• Amazon in Samsung prva

    Končuje se prvo obdobje leta 2012 in vedno več je rezultatov, kako so se podjetja odrezala na trgu. Po zadnjih podatkih imamo področju tablic z Androidom in med proizvajalci telefonov na splošno nova zmagovalca. Za kralja tablic z Googlovim operacijskim sistemom se je okronal Amazon, ki je s tablico Kindle Fire, že od božične sezone naprej, pridno zasledoval Samsungovo linijo mobilnih naprav Galaxy Tab. Kindle Fire danes predstavlja več kot polovico vseh prodanih tablic z Androidom. Žal prodajni podatki veljajo le za Združene države Amerike, saj poceni tablice drugje ni moč kupiti.

    Objavljeno: 28.4.2012
  • Usmerjevalnik prihodnosti

    Netgear je predstavil prvi usmerjevalnik tako imenovane pete generacije brezžičnih povezav na svetu. Naprava R6300 bo podatke z odjemalci izmenjevala trikrat hitreje, kot to počnejo današnji usmerjevalniki 802.11n. Delovala bo na dveh frekvenčnih območjih in hkrati pokrivala tako običajni 2,4GHz kot manj zasedeni 5GHz spekter radijskih valov. Za optimalno delovanje bo potrebovala enakovredne partnerje v obliki novih omrežnih modulov. Ker slednjih ni dosti, 802.11ac podpira na primer Broadcomov 5G čip, se bo usmerjevalnik R6300 razumel tudi z ostalimi brezžičnimi napravami (802.11 a/b/g/n). Prvi usmerjevalniki bodo na voljo v maju, priporočena cena pa bo dvesto ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 27.4.2012
  • DVD predvajalnik za tablice

    Kljub napovedim o izumrtju optičnih medijev, se DVDji in CDji pogumno držijo in le redki si privoščijo računalnik brez dotične enote. Ob poplavi tablic je čudno, da si ni do sedaj še nihče izmislil predvajalnika zanje. Napako popravlja Samsung, ki je ravnokar predstavil zunanji CD/DVD zapisovalnik SE-218BB, katerega je moč priklopiti na računalnike z operacijskim sistemom Windows, OS X in tablice z Androidom 3.1 ali več. Gre za izredno tanko napravo, ki se na računalnik ali tablico poveže prek USB vrat. S privlačno ceno šestdesetih dolarjev bo najbrž prepričala veliko uporabnikov, ki želijo tablico občasno spremeniti v potujoči DVD predvajalnik.

    Objavljeno: 27.4.2012
  • Ukradena izvorna koda VMware

    Neznanci so odtujili VMware ESX izvorno kodo iz let 2003 in 2004 in jo pred dnevi tudi objavili na spletu. Škoda, ki so jo morebiti povzročili je za zdaj še neznana, VMware pa stranke opozarja, da ne gre nujno za varnostno tveganje.

    Objavljeno: 26.4.2012
  • Mobilni procesor težke kategorije

    Samsung je predstavil procesor Exynos 4 Quad, v katerem s hitrostjo 1,4 GHz tiktakajo kar štiri jedra. Exynos 4412, kakor se novinec številči, bo osrednja pogonska moč prihajajočega telefona Galaxy S3. Procesor je grajen na 32nm tehnologiji, ki se ponaša s podvojeno močjo v primerjavi s predhodnikom, medtem ko za delovanje porabi do dvajset odstotkov manj energije kot Exynos 4 Dual. Na žalost je vgrajena grafično procesna enota ista, Mali-400 GPU, a jo bodo Korejci iz 266 navili na 400MHz. Testi naj bi vseeno pokazali grafično superiornost procesorja Exynos 4 Quad. Domnevno je v neposrednih dvobojih za sabo pustil tako izdelek podjetja NVIDIA (Tegra 3) kot Qualcommov procesor Snapdragon S4. Več bo znanega 3. maja na dogodku Unpacked v Londonu, ko bo Samsung med drugim predstavil novi galaktični telefon, tablico in lastne oblačne storitve.

    Objavljeno: 26.4.2012
  • Microsoft sili v nadgradnjo operacijskega sistema

    Medtem ko nekateri težko pričakujemo nadgradnjo operacijskega sistema za svoj telefon (čakanje na Ice Cream Sandwich), druge v njo sili razvijalec. Microsoft bo uporabnikom telefonov z Windows Phone 7, brez posodobitve Mango onemogočil dostop do programov na tržnici Marketplace, prepovedal posodobitve in jim odvzel možnost njihovega ocenjevanja. Sporni odločitvi je pri podjetju iz Redmonda bojda botrovalo varčevanje z viri. V prid tovrstnemu nagovarjanju šteje, da je nadgradnja Windows Phone 7.5 na voljo za vse okenske telefone in v resnici deluje veliko bolje kot prejšnje različice, zato se lahko prepričujemo, da nam Microsoft želi le dobro.

    Objavljeno: 26.4.2012
  • Simobil nadgrajuje Samsungove Galaksije

    Po spletu in družabnih omrežjih je bilo v zadnjih dneh mogoče zaslediti informacijo, da je slovenski mobilni ponudnik začel z nadgrajevanjem telefonov Samsung Galaxy S2. Po potrditvi s strani našega kolega, ki je svoj telefon na Ice Cream Sandwich že uspešno nadgradil, smo se tega lotili tudi mi. Žal na obeh primernih telefonih v našem uredništvu ni bilo želenega obvestila o čakajoči nadgradnji. Za pojasnilo smo se obrnili na Simobil.

    Objavljeno: 26.4.2012
  • Projektor s čarobnim pisalom

    Sony bo prodajal projektor z dvema priloženima pisaloma, s katerima bomo pisali na prikazano sliko. Obe pisali z baterijskim napajanjem bo moč uporabljati hkrati, delovali pa bosta lahko tudi namesto miške. Projektor z ne prav zvenečim imenom VPL-SW535C bo našel dom v šolah, poslovnem okolju ali kjerkoli s potrebo po navidezni tabli oziroma zahtevi, da se na prikazano lahko doda in shrani zapiske. Od klasičnih karakteristik so izpostavili žarnico s 3000 lumni svetlobnega toka, ki naj bi zdržala 6000 delovnih ur. Posebna zrcalna tehnologija bo napravi omogočala uporabo v malih prostorih, saj naprava ne potrebuje velike razdalje do prikazovalne stene, da bi proizvedla spodobno sliko. Diagonalo sedemdesetih palcev bi naj dosegli s skromno oddaljenostjo zgolj enajstih centimetrov. Projektor bodo v Evropi začeli prodajati naslednji mesec. Priporočena cena bo v višini poltretjega evrskega tisočaka.

    Objavljeno: 25.4.2012
  • Največja igra Tetrisa

    Študentje fakultete MIT (Massachusetts Institute of Technology) radi izrabljajo svoje tehnološko znanje za praktične potegavščine, katerih pogosta tarča so člani znanstvenega oddelka Earth, Atmospheric and Planetary Sciences. Njihova stavba se je tokrat odela v igro Tetrisa, kjer so se navihani študentje poigravali z osvetlitvijo njihovih oken. Da bi bila igra pristnejša, so okna skladno z oblikami, ki so jih izrisovali, obarvali z različnimi barvami. Kako je bila videti največja igra Tetrisa v zgodovini, si oglejte v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 25.4.2012
  • Iran preživel hekerski napad na naftno omrežje

    Zaradi obsežnega hekerskega napada je bil Iran v ponedeljek primoran s spleta odklopiti nekaj največjih naftnih postaj, saj se njihovi strokovnjaki niso znali spopasti z nastalo nevarnostjo. Napad naj ne bi prizadel proizvodnje ali izvoza nafte, saj internet pri njiju ni ključnega pomena. Odklop naj bi bil zgolj zaščitni ukrep, s katerim so preprečili nadaljnje širjenje pri napadu uporabljenega virusa Wiper, ki je iz zajetih računalnikov pobrisal vse podatke. Ker so podobnih napadov v drugih vejah industrije že vajeni, spomnimo se napada s črvom Stuxnet, ki je leta 2010 ciljal na jedrske objekte, niso zganjali nepotrebne panike. Danes je celotno naftno omrežje v Iranu zopet priključeno na splet in grožnja v obliki omenjenega virusa odstranjena.

    Objavljeno: 25.4.2012
  • Dobrodošel, Google Drive

    Končno smo ga dočakali! O oblačni shrambi po Googlovo se je šušljalo že dolgo, o tem smo pisali tudi mi. Tokrat gre zares. Na spodaj navedenem spletnem naslovu z Googlovim računom dobimo začetnih 5GB prostora brezplačno. Namestimo si lahko namizni program za sinhronizacijo, ki nam na disku ustvari področje Google Drive. Vanj se prenesejo dokumenti Google Docs, z oblakom pa se sinhronizirajo vse datoteke, ki se znajdejo v dotičnem imeniku. Google Drive hvaležno sprejme prenesene dokumente, fotografije, glasbo, video posnetke in drugo. Več kot trideset različnih tipov datotek zna odpreti znotraj spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 24.4.2012
  • Dropbox brez Dropboxa

    Dropbox je priljubljeno oblačno shrambo nadgradil z možnostjo pošiljanja povezav do datotek na njej. Uporabnikom brez Dropbox računa lahko po novem pošljemo želeno vsebino, ne da bi nam bilo treba omogočiti dostop do svojega računa ali premikati izbrano datoteko v javni imenik Public. Dokumente, fotografije ali video posnetke si prejemnik ogleda kar znotraj brskalnika, saj so pri oblačnem velikanu v ta namen ustvarili poseben spletni pregledovalnik. Pošiljanje tovrstnih povezav je že omogočeno na spletnem, namiznem ter mobilnem vmesniku.

    Objavljeno: 24.4.2012
  • Intel Ivy Bridge je tu

    Na tiskovni konferenci podjetja Intel se je začel pohod dolgo pričakovanih procesorjev Ivy Bridge. Srčike prihajajočih računal so 37 odstotkov hitrejše kot dosedanji Intelovi modeli, a vseeno pri delu porabijo pol manj energije. V primerjavi s procesorji Sandy Bridge se novinci bolje izkažejo pri izvajanju večnitnih aplikacij (20%), premlevanju medijskih datotek (2X) ter za povrh vsega flirtajo z dvakrat boljšo tridimenzionalno grafiko. Procesorji z 22nm arhitekturo bodo sestavljeni iz tako imenovanih 3D tranzistorjev, ki z večjo gostoto ob minimalnem povečanju proizvodnega procesa dosežejo radikalno zmanjšanje izgub, kljub večji hitrosti delovanja.

    Objavljeno: 24.4.2012
  • Photoshop v najem

    Podjetje Adobe je predstavilo najnovejšo zbirko programov za kreativce, Creative Suite 6, katere najbolj priljubljeni del je vsesplošno znani Photoshop. Tako orodje za obdelavo slik kot drugih 13 aplikacij v zbirki bo na voljo na izposojo. Naročnina na Creative Cloud bo znašala slabih petdeset dolarjev mesečno, ob predpostavki, da se zavežemo za celo leto, ali 80 zelencev, če bomo zbirko najeli zgolj za mesec dni. Photoshop bomo lahko najeli tudi posamezno. Pri Adobu obljubljajo globoko medsebojno integracijo vseh ponujenih aplikacij ter povezovanje s tabličnimi rešitvami podjetja. Obljubili so, da škatelna verzija ne bo izostala in da se dobrot lahko nadejamo v roku tridesetih dni. Novi Photoshop smo že preizkusili. Rezultati testa so v novi številki Monitorja, ki je že na prodajnih policah po Sloveniji.

    Objavljeno: 24.4.2012
  • ZX Spectrum praznuje 30 let

    Računalnik, ki je najbrž najbolj kriv za nastanek osebnega računalništva na sončni strani Alp, te dni praznuje svoj 30-ti rojstni dan. 23. aprila 1982 sta namreč gospod Clive Sinclair in njegovo podjetje Sinclair Research začela s prodajo osebnega računalnika Sinclair ZX Spectrum, ki ji tudi v Sloveniji (tedaj še delu Jugoslavije) zelo hitro postal sila priljubljen in dosti časa najbolj razširjen računalnika za osebno rabo.

    Objavljeno: 23.4.2012
  • Googlovo spomladansko čiščenje

    Čas je za nov korak na poti, do poenotene podobe podjetja Google. Za zvenečim ciljem se skriva opuščanje nekaterih dosedanjih storitev. V slovo bo tokrat mahalo spletno plačevanje One Pass, ki je spletnim založnikom doslej omogočalo kopico načinov za zaračunavanje naročnine, objavljenih člankov, dajanje popustov in še kaj. Na izhodu se mu bo pridružil Google Related, dodatek za brskanje po sorodni vsebini pravkar obiskanega spletnega mesta. Tudi Picasa bo zmanjšala obseg dela, saj bo na operacijskem sistemu Linux poslej na voljo zgolj v različici za okenski posnemovalnik Wine, medtem ko bosta na Applovih računalnikih izostala Picasa Web Albums Uploader in vtičnik za iPhoto. Med drugimi bodo pri Googlu ukinili tudi sinhronizacijo za telefone Blackberry, spletno aplikacijo Google Talk (program za Android seveda ostane) ter Google Flu Vaccine Finder. Iskalec cepiva za gripo H1N1 bo preusmerjen na Healthmap.org.

    Objavljeno: 23.4.2012
  • HTC ve, česa si uporabniki želimo

    Podjetje HTC je dotično ugotovitev izluščilo iz raziskave, ki so jo izvedli lani. Z njeno pomočjo so razvili kolekcijo za letošnje leto ter začrtali nadaljnji razvoj podjetja. Pravilo je preprosto, HTC zatrjuje, da si uporabniki ne želimo debelih telefonov. Vsled dotičnega razsvetljenja so se odločili, da v svoje modele ne bodo tlačili masivnih baterij in bodo zmogljivost baterije skušali doseči po drugi poti, z optimizacijo in uporabo manj potratnih sestavnih delov. Poleg zmanjšanju števila novih modelov in odpisu fizičnih tipkovnic (bojda nad njimi niso več navdušeni) so sedaj zaprisegli še k tankosti. Ali je njihova pot prava ali pa bo prevladala strategija tekmecev, kakršna je Motorola, ki je v svoj Droid Razr stlačila res titansko baterijo (model Maxx, ki ni naprodaj pri nas), bosta pokazala čas in denarnice kupcev.

    Objavljeno: 23.4.2012
  • NFC v nalepki

    Tehnologija NFC naj bi povzročila revolucijo na področju elektronskega plačevanja, vendar doslej ni prav veliko telefonov, ki to podpirajo. Pri britanski banki Barclays so se odločili, da ne bodo več čakali na proizvajalce mobilnikov. Pred dnevi so svojim strankam ponudili rešitev Barclaycard PayTag, kjer je oddajnik NFC vgrajen kar v nalepko, ki jo zalepimo na zadnjo stran poljubnega telefona.

    Objavljeno: 22.4.2012
  • Prvi Mozilla telefoni že konec leta

    Sodeč po pisanju bloga Ztop, naj bi brazilski telekomunikacijski velikan Telefonica Vivo še pred koncem leta 2012 pričela s prodajo mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Mozilla Boot To Gecko (B2G). Operacijski sistem, ki je zasnovan na Linuxu, sledi podobni zamisli kot Googlov Android, obenem pa si želijo, da bi postal tudi njegov glavni tekmec.

    Objavljeno: 21.4.2012
  • Samsung in Sony s prostorom v oblaku

    Kot kaže, bo kmalu najbrž vsak ponudnik izdelkov s področja zabavne elektronike ponujal takšno ali drugačno obliko pomnilniškega prostora v internetnem oblaku. Med zadnjimi, ki vstopajo na področje storitev, kot so Apple iCloud, Dropbox, Box.net in podobni, sta korejski Samsung in japonski Sony.

    Objavljeno: 21.4.2012
  • Samsungi brez zrcal

    Samsung je osvežil družino digitalnih fotoaparatov, ki sodijo v kategorijo izdelkov brez zrcala oz. prizme (mirrorless). Novosti so kar tri: NX 20, NX210 in NX1000, vse pa temeljijo na istem tipalu, ki nudi ločljivost 20 milijonov pik. Vsi trije fotoaparati znajo tudi snemati video posnetke v polni ločljivosti 1080p/24fps in omogočajo hitro fotografiranje do 8 slik na sekundo.

    Objavljeno: 20.4.2012
  • Nova številka revije Monitor

    Tokrat smo nekoliko pohiteli, zato je nov Monitor na voljo en teden prej kot ponavadi. V temi številke pišemo o kupovanju rabljene fotografske opreme, torej fotoaparatov in objektivov, in kako se ti primerjajo z novimi v podobnem cenovnem okvirju.

    Objavljeno: 20.4.2012
  • Microsoftovi skoraj dobri poslovni rezultati

    Microsoft je svoje tretje poslovno četrtletje, oziroma prvo koledarsko v 2012, zaključil s 17,4 milijardami dolarjev prihodkov, kar je 6% bolje kot v letu pred tem in hkrati tudi bolje od pričakovanj borznih analitikov. Operativni dobiček je znašal 6,37 milijarde dolarjev ali 12 % več od leta 2011.

    Objavljeno: 20.4.2012
  • Prvi telefon s procesorjem Intel

    Indijski proizvajalec telefonov Lava je uspel prehiteti družbi Lenovo ter Orange in na trg poslal prvi mobilni s procesorsko tehnologijo Intel Atom. Intelova želja, da osvoji tudi trg pametnih telefonov, je znana že dlje časa, zdaj pa se začenjajo načrti tudi udejanjati. Telefon z imenom Lava Xolo 900 ima Intelov procesor Z2460 s taktom 1,6 GHz, 4-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik ter dvojno video kamero (8 in 1 milijon pik). Na začetku bo Xolo 900 na voljo z operacijskim sistemom Android 2.3, kmalu pa bo nared tudi različica 4.0 ICS). Prodaja se bo začela 23. aprila, v Indiji pa bo preračunano stal okoli 425 dolarjev.

    Objavljeno: 19.4.2012
  • Logitechova tipkovnica za novi iPad

    Če pri najnovejšem iPadu kljub vsemu pogrešate tipkovnico, se lahko odslej odločite za novo ultra tanko brezžično tipkovnico podjetja Logitech, ki povrh vsega služi tudi kot zaščitni pokrov za tablični računalnik. Ultrathin Keyboard Cover v zelo tankem ohišju nudi tipkovnico, ki z iPadom komunicira prek vmesnika bluetooth, ima pa tudi lasten akumulator, ki zadostuje za okoli pol leta uporabe pri tipični rabi okoli dve uri na dan.

    Objavljeno: 19.4.2012
  • Nikon D3200

    Nikon je prenovil svoj vstopni model v svet zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ki zdaj nosi oznako D3200, nudi pa tipalo z ločljivostjo kar 24 milijonov pik. To je lep skok, glede na to, da je dosedanji model D3100 je imel 14 milijonov pik, zmogljivejši brat D5100 pa 16,2 milijonov pik. Poleg tega D3200 zdaj zmore snemati video posnetke v polni ločljivosti 1080p.

    Objavljeno: 19.4.2012
  • Peeble - ura z digitalnim papirjem

    Zamisel za zapestno uro Peeble, ki vsebuje zaslon s tehnologijo E-ink in se prek brezžične povezave povezuje z mobilnim telefonom, je doživela neverjeten uspeh in odziv med internetnimi uporabniki. Zamisel, ki jo objavil podjetnik Eric Migicovsky na spletnem inkubatorju Kickstarter, je zbrala prvi milijon dolarjev za zagon proizvodnje v komaj 28 urah. Ob pisanju te novice je avtor zbral že več kot 4 milijone dolarjev prispevkov za zagon komercializacije zamisli. Kickstarter je sicer vališče inovativnih idej, ki jih financirajo podporniki z majhnimi donacijami (crowsourcing).

    Objavljeno: 18.4.2012
  • Sony Nasne za domači center zabave

    Sony je na Japonskem predstavil nov izdelek, ki služi kot centralni strežnik za domače digitalne vsebine in hkrati snemalnik digitalnih TV programov. Namenjen je predvsem uporabnikom, ki uporabljajo tudi druge Sonyeve izdelke, kot so igralna konzola PlayStation 3, prenosna konzola PlayStation Vita, računalniki VAIO, najnovejše tablice in telefoni Xperia. Vse te naprave lahko dostopajo do digitalnih vsebin, glasbe, filmov, fotografij in posnetih TV programov prek protokola DLNA.

    Objavljeno: 18.4.2012
  • IKEA bo ponujala televizorje v pohištvu

    Švedski velikan na področju pohištva IKEA bo že v letošnjem letu ponudil novo družino izdelkov z imenom Uppleva, pri katerem bodo v samo pohištvo vgrajevali televizorje LCD in celo predvajalnike Bluray. Oblikovalci družbe IKEA menijo, da lahko s tem korakom močno izboljšajo umestitev in s tem videz elektronskih izdelkov v kontekstu bivalnega prostora.

    Objavljeno: 18.4.2012
  • Windows 8: samo tri različice

    Microsoft je uradno potrdil, da bo naslednja različica operacijskega sistema nosila ime Windows 8. S tem je konec ugibanj, da bi nova Okna utegnila dobiti drugačno ime. Obenem so bistveno poenostavili število različic, ki je najmanjše do sedaj. Za računalnike z arhitekturami x86/64 bosta v bistvu na voljo le dve različici: Windows 8 in Windows 8 Pro.

    Objavljeno: 17.4.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji