• Swype prodan konkurenci

    Podjetje Nuance je najbolj znano po programski opremi za predvidevanje besedila med vnosom, T9, ki jo je moč najti kar na treh milijardah telefonov po svetu. V zadnjem času jih je zasenčilo mlado podjetje Swype, katerega je pomagal ustanoviti ustvarjalec sistema T9, Cliff Kushler. Inovativni pristop z risanjem po navidezni tipkovnici je navdušilo mnogo uporabnikov mobilnih naprav, kar ni ušlo budnemu očesu konkurence. Nuance je zato kupil Swype. Zanj je plačal 102,5 milijona dolarjev v denarju, 77,5 bo plačal takoj, ostalo v naslednjih osemnajstih mesecih.

    Objavljeno: 8.10.2011
  • Android na iPadu

    Naslednji teden, na konferenci CTIA Enterprise & Applications 2011, bo skupina Myriad Group predstavila pripomoček Alien Dalvik 2.0, ki bo tablici iPad omogočil zagon aplikacij, pisanih za operacijski sistem Android. Alien Dalvik, prvotno namenjen sistemu MeeGo, bo deloval v ozadju in bil, pri opravljanju svojega poslanstva, popolnoma nemoteč za uporabnika. Myriad s pripomočkom promovira okolje Android kot standardni ekosistem v katerem bi lahko uživali vsi uporabniki, ne glede na napravo, ki si jo lastijo.

    Objavljeno: 8.10.2011
  • Velika Senzacija

    HTC je na dogodku Beats Audio Event v Londonu najavil svoj doslej največji telefon. Gre za model Sensation XL, ki bo s 4,7 palci že mejil na tablico. Zaslon izdelan iz stekla Gorilla Glass bo Androida 2.3 in nov uporabniški vmesnik HTC Sense 3.5 poganjal v ločljivosti 800 x 480. Strojno bo solidno opremljen, na čelu s procesorjem Qualcomm S2 1,5GHz, 16 GB podatkovne shrambe, vso mogočo povezljivostjo (tudi HSPA) in z dvema kamerama (8MP in 1,3MP). Kot manjši sorodnik Sensation XE, bo HTC Sensation XL imel priložene kakovostne slušalke Beats. V Evropo prispe na začetku novembra, medtem ko ga čez lužo naj ne bi videli.

    Objavljeno: 7.10.2011
  • Knjiga o Jobsu

    Walter Isaacson, bivši novinar revije Time, že dalj časa piše knjigo o Stevu Jobsu. Kljub številnim že izdanim biografijam o računalniškem geniju, ki je življenje posvetil Applu, bo Isaacsonova prva z Jobsovim blagoslovom. Pisatelj je dobil polni dostop do Applovih pisarn in skorajda neomejen čas z bolnim Stevom. Skozi več kot štirideset intervjujev mu je ta zlil svoje srce in obenem nagovarjal sodelavce, da o njem spregovorijo čim bolj odkrito. Na napisano ni hotel vplivati, zato knjige nikoli ni prebral. Knjiga s preprostim naslovom Steve Jobs bo na policah 24. oktobra. Bodoča prodajna uspešnica, med prvih sto v ZDA je že mesec dni, je danes, ko Steva ni več med nami, postala najbolj prodajana knjiga spletne trgovine Amazon.

    Objavljeno: 7.10.2011
  • Borza Jobsu v spomin

    Po žalostni novici o Jobsovi smrti je bilo mnogo oči uperjenih v dogajanje na borzo. Ko je Steve Jobs predal posle Timu Cooku, je Applova delnica močno zgubila na vrednosti in ne pozabimo, da je še dva dni nazaj mlačna predstavitev novega iPhona vplivala na skoraj pet odstotni padec delnic največjega tehnološkega podjetja na svetu. Zato je bilo toliko večje presenečenje, ko je Applova delnica, kljub izgubi dolgoletnega vodje, svojo začetno vrednost celo povečala. Ali je bilo temu tako zaradi spoštovanja do velikega človeka ali je rasti vendarle botrovalo zaupanje v podjetje, kateremu je Jobs zapustil svojo magijo, bomo videli v prihodnjih dneh.

    Objavljeno: 7.10.2011
  • Umrl je Steve Jobs

    Steve Jobs je nekoč dejal, da je smrt cilj, ki si ga delimo vsi. Veliki videc, ki je tehnološkemu svetu dal naprave Mac, iPod, iPad in iPhone, je v 57. letu starosti umrl po dolgoletnem boju z rakom na trebušni slinavki. Jobsova družina je potrdila, da je umrl mirno in v domačem okolju. Njegov večni rival, Bill Gates, je v izjavi za javnost zapisal, da je počaščen, ker je imel srečo živeti z Jobsovim genijem in da bodo učinke njegovega dela čutile še mnoge generacije za nami. Ameriški predsednik Obama je z žalostjo dejal, da je preminil človek, ki si je upal misliti drugače. Applova spletna stran se je takoj po novici o smrti zavila v črnino in na podjetju so odprli elektronsko žalno knjigo, kamor lahko svoje misli vpišemo tudi mi. Na naslov rememberingsteve@apple.com bodo tako prihajali spomini, sožalja in zahvale iz celega sveta. Applove trgovine bodo znameniti svetleči logo zatemnile do Stevovega pogreba. Človeka, ki se je venomer trudil izboljšati vsakdanjik slehernika, ni več, a njegova vizija, energija in strast bodo živeli naprej. Sožalju se pridružujemo tudi na Monitorju.

    Objavljeno: 6.10.2011
  • Neverjetna reklama

    Kdo bi se lahko česa takega spomnil, če ne Američani? V Teksasu podjetje ponuja strankam neverjetno priložnost za promoviranje. Na streho nepremičnine jim za 8500 dolarjev (plus 2000 letno za vzdrževanje) postavijo črtno kodo QR, ki je tako velika, da jo je moč videti s programom Google Earth. Ker je bila aplikacija podjetja Google s spleta prenesena že več kot milijardo krat, trdijo v Phillips & Co., da gre za edinstveno priložnost. Kljub ogromnemu številu potencialnega občinstva, je ponudba Blue Marble, kakor so jo poimenovali, le za potrpežljive. Da se oglas v Googlovem sistemu pojavi, lahko traja tudi do enega leta dni.

    Objavljeno: 6.10.2011
  • Tablica za 35 dolarjev

    Indijcem je uspelo. Na trg so poslali pred časom napovedano tablico za 35 dolarjev. Vmes je cena sicer poskočila na 60 zelencev, a sedem palčni Aakash je kljub temu še vedno najcenejša tablica na svetu. Poganja jo Android 2.2 (Froyo). V njeni notranjosti s hitrostjo 366MHz tiktaka procesor Connexant, kateremu pri opravilih pomaga 256 RAMa. Shrambe je na voljo za 2GB podatkov in je dodatno razširljiva s karticami microSD. Tablica ima brezžično in GPRS povezavo. Baterija naj bi zdržala do tri ure pisarniškega dela, manj ob gledanju filmov. Indijska vlada namerava tablico dostaviti v roke kar desetih milijonov študentov. Za druge bo na voljo v komercialni različici z imenom Ubislate 7. Ponujalo jo bo podjetje Datawind.

    Objavljeno: 6.10.2011
  • Samsung želi prepoved iPhona

    Applov iPhone 4S so pričakali razočarani oboževalci, nejeverni Wall Street in razjarjeni Samsung. Medtem ko so uporabniki in borzni posredniki pričakovali čisto drugačno napravo in jih je dolgočasnost prikazanega pahnila v nejevoljo, je Samsung prerekanju z Applom dodal nov sodni spor. Korejci želijo v Italiji in Franciji prepovedati prodajo novega telefona, saj naj bi ta uporabil kopico njihovih tehnologij. V prvi vrsti je sporen hkratni dostop za naprave s 3G povezavo (WCDMA), ki omogoča neprekinjene pogovore, pošiljanje sporočil, vzdržuje podatkovno povezavo in večpredstavnostne servise. Apple naj bi Samsungove patente kršil že v preteklosti, a je s predstavitvijo iPhona 4S "prestopil vse meje".

    Objavljeno: 6.10.2011
  • Zune je mrtev

    Pet let po rojstvu glasbenega predvajalnika Zune, je Microsoft ustavil proizvodnjo. Nekoč veliki upi, da bodo z napravo konkurirali Applovemu iPodu, so se že pred časom izkazali za jalove. Zune nikoli ni dosegel velikega uspeha, kljub kvaliteti, ki mu jo je priznavala novinarska srenja in par (ne)srečnih lastnikov. Zune bo še naprej živel, trdi Microsoft, saj bodo izkušnje pridobljene z njim, koristno uporabili pri snovanju izboljšav igralne konzole Xbox ter telefona Windows Phone. Podjetje iz Redmonda bo garancije nedavno kupljenih naprav upoštevalo do konca in kupcem nudilo dostojno podporo. Pričakovati je, da bo Microsoft zopet sledil Applovemu zgledu in v kratkem predstavil svojo vizijo iPod Toucha. Windows Phone brez telefona?

    Objavljeno: 5.10.2011
  • Novi iPhone

    Na intimnem dogodku Let's talk iPhone, je Apple predstavil najboljši iPhone do sedaj. Na zunaj res ni videti kot iPhone 5, a zgolj zaradi tega, ker to ni iPhone 5. Novi aparat z dvojedrnim procesorjem A5 se namreč imenuje 4S. Gre za logično nadaljevanje Štirice, ki je bila prodana v rekordnih številkah. Kar polovica telefonov iPhone v rokah kupcev po svetu ima oznako 4. Enaka zunanjost ne pomeni manka sprememb. Poleg sedemkrat močnejšega procesorja so izboljšani še kamera (8MP in 1080p video), GPS in 3G modem, ki se približuje hitrosti 4G omrežja. Za strojno opremljenostjo ne zaostaja niti programska oprema z iOS 5 na čelu. Operacijski sistem bo imel kar 200 različnih izboljšav, med katerimi najbolj izstopajo nov sistem opozarjanja, sporočilni program iMessage in trafika Newsstand. Glavna zvezda večera je bil pomočnik Siri, ki bo kupcem telefona iPhone 4S pomagal pri vsakodnevnih opravilih. Omogočal bo interakcijo z napravo s pomočjo običajnega govora. Apple pravi, da zadeva sčasoma deluje še bolje kot na začetku, saj se Siri sproti uči uporabnikovega načina komuniciranja. Apple iPhone 4S pride na prodajne police 14. oktobra.

    Objavljeno: 5.10.2011
  • Navidezna potovanja z Google Maps

    Google Maps je vedno bolj zabaven. Nedavno dodana možnost pregleda zastavljene poti v tako imenovanem helikopterskem pogledu nam omogoča, da se na cilj navidezno odpravimo kar z računalnikom. Ko v spletni aplikaciji Maps izberemo želeno smer in si zaželimo navodil za pot, se ob njih po novem prikaže ikona 3D. Slednja pogled pretvori v pravo zračno potovanje, ki ga lahko s klikom prekinemo kadarkoli in se poljubno razgledamo po okolici. Dodatna dimenzija omogoči zanimiva popotovanja širom sveta, zato z odhodom ne odlašajte. Za prtljago ne potrebujete drugega kot poseben vtičnik za izbrani brskalnik in prevozno sredstvo bo v hipu nared. Srečno pot!

    Objavljeno: 4.10.2011
  • Samsung Galaxy Note je hiter kot blisk

    Križanec med tablico in telefonom predstavljen na minulem sejmu IFA v Berlinu je tako hiter, da nas je vse presenetil. Na žalost ne govorimo o kakšnem strojnem testu, ker žverce s procesorjem 1,4GHz še nismo imeli čas temeljito preizkusiti, marveč komentiramo zgolj njen prihod na trg. Čeprav je javnost špekulirala, da velikan med telefoni pride na prodajne police nekje na začetku prihodnjega leta, nas bo 5,3 palčni zaslon osvetljeval že 17. novembra letos. Popravljamo, veselili se ga bodo Britanci in Irci, medtem ko bomo drugi pozorno spremljali, kako se bo obnesla navezava s pisalom.

    Objavljeno: 4.10.2011
  • HTC z varnostno razpoko

    Ob posodobitvi programske opreme se je HTCju pripetila osnovnošolska napaka, ki je postavila pod vprašaj varnost uporabnikov njihovih telefonov. Trojica sistemskih administratorjev, na čelu s Trevorjem Eckartom trdi, da lahko vsaka aplikacija s spletnim dostopom na telefonu zlahka pride do kopice podatkov na njem. Med informacijami, ki jih izdajajo tudi novejši telefoni, na primer HTC EVO 3D, so uporabniški podatki z elektronskimi naslovi, GPS lokacije, telefonske številke, SMS sporočila, seznam nameščenih aplikacij in še kaj. Datoteko z navedenimi podatki naj bi dobronamerno uvedel sam HTC, ki je ob tem pozabil njeno osnovno zaščito in uporabnika prepustil na milost in nemilost prežečih nepridipravov. Tajvanci trditev že preiskujejo, zakaj so sporno datoteko sploh ustvarili pa niso hoteli izdati.

    Objavljeno: 4.10.2011
  • IBM prvič pred Microsoftom

    Konec septembra je za korporacijo IBM napočil zgodovinski trenutek. Prvič, odkar se je začela zgodba z Microsoftom, je Veliki Modri prehitel vsiljivce iz Redmonda. Slednje je bilo pričakovano že dalj časa, saj je delnica IBMa vztrajno rasla, medtem ko je Microsoftova načeloma padala. Dogovor z IBMom glede licenciranja DOSa je za Microsoft pravzaprav pomenil začetek njihove zgodbe in tega IBM ni nikoli pozabil. Da bi bile stvari še hujše, je bil od hitrega uspeha naprej Microsoft na trgu vedno vreden več kot oni. Do danes. IBM je končno prehitel nekdanjega partnerja po tržni vrednosti. Rast IBMa analitiki večinoma pripisujejo vizionarski potezi iz leta 2005, ko so Američani odprodali PC del kitajskemu Lenovo in se povsem usmerili v programsko opremo in storitve.

    Objavljeno: 3.10.2011
  • Sony odpira praznično sezono

    Sony je za najbolj donosen čas leta občutno zmanjšal ceno 13,3 palčnemu prenosniku Vaio SA. Slednji se bo tako kot istočasno obelodanjen 15,5 palčni model z oznako SE v prihajajoči praznični sezoni boril z najbolj priljubljenimi prenosniki ta hip. Na čelu slednjih je MacBook Air, ki je novincem v marsičem za zgled. Tanka SA in SE se s ceno, ki se sedaj začne pri slabih tisoč dolarjev in mišicami, ki jima jih prispevata procesor iz druge generacije Sandy Bridge procesorjev ter hibridni Radeon, Applovemu prvaku zlahka postavita ob bok. V prvi vrsti sta namenjena uporabnikom, ki veliko časa preživijo ob video posnetkih visoke ločljivosti. Njuna posebnost je možnost dodatne baterije, ki se pripne na dno računalnika.

    Objavljeno: 3.10.2011
  • Kaj je Amazon Silk?

    Čudo iz naslova je brskalnik, ki ga je podjetje Amazon predstavilo ob najavi novih elektronskih bralnikov, natančneje ob predstavitvi tablice Kindle Fire. Če je bil prihod tablice, ki bo spremenila trg, vse prej kot presenečenje, tega ne bi mogli trditi za najavo drugačnega brskalnika Silk. Amazon se z njim podaja v doslej neznane vode. To počne iz jasnega razloga. Pridobiti želi čim več kupcev, zato potrebuje informacije o njih. Brskalniki so resda zastonj, a v zameno zanje uporabnik preda precej osebnih informacij. Do teh podatkov se želi dokopati spletni velikan. Pod krinko pametnega brskanja bo ob uporabi "pobral" še več informacij kot konkurenčni izdelki. Silk bo izdatno uporabljal oblak, tako imenovano deljeno brskanje (ang. split browsing), zato bo rezultate posredoval hitreje in pametneje. Ko bo uporabnik na določenem spletišču, se bo v ozadju sproti naložila še vsebina najpogosteje obiskanih destinacij dotičnega spletnega mesta. Zato bo v večini primerov naslednji korak za končnega uporabnika hiter kot blisk. Sliši se mamljivo, a pozor, v ozadju je še vedno le želja po prodaji dodatne vsebine. Navsezadnje bo Amazon z vsako tablico izgubil deset dolarjev.

    Objavljeno: 2.10.2011
  • Novi Samsungovi tablici

    Medtem ko se Samsung na sodiščih širom sveta trudi z Applom doseči poravnavo, tudi na račun "drobnih" sprememb spornih naprav, nadaljuje z začrtano potjo in bruha nove tablice kot po tekočem traku. Začeli so prodajati Galaxy Tab 8.9, ki je za palec in drobiž manjša kopija modela 10.1, in napovedali izboljšano različico naprave, s katero se je zanje vse skupaj začelo, Galaxy Tab 7.0 Plus. Preobrazba najmanjše naprave v družini je vidna na vseh nivojih. Videti je kot palec ali dva večji sestri, ki se že prodajata. Dobrote čakajo kupce tudi v notranjosti prihajajočega modela, saj bo tam s hitrostjo 1,2GHz tiktakal dvojedrni procesor. Dve kameri, Honeycomb 3.2, odlična povezljivost (Wi-fi, HSPA+, …), USB 2.0, vrata MicroSD, 1GB RAMa in od 16GB prostora naprej so dodatni razlogi za veselje. Ločljivost sedem palčnega zaslona na lažji in tanjši inačici Taba 7.0 ostaja 1024x600. Novinec prispe konec oktobra v Indonezijo ter Avstrijo, katerima bodo po neznanem vrstnem redu sledile še ostale države po svetu. Verjetno je slednje odvisno od rezultata že omenjenih pravnih sporov.

    Objavljeno: 2.10.2011
  • Kindle Fire z izgubo

    Amazonov Kindle Fire bo uspeh. Kljub temu, da ga še ni na trgu, je trditev še kako resnična. Prvi dan so na spletu pobrali 95.000 prednaročil in nova pritekajo iz minute v minuto. Da so tablico pri trgovskem mogotcu vzeli resno priča tudi dejstvo, da z vsako tablico izgubijo deset dolarjev. Prav ste slišali, analitiki so izračunali, da sestavni deli skupaj s proizvodnjo nanesejo 209, 63 USD, kar je več od prodajne cene naprave. Amazon se z nizko ceno 199 dolarjev želi zoperstaviti konkurenci, obenem pa računa, da bo potencialni kupec veliko denarja zapravil na njihovih digitalnih vsebinah. Navsezadnje gre pri novem Kindlu za cel ekosistem storitev in ne za tablico kot zgolj nadomestek za računalnik.

    Objavljeno: 2.10.2011
  • Kaj bo prinesel Firefox 8?

    Še teden dni ni minilo od objave spletnega brskalnika Firefox 7, že so pridni Mozillini programerji predstavili beta različico Osmice. Slednja bo s sabo prinesla izboljšano iskanje, med drugim bo moč iskati po Twitterju. Posodobljeno bo delo z zavihki ter olajšano upravljanje z dodatki(ang. add-ons). Beta je na voljo za operacijske sisteme Windows, Linux, OS X in Android. Za zadnjega se bodo razvijalci še posebej potrudili in skušali utišati kritike na račun počasnega zagona na mobilnih napravah.

    Objavljeno: 1.10.2011
  • Bitka za WebOS

    Lani je HP kupil podjetje Palm za 1,2 milijarde dolarjev. V takšno zapravljanje je Američane porinila predvsem želja po operacijskem sistemu WebOS. Kako se je stvar razpletla, vemo vsi. HPjev neuspeh s tablico TouchPad in odločitev, da se umika iz trga osebnih računalnikov sta trgu dala signal, da je Palm za lastnike v tem trenutku odvečna teža, ki se je bodo skušali znebiti v najkrajšem možnem času. Morebitnih kupcev ne manjka. Zanimanje je najprej zanikal Samsung, čeprav to ne pomeni, da ga ni bilo, nakar se je oglasil HTC, ki je tovrstna namigovanja podkrepil z javno izraženo željo po lastnem mobilnem OSu. Trenutno se govorice osredotočajo na najbolj verjetnega kandidata izmed vseh, spletnega velikana Amazon. Res so pri slednjem pravkar napovedali tablico z Androidom, a vse ostale poteze Amazona kažejo na željo po razlikovanju. Kindle Fire tako ne bo imel dostopa do Googlovih storitev, imel bo svojo Tržnico z aplikacijami in povsem predrugačen uporabniški vmesnik. Našteto bi bilo bolj smiselno izvesti z lastnim operacijskim sistemom. Poleg tega se Amazon, tako kot vsi osrednji mobilni igralci, želi malce distancirati od Androida, saj njegova usoda sedaj, ko je Google kupil Motorolo, ni najbolj zanesljiva. Nakup Palma s strani Amazona bi pomenil dobro novico tako za spletnega trgovca kot za njegove stranke. Prvi bi se z lastno strojno in programsko opremo postavil ob bok Applu, medtem ko bi kupci dobili raznovrstnost. Konkurenca je vedno dobrodošla.

    Objavljeno: 1.10.2011
  • Video: Android 4.0

    Anonimni uporabnik iz ZDA je na spletni dražbi eBay kupil telefon Samsung Nexus S. Čez par dni, ga je na pošti čakalo presenečenje. V paketu je res bil pošteno plačani telefon, a na njem čuden operacijski sistem. Vse kaže, da je anonimnež po pomoti dobil napravo s prihajajočim sistemom Ice Cream Sandwich. V sodelovanju s spletiščem Engadget je objavil video, v katerem se jasno vidijo nove zmogljivosti prihajajočega Androida. Vse kaže, da gre za pravo stvar. Uporabniški vmesnik in večopravilnost sta v obliki, ki jo pričakujemo konec letošnjega leta. Kmalu po objavi se je telefon povrnil v tovarniško stanje. Mnenja po spletu so si edina, Google je na daljavo izbrisal sledi in popravil napako. Tako nam ostane le posneti video. Če je pravi, presodite sami.

    Objavljeno: 30.9.2011
  • Za uravnotežen sistem avtorskih pravic

    O zloglasnem 148. členu kazenskega zakonika, ki na novo "ureja" sistem avtorskih pravic smo slišali že veliko. Vsak ima o njem svoje mišljenje in večina jih je negativnih. Proti njemu se je postavila tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki spremembi nasprotuje, češ da gre le za pridobivanje večjih dobičkov v imenu velikih korporacij. Obenem bi tako popravljen zakon zaviral izmenjavo znanja in idej, zato bi avtorji še naprej ostajali prikrajšani, medtem ko bi se polnili le žepi poslovnežev. Razvoj novih tehnologij je pripeljal do situacije, v kateri zastareli model trženja ne funkcionira. Če temu dodamo, da smo Slovenci prikrajšani za veliko večino digitalne vsebine, ki je niti ne moremo kupiti, so argumenti stvariteljev predloga o velikanskih izgubah videti prav smešni. V ZPS predlagajo, da se 148. Člen kazenskega zakonika ne spremeni, ampak se problematika rešuje na ravni Evropske unije v korist vseh nas. Kdor se z napisanim strinja, lahko izrazi svojo podporo na spodaj navedeni povezavi.

    Objavljeno: 30.9.2011
  • Slovenci kupujemo v iKnjigarni

    Apple je po priznanju Slovenije v trgovini iTunes podobno storil s knjigarno iBookstore. Kupovanje knjig v njej je bilo doslej omejeno na državljane ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Avstralije in Kanade. Naštetim državam je Apple dodal 25 novih, med katerimi je tudi Slovenija. Uporaba aplikacije iBooks na jabolčnih napravah je tako bolj smiselna in nadobudni avtorji, ki objavljajo v dotični digitalni knjigarni, bodo imeli širše ciljno občinstvo. Izbira za zdaj ni pretirano bogata, saj je odvisna od založnikov, ki izbirajo, v kateri iKnjigarni se bo njihova knjiga pojavila. Tako nam na primer iskanje pisatelja George R.R. Martina sicer najde njegovo Pesem, a kupimo jo lahko le v nemščini.

    Objavljeno: 30.9.2011
  • MeeGo bo živel kot Tizen OS

    Perspektivni operacijski sistem za mobilne naprave, MeeGo, je na koncu svoje poti. Vsaj tako smo mislili, ko je Nokia odpovedala nadaljnje sodelovanje z njim. Še težko pričakovani telefoni N9 nimajo ob visoki ceni praktično nobenih možnosti, da bi dali umirajočemu OSu vsaj kanček upanja. Zato so se razvijalci pod okriljem Linux Foundation odločili, da ga zamenjajo s sistemom Tizen. Slednji bo v tehnologijo HTML5 usmerjen mobilni operacijski sistem, ki bo pokrival široko paleto najrazličnejših naprav, od tablic in telefonov do televizij ter avtomobilskih sistemov. Poleg znanja, pridobljenega z razvojem zapuščenega sistema MeeGo bo Tizen koristil tudi izkušnje pridruženega LiMo Foundation, katerega glavna člana sta Samsung in Intel. Ustvarjalci odprtokodnega projekta zagotavljajo, da bo prehod na nov operacijski sistem neboleč tako za uporabnike kot za razvijalce. Tizen bo ugledal luč sveta v začetku leta 2012, medtem ko se bodo prve naprave z njim pojavile pol leta kasneje.

    Objavljeno: 29.9.2011
  • Amazon pošilja v ogenj Kindla

    Bitka za tablični prestol se bo v prihodnjih mesecih dobro razplamtela. Napravam z Androidom sploh ne utegnemo več slediti in se tudi ne trudimo, a vsake toliko se pojavi kakšen kandidat, ki ga velja izpostaviti. Danes je na vrsti Amazon. Spletni trgovec je predstavil plejado novih elektronskih bralnikov. Najcenejši, z oglasi podprt Kindle, je odlična kupčija, saj ga Američani dobijo za borih 79 dolarjev, a žal v Slovenijo dospe le model brez reklam, kateremu se spotoma cena napihne krepko čez stotaka bruseljčanov. Drugi predstavljeni bralnik je Kindle Touch, ki si s prvim deli velikost zaslona. Šest palcev veliki malček, občutljiv za dotik, bo na voljo 21. novembra. Z reklamami bodo zanj računali sto dolarjev, brez njih štirideset več.

    Objavljeno: 29.9.2011
  • Sony s 3D dodatkom za prenosnike

    Podjetje Sony bo kupcem svojih prenosnikov Vaio, serije S in C, ponudilo dodatek, ki jim bo omogočil gledanje tretje dimenzije brez uporabe očal. Gre za poseben nastavek, ki ga pripnemo na zaslon in z njegovo pomočjo uživamo v 3D filmih ali tovrstnih digitalnih fotografijah. Tehnologija dodatne dimenzije brez očal ima običajno hibo, ki zahteva od gledalca idealen kot gledanja. Japonci jo kanijo rešiti s sodelovanjem vgrajene spletne kamere, ki bo sproti zaznavala položaj gledalčevega obraza in temu primerno prilagodila sliko. Dodatek, ki v Evropo pride oktobra, ne bo poceni. Priporočena cena je 171 dolarjev.

    Objavljeno: 29.9.2011
  • Nakup glasbe preko iTunes - tudi v Sloveniji

    Od včeraj dalje lahko tudi v Sloveniji kupujemo glasbo preko Applove trgovine iTunes. Do sedaj smo lahko pri nas kupovali le programe preko trgovine AppStore, glasba in filmi pa niso bili na voljo. Končno pa so omogočili tudi nakup glasbe, bodisi nakup posameznih skladb, bodisi albumov.

    Objavljeno: 28.9.2011
  • Firefox z boljšim spominom

    Prišla je številka sedem. Čeprav priljubljeni spletni brskalnik v sedmi različici na zunaj ne kaže velikih sprememb, so se razvijalci z njim potrudili. Razen izboljšane naslovne vrstice, na oko tako ni kaj dosti videti, vendar se prave spremembe pokažejo takoj, ko brskalnik začnemo uporabljati. Po zaslugi Mozillinega projekta MemShrink zna Lisička precej bolje uporabljati sistemski pomnilnik. Popravki se kažejo v izboljšani hitrosti delovanja, medtem ko meritve pokažejo od 20 do 50 odstotkov manj tovrstne požrešnosti. Brskalnik je za Windows, Linux in OS X že na voljo.

    Objavljeno: 28.9.2011
  • Igralna podloga, iPad

    Disney je prišel na idejo kako tablico iPad uporabiti v kombinaciji z njihovimi licenčnimi igračami. Aplikacija za otroke, AppMATes, bo reagirala na predmet, položen nanjo. Predstavili so primer avtomobilčkov iz risanke Cars, s katerimi se otrok igra in pri tem uporablja iPad kot igralno podlogo. Vsak avto se oglaša drugače in za vsakega so pripravljene drugačne dogodivščine. Z njimi raziskuje navidezno okolico znotraj aplikacije in hkrati vzdržuje stik z resničnostjo s pomočjo igrače, ki jo drži v roki. Avtomobilčke bodo za slabih dvajset dolarjev prodajali v parih. S prvim oktobrom in le v Ameriki.

    Objavljeno: 28.9.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji