• BBC ponuja odprtkodno video tehnologijo

    Angleški televizijski velikan BBC je na nedavnem sejmu LinuxWorld v Lonodnu predstavil novo video tehnologijo in pripadajoče algoritme za kompresijo, ki jih bodo ponudili v obliki odprte kode. Kodek z imenom Dirac je še v razvoju, ko bo končan pa naj bi bil vsaj enako kakovosten kot najsodobnejši algoritmi komercialnih ponudnikov, kot so podsistemi Windows Media in MPEG-4. Za razliko od drugih algoritmov bo Dirac splošnonamenski, kar pomeni, da bo primeren za navadno in pretočno predvajanje in druge posebne namene.

    Objavljeno: 10.10.2004
  • ACDSee 7

    Podjetje ACD Systems je predstavilo novo različico priljubljenega programa ACDSee 7, ki poenostavlja delo z zbirkami digitalnih fotografij. Program ima za lažjo uporabo odslej kontekstno prilagodljive menuje, nov iskalnik fotografij po različnih parametrih, novo pa je tudi orodje Image Well, ki omogoča pregled celotne zbirke v enem oknu, pri čemer lahko filtriramo fotografije glede na različne parametre in kategorije. Za učinkovitejšo delo z digitalnimi fotoaparati je vgrajeno novo orodje za sinhronizacijo podatkov in prenos fotografij v vnaprej določene imenike.

    Objavljeno: 9.10.2004
  • Nero Digital tudi v predvajalnikih DVD

    Tehnologija kompresije podatkov Nero Digital, ki temelji na algoritmu MPEG-4, bo kmalu na voljo tudi v navadnih predvajalnikih DVD. Nemško podjetje Ahead Software, znano pa paketu Nero Burning ROM je sklenilo pogodbo s proizvajalcem dekoderskih čipov ESS, ti pa so temeljni del velikega števila DVD predvajalnikov. Nov zapis Nero Digital omogoča snemanje do 10 ur video posnetkov na standardni nosilec DVD, medtem ko tu danes ob uporabi zapisa MPEG-2 lahko hranijo na eni stran in sloju le okoli 2 uri video posnetkov. Nero Digital bo tudi na voljo uporabnikom osebnih računalnikov, saj bo ena glavnih novosti v naslednji različici programa Nero Burning ROM, ki izide še to jesen.

    Objavljeno: 9.10.2004
  • Mobilni telefoni z razpoznavo prstnih odtisov

    Japonski Casio je razvil nov tip zaslona LCD, ki ima vgrajen sloj za razpoznavo prstnih odtisov. Nov 1,2-palčni zaslon je dovolj tanek in energijsko varčen, da ga lahko vgradijo v mobilni telefon Uporabnik preprosto postavi prst na zaslon zaslona, mobilni telefon pa nato izvrši avtentikacijo lastnika. Nekateri proizvajalci, kot je japonski Fujitsu, so že vgradili biometrično tipalo na mobilni telefoni, vendar kot ločeno enoto, ne pa združeno z zaslonom LCD. Izdelek družbe , ki je še prototip, bo na voljo predvidoma v začetku leta 2006, zaradi nizke predvidene cene pa bi lahko postal pomemben element za varno elektronsko trgovanje prek mobilne telefonije.

    Objavljeno: 9.10.2004
  • Vpliv informacijske industrije na gospodarstvo

    Microsoft je v sodelovanju z družbo IDC predstavil rezultate raziskave o vplivu informacijske industrije na državna gospodarstva. Raziskava opravljena v 19 evropskih državah kaže, da področje informacijskih tehnologij letos zaposluje 9 milijonov ljudi in ustvarja 200 milijard dolarjev prihodkov iz davkov. Vpliv informacijske industrije na gospodarstvo pa se bo še povečeval, saj raziskava ocenjuje, da bo v naslednjih štirih letih na tem področju ustvarjenih še 2 milijona novih delovnih mest in 160 milijard dodatnih prihodkov iz davkov. V 19 državah, vključenih v raziskavo, je približno polovica vseh delovnih mest povezanih z razvojem in distribucijo programske opreme ter povezanimi storitvami.

    Objavljeno: 8.10.2004
  • IBMova strategija za računalnike mainframe

    IBM je spregovoril o strategiji nadaljnjega razvoja svojih največjih računalnikov zSeries, ki vse bolj vključuje v svojem jedru operacijski sistem Linux. Ena od novosti bo tako novo transakcijsko okolje z/Taransactions Processing Facility, ki bo uporabljal 64-bitno kodo na Linux, s čimer pričakujejo da bodo dosegli zmožnost procesiranja do 25.000 transakcij na sekundo.

    Objavljeno: 8.10.2004
  • Novembra prihaja SuSE Linux Professional 9.2

    Novell je napovedal, da bo novembra objavil novo različice SuSE Linuxa za osebno rabo, ki bo prinesla številne novosti, zlati na področju podpore mobilnim računalnikom. SuSE Linux Professional 9.2 bo slonel na jedru 2.6, grafičnih vmesnikih KDE 3.3 in GNOME 2.6, imel pa bo boljšo podporo za brezžične vmesnike Wi-Fi in bluetooth. Uporabnike prenosnikov bo še posebej zanimala popolna podpora za vmesnik ACPI, ki omogoča nadzor porabe energije, pa tudi take funkcije, kot je prehod v čakanje in hibernacija računalnika.

    Objavljeno: 8.10.2004
  • Tudi Via in Transmeta s 64-bitnimi procesorji

    Po zgledu družb AMD in Intel bosta tudi tajvanski proizvajalec Via Technologies in ameriško podjetje Transmeta kmalu predstavila 64-bitno različice procesorjev z arhitekturo x86. Procesor družbe Via, znan po kodnih imenih Isaiah in CN, razvija oddelek Centaur Technology, ki je v lasti družbe Via, trdijo pa, da gre za povsem svežo arhitekturo, ki bo omogočila večjo zmogljivost, a hkrati tudi majhno porabo energije, pa tudi nizko proizvodnjo ceno. Transmeta pa pospešeno pripravlja naslednika procesorja Efficeon, ki bo podpiral 64-bitno arhitekturo, še vedno pa bo slonel na tehniki programske interpretacije ukazov x86.

    Objavljeno: 8.10.2004
  • IBM Websphere 6

    IBM je predstavil novo generacijo programskega strežnika Websphere, ki prinaša hitrejše in zanesljivejše delovanje, lažje upravljanje in nova orodja za hitrejši razvoj javanskih programov. Websphere 6 prinaša številne novosti, s katerimi naj bi IBM še povečal tržni delež na segmentu, kjer je precej močnih tekmecev, kot so BEA, Oracle in JBoss. V ta namen so programski strežnik obdelali z vseh zornih kotov.

    Objavljeno: 7.10.2004
  • Microsoft tudi za sisteme POS

    Microsoft je najavil novo programsko platformo Windows Embedded for Point of Service (POS) za podporo maloprodajnim informacijskim sistemom. Že znanemu okolju Windows XP Embedded so dodali možnost preprostega dodajanja novih naprav, kot so optični čitalci, tiskalniki računov, blagajne in čitalci magnetnih kartic. Platforma je namenjena zlasti industrijskim panogam maloprodaje ter gostinstva in turizma. Omogoča poenostavitev namestitve, uporabe in upravljanja maloprodajnih sistemov POS, kar omogoča hitrejši razvoj in integracijo sistemov, programov ter naprav.

    Objavljeno: 7.10.2004
  • Sun UltraSparc IV+

    Sub bo kmalu predstavil značilnosti nove različice procesorja UltraSparc IV, ki bo po predvidevanjih vsaj podvojila zmogljivost dosedanjih modelov. Novi procesor bo nosil oznako UltraSparc IV, vseboval pa bo dve jedri, ob tem pa bo vsako delovalo s takti 1,8 oziroma 2 GHz. Današnji najzmogljivejši procesorji podpirajo delovne takte do 1,2 GHz. Procesor bo še naprej za Suna proizvajal Texas Intsrtruments, narejen pa bo v 90-nm arhitekturi (proti današnjim 130-nm).

    Objavljeno: 7.10.2004
  • Apple z novimi programi za glasbenike

    Apple je prenovil svojo ponudbo programske opreme za obdelavo zvoka in računalniško podprto glasbo, ki sega od domače rabe, do profesionalne ravbe. Najosnovnejši paket je GarageBand, ki omogoča preprosto snemanje in mešanje zvočnih posnetkov. Nadgraditi ga je mogoče na pakete Logic Pro in Logic Express 7, ki med drugim omočajo profesionalno montažo. Nov modul v tem paket je program Guitar Amp Pro, ki zna simulirati obnašanje številnih kitarskih ojačevalcev. Apple ponuja tudi nove komplete Jam Packs, ki vsebujejo vnaprej pripravljene zvoke in glasbila. Cene se gibljejo od 100 do 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 7.10.2004
  • Kodak dobil tožbo proti Sunovi javi

    Sodišče je razsodilo, da je Sun kršil patentne pravice družbe Kodak za nekatere podsisteme, ki so uporabljeni v javi. Kodak je patente pridobil z nakupom družbe Wang v letu 1997, vendar se od tedaj ni uspel sporazumeti z družbo Sun o plačilu patentnih pravic. Kodak zato zdaj zahteva astronomsko visoko nadomestil v višini nekaj čez milijardo dolarjev, kar je skoraj polovica profita, ki ga je Sun imel s strežniki in pomnilniškimi sistemi v letih 1998 do 2001. Poleg tega zahtevajo, da Sun v bodoče plačuje patentne pravice za uporabo jave ali pa neha tržiti izdelke, ki vključuje patente. Sun se bo seveda pritožil na razsodbo.

    Objavljeno: 6.10.2004
  • Terabyte za domačo rabo

    Sony je zaleč na japonskem prodajati podatkovni strežnik za domačo rabo, ki vsebuje kar 1 TB pomnilniškega prostora. Sony Vaio Type X je strežnik za večpredstavne vsebine, namenjen hranjenju video in glasbenih posnetkov, predvsem pa shramba za video posnetke TV programov. Sistem ima sedem TV tunerjev s pomočjo katerih lahko sočasno snema sedem TV programov. Polovica pomnilniškega prostora je namenjena računalniškim datotekam, druga polovica pa pretežno večpredstavni vsebini. 500 GB zadostuje za snemanje TV programa šestih kanalov nenehno za šest dni, kar bo najbrž dovolj za najbolj strastne videofile. Sony Vaio Type X stane 5.000 dolarjev, za zdaj pa nimajo načrtov za prodajo drugje po svetu.

    Objavljeno: 6.10.2004
  • SAP in Infineon za upravljanje sistemov RFID

    Podjetji SAP in Infineon sta predstavili skupno rešitev za učinkovito upravljanje in zajem podatkov iz pametnih oznak RFID. Rešitev temelji na SAPovih arhitekturi Netweaver, podpori za samodejni zajem podatkov Auto-ID, sistemu za upravljanje z dogodki SAP Event Management in Infineonovi programski opremi You-R Open. Slednji omogoča predvsem povezavo bralnikov, pametnih oznak in drugih RFID podsistemov s poslovnimi informacijskimi sistemi. Rešitev je zgrajena tako, da omogoča uporabo strojne in programske opreme različnih proizvajalcev, s čimer lahko precej poenostavijo in pohitrijo implementacijo rešitev RFID.

    Objavljeno: 6.10.2004
  • Rast slovenskega trga poslovnih informacijskih rešitev v letu 2003

    Raziskava analitske hiše IDC kaže, da se je slovenski trg poslovnih informacijskih rešitev (EAS - Enterprise Application Suite) v letu 2003 razširil za skoraj 37 odstotkov, s čimer je skupna vrednost prodaje licenc ter vzdrževanja dosegla nivo 21,71 milijona dolarjev. Čeprav naj bi se rast v letošnjem letu upočasnila, pa se bo do leta 2008 nadaljevala s povprečno letno stopnjo rasti okrog 14 odstotkov. Čeprav so nakupi velikih in zelo velikih podjetij lani odtehtali več kot pol skupne porabe za poslovno programsko opremo, pa je bilo več kot 64% novih namestitev opravljenih v majhnih in srednje velikih podjetjih.

    Objavljeno: 6.10.2004
  • Tungsten T5 ima 256 MB RAM

    Podjetje PalmOne je predstavilo nov ročni računalnik Tungsten T5, ki ima največji flash pomnilnik med tovrstnimi napravami doslej. 256 MB Flash RAM je dvakrat več, kot pri današnjih računalnikih, vključno s tistimi z okoljem Windows Mobile. Tungsten T5 ima poleg tega zaslon z visoko ločljivostjo 320 x 480 pik, procesor XScale s taktom 416 MHz, režo za kartice SD in brezžični vmesnik bluetooth. Kljub temu je PalmOne uspel zadržati tanko in elegantno obliko ohišja.

    Objavljeno: 5.10.2004
  • ThinkPad z razpoznavo prstnih odtisov

    IBM je predstavil nove različice tankih prenosnih računalnikov ThinkPad T42, ki imajo kot glavno novost bralnik prstnih odtisov. S pomočjo tega dodatka naj bi uporabnikom prenosnih računalnikov nudili večjo stopnjo zaščite podatkov, saj bo vstop v računalnik mogoč šele ob preverjanju prstnega odtisa lastnika. IBM je sicer v izbrane modele že doslej vgrajeval posebne dodatke, kot je na primer namensko vezje Embedded Security Subsystem, ki omogoča avtentikacijo uporabnikov in podporo za šifriranje podatkov. Novi ThinkPadi z bralnikom prstnih odtisov bodo na voljo za ceno od 1.700 dolarjev navzgor.

    Objavljeno: 5.10.2004
  • Cray z mini super računalniki

    Cray je začel prodajati prve super računalnike, ki so zasnovani na procesorji AMD Opteron in operacijskem sistemu Linux. Računalniki z imenom XD1 bodo prvi sistemi Cray, ki jih bo mogoče dobiti že za okoli 50.000 dolarjev. Kupec bo dobil z ta denar sistem z vgradnim ohišjem 3U, ki ga sestavlja 12 procesorjev Opteron, vendar je to šele vstopna točka.

    Objavljeno: 5.10.2004
  • Panda GateDefender 8000

    Podjetje Panda Software je predstavilo novo varnostno napravo, ki je namenjena boju proti virusom, nezaželeni elektronski pošti in nezaželenim spletnim oglasom. Nova družina naprav GateDefender 8000 je namenjena širokemu krogu kupcev, saj sega od modela 8050, ki podpira do 25 uporabnikov do modela 8200, ki podpira omrežja z več kot 500 uporabniki. Najzmogljivejši sistem je zmožen procesirati internetni promet s hitrostjo 30 Mb/s in obdelati do 600.000 elektronskih sporočil na uro.

    Objavljeno: 5.10.2004
  • PeopleSoft odpustil direktorja

    Nadzorni svet družbe PeopleSoft jed odpustil dosedanjega direktorja Craiga Conwaya, ki je bil eden najbolj glasnih nasprotnikov združitve z družbo Oracle. Conwaya, ki je vodil družbo od leta 1999 bo nadomestil Dave Duffield, ki je tudi prvotni ustanovitelj podjetja. Kot razlog za nekoliko presenetljivo potezo navajajo pomanjkanje zaupanja v nadaljnje vodenje podjetja in strategije, s katero se je Conway boril proti sovražnemu prevzemu s strani družbe Oracle.

    Objavljeno: 4.10.2004
  • Microsoft pripravlja MSN Messenger 7.0

    Microsoft je pričel s preizkušanjem nove različice odjemalca za trenutno sporočanje, ki prinaša nekatere zanimive novosti. Novi MSN Messneger 7.0 je trenutno na voljo omejeni skupini preizkuševalcev, dokončan pa bo predvidoma v prvem četrtletju 2005. Številne novosti so namenjen bolj osebnim prilagoditvam pogovorov, ki vključujejo nove emotikone (ikone, ki ponazarjajo razpoloženje sogovornika), pa tudi zvočna sporočila in animacije. Uporabniki lahko tako sogovornika prikličejo z zvokom, ali pa s >>tresenjem<< okna pri prejemniku sporočila. Pri obvestilu o novem klicu se prikaže odslej slika ali ikona klicatelja, nove pa so tudi možnosti za nastavitev statusa oziroma zasedenosti v odjemalcu.

    Objavljeno: 4.10.2004
  • Dell tudi s foto tiskalniki

    Dell pripravlja nove tiskalniki, s katerimi vstopajo tudi na področje prenosnih modelov in takih s podporo za tiskanje fotografij. Podjetje s tem širi svojo ponudbo, ki je doslej doživela zelo dober odziv na trgu. Prva novost bo prenosni tiskalnik za fotografije velikosti 15 x 10 cm, ki bo stal manj od konkurenčnega modela HP Photosmart 325 (okoli 150 dolarjev).

    Objavljeno: 4.10.2004
  • Photokina 2004

    Konec septembra je nemški Köln vnovič gostil proizvajalce fotoaparatov, med katerimi je zopet niz novosti v digitalni izvedbi. Čeprav je veliko proizvajalcev svoje novosti predstavilo že pred sejmom, je bilo na Photokini kljub vsemu zopet obilica prvič predstavljenih izdelkov.

    Objavljeno: 4.10.2004
  • Nova različica jave

    Sun je objavil novo različico jave, ki omogoča hitrejše izvajanje in učinkovitejši razvoj javanskih programov. Java 2 Standard Edition (SE) 5.0 prinaša izboljšave na področjih razvoja programov, stopnjevane nadgradljivosti in celotne zmogljivosti, upravljanja in diagnostike ter samega videza in obnašanja javanskih programov. Poleg 20% hitrejšega zagona, bodo programi odslej imeli nov videz (nova tema Ocean) in manjšo potrebo pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 3.10.2004
  • Miniaturni diski kmalu v proizvodnji

    Toshiba in Samsung sta nedavno napovedala, da bosta v kratkem začela s proizvodnjo diskov, ki hranijo podatke na miniaturnih, komaj 0,85-palčnih ploščah. Toshiba naj bi nove diske, ki so velikosti današnjih kartic Secure Digital, začela proizvajati še pred koncem letošnjega leta. Sprva bodo diski zmoglji hraniti 2 GB (Toshiba) oziroma 4 GB (Samsung), vendar so načrti precej bolj ambiciozni. Toshiba predvideva, da lahko še pred koncem desetletja ponudi 0,85-palčne diske, ki bodo lahko hranili med 15 in 30 GB, namenjeni pa bodo najmanjšim prenosnim napravam, kot so predvajalniki MP3 in mobilni telefoni.

    Objavljeno: 3.10.2004
  • Microsoft uvaja internetni TV

    Microsoft je skupaj s partnerji pričel s poskusnim prenosom televizijskega programa prek interneta. Skupaj s podjetjem Thompson so tako razvili prve primerke sprejemnikov, ki temeljijo na platformi Microsoft Internet Protocol Television (IPTV). Sistemi so zgrajeni na okolju Windows CE, uporabljajo pa protokole MPEG-2, MPEG-4 in Windows Media 9, za prenos video posnetkov v realnem času. Za osnovo so vzeli kar procesorje Pentium III s taktom 933 MHz ter sistemski nabor Intel 830M4, ki vsebuje tudi grafični pospeševalnik. Sprejemniki ponujajo niz različnih storitev, med drugim ogled za plačilo (PayTV), interaktivno televizijo in možnost digitalnega snemanja podatkov. Prvi poskusni uporabniki se nahajajo v ZDA, Kanadi in v Švici.

    Objavljeno: 3.10.2004
  • Vue 5 Esprit

    Podjetje E-On Software je predstavilo novo različico orodja za modeliranje, senčenje, animacijo in simulacijo naravnega okolja in pojavov. Nova različica programa Vue 5 Esprit prinaša bistveno višjo kakovost animacij, predvsem pa več realizma v videz okolja, ki morajo prikriti, da je računalniško ustvarjeno.V ta namen so razvili nove podsisteme za senčenje, kot so Global Illumination, Radiosity s tehnologijo EasyGI, High Dynamic Range Image (HDRI) in Image Based Lighting (IBL). Program za kakvostno senčiti najmanjše podrobnosti, ne glede na perspektivo in razdaljo, močno pa so izboljšali tudi razne učinke.

    Objavljeno: 2.10.2004
  • Panda tudi proti spamu

    Podjetje Panda Software bo v svoje izdelke za boj proti virusom vgradila tudi tehnologijo za boj proti nezaželeni pošti družbe Mailshell. Po sporazumu bo Panda integrirala Mailshellovo tehnologijo za filtriranje pošte, ki omogoča čez 300.000 različnih preverb, sloni pa na algoritmih za hitro in prilagodljivo samodejno odločanje na podlagi več dejavnikov. Mailshellova tehnologija bo na voljo tako v poslovnih protivirusnih programih (strežnik in odjemalec), kot tudi v programih za domačo rabo.

    Objavljeno: 2.10.2004
  • NAS za domačo rabo

    Podjetje Iomega je predstavilo zanimiv pomnilniški sistem, ki je namenjen pretežno domači rabi. Izdelek z imenom NAS 100d sodi med pomnilniške sisteme NAS, njegova posebnost pa je brez dvoma ta, da uporabniki do podatkov na njem dostopajo prek brezžičnih omrežnih vmesnikov Wi-FI (802.11 b in g). Dodano so na voljo tudi vmesnik ethernet 10/100 Mb/s in USB 2.0, v sistem pa je vgrajen namenski računalnik s procesorjem Intel XScale s taktom 266 MHz, ki skrbi za omrežno strežbo podatkov. Sistem je združljiv z okolju, Windows, MacOS, Linux in Unix, na voljo pa je v različicah s 160 in 250 GB. Cena v ZDA znaša 500 oziroma 600 dolarjev.

    Objavljeno: 2.10.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji