• Tekmeci Red Linuxa ustanavljajo združenje Open Enterprise Linux

    Odločitev družbe Red Hat, da spremeni dostop do izvorne kode za nekoč priljubljeni CentOS, še vedno povzroča razprtije v skupnosti ponudnikov in uporabnikov Linuxa. Najnovejši razvoj dogodkov je pripeljal do tega, da trije od največjih tekmecev, družbe Oracle, SUSE in CIQ ustanavljajo novo združenje s ciljem, da bo ponudijo brezplačen in odprt dostop do izvorne kode Linuxa, ki je združljiv z Red Hatovimi distribucijami.

    Objavljeno: 19.8.2023 20:00 | Teme: linux
  • Ključni trendi na področju podatkovne znanosti in strojnega učenja

    Podjetje Gartner je identificiralo glavne trende, ki bodo oblikovali prihodnost podatkovne znanosti in strojnega učenja (data science and machine learning, DSML). Poročilo ugotavlja zasuk k uporabi generativneg umetne inteligence in novih modelov napovedovalnega planiranja, ki jih omogočajo vse boljši postopki upravljanja s podatki v podjetjih.

    Objavljeno: 19.8.2023 19:00 | Teme: umetna inteligenca, raziskave, Gartner
  • Kanada žuga Meti: takoj omogočite deljenje povezav do novic, saj država gori

    Kanadska vlada je pozvala Meto, naj zaradi obsežnih požarov ukine blokado objavljanja kanadskih novic na platformi Facebook, ki so jo uvedli minuli mesec. Zaradi nove zakonodaje, ki zahteva plačilo nadomestila za deljenje novic, je Facebook v Kanadi raje onemogočil deljenje povezav do lokalnih medijev. To je med divjanjem požarov problem, ker ljudje ne morejo deliti najnovejših novic na tem priljubljenem družbenem omrežju.

    Objavljeno: 19.8.2023 12:00
  • Softbank mesec dni pred javno ponudbo delnic odkupil še 25 odstotkov ARM

    Japonski konglomerat Softbank je od Vision Funda odkupil še 25 odstotkov podjetja ARM, s čimer je pridobil popolni nadzor nad podjetjem. Delež so odkupili po vrednotenju podjetja 64 milijard dolarjev, kar postavlja orientacijsko vrednost za javno ponudbo delnico (IPO), ki je predvidena septembra.

    Objavljeno: 19.8.2023 11:00 | Teme: ARM
  • Microsoftovi strežniki lahko sami pokvarijo točen čas – izklopite to možnost!

    Na strežnikih, ki jih poganja Windows, teče malo znani Microsoftov servis, ki lahko v nekaterih primerih sam od sebe prestavi sistemski čas daleč v preteklosti ali prihodnost. Imenuje se Secure Time Seeding in ga je najbolje izključiti, preden povzroči veliko težav.

    Objavljeno: 18.8.2023 13:00
  • Microsoft Edge for Business

    Microsoft pripravlja novo različico spletnega brskalnika imenovano Microsoft Edge for Business, ki bo namenjena poslovnim uporabnikom. Edge for Business bo vključeval več funkcij, ki bodo zadovoljile specifične potrebe zahtevnih poslovnih okolij. Med glavnimi značilnostmi so izboljšana varnostna infrastruktura, boljši nadzor in enostavno prilagajanje v skladu s poslovnimi zahtevami.

    Objavljeno: 18.8.2023 11:00 | Teme: brskalnik, microsoft, Poslovne rešitve
  • CrossOver prinesel DirectX 12 na Mac

    Nova verzija CrossOver, ki je izšla včeraj, prinaša precej novosti, med njimi tudi podporo za DirectX 12 na macOS. CrossOver 23.0.0 je združljivostni sloj, ki na macOS, Linuxu in ChromeOS omogoča poganjanje številnih programov, ki so pisani za Windows.

    Objavljeno: 18.8.2023 11:00
  • Generativna umetna inteligenca je na vrhu napihnjenih pričakovanj v Gartnerjevem Hype Ciklu

    Svetovalno podjetje Gartner je predstavilo najnovejšo analizo napihnjenih pričakovanj, znameniti Hype Cycle za nove tehnologije v letu 2023, v katerem je na vrh seznama uvrstil generativno umetno inteligenco (AI). To potrjuje hitro rast in zanimanje za to področje, vendar tudi opozarja na potrebo po realističnih pričakovanjih glede njenega trenutnega vpliva in prihodnje poti razvoja.

    Objavljeno: 18.8.2023 10:00 | Teme: umetna inteligenca, Gartner, raziskave
  • Knjižničarji vprašali ChatGPT, katere knjige vsebujejo prizore seksa, in jih umaknili

    Da bi zadostili zakonskim obveznostim in umaknili knjige z akti spolnosti iz šolskih knjižnic, so v Iowi za pomoč povprašali kar ChatGPT. Vseh knjig v knjižnici je preveč, da bi jih lahko do začetka šolskega leta prebrali in presortirali. Zato so se obrnili na umetno inteligenco.

    Objavljeno: 18.8.2023 07:00
  • Legendarni PostScript je pokopan

    Danes se zdi samoumevno, da so lahko dokumenti na zaslonu videti povsem enako kakor na papirju, ne glede na povečavo. A za to so bile prve zaslužne Adobove pisave PostScript, ki so letos dokončno pokopane. Tudi Microsoft in Adobe sta ukinila podporo zanje, zato bodo v novih programih stari dokumenti morda podrti.

    Objavljeno: 18.8.2023 05:00
  • Vsi želijo Nvidiine čipe za umetno inteligenco

    Bitko so res odprli v Silicijevi dolini in Londonu, a pridružujejo se ji vsi države. Umetna inteligenca se zdi tehnologija 21. stoletja, za njen trening in uporabo pa potrebujejo grafične čipe. Veliko grafičnih čipov, med katerimi so trenutno najbolj priljubljeni Nvidiini. Ti so domala razgrabljeni.

    Objavljeno: 17.8.2023 13:00
  • Proizvajalci večnamenskih tiskalnikov nas vlečejo za nos

    Proizvajalci tiskalnikov si izmišljajo vedno nove trike, kako kupcem tiskalnikov prodati čim več črnila. Najnovejši prijem uporabljajo večnamenski tiskalniki, ki znajo tudi skenirati in pošiljate fakse. Dokler se kartuša ne izprazni.

    Objavljeno: 17.8.2023 11:00 | Teme: tiskalnik
  • Bodo nove terminske pogodbe na kriptovalute pomenile novo rast?

    Priljubljena kriptomenjalnica Coinbase je v ZDA dobila dovoljenje za prodajo terminskih pogodb na vrednosti kriptovalut, s čimer bodo dobro poučeni investitorji in institucionalni investitorji dobili enostavno možnost za vstop na trge kriptovalut. Povišan promet s kriptovalutami pa navadno pomeni rast njihovih tečajev.

    Objavljeno: 17.8.2023 07:00 | Teme: kriptovalute
  • Zaradi hrošča v e-banki Irci množično dvigovali denar, ki ga niso imeli

    V torek zvečer so se Irci množično odpravili na bankomate, ker je bilo zaradi tehnične napake možno dvigniti več denarja, kot so ga imeli. Računalniški hrošč, ki je zadel Bank of Ireland, je komitentom omogočil nakazilo 500 evrov na račune pri Revolutu, četudi niso imeli zadosti sredstev. Ljudje so se nato množično odpravili na bankomate, da so z Revoluta dvignili prenakazana sredstva. Ponekod je bila gneča tolikšna, da so morali za red poskrbeti policisti.

    Objavljeno: 17.8.2023 05:00 | Teme: banka
  • Televizija v ZDA že predala žezlo pretočnim vsebinam

    Če gre soditi po trendih iz ZDA, ki jim običajno sledimo tudi v Evropi, se televiziji slabo piše. Čez Lužo je delež gledanja klasične televizije med vsemi aktivnostmi, ki vključujejo spremljanje vsebin na televizorjih, prvikrat padel pod polovico. Pretočne vsebine so na pohodu.

    Objavljeno: 16.8.2023 13:00
  • New York Times ne dovoli uporabe vsebin za trening umetne inteligence

    Iz uredništva časnika The New York Times so sporočili, da ne bodo dovolili zajema svojih vsebin in njihove uporabe za trening kakršnekoli umetne inteligence. To velja tako za besedilo kakor za slikovno gradivo. Brez pisnega dovoljenja zajem ne bo dovoljen.

    Objavljeno: 16.8.2023 11:00
  • Threads ni uspel ogroziti Twitterja

    Metina aplikacija Threads je julija v tednu dni nabrala več kot 100 milijonov uporabnikov, s čimer je resno zagrozila Twitterju. Dober mesec dni pozneje ima manj kot odstotek aktivnih uporabnikov, s čimer pošteno zaostaja za Twitterjem, ki jih ima kljub vsem pretresom še vedno dobrih 100 milijonov.

    Objavljeno: 16.8.2023 07:00
  • Dell zaradi starega trika s popusti dobil milijonsko globo

    Dell si je v Avstraliji privoščil zavajanje, ki je znano vsem trgovcem pri nas, za kar bo moral plačati 6,5 milijona avstralskih dolarjev globe. Ceno monitorjev, ki so jih kupci izbrali ob nakupu računalnika, je Dell prikazoval kot znižano, kar ni držalo. Varuh konkurence in potrošnikov (ACCC) je ugotovil, da so na tak način prodali 5300 monitorjev.

    Objavljeno: 16.8.2023 05:00 | Teme: Dell
  • Apple bo izplačal 113 milijonov dolarjev zaradi namernega upočasnjevanja starih iPhonov

    Več kot dve leti po načelnem dogovoru na sodišču se je končala saga o Applovem namernem upočasnjevanju iPhonov s starejšimi baterijami, saj je ameriško sodišče potrdilo sporazumno poravnavo. Apple bo oškodovanim uporabnikom telefonov plačal 113 milijonov dolarjev, kar bo približno 65 dolarjev na telefon. Poravnava velja za ameriške kupce.

    Objavljeno: 15.8.2023 11:00 | Teme: apple
  • Kdo bo še bral ocene izdelkov? Na Amazonu umetna inteligenca

    Recenzije izdelkov, ki jih v spletnih trgovinah pošteno zapišejo kupci, so zlata vredne, a se jih hitro nabere preveč za branje. Ena izmed možnosti za rešitev tega probleme so ocene recenzije, Amazon pa sedaj preizkuša precej bolj tehnološko rešitev. Povzetke recenzij bo pripravljala – kakopak – umetna inteligenca.

    Objavljeno: 15.8.2023 07:00
  • Tako lahko ChatGPT preprečite, da bi se učil z vaše spletne strani

    Podobno kot lahko z datoteko robots.txt Googlovemu pajku povemo, naj ne obiskuje našega spletišča, je odslej možno tudi za OpenAI-jeve pajke, ki nabirajo podatke za trening modelov umetne inteligence GPT. Za ChatGPT in GPT-4 so se ti  brez dovoljenja po spletu sprehodili že predlani, v prihodnosti pa bomo imeli več besede pri omejitvah.

    Objavljeno: 15.8.2023 05:00
  • Tehnološki giganti grozijo z odhodom

    Ameriški tehnološki giganti grozijo, da bodo pobrali šila in kopita ter zaradi pretoge regulacije, pravil in nove zakonodaje prenehali nuditi svoje storitve. Omenjajo zakon o digitalnih trgih, ki je usmerjen proti velikanom, blokado Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda, prihajajočo prepoved nezlomljivega šifriranja v aplikacijah za komuniciranje in vrsto drugih omejitev. Tehnološki so si že izračunali, kaj bo kaplja čez rob, ko bodo zapustili – Veliko Britanijo.

    Objavljeno: 14.8.2023 13:00
  • Chrome dobil podporo za šifrirni algoritem, ki kljubuje kvantnim računalnikom

    Googlov brskalnik Chrome bo v naslednji različici, ki bo izšla jutri, dobil podporo za šifrirni algoritem, ki je odporen proti prihajajočim kvantnim računalnikom. Chrome 116 bo podpiral algoritem X25519Kyber768, ki se sestoji iz algoritma z eliptičnimi krivuljami ter novega algoritma.

    Objavljeno: 14.8.2023 13:00
  • Amazon zaposlenim: premalo ste v pisarnah

    Epidemije je konec in podjetja, tudi tehnološki giganti, želijo ljudi nazaj v pisarnah. Tudi Amazon je opozoril svoje zaposlene, da so premalo prisotni v pisarnah. Čeprav so zaposleni nezadovoljni z obvezno prisotnostjo v pisarnah vsaj tri dni tedensko, je podjetje individualno opozorilo vse zaposlene, ki tega ne izpolnjujejo.

    Objavljeno: 14.8.2023 11:00 | Teme: Amazon
  • Štirje najstniki našli 15 let stare ranljivosti v bostonski podzemni železnici za brezplačne vožnje

    V Bostonu so štirje najstniki, dijaki srednje tehniške šole Medford, analizirali sistem za plačevanje voženj na bostonski podzemni železnici in pokazali, kako se lahko vozijo zastonj. Navdih so dobili v petnajst let starih odkritjih, ki jih upravljavec MBTA v tem času sploh ni zakrpal.

    Objavljeno: 14.8.2023 07:00
  • Cortana odhaja, Windows Copilot prihaja

    Microsoft je ukinil pomočnico Cortano, ki je bila v Windows 11 na voljo kot samostojna aplikacija. Z novo posodobitvijo Windows 11 bomo namesto Cortano dobili povezavo na obvestilo, da je aplikacija zastarela. Hkrati se Cortana poslavlja tudi iz Teams mobile, Teams Display in Teams Rooms. Za zdaj pa ostaja v Outlook mobile.

    Objavljeno: 14.8.2023 05:00 | Teme: windows
  • Microsoft odkril ranljivosti, ki bi lahko ustavile elektrarne – a jih niso

    Verjetnost za kaj takega je sicer majhna, mirijo v Redmondu. Včeraj so zakrpali 15 ranljivosti v več orodjih, ki se uporabljajo v industrijskih in infrastrukturnih okoljih, denimo v elektrarnah, proizvodnih halah in drugod, kjer uporabljajo avtomatizacijo procesov. Prizadet je komplet CODESYS V3.

    Objavljeno: 12.8.2023 13:00
  • Ustanovitelj FTX razjezil sodišče, zato gre iz hišnega pripora za rešetke

    Zvezno sodišče v New Yorku je ustanovitelja propadle kriptomenjalnice FTX iz hišnega pripora poslalo nazaj za rešetke, kjer bo počakal na konec sodnega postopka. Ugotovili so, da je Sam Bankman-Fried iz hišnega pripora skušal vplivati na priče, saj je medijev posredoval dokumente, s katerimi je pritiskal na priče in jih zastraševal. Branil se bo torej iz pripora.

    Objavljeno: 12.8.2023 12:00
  • Boj proti spamu: ni več hiperpovezav v YouTube Shorts

    Eden izmed problemov, ki je na YouTubu na prvi pogled skrit, a se zelo hitro pokaže, je spam. Zlasti kratki posnetki (Shorts), ki so jih uvedli predlani, so polni spama tako v opisih kakor komentarjih. Google bo sedaj poizkusil nekonvencionalen analogni ukrep: dezaktivirali bodo vse hiperpovezave v opisih, komentarjih in živem besedilu (feed). Prav tako ne bo več možno klikati na ikone družbenih omrežij ali kanalov. Novost začne veljati konec meseca.

    Objavljeno: 11.8.2023 13:00 | Teme: YouTube
  • Zaradi ranljivosti v Exchangeu hekerji dostopili do podatkov 40 milijonov Britancev

    Enega največjih vdorov v zgodovini Združenega kraljestva, ki je trajal več kot leto dni, je zelo verjetno omogočila nezakrpana ranljivost programu Microsoft Exchange. O vdoru v sistem državne volilne komisije je bila javnost obveščena šele ta torek, čeprav je trajala od avgusta 2021 do oktobra 2022. Odtujeni so bili osebni podatki več kot 40 milijonov britanskih prebivalcev.

    Objavljeno: 11.8.2023 09:00 | Teme: vdor
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji