• Delež družbe HP pri tiskalnikih pada

    Čeprav je Hewlett Packard še vedno največji proizvajalec tiskalnikov na svetu, jim je v zadnjem četrtletju začel tržni delež padati glede na tekmece. V ZDA se je tako tržni delež znižal iz 59% na 54%, trdijo pri družbi IDC. Padec so zabeležili tudi na Japonskem, medtem ko je v Evropi tržni delež družbe HP celo nekoliko zrasel. Čeprav analitiki menijo, da padec še ne nakazuje trenda, so pri HP-ju zelo pozorni nad dogajanjem. Poleg HP-ja je tržni delež v zadnjem četrtletju nekoliko izgubil tudi Lexmark, medtem ko so pri Epsonu tržni delež povečali. Pri HP-ju nameravajo na spremembo reagirati s predstavitvijo novih modelov, ki se bodo vrstili od poletja od konca leta.

    Objavljeno: 19.7.2003
  • Okužbe z virusi se v letu 2003 močno povečujejo

    Po mnenju družbe Sophos, enega od vodilnih proizvajalcev protivirusne zaščite, se je v letu 2003 število okužb močno povečalo glede na enako obdobje lani. Po navedbah v raziskavi je bilo letos za 17,5% več okužb, kar je že lahko razlog ta zaskrbljenost. Največje okužbe so v prvih šestih mesecih 2003 povzročili virusi Bugbear in Klez, zelo pa se jim približal Sobi in njegove različice. Samo Bugbear predstavlja kar 11,6% vseh okužb. Med novimi virusi je predvsem mogoče opaziti tendenco uporabe več metod za okužbo, s čimer jih je težje odkriti in odstraniti.

    Objavljeno: 19.7.2003
  • VIA predstavila mobilni procesor Antaur

    Podjetje VIA je predstavilo procesor za prenosne računalnike, tokrat različico z imenom Antaur, s katerim tekmujejo neposredno z Intelovo arhitekturo Centrino. Antaur je namenjen energetsko manj zahtevni rabi, pri družbi VIA pa so že za predhodnika C3 trdili, da je njegova glavna prednost to, da za delovanje ni potreben ventilator za hlajenje, zato je računalnik skoraj neslišen. C3 porabi 11,25 W pri delovni frekvenci 1 GHz, največ 15 W, specifikacije za Antaur pa so podobne - zato analitiki domnevajo, da gre pravzaprav za skorajda enak procesor, le z drugim imenom. Procesor zagotavlja tudi brezžično povezljivost po standardih IEEE 802.11a, b in g, le ustrezno anteno je potrebno vgraditi v ohišje računalnika. Prenosniki z novim procesorjem bodo v Evropi in ZDA na voljo do konca leta, na Kitajskem pa jih že prodajajo.

    Objavljeno: 18.7.2003
  • SAP tudi za ročne računalnike

    Nemški proizvajalec poslovnih informacijskih sistemov SAP je najavil zavezništvo z družbo Sharp, s katerim naj bi vstopili tudi na trg mobilnih poslovnih rešitev. SAP načrtuje, da bi do leta 2005 uspeli prepričati okoli 5% svojih kupcev, kar znaša danes okoli 1.000 podjetij, v uporabo mobilnega dostopa od programov in podatkov v sistemih SAP. SAP bo zato prilagodil spletni vmesnik pri ključnih spletnih različicah svojih poslovnih sistemov, podprli pa bodo ročne računalnike Sharp Zaurus, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux in lastnem grafičnem vmesniku. Odločitev za to platformo je med drugim padla tudi zaradi dobre podpore za javo, ki je na številnih drugih sistemih ni. Pri Shrapu trdijo, da imajo v načrtu prodati okoli pol milijona Zaurusov letno, od tega okoli 140.000 samo na Japonskem.

    Objavljeno: 18.7.2003
  • NEC razvija prensonike na gorivno celico

    Japonski proizvajalec NEC je razvil nov tip miniaturne gorivne celice, ki obeta bistveno daljše trajanje delovanja pri tipičnih prenosnih računalnikih. Po opravljenih preizkusih tehnologije pri NECu menijo, da bi s tovrstno rešitvijo lahko zagotovili kar 40 ure neprekinjenega delovanja, kar je več kot 10-krat daljši čas od današnjih izdelkov z litijevimi akumulatorji. Ta cilj naj bi predvidoma dosegli v praksi v dveh letih, še prej pa naj bi naslednje leto na trg poslali prenosnik, ki bo z gorivno celico omogočal vsaj pet ur neprekinjenega delovanja.

    Objavljeno: 18.7.2003
  • Microsoft ponovno povečal dobičke

    Microsoft je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje fiskalnega leta in celotno fiskalno leto 2003, ki kažejo, da na večini poslovnih področij zabeležili rast prihodkov in dobička. Prihodki v celotnem letu so tako znašali 32,2 milijarde dolarjev, kar je 13 odstotkov več kot v prejšnjem letu, dobiček pa kar 9,9 milijarde, kar je 26 odstotkov več kot v 2002.

    Objavljeno: 18.7.2003
  • Microsoftovo shranjevanje podatkov

    Podjetje IDC je ugotovilo, da se je pri pomnilniških sistemih NAS, ki temeljijo na okolju Windows, povečala prodaja za približno 8 odstotkov. Pri IDC-ju menijo, da je k temu pripomogla zlasti agresivna ponudba podjetja Dell Computer. Vendar analitki obenem opozarjajo, da so tovrstni sistemi NAS predvsem taki z manjšimi zmogljivostmi. Leta 2002 naj bi bilo z okoljem Windows opremljenih kar tretjina vseh naprav NAS, vendar naj bi z njimi trgovci ustvarili zgolj 12 odstotkov prihodkov.

    Objavljeno: 17.7.2003
  • EMC kupuje družbo Legato Systems

    Podjetje EMC, eden vodilnih proizvajalcev pomnilniških sistemov, je najavilo namero o nakupu proizvajalca programske opreme za nadzor pomnilniških sistemov Legato Systems. Vrednost transakcije je 1,3 milijarde dolarjev, EMC pa se bo z nakupom močno okrepil na področju nadzora pomnilniških sistemov, kjer so bili tekmeci doslej močnejši. Poleg tega bo EMC z nakupom pridobil tudi orodja za izdelavo varnostnih kopij in rešitve za reševanje pri kritičnih napakah. Na tem področju bo EMC zdaj tretji največji ponudnik, takoj za družbami Veritas in IBM. EMC namerava izdelke Legato tesneje povezati in sčasoma spremeniti v eno celoto, vendar za zdaj ohranjajo ločene oddelke in prodajo izdelkov.

    Objavljeno: 17.7.2003
  • HP z novim vstopnim modelom poslovnih računalnikov

    Hewlett-Packard želi z novim modelom osebnega računalnika privabiti predvsem majhna podjetja, ki ne potrebujejo vseh lastnosti večjih poslovnih modelov. Novi poslovni računalnik HP Compaq Business Desktop d220 je novi vstopni model, ki bo postopoma zamenjal dosedanji model HP Compaq Evo d310v, na ameriškem trgu pa ga bo mogoče dobiti že za 350 dolarjev. Za to ceno kupec dobi računalnik s procesorjem Celerom pri taktu 2 GHz, 128 MB RAM in 40 GB velikim diskom, vendar so se pri tem modelu odrekli disketni enoti.

    Objavljeno: 17.7.2003
  • Cene mobilne telefonije se bodo še spreminjale

    V skladu s pričakovanji je Mobitelovi napovedi dviga cen kmalu sledil tudi Simobil, kjer bodo uporabniki opazili dokaj podobne spremembe kot pri Mobitelu, torej predvsem dražje klice znotraj lastnega omrežja. Podobno potezo je sprejel še ponudnik storitev Debitel, ki uporablja Mobitelovo omrežje, zaradi česar bodo njihovi uporabniki dočakali precej podobne podražitve kot Mobitelovi. Hkrati pa je v dogajanje posegla tudi Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP), ki je obema operaterjema s pomembno tržno močno, torej Mobitelu in Simobilu, naložila naj znižata cene zaključevanja klicev iz drugih mobilnih omrežij.

    Objavljeno: 17.7.2003
  • Palm o podrobnostih

    Podjetje Palm, izdelovalec ročnih računalnikov, je pojasnilo nekaj podrobnosti o ustanovitvi novega podjetja za programsko opremo PalmSource ter o nakupu tekmeca Handspring. Oba poslovna projekta nameravajo zaključiti jeseni letos. PalmSource bo na borzi Nasdaq označen s simbolom PSRC.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • Motorola pripravlja zaslon z nanocevmi

    Raziskovalci družbe Motorola razvijajo nov tip tehnologije za velike ploske zaslone, ki je lahko potencialno precej cenejša od današnjih plazemskih in LCD zaslonov. Nova tehnologija uporablja miniaturna a dolga ogljikova vlakna imenovana nanocevi, ki so sicer v raziskavi tudi za področja optičnih vodnikov in celo v medicini. Vlakna je mogoče z električno energijo osvetliti, svetilnost pa je pri tem boljša od tiste pri dosedanjih tehnologijah. Zaslone z imenom NED (nano emissive display) bo najbrž mogoče ceneje proizvajati, povrh tega bodo imeli boljše tehnične lastnosti. Motorola se že dogovarja z nekaterimi proizvajalci zaslonov o prodaji licenc, čeprav za zdaj še ni znano, kdaj bo tehnologija NED nared za množično proizvodnjo. Sprva naj bi NED srečali v velikih in tankih televizorjih, kjer naj bi izpodrinili današnje (drago) plazemske sisteme.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • PCI Express tudi za omrežja

    Intel pripravlja tehnologijo in specifikacijo Advanced Switching, derivat vodila PCI Express, s katero naj bi povezovali vezja in module v omrežnih napravah. S tem naj bi znižali stroške in povečali prepustnost povezav v omrežnih napravah. Doslej veliko usmerjevalnikov in drugih naprav uporablja za interno povezavo vodilo PCI, ki pa postaja vse večje ozko grlo pri današnjih širokopasovnih povezavah. Snovalci trenutno predvidevajo, da bo vodilo Advanced Switching delovalo s taktom 2,5 GHz, kar je znatno več kot pri PCI (133 MHz). Po sedanjih načrtih naj bi razvoj specifikacije dokončali do konca letošnjega leta, prvi izdelki pa bodo prišli na trg v začetku leta 2005.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • Kmalu konec za Netscape

    V podjetju America Online so v torek odpustili približno 50 zaposlenih v oddelku za razvoj spletnega brskalnika Netscape. Odpuščanje je del reorganizacije oddelka za razvoj odprtokodnega spletnega brskalnika Mozilla.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • Ellison: čas je proti PeopleSoftu

    Direktor družbe Oracle je napovedal, da bo podjetje PeopleSoft v naslednjih nekaj četrletjih objavilo slabe poslovne rezultate, kar jih bo dovolj oslabilo, da bo Oracle to podjetje končno lahko kupil. >>Zdi se mi, da čas ni na njihovi strani,<< pravi Ellison, zadeve pa bi se lahko zapletle zaradi PeopleSoftovega nakupa družbe J.D. Edwards.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • SuSE bo prodajal PC-je v Wal-Martu

    Nemško podjetje, ki prodaja storitve in plošče z Linuxom, namerava v prihodnje prodajati tudi osebne računalnike. Tako nameravajo za uporabo Linuxa motivirati nove stranke - predvsem s cenejšimi računalniki.

    Objavljeno: 16.7.2003
  • OpenVMS V8.0 prvič tudi na procesorjih Itanium

    Razvojni oddelek družbe Hewlett Packard je predstavil novo različico operacijskega sistema OpenVMS, ki odslej poleg procesorjev Alpha podpira tudi 64-bitno Intelovo arhitekturo Itanium 2. Inženirji so za projekt porabili dve leti, uspelo pa jim je celo več, kot so sprva načrtovali. Novi OpenVMS 8.0 vsebuje med drugim podporo za združevanje v gruče (tudi mešane Alpha-Itanium), simetrično večprocesiranje (SMP), porazdeljen datotečni sistem (DFS) in druge koristne rešitve.

    Objavljeno: 15.7.2003
  • Mac OS X 10.3 Panther ne bo 64-bitni OS

    Mac OS X 10.3, znan pod razvojnim imenom Panther, ne bo 64-bitni operacijski sistem, čeprav bo tekel na novem, 64-bitnem procesorju PowerPC 970 oziroma G5. Mac OS bo torej tudi v tej različici hibriden sistem, kot je bil že v različici 10.2.7 z imenom Smeagol.

    Objavljeno: 15.7.2003
  • Zapisovalniki DVD množično s podporo za oba standarda

    V zadnjem času vse več proizvajalcev predstavlja nove zapisovalnike, ki podpirajo tako standard DVD+RW kot tudi DVD-RW. Vse kaže, da je podpora za dvojne standarde zmagovalna kombinacija, ne glede na to, da so stroški licenčnin pri takih izdelkih nekoliko višji. Mitsumi je tako predstavil svoj prvi DVD zapisovalnik DW-7802TE, ki podpira zapisovanje na vse tipe nosilcev DVD. Na nosilce DVD zapisuje s hitrostmi do 4x, podatke pa prebira s hitrostjo 12x. V Evropi bo stal okoli 300 evrov.

    Objavljeno: 15.7.2003
  • Industrijska varnost s SELinuxom

    Družba Verano, ki je specializirana za nadzor sistemov, je predstavila servisni in programski paket Industrial Defender za zaščito kritične infrastrukture pred digitalnimi napadi. Industrial Defender je zgrajen na Linuxu, ki ima povečan obseg varnosti (security-enhanced Linux, SELinux). SELinux je razvila ameriška vladna vojaška varnostna organizacija NSA. Veranov sistem je namenjen varovanju starih kontrolnih sistemov iz 80. in 90. let, ki nadzirajo in vzdržujejo tovarne, energetske obrate in drugo industrijsko infrastrukturo.

    Objavljeno: 14.7.2003
  • Sony: ugodne napovedi za OLED

    Zasloni z najsodobnejšo tehnologijo OLED (organic light-emitting diode) bodo v prihodnje velika uspešnica, so prepričani pri Sonyju. Gre za tehnologijo, ki ne potrebuje dodatne osvetlitve, kar bo predvsem pri prenosnih napravah zmanjšalo porabo energije, omogočala pa bo tudi tanjše izdelke. Sony se je odločil, da bo za nadaljnji razvoj zaslonov OLED ustanovil skupno podjetje s Toyoto, v katerega bodo vložil skoraj 80 milijonov dolarjev. Trg zaslonov OLED naj bi se z lanskih 112 milijonov dolarjev povečal na 3,1 milijarde dolarjev v letu 2007, napoveduje družba DisplaySearch. Tehnologijo OLED uporabljajo pri zaslonih za digitalne fotoaparate, prenosne telefone in električne brivnike.

    Objavljeno: 14.7.2003
  • Adobe z novim paketom Premiere prekinja podporo Macom

    Podjetje Adobe Systems je napovedalo nove različice programske opreme za urejanje videa, a tokrat zgolj za okolje Windows. Pri Adobu so sicer doslej veljali za enega glavnih podpornikov družbe Apple in računalnikov Mac, vendar bi se utegnile stvari spremeniti. Njihov novi video urejevalnik Premiere Pro bo namreč deloval samo v Microsoftovem operacijskem sistemu Windows XP, za Mac OS pa kljub dolgoletni podpori ne bo več na voljo.

    Objavljeno: 14.7.2003
  • Cene mobilne telefonije na evropske ravni

    Najbolj bodo podražili klice znotraj Mobitelovega omrežja in naročnine (oboje povprečno za okrog 10 odstotkov), nekoliko pa tudi klice v druga mobilna omrežja. Poslej bodo stali isto kot klici v stacionarno omrežje, ki jih bodo pri Mobitelu pocenili za 12-23 odstotkov, odvisno od naročniških paketov. Pocenitev je usklajena z zahtevami Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP), ki bdi nad telekomunikacijskim trgom v državi. Na Agenciji so od Mobitela in Simobila zahtevali povišanje cen znotraj lastnih omrežij in pocenitev klicev v druga omrežja, čeprav je mnoge njihove predloge po podražitvi telekomunikacijskih storitev zavrnila Vlada RS zaradi vpliva na makroekonomske kazalce. Mobitelova podražitev je usklajena tudi z zahtevami tretjega operaterja, Western Wireless International, ki je pred mesecem dni - zaradi domnevno prenizkih Mobitelovih cen znotraj lastnega omrežja in načina sklepanja pogodb z uporabniki - zoper Mobitel podal pritožbo na ATRP in Urad za varnost konkurence. Tako Agencija kot tudi Urad Vegini pritožbi še preučujeta. Mobitelove podražitve so tudi posledica sorazmerno nizkega dobička podjetja in predvsem nizkega prihodka glede na število uporabnikov (ARPU - Average Revenue Per User), ki je zaradi nizkih cen klicev znotraj Mobitelovega omrežja med najnižjimi v Evropi.

    Objavljeno: 14.7.2003
  • Oracle živi od licenc

    Ob koncu fiskalnega leta so pri Oraclu potegnili črto pod končano leto. V četrtem trimesečju so ustvarili 2,83 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Neto zaslužek je dosegel številko 858 milijonov, kar je bilo precej bolje kot lani, ko so zaslužili le 656 milijonov dolarjev. Največ prihodka so ustvarili s prodajo licenc (1,2 milijarde), nadgradnja licenc in produktna podpora pa jim je navrgla še dodatnih 1,1 milijarde dolarjev. Storitveni del se je zmanjšal za 11 odstotkov na 580 milijonov dolarjev. V celotnem letu 2003 je Oracle ustvaril 9,5 milijarde dolarjev prihodka, kar je bilo 2 odstotka manj kot lani. Bolje so se odrezali pri neto zaslužku, saj so ga ustvarili 2,31 milijarde ali 4 odstotke več kot v fiskalnem letu 2002.

    Objavljeno: 13.7.2003
  • HP ustanovil oddelek za Linux

    HP-jeva skupina ESS (Enterprise Servers and Storage) je postala bogatejša za oddelek, ki se bo ukvarjal izključno z Linuxom. HP namreč prodaja vse več strežnikov z Intelovim procesorjem Itanium 2, kjer se Linuxova vloga povečuje. Doslej so bila HP-jeva prizadevanja v zvezi z Linuxom omejena na organizacijo Industry Standard Server, ki prodaja strežnike ProLiant z Intelovimi čipi x86. Operacijski sistem Linux pa ne bo deloval le v strežnikih, pač pa tudi v delovnih postajah in poslovnih PC-jih.

    Objavljeno: 13.7.2003
  • Microsoftov strežnikov za uporabniške identitete

    Microsoft je predstavil nov strežniški izdelek, ki naj bi močno poenostavil upravljanje z uporabniki in uporabniškimi identitetami v računalniških omrežjih. Novi strežnik z imenom Microsoft Identity Integration Server (MIIS) 2003 omogoča enotno prijavo z enim uporabniškim imenom in geslom na množico različnih programov in omrežnih storitev. Obenem bo program precej olajšal dodajanje in odvzemanje uporabniških pravic v omrežjih, ki vsebuje veliko število različnih sistemov in programov z lastnimi imeniškimi sistemi.

    Objavljeno: 13.7.2003
  • Symantecova zaščita pred vdori

    Družba Symantec je predstavila dva programa, ki povečujeta varnost v računalniških omrežjih. Prvi je namenjen preprečevanju vdorov v strežnike, drugi pa preverja pretok podatkov v omrežju. Program za zaščito strežnika Symantec Host IDS 4.1 je nameščen na strežniku, kjer zaznava napade in vdore, pri tem pa je precej podoben protivirusnim programom. Program Symantec Manhunt 3.0 pa je namenjen varovanju omrežij velikih podjetij, zato preverja podatkovne pretoke kapacitete so 2 Gb/s. Prepoznava vzorce znanih napadov in spremlja obnašanje programov. Tehnologijo je razvilo podjetje Recourse Technologies, ki so ga pri družbi Symantec kupili lani. Hkrati so dobili tudi program Decoy Server, ki emulira lažni računalnik in na ta način privabi napadalce, da se razkrijejo.

    Objavljeno: 12.7.2003
  • Sonyjev prenosni DVD?RW

    Pri Sonyju so predstavili nov prenosni zapisovalnik DVD-jev z oznako PCGA-DDRW1, ki omogoča zapisovanje po standardih 2X /-R/-RW in 2.4X DVD+R/+RW, branje plošč DVD-ROM s petkratno hitrostjo, obenem pa je tudi prepisovalnik plošč CD-RW z osemkratno hitrostjo. Pogon na računalnik priklopimo z vmesnikom iLink oziroma Firewire, tehta pa 410 gramov.

    Objavljeno: 12.7.2003
  • Razvojna pot za PowePC G5

    Le malo za tem, ko je Apple predstavil nove računalnike s procesorjem PowerPC G5, so se na spletu pojavile informacije o razvojni poti tega izdelka in njegovih naslednikov. Po podatkih iz različnih virov naj bi sedanji PowerPC 970 (G5) dosegel takt 2,8 GHz, nato pa bo čez približno leto dni na vrsto prišel naslednik z oznako PowerPC 980, ki bo temeljil na prihodnjem IBM-ovem procesorju Power 5.

    Objavljeno: 12.7.2003
  • Dogodkovno vodena arhitektura v prihodnosti

    Svetovalci podjetja Gartner napovedujejo, da se bo v bližnji prihodnosti vse več podjetij odločalo za izdelavo spletnih rešitev v tehnologiji Web services v obliki storitveno usmerjene arhitekture. Pri taki arhitekturi razvijalci sestavljajo storitve v obliki večkrat uporabnih programskih celot, ki predstavljajo poslovne funkcije. Z določitvijo standardnih vmesnikov med programskimi enotami lahko razvijalci ponovno uporabijo in med seboj izmenjujejo komponente, ne da bi jim bilo treba vedeti, kako te delujejo od znotraj. Tehnologija Web services omogoča razvoj komponent v programskem jeziku Web Services Definition Language, podatki pa se med seboj izmenjujejo v obliki XML.

    Objavljeno: 11.7.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji