• Bo Toshiba opustila PocketPC?

    Pri japonski Toshibi naj bi razmišljali o opustitvi izdelave ročnih računalnikov, trdijo nekateri njihovi evropski prodajalci. To naj bi se zgodilo najpozneje do konca leta.

    Objavljeno: 11.7.2004
  • Novi Canonovi brizgalniki

    Canon je predstavil nove brizgalne tiskalnike in večnamenske naprave ter napovedal nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 9.7.2004
  • PalmOne odprl oddelek za Mace

    Izdelovalec ročnih računalnikov PalmOne je na spletni strani ponudil tudi poseben oddelek za uporabnike računalnikov Mac.V njem najdejo vse potrebno za uporabo Palmov z Maci ter orodja za uporabo večpredstavnih vsebin, za povezovanje in drugo.

    Objavljeno: 9.7.2004
  • HPjevo recikliranje PCjev

    Pri HPju so si zastavili cilj - do leta 2007 nameravajo reciklirati približno pol milijona ton elektronskih izdelkov. To je kar dvakrat več, kot so reciklirali doslej od leta 1987. Leta 2003 so reciklirali približno 50.000 ton elektronskih izdelkov in tiskalniških potrebščin. V količino niso všteti izdelki, ki jih obnovijo in ponovno uporabijo, prodajo ali podarijo humanitarnim organizacijam.

    Objavljeno: 9.7.2004
  • Ballmer: Microsoft mora prodajati bolje

    Direktor Microsofta v že tradicionalnem pismu zaposlenim ob začetku novega poslovnega leta napoveduje, da bodo začeli bolj prepričljivo prodajati najnovejše različice svojih izdelkov.

    Objavljeno: 8.7.2004
  • Deutsche Telekom bo združil pol svetovnih točk Wi-Fi

    Nemški telekomunikacijski operater bo s svojim hčerinskim podjetjem T-Systems skušal povezati polovico svetovnih dostopnih točk WLAN, da bi tako dobil nadzor nad novim rastočim trgom brezžičnega dostopa do interneta.

    Objavljeno: 8.7.2004
  • Medinet ponuja mednarodno fiksno telefonijo

    Mariborski Medinet, ki trži svoje telekomunikacijske storitve pod blagovno znamko Amis, je včeraj predstavil svojo ponudbo fiksne telefonije.

    Objavljeno: 8.7.2004
  • Fujitsujev ročni računalnik v70

    Pri Fujitsuju so japoncem ponudili Pocket Loox v70, ki bo v Evropi verjetno imel oznako Pocket Loox 700.

    Objavljeno: 7.7.2004
  • Analitiki trdijo, da so iPodi nevarni za poslovna omrežja

    Mnogi analitki po svetu zadnje čase svetujejo podjetjem, da naj prepovedo rabo zasebnih prenosnih predvajalnikov, kot je denimo Applov iPod, v službenih omrežjih, saj lahko uporabniki z njimi kradejo podatke ali morda namestijo škodljive programe.

    Objavljeno: 7.7.2004
  • Vrnitev sub-notesov?

    Pri HPju bodo morda ponovno ponudili sub-notese s polno tipkovnico in operacijskim sistemom Windows CE.

    Objavljeno: 7.7.2004
  • IBM prenavlja strežnike Unix

    IBM pripravlja novo generacijo osrednjih strežnikov z operacijskim sistemom Unix, ki temeljijo na procesorjih Power5. Novi izdelki bodo imeli tako kot maja predstavljeni modeli eServer i5 nov način imenovanja, po vsej verjetnosti eServer p5, poganjali pa bodo operacijski sistem AIX. IBM bo predstavil sisteme z 2, 4 in 16 procesorji, kasneje pa bo prišel na vrsto tudi najzmogljivejši sistem s 64 procesorji. Vsi procesorji bodo vsebovali po dve jedri in podporo za izvajanje več niti simultano (do 10 na procesor). Novi procesorji bodo sprva na voljo s takti od 1,5 do 1,9 GHz, IBM pa ima že v načrtu novi Power5+, ki bo izdelan v 90-nm arhitekturi in nudil še višje delovne frekvence. Strežniki z Unixom družbe IBM sicer v zadnjem času žanjejo lepe sisteme, saj se je prodaja v lanskem letu povečala za 13% na skupno 4,1 milijarde dolarjev, medtem ko so tekmeci zabeležili padec (Sun - 16%, HP - 4%).

    Objavljeno: 6.7.2004
  • 3Dlabs Wildcat Realism 800

    Podjetje 3Dlabs je predstavilo svojo prvo grafično kartico za profesionalno rabo, ki deluje z vodilom PCI Express. Wildcat Realism 800 vsebuje eno enoto za oglišča VSI in dve enoti za senčenje VSU, s čimer dosega čez 700 Gflopsov pri izračunih s plavajočo vejico. Kartica deluje v vodilom PCI Express 16x, vsebuje do 512 MB pomnilnika GDDR3 povezanega prek posebnega 512-bitnega vodila, dodatno pa še 128 zelo hitrega pomnilnika DirectBurst za pohitritev geometrijskih izračunov, kjer dosega prepustnost 64 GB/s. Kartica podpora OpenGL, DirectX 9.0 HLSL, dva izhoda DVI-I in stereo slike. Cena kartice je primerna zmogljivosti, saj je zanjo treba odšteti kar 2.800 dolarjev. 3Dlabs je hkrati predstavil tudi cenejše kartice Wildcat Realizm 100 in 200, ki pa nudijo nižjo zmogljivost prek vodila AGP 8x.

    Objavljeno: 6.7.2004
  • Cisco prevzema družbo Actona

    Cisco z nakupom družbe Actona širi svojo ponudbo na področju omrežnih izdelkov za pomnilniške sisteme. Z nakupom družbe, za katero so odšteli 82 milijonov dolarjev, je Cisco pridobil tehnologijo za učinkovito replikacijo oziroma prenos podatkov med pomnilniškimi sistemi prek omrežij WAN. Družba Actona namreč proizvaja izdelke ActoStor CoreServer in ActoStor Edge Server, s katerimi učinkovito replicira podatke med centralnimi in oddaljenimi lokacijami. Sistem uporablja napreden sistem predpomnilnikov, ki optimizirajo prenos podatkov prek omrežij WAN.

    Objavljeno: 6.7.2004
  • Cene zapisovalnikov DVD se bodo še spustile

    Kljub nenehnemu nižanju cen, se bodo cene zapisovalnikov DVD v drugi polovici leta znižale še za domala 50%. To je ugotovitev raziskave družbe Market Intelligence Center (MIC), ki spremlja zlasti proizvodnjo tajvanskih in drugih vzhodnoazijskih podjetij. Podjetja, kot so BenQ in LoteOn pripravljajo za drugo polovico leta pravo ofenzivo, saj naj bi prodali okoli dvakrat več enot, kot v prvem polletju. Tedaj so prodali okoli milijon zapisovalnikov, kar je 20-krat več kot v prvem polletju 2003.

    Objavljeno: 6.7.2004
  • Oracle prevzema Collaxo

    Oracle je objavil namero za prevzem podjetja Collaxa, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za avtomatizacijo poslovnih procesov. Collaxa, ki je bila ustanovljena leta 2000 je eden prvih proizvajalcev, ki je uspešno razvil sistem za avtomatizacijo poslovnih procesov na podlagi programskega jezika Business Process Execution Language (BPEL), ki omogoča izdelavo spletnih storitev za povezavo različnih informacijskih in transakcijskih sistemov. Oracle je izdelek družbe že preimenoval v Oralce BPEL Process Manager, ta pa za delovanje potrebuje programski strežnik J2EE. Izdelek načeloma deluje z izdelki različnih proizvajalcev, Oracle pa ga namerava tesneje povezati s svojim sistemom iAS. Kot dodatek za slednjega bo stal 10.000 dolarjev, samostojno pa 30.000 dolarjev.

    Objavljeno: 5.7.2004
  • StorageTek prenavlja tračne knjižnice

    Storagetek je najavil nove tračne knjižnice za srednje velika podjetja, s katerimi potrjujejo, da so trakovi še vedno najbolj primerni za varovanje podatkov. Nova knjižnica StreamLine SL500 lahko vsebuje od 30 do 500 tračnih kaset, kar omogoča arhiviranje tja do 100 TB podatkov. Knjižnica, ki jo je moč vgraditi v standardne strežniške omare omogoča v različici s 18 tračnimi enotami prepustnost shranjevanja podatkov okoli 2 TB na uro, uporablja pa lahko tako tračne enote SDLT kot LTO 2.

    Objavljeno: 5.7.2004
  • Nove delovne postaje na pohodu

    Nedavna predstavitev novih Intelovih Xeonov je spodbudila proizvajalce delovnih postaj k objavi novih modelov. HP je tako najavil delovne postaje Workstation xw4200, xw6200 in xw8200, ki so namenjene širokemu spektru tehničnih in finančnih programskih rešitev. Dvoprocesorski HP delovni postaji xw6200 in xw8200 ponujata možnost 64-bitnega procesiranja z uporabo nove tehnologije Intel EM64T in temeljita na naboru Intel E7525. Delovna postaja HP Workstation xw4200 pa vsebuje nabor Intel 925X Express Chipset in procesorje Intel Pentium 4. Delovne postaje podpirajo grafiko PCI-Express, pomnilnike DDR 2 in štirikanalni krmilnik Serial ATA RAID.

    Objavljeno: 5.7.2004
  • CELF kot prihodnost za Linux v zabavni elektroniki

    Sony, Panasonic, Philips in še okoli 50 drugih podjetij je v okviru združenja CE Linux Forum sprejeli prvo specifikacijo za uporabo Linuxa v izdelkih zabavne elektronike. Specifikacija CELF vsebuje kopico modulov in popravkov, ki omogočajo hitrejšo, predvsem pa standardizirano uporabo Linuxa v izdelkih zabavne elektronike. Na prvem mestu so digitalni video rekorderji in mobilni telefoni, Linux pa si vse bolj utira pot tudi na druga področja.

    Objavljeno: 5.7.2004
  • Odprtokodna java

    Pri Sunu se ponovno spopadajo z idejo o odprtokodni javi ter tehtajo prednosti in slabosti takšne filozofije, predvsem zaradi IBMovega februarskega javnega pisma in dejstva, da je na trgu vse več odprtokodnih rešitev, ki uporabljajo Microsoftovo platformo .net in delujejo podobno, kot java. Strokovnjaki jim priporočajo srednjo pot.

    Objavljeno: 5.7.2004
  • Sony z žepnim kamkoderdejem

    Sony je predstavil nov žepni kamkorder s fotoapapartom, ki ima zelo skromne dimenzije. Model DCR-PC350 meri le 10,7 x 6 cm, vsebuje pa možnost snemanja na kasete MiniDV ter izdelavo digitalnih fotografij z ločljivostjo 3,3 milijona pik (2016 x 1512). Premore tudi 10x optični in 120x digitalni zum, stabilizacijo slike in 2,5-palčni zaslon za pregled posnetkov. Na računalnik ga priključimo prek priklopne postaje z vmesniki firewire in USB 1.1, v ZDA pa bo na voljo za okoli 1.300 dolarjev.

    Objavljeno: 4.7.2004
  • Samsungov telefon podpira 3D igre

    Samsung je predstavil nov mobilni telefon SCH-V450, ki ima zmožnost izvajanja iger s tridimenzionalno grafiko. Samsung naj bi s telefonom tekmoval z drugimi mobilnimi telefoni - igralnimi konzolami, kot je Nokia N-Gage. SCH-V450 ima vgrajene tri tridimenzionalne igre (med temi Zio Golf in Metalinon), še več pa jih lahko naložimo prek kartic Memory Stick Duo. Telefon ima tudi zmožnost predvajanja glasbenih posnetkov MP3.

    Objavljeno: 4.7.2004
  • WiMAX v prenosniki v letu 2006

    Intel je ob otvoritvi novega laboratorija za pametne antene objavil, da bodo prenosni računalniki do leta 2006 imeli že na voljo brezžične vmesnike WiMAX. Intel, ki je eden od pobudnikov nastajajočega stanja za hitro povezavo s hkrati večjo pokritostjo signala, kot doslej, predvideva, da bo povpraševanje po vmesnikih WiMAX celo večje, kot pri današnji tehnologiji Wi-Fi. Predstavniki podjetja tudi menijo, da bo tehnologija primerna tudi za najmanjše naprave, kot so ročni računalniki in mobilni telefoni.

    Objavljeno: 4.7.2004
  • Apple pripravlja nove iMace

    Iz družbe Apple so sporočili, da bo septembra na voljo povsem nova generacija osebnih računalnikov iMac. Sočasno so tudi prenehali sprejemati naročila za dosedanjo generacijo iMacov z nenavadno obliko, podobno namizni svetilki, ki pa se je po podatkih analitskih družb prodajala slabše od pričakovanj. Podrobnosti o novih iMacih še niso znane, šušlja pa se o uporabi procesorjev PowerPC G5 ter novi brezžični funkcionalnosti, ki bo podprla ugodne trenutek na področju digitalne glasbe.

    Objavljeno: 3.7.2004
  • DVD+RW prevladuje nad ostalimi standardi

    Analiza prodaje zapisovalnikov in nosilcev je pokazala, da ima standard DVD+RW danes v Evropi že 76-odstotni delež. Tržni delež izdelkov DVD-RW je padel na 14%, DVD-RAM pa na 10%. Podobni rezultati veljajo tudi za druge trge, čeprav se je DVD+RW najbolj prijel prav na starem kontinentu. Po mnenju analitikov naj bi se konsolidacija na DVD+RW še stopnjevala proti koncu leta, zato nekateri proizvajalci pripravljajo izdelke, ki podpirajo zgolj za zapis.

    Objavljeno: 3.7.2004
  • Archosov video predvajalnik s TV funkcijami

    Podjetje Archos je predstavilo prenosni video predvajalnik AV400 tretje generacije, ki dosedanjim funkcijam dodaja možnost snemanja TV programov. Poleg predvajanja filmov in glasbe zna predvajalnik snemati programe določene po urniku, ki ga je mogoče naložiti prek interneta. Archos je pripravil dve različici predvajalnika, obe pa imata skupno priklopno postajo, ki vsebuje možnost povezave na zunanji video vir, zvočnike in enoto za kartice Compact Flash za lažji prenos podatkov ne posredno v predvajalnik.

    Objavljeno: 3.7.2004
  • Cisco novi rekorder

    Podjetje Cisco se je s svojim najnovejšim usmerjevalnikom Carrier Routing System (CRS-1) uvrstil v Gunessovo knjigo rekordov. Naveden je kot sistem z najvišjo prepustnostjo na svetu, saj omogoča pretok podatkov do 92 terabitov (trilijonov bitov na sekundo) na sekundo, zasnovan pa je še za večje hitrosti. Zmogljivost sistema CRS-1 je tolikšna, da bi omogočal prenos 2,4 MB velike pesmi z interneta kar za celotno prebivalstvo ameriške zvezne države New York (19.2 milijona ljudi) in to sočasno. Cisco CRS-1 bo v prodaji od julija letos za ceno najmanj 450 tisoč ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 2.7.2004
  • Microsoft odpira kodo za Windows CE

    Microsoft bo julija predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE 5.0, pri kateremu bodo razvijalcem ponudili tudi izvorno kodo sistema. Nova licenčna shema omogoča, da razvijalci prodajajo izdelke s spremenjenim operacijskim sistemom, spremembe pa celo zadržijo zase, kar je velik korak naprej v primerjavi z dosedanjimi določbami. Na ta način želijo pri Microsoftu predvsem pospešiti uporabo Windows CE v vgradnih napravah, kjer je v zadnjem času Linux vse bolj prisoten. Sicer pa Windows CE 5.0 prinaša podporo za bistveno širši spekter procesorjev, novo podporo za 3D grafiko prek vmesnika DirectX, brezžične povezave in druge novosti. Za zdaj še ni informacij, kdaj bo na podlagi Windows CE 5.0 Microsoft pripravil novo različico okolja za ročne računalnike in pametne telefone.

    Objavljeno: 2.7.2004
  • Sony proti Apple iPodu

    Sony bo jeseni začel s prodajo dveh novih predvajalnikov digitalne glasbe, s katerimi naj bi postal najresnejša konkurenca izdelkom družbe Apple. Sony Network Walkman NW-HD1 ima 256 MB pomnilnika Flash in 20 GB disk, sivinski zaslon, vmesnik USB 2.0, tehta pa le 113 gramov. Zmogljivejši je model VAIO Pocket VGF-AP1L. ki ima vgrajen 2,2-palčni barvni zaslon, na kateremu lahko prikazujemo tudi fotografije, prostora za glasbo pa je 40 GB. Oba podpirata glasbo MP3, WAV in WMA staneta pa 400 oziroma 500 dolarjev.

    Objavljeno: 2.7.2004
  • Hitra rast širokopasovni povezav v srednji Evropi

    Družba IDC je objavila poročilo iz katerega je razvidno, da se je število širokopasovnih povezav v državah srednje Evrope več kot podvojilo. Skupno naj bi bilo do konca leta v območju, ki šteje 11 držav in vključuje Slovenijo že več kot 1,6 milijona hitrih povezav do interneta, rast pa bo vsaj 75% tudi v letošnjem letu. Največjo rast so zabeležili na Poljskem in Madžarskem, medtem ko imata Slovenija in Estonija število hitrih povezav na prebivalca že primerljivo z državami zahodne Evrope.

    Objavljeno: 2.7.2004
  • IBM in Gorenje skupaj za inteligentne naprave

    IBM in Gorenje sta najavila sodelovanje pri razvoju gospodinjskih aparatov, ki bo uporabnikom omogočil nove storitve na zahtevo. Gre za enega najpomembnejših projektov prenosa znanja in izkušenj družbe IBM slovenskemu podjetju, v katerem sodelovali z razvojnim oddelkom Gorenja. Nova generacija Gorenjevih aparatov, opremljena z inteligentnimi komponentami, bo omogočila boljšo funkcionalnost, nadzor in diagnostiko delovanja. Prvi inteligentni aparati bodo predvidoma na voljo do konca letošnjega leta.

    Objavljeno: 1.7.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji