovine pride 18. oktobra.

    Objavljeno: 15.8.2013 06:00
  • Zaradi Microsoftovih težav z Surface RT še tožba

    Z zadnjih dneh je vse bolj jasno, da je Microsoftova tablica Surface RT zgrešen projekt. Prodaja je bistveno nižja od pričakovane, konec julija so pri Microsoftu tudi znižali ceno tablice, ki se naj bi izredno slabo prodajala.

    Objavljeno: 14.8.2013 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji