• Tudi HP in Lenovo z XP

    Podobno kot Dell sta se tudi HP in Lenovo odločila, da bosta svojim strankam še naprej ponujala računalnike z vnaprej nameščenim operacijskim sistemom Windows XP. Očitno so številni kupci z Microsoftovo programsko opremo iz leta 2001 še vedno bolj zadovoljni kot z leto in pol starim Windows Vista, zato so izdelovalci računalnikov pripravljeni kljubovati dogovru z Microsoftom.

    Objavljeno: 28.4.2008
  • Dell vztraja na Windows XP

    Dell je bil pred dobrim letom prisiljen popustiti zahtevam svojih strank, ki so izrazile odločno željo po nadaljnji izbiri operacijskega sistema Windows XP kot privzeto nameščenega na Dellovih namiznih in prenosnih računalnikih. Podobno kot pri nameščanju Linuxa na svoje računalnike, je tudi v tem primeru Dell upošteval želje svojih strank na spletni strani IdeaStorm, ki spremlja povratne informacije Dellovih uporabnikov.

    Objavljeno: 28.4.2008
  • Prada II je na poti

    LG Electronics je v začetku lanskega leta skupaj z modno hišo Prada objavil mobilni telefon KE850 Prada, ki je v ospredje postavil predvsem obliko in stil. Po neuradnih informacijah naj bi bile kmalu potrjene tehnične lastnosti novega modela Prada II, ki ga lahko na prodajnih policah pričakujemo v zadnjih treh mesecih leta.

    Objavljeno: 28.4.2008
  • Prenosni disk s HD predvajalnikom

    Podjetje Iomega je predstavilo novo hibridno napravo, ki združuje prenosi disk velikosti 500 GB in večpredstavni predvajalnik, ki zmore predvajati filme v visoki ločljivosti. Predvajalnik Iomega ScreenPlay HD Multimedia Drive je na videz podoben mnogim zunanjim diskom USB, vendar se razlikuje po dodatnih tipkah in priloženemu daljinskemu upravljavcu, s katerim je hkrati tudi video predvajalnik z vmesnikom HDMI, ki zmore prikazovati video posnetje do ločljivosti 1080i (podpira tudi povečanje ločljivosti - upscaling navadnih video posnetkov). Predvajalnik podpira predvajanje posnetkov MP3, AC3, WV, VMA, MPEG1, MPEG2 (VOB), MPEG4, DivX/Xvid in JPEG. Na računalnik ga priključimo prek vmesnika USB, poleg izhoda HDMI pa ima tudi vmesnike SCART in komponentni izhod ter koaksialni zvočni izhod za prostorski zvok. V Evropi bo naprodaj od maja za 180 evrov.

    Objavljeno: 27.4.2008
  • AMD pripravlja odgovor na Nvidio

    Podjetje AMD pripravlja novo grafično kartico Readon 4800, ki je po vsej verjetnosti odgovor na najnovejše grafične kartice družbe Nvidia, GeForce 9800 in prihajajoče GeForce 9900. Novi Radeon bo zasnovan na procesorju RV770, ki bo izdelan v 55nm arhitekturi, kar je enako kot bodoči GeForce 9900. Novi grafični procesor bo imel 480 pretočnih ali senčilnih jeder, 32 enot za teksture, 16 ROP (enako kot Radeon 2900/3800), 256-bitni pomnilniški krmilnik in podporo za pomnilnike GDDR3 ter še zmogljivejše GDDR4 in GDDR5. Nova procesor bo imel skupno kar 800 milijonov tranzistorjev, v odvisnosti od različice pa bo deloval s takti od 650 do 850 MHz kar se tiče jedra oziroma 850 do 1050 MHz pri delovanju senčilnika. Pomnilnik naj bi bil velik od 256 do 512 MB pri taktih od 1,14 do 1,73 GHz. Najzmogljivejša kartica Radeon 4870 X2 naj bi imela kar 2 GB pomnilnika GDDR5 pri taktu 1,73 GHz. Cene naj bi se gibale od 200 do 350 dolarjev za običajne različice in okoli 500 dolarjev za različico Radeon 4870 X2. Naredi bodo predvidoma sredi poletja.

    Objavljeno: 27.4.2008
  • Microsoftovi mešani poslovni rezultati

    Microsoft je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje, ki so boljši od ocene analitikov, toda med njimi so tudi sive lise, ki povzročajo družbi glavobol. Microsoft je četrtletje zaključil s skupnim prometom 14,45 milijard dolarjev, in zaslužkom 47 centov na delnico, kar je bolje od pričakovanih 44 centov za vlagatelje. Za trenutno četrtletje napovedujejo kar precejšnjo rast in promet v višini okoli 15,8 milijarde dolarjev. Prvič so javno dali tudi oceno za celotno fiskalno leto 2009, v katerem naj bi družba zaslužila med 66,9 in 68 milijardami dolarjev.

    Objavljeno: 26.4.2008
  • Mobitel 3,5 G

    Mobitel je uspešno zaključil uvedbo tretje in pol generacije mobilnih telekomunikacij v Sloveniji. Lastno omrežje UMTS je v celoti nadgradil s tehnologijama HSDPA s hitrostjo 7,2 Mb/s in HSUPA (1,4 Mb/s od uporabnika k omrežju). Hitrejši mobilni internet je odslej na voljo skoraj 73 odstotkom prebivalstva. S tem pa se razvoj še ni ustavil, saj namerava Mobitel postopoma večati pokritost ozemlja z novo tehnologijo, obenem pa načrtujejo tudi nove tehnične izboljšave, ko bodo te nared za javno rabo. Omrežje Mobitel GSM/UMTS je že od samega začetka bilo načrtovano v luči zagotavljanja zanesljivega delovanja in zmogljivosti, ki so prilagojene velikemu številu uporabnikov.

    Objavljeno: 26.4.2008
  • Kamera v svinčniku

    Japonci, ki ljubijo miniature, so spravili video kamero in USB ključ v običajni kemični svinčnik. Podjetje Digital Cowboy je v svinčnik spravilo tipalo CMOS in potrebno elektroniko, da celota lahko snema video posnetke v ločljivosti QCIF (176 x 144 pik) s 15 slikami na sekundo, posnetki pa so shranjeni v zapis H.264. Za hrambo je v svinčnik vgrajen pomnilnik velikosti 2 GB, za prenos na računalnik pa skrbi vgrajen vmesnik USB. Pisalo meri 15 x 150 milimetrov in tehta 30 gramov. Povrh vsega je mogoče s svinčnikom tudi pisati. Kot nalašč za ljubitelje filmov o Jamesu Bondu.

    Objavljeno: 25.4.2008
  • Nova odškodninska tožba na trgu telekomunikacij

    Podjetje Digitel iz Ljubljane je prejšnji teden na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložilo odškodninsko tožbo proti državi Sloveniji v višini 315 milijonovo evrov. Digitel je, ob podpori tujih investitorjev, že daljnega leta 1994 skušal pridobiti licenco za opravljanje storitev mobilne telefonije, vendar je licenco leta 1996 dobil Telekomov Mobitel, ki je kot kažea imel večjo podporo države - licenca je bila namreč podeljena "po prostem preudarku" in ne na podlagi jasnih razpisnih pogojev. Neuspešen je bil tudi v drugem poizkusu leta 1998, ko je licenco dobil Simobil. Po mnenju Digitela bi bilo podjetje danes vredno 315 milijonov evrov, saj bi v skladu s poslovnimi načrti doseglo 25-odstotni delež na trgu mobilne telefonije.

    Objavljeno: 25.4.2008
  • 3D video na nosilcih DVD

    Organizacija DVD Forum, ki bdi nad standardi na področju optičnih nosilcev, pripravlja novo specifikacijo, ki bo omogočala hrambo video posnetkov z navidezno tretjo dimenzijo na standardnih nosilcih DVD in naslednikih z visoko ločljivostjo. Tako kot v specializiranih kinematografih bi tovrstne video posnetke uporabniki lahko doma spremljali s pomočjo ustreznih polarizacijskih očal, zadostovala pa bo standardna oprema, torej običajni televizorji in predvajalniki. DVD Forum trenutno še zbira predloge različnih razvijalcev, cilj pa je, da bi specifikacijo sestavili še v letošnjem letu. Nekateri založniki so 3D video posnetke že doslej ponujali na nosilcih DVD, tokrat pa skušajo različne pristope spraviti na enak imenovalec v obliki standarda.

    Objavljeno: 24.4.2008
  • Ubuntu 8.04

    Podjetje Canonical je objavilo novo veliko različico trenutno ene najbolj priljubljenih distribucij Linuxa, Ubuntu 8.04. Nova različica je simultano na voljo tako v izvedbi za osebne računalnike, kot tudi za strežnike, poleg številnih izboljšav pa Canonical nudi za novo različico triletno podporo, kar so želeli predvsem poslovni uporabniki njihovih izdelkov. Nova različica prinaša posodobljene in nove programe, med katerimi velja omeniti brskalnik Firefox 3.0, program za obdelavo fotografij in povezavo s fotoaparati F-Spot, podprte pa so tudi mobilne naprave prek protokola uPnP, kot je denimo Sony PSP. Ubuntu 8.04 prinaša boljšo podporo za video posnetke, vgrajen program za domači kino MythTV in program za zapisovanje na optične nosilce Brasero. Seveda vključuje najnovejšo različico uporabniškega vmesnika Gnome in pomožnih programov zanj.

    Objavljeno: 24.4.2008
  • Ricoh G600

    Ricoh je predstavil nov digitalni fotoaparat, ki je namenjen predvsem profesionalni rabi v težkih delovnih okoljih. Ricoh G600 je namreč vodoodporen do globine enega metra, odporen na prah in celo na padce z višine do 1,5 metra. Ob tem premore objektiv z 5x optičnim zumom, občutljivost ISO od 64 do 3200 ter ločljivost 10 milijonov pik. Fotografirati zna predmete na razdalji le 1 cm, vgrajena bliskavica pa zadostuje za osvetlitev predmeteov na razdalji do 10 metrov. Poleg fotografij zna snemati tudi video posnetke v ločljivosti VGA s hitrostjo 30 slik na sekundo. Fotografije lahko hrani na 52 MB velik notranji pomnilnik, v prodaji pa bo od maja za ceno 499 evrov.

    Objavljeno: 23.4.2008
  • Glasbene Nokie

    Nokia je predstavila dva nova mobilna telefona iz družine XpressMusic, ki sta namenjena zlasti ljubiteljem glasbe. Nova Nokia 5320 XpressMusic in Nokia 5220 XpressMusic uporabniku ponujata obilico funkcij, ki jih srečamo pri mobilnih predvajalnikih glasbe, hkrati svežo in elegantno obliko. Nokia 5320 je telefon s podporo za omrežja HSDPA, za glasbo pa ga je mogoče razširiti s tja do 8 GB pomnilnika. Premore posebne tipke XpressMusic, s katerimi je mogoče lažje krmiliti predvajalnik, povrh vsega pa služijo tudi kot igralna plošča po vzoru igralne konzole N-Gage. Glasbo lahko izbiramo celo s pomočjo govora prek funkcije Say and Play. Za kakovost zvoka skrbi poseben zvočni procesor, akumulator pa zagotavlja tja do 24 ur predvajanja brez postanka. Vgrajen je spletni brskalnik, ki omogoča dostop do spletne storitve in trgovine Ovi.

    Objavljeno: 23.4.2008
  • Fujitsu ponuja varne diske

    Podjetje Fujitsu je predstavilo novo družino 2,5-palčnih diskov, ki vsebujejo strojno podporo za šifriranje podatkov. Podatki se šifrirajo z uporabo algoritma AES in 256-bitnega ključa, povsem z uporabo procesorja vgrajenega v disk, zaradi česar sam postopek ne upočasnjuje delovanja diska oziroma računalnika. Ker se šifriranje ne izvaja na nivoju operacijskega sistema ali druge programske opreme, je celotno delovanje bolj varno. Diski poleg tega vsebujejo še dodatno funkcijo varnega brisanja, ki lahko na hiter način trajno zbrišejo vse podatke na disku. Nova družina diskov MHZ2 CJ sicer nudi zmogljivosti od 80 do 320 GB, hitrost vrtanja je 7.200 vrtljajev na minuto, ob medpomnilniku velikosti 16 MB. V prodaji bodo od konca maja.

    Objavljeno: 22.4.2008
  • Skype nudi mesečne pavšale

    Podjetje Skype je najavilo nove naročniške pakete, ki omogočajo mednarodne telefonske klice v fiksna omrežja za pavšalni mesečni znesek. V novo ponudbo je vključenih 34 držav po svetu, Skype pa trdi, da so s tem pokrili okoli tretjino svetovnega prebivalstva. Žal Slovenije za zdaj ni med temi. Za storitev brez omejitev je potrebno mesečno plačati 8,95 evra. Na voljo so tudi cenejši paketi, denimo Evropa brez omejitev, kjer lahko kličemo v večino držav EU za 3,95 evrov na mesec. Izberemo lahko tudi samo specifično evropsko državo, v tem primeru pa je naročnina za skoraj neomejeno število klicev na mesec 2,95 evra. Natančnejši pregled ponudbe razkriva, da v naveden cene ni vključena ravno 24-urna raba telefonije, saj Skype termin "Unlimited" tolmači kot 10.000 minut na mesec, kar je povprečno pet ur na dan. Kljub temu je to najbrž več kot dovolj za večino uporabnikov. Poleg večjih držav EU so v program vključeni klici v ZDA, Kanado, Avstralijo, Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo, Singapur, Malezijo in Novo Zelandijo.

    Objavljeno: 22.4.2008
  • Google je blagovna znamka številka ena

    Google je uspel prehiteti Microsoft vsaj na enem področju - postal je najbolj cenjena blagovna znamka na svetu. Sodeč po raziskavi družbe Millward Brown Optimor, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami, je Google po vrednosti tržne znamke na prvem mestu s skupno ocenjeno vrednostjo 86,1 milijard dolarjev. Na drugem mestu je General Electric s 71,4 milijardami dolarjev in na tretjem mestu Microsoft s 70,9 milijardami dolarjev. Čeprav je vrstni red prvih treh blagovnih znamk v zadnjem letu ostal enak, je Google še povečal razkorak glede na ostale. Sledijo Coca-Cola, China Mobile, IBM, Apple, McDonald's, Nokia in Marlboro. Med prvimi stotimi tržnimi znamkami je še 28 izdelkov ali podjetij iz področja informacijske tehnologije, med temi pa so Hewlett-Packard, Cisco, Oracle, Intel, Dell in Blackberry.

    Objavljeno: 22.4.2008
  • T-2 predstavil osebni snemalnik

    T-2 je minuli vikend (po skoraj dveh letih obljub) ponudil novo storitev, spletni osebni snemalnik, ki ob obstoječi bogati spletni videoteki pomeni korak naprej pri inovativni uporabi internetnega omrežja. Spletni snemalnik omogoča snemanje televizijskih programov na zakupljen diskovni prostor, ki je fizično lociran v centralnem omrežnem vozlišču T-2. Uporabnikom je na voljo nastavljanje enkratnih in periodično ponavljajočih snemanj, predvajanje posnetkov ob poljubnem času, razvrščanje posnetkov v albume in deljenje posnetkov med uporabniki. Zaenkrat snemalnik omogoča samo snemanje štirih slovenskih programov (prvi in drugi program nacionalne televizije, POP TV in Kanal A) in snemanje je potrebno vnaprej naročiti prek spletnega vmesnika. Uporabnik lahko za ceno do 10 evrov zakupi do največ 100 GB diskovnega prostora na strežnikih T-2, kar naj bi pomenilo od 25 do 50 ur posnetega programa v polni kvaliteti. Uporabnik, ki ima več televizijskih vmesnikov, lahko sočasno snema in gleda različne programe na več vmesnikih. Osebni snemalnik T-2 je nekoliko cenejši in bolj ambiciozen od SIOLovega osebnega snemalnika, ki za mesečno naročnino 4 evre zaenkrat omogoča samo do 6 ur posnetkov (ki se po dveh dneh samodejno zbrišejo).

    Objavljeno: 21.4.2008
  • AMD še naprej izgublja

    Podjetje AMD je že šesto zaporedno četrtletje zaključilo z izgubo, zaradi še naprej izgublja tržni delež proti večnemu tekmecu, podjetju Intel. AMD je prvo četrtletje letošnjega leta zaključil s prometom komaj 1,5 milijarde dolarjev, pri čemer so ustvarili 358 milijonov dolarjev izgube. AMD navaja kot razloge nastajajočo svetovno gospodarsko krizo, visoke proizvodne stroške ter težave pri uvajanju nove generacije procesorjev. V izgubo šteje tudi okoli 50 milijonov dolarjev, ki AMD še vedno bremeni nakup družbe ATI. Družba je upala, da bo spremenila tok poslovanja s predstavitvijo štirijedrnih procesorjev Barcelona, ki pa so zamudili in prišli v širšo prodajo šele konec četrtletja. Poleg tega so prvi primerki imeli vgrajeno napako, kar je povzročilo dodatno zamudo.

    Objavljeno: 21.4.2008
  • Zaslon tanek kot papir

    Sony je na konferenci Display2008 na Japonskem prikazal zaslon OLED, ki je debel komaj 0,3 milimetra. To je praktično toliko, kot je debel tipičen papir za brizgalne tiskalnike, dosežek pa odpira pot k nadaljnjemu zniževanju teže in debeline mobilnih naprav, morda pa tudi k upogljivim zaslonom. Sonyev dosedanji dosežek je bil zaslon debeline 1,4 mm, kar je v primerjavi z novim zaslonom skoraj petkrat več, kljub temu pa so uspeli zadržati vse lastnosti zaslonov OLED, kar pomeni izredno ostra slika in žive barve. Sony je prede nekaj meseci začel prodajati prve televizorje s tehnologijo OLED, kjer pa je glavna omejitev velikosti - prvi model za ceno okoli 2.000 dolarjev ima diagonalo le 11 palcev. Sony sicer proizvaja zaslone OLED za mobilne naprave že od leta 2004.

    Objavljeno: 21.4.2008
  • Hitachijev najzmogljivejši disk

    Hitachi je predstavil nov disk, ki se uvršča na vrh ponudbe za zahtevno poslovno rabo. Po velikosti se novi Ultrastar 15K450 s 450 GB prostora uvršča nekako v sredino današnje ponudbe, vendar se zato odlikuje s hitrim in zanesljivim delovanjem. Disk se vrti s hitrostjo 15.000 vrtljajev na minuto in omogoča povprečni dostopni čas le 3,3 ms, ob tem pa je latenca komaj 2 ms. Skupno omogoča prenos podatkov z medija s hitrostjo čez 2 Gb/s, za še večjo prepustnost pa pomaga 16 MB velik medpomnilnik. Na voljo je tako z vmesnikom SAS (3 Gb/s) kot Fibre Cahnnel (4 Gb/s), pri Hitachiju pa trdijo, da celota nudi okoli 30% boljšo prepustnost, kot dosedanji vrhunski modeli na trgu. V prodajo pride še to četrtletje.

    Objavljeno: 21.4.2008
  • Google Earth 4.3

    Google je nekaj dni pred dnevom Zemlje predstavil novo različico programske opreme Google Earth. Nekoliko spremenjen je način navigacije, ki zdaj deluje bolj naravno in razumljivo ljudem s slabšo prostorsko predstavo, obenem pa daje občutek pogleda iz padala ali helikopterja. Hitrejši je prikaz objektov v treh razsežnostih, ki jih je zdaj tudi več, še posebejv mestih Tokio, Munchen in Boston.

    Objavljeno: 20.4.2008
  • Apple omilil nameščanje Safarija

    Ob izdaji Safarija 3.1 je bila vsem uporabnikom Windowsa, ki imajo nameščeno Applovo programsko opremo za samodejno posodabljanje, med posodobitvami ponujena tudi nova različica Safarija, čeprav ga doslej niso imeli nameščenega. Ker je bilo do danes prodanih že preko 140 milijonov iPodov in ker je med kupci večina uporabnikov sistema Windows, je želel Apple na ta način izkoristiti priložnost za širjenje Safarija. Za upravljanje iPoda je namreč potreben iTunes, ki samodejno namestit tudi sistem za samodejno posodabljanje Applovih programov.

    Objavljeno: 20.4.2008
  • Open Mac verjetno potegavščina

    Pred dnevi smo poročali o podjetji Psystar iz Miamija, ki je začelo oglaševati srednje zmogljiv računalnik Open Mac, ki naj bi bil sposoben poganjati Applov Mac OS X 10.5 Leopard. Izkazalo se je, da je podjetje na spletni strani že dvakrat zamenjalo svoj naslov, na nobenem izmed njih pa ni sledi o podjetju Psystar. Prav tako ga svoji zbirki podatkov nima trgovinska zbornica v Miamiju.

    Objavljeno: 19.4.2008
  • Prodaja konzol ne pozna recesije

    Od začetka letošnjega leta do danes je prodaja igralnih konzol narasla za 27 odstotkov. Tako ugotavlja NPD Group, ki je predstavil podatke o prodaji konzol v mesecu marcu in ob tem opazil, da je edina konzola z nižjo prodajo kot pred letom dni PlayStation 2, ki jo vse bolj nadomešča evolucijski naslednik PlayStation 3. Vsi podatki so za ZDA.

    Objavljeno: 19.4.2008
  • Zemanta med zmagovalci RedHerring 100 Europe 2008

    Med zmagovalci izbora 100 najbolj perspektivnih visokotehnoloških podjetij v Evropi, ki ga vsako leto organizira poslovna revija RedHerring, je tudi slovensko podjetje Zemanta. Še ne eno leto staro podjetje sta ustanovila Andraž Tori in Boštjan Špetič na osnovi uspešne izvedbe projekta Odprti kop za MMC RTV Slovenija.

    Objavljeno: 19.4.2008
  • Sun zapira kodo MySQL?

    Kmalu potem ko je Sun kupil MySQL se začenjajo uresničevati črne napovedi o prihodnosti zelo razširjenega sistema za upravljanje s podatkovnimi bazami. Na konferenci MySQL Conference and Expo, ki se je končala v Santa Clari, je bila predstavljena odločitev, da bo MySQL nekatere zmogljivosti v prihodnje ponujal samo v različici Enterprise.

    Objavljeno: 18.4.2008
  • Na trgu osebnih računalnikov brez pretresov

    Gartnerjevo poročilo o prodaji osebnih računalnikov v prvem četrtletju letošnjega leta ni postreglo z nobenimi presenečenji. Hewlett-Packard (18,3 %) v svetovnem merilu še vedno ostaja največji izdelovalec računalnikov PC, sledi mu Dell (14,9 %), tretji pa je Acer (9,5 %). Na četrtem in petem mestu sta Lenovo (6,7 %) in Toshiba (4,3 %), vsi izdelovalci pa so zabeležili podobno rast - najmanjšo HP (17,5 %), največjo pa Acer (25,2 %).

    Objavljeno: 18.4.2008
  • Red Hat se poslavlja od namizja

    Eden izmed najbolj znanih distributerjev Linuxa, ki je z 2200 zaposlenimi tudi eno izmed največjih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem prosto dostopne programske opreme, se je odločil za prenehanje razvoja namizne različice svojega operacijskega sistema za domače uporabnike. Red Hat se bo tako posvečal predvsem razvoju svojega paradnega konja Red Hat Enterprise Linux, že skoraj dve leti pa skrbi tudi za razvoj JBossa.

    Objavljeno: 17.4.2008
  • Nokia stavi na omrežja 4G

    Nokia je v sodelovanju s podjetji Sony Ericsson, NEC, Alacatel-Lucent, NextWave Wireless in Nokia Siemens Networks pripravila licenčno ogrodje za patentiranje prihajajočega standarda mobilnih omrežij Long Term Evolution (LTE), ki želi postati vodilni standard omrežij četrte generacije. Prva taka omrežje že gradijo v ZDA in na Kitajskem in so neposreden tekmec omrežjem WiMAX, ki jih pospešuje predvsem Intel.

    Objavljeno: 17.4.2008
  • Novi profesionalni kameri iz Canona

    Canon je predstavil dve novi profesionalni kameri za snemanje v visoki ločljivosti 1080i, ki sta naslednici modela XL H1. Manj zmogljiva XL H1A je namenjena predvsem snemanju na terenu in bo julija letos na voljo za 6000 dolarjev (okoli 3800 evrov), po naprednejši XL H1S pa bodo posegali predvsem studijski snemalci, in sicer od junija naprej za ceno 9000 dolarjev (5600 evrov).

    Objavljeno: 17.4.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji