• Microsoft Photosynth

    Microsoft je objavil novo spletno storitev Photosynth, ki omogoča uporabnikov ustvarjanje tridimenzionalnih pogledov iz navadnih digitalnih fotografij. Storitev so razvili v razvojnem centru Microsoft Research in jo pred časom predstavili kot tehnološko zanimivost, zdaj pa je izdelek dozorel za redno rabo. Vse kar mora uporabnik narediti je pripraviti med 20 in 300 različnih fotografij, ki se med sabo delno prekrivajo, storitev Photosynth pa na podlagi tega samodejno zgradi tridimenzionalni model. Za delovanje je potrebno na računalnik namestiti manjši brezplačen program, ki deluje v navezi s spletno storitvijo. Ta je za uporabnike brezplačna, potrebna pa je prijava z internetno identiteto Windows Live ID. Ko je tridimenzionalna kompozicija narejena, jo lahko vključimo v druge spletne strani oziroma orodja za socialno mreženje.

    Objavljeno: 21.8.2008
  • Novi Olympusi

    Olympus je predstavil nove digitalne fotoaparate, med katerimi je tudi nov član znan družine Mju. Novi model Mju 1060 premore tipalo z ločljivostjo 10 milijonov pik, ponaša pa se predvsem z optičnim zumom kar 7x, kljub temu, da aparat meri le 9,3 x 5,6 x 2,5 cm in tehta skromnih 128 gramov. Tu so še 3-palčni zaslon LCD, algoritem za stabilizacijo slike, občutljivost ISO do 6400, hitro slikanje 9 slik na sekundo, algoritmi za zaznavo obrazov, zmanjševanje senc in boljše samodejne nastavitve. Mju 1060 bo na voljo v štirih barvah. Olympus je obenem predstavil tudi nekoliko preprostejša kompaktna modela FE-370 in FE-360, ki premoreta tipalo z 8 milijoni pik ter 5x oziroma 3x optični zum.

    Objavljeno: 21.8.2008
  • Hitrejši vmesniki Serial ATA

    Organizacija Serial ATA International Organization je objavila specifikacijo za tretjo generacijo vmesnikov Serial ATA, s katero bodo podvojili prenosne hitrosti povezav med osnovnimi ploščami in pomnilniškimi sistemi, predvsem diski. Serial ATA (SATA) 3.0 bo ponujal hitrosti prenosa 6 Gb/s, obenem pa bodo standardu dodali nove funkcije za hitrejše pretočno prenašanje podatkov (koristno predvsem za večpredstavne naloge) ter naprednejše varčevanje z energijo. Pomemben je podatek, da bo specifikacija SATA 3.0 povsem združljiva z dosedanjimi napravami, uporabljali pa bodo tudi enake priključke in kable, kar bo ohranilo nizke stroške implementacije. Specifikacijo naj bi dokončali do konca letošnjega leta, prvi izdelki pa pridejo nared v letu 2009.

    Objavljeno: 21.8.2008
  • Nokia 8800 Carbon Arte

    Nokia je predstavila modni mobilni telefon najvišjega razreda Nokia 8800 Carbon Arte, ki stavi tako na obliko kot kakovostno izdelavo. Nokia je uporabila materiale, med katerimi so ogljikova vlakna, titan, sijoče steklo in nerjaveče jeklo, zato se mobilnik po podobi spogleduje z umetniškimi deli. Materiali so takega tipa, da zmanjšujejo oprijemanje madežev in prstnih odtisov.

    Objavljeno: 20.8.2008
  • Novi kompaktni fotoaparati Sony

    Sony je predstavil dva zelo kompaktna fotoaparata, mlajšim uporabnikom, počitnicam, športu in zabavi. Model Cyber-shot DSC-T77 je debel le 15 milimetrov, nudi pa tipalo z ločljivostjo 10,1 milijonov pik. Kljub skromnim dimenzijam ima 4-kratni optični zum, 3-palčni zaslon LCD, algoritem za zaznavo scene, zaznavo obrazov ter sistem za stabilizacijo slike. Model DSC-T700 je nekoliko debelejši, vendar še vedno z enako ločljivostjo tipala, pri tem modelu pa je posebnost predvsem vgrajen pomnilnik velikosti 4 GB. Vgrajeno ima programsko opremo za upravljanje foto albumov, iskanje in predstavitve, premore pa celo enostaven funkcije za prenos slik na spletne strani. Oba telefona sta na voljo v petih različnih barvah ohišja.

    Objavljeno: 20.8.2008
  • Intel Developer Forum 2008

    Največji proizvajalec računalniških čipov na svetu je na tradicionalni konferenci Intel Developer Forum 2008 predstavil načrte za bližnjo in nekoliko bolj oddaljeno prihodnost. Kot že značilno za družbo Intel so javnosti razgrnili del razvojne poti na področju procesorjev in podpornih vezij, ki jih lahko pričakujemo v letošnjem in naslednjem letu. V pričakovanju na prihod procesorske platforme Nehalem je tako že govora o njenih naslednikih.

    Objavljeno: 20.8.2008
  • Lahki prenosniki iz HP-ja

    Hewlett-Packard je predstavil tri nove lahke prenosne računalnike, ki temeljijo na energijsko varčnih procesorjih in diskih SSD. Nova modela EliteBook 2530p in EliteBook 2730p sta zamenjavi za dosedanja modela 2510p in 2710p, prvi pa se lahko pohvali s težo manjšo od 1,4 kg. HP je za osnovo vzel prihajajoče procesorje Intel Core 2 Duo narejene v 45-nm arhitekturi, ki pri taktu 1,4 GHz porabijo za delovanje le 10 W energije (model s 2,4 GHz pa še vedno ugodnih 25 W). Tipični procesorji za prenosnike sicer danes porabijo najmanj 35 W energije za normalno delovanje.

    Objavljeno: 19.8.2008
  • Facebook prehitel MySpace

    Spletna storitev za socialno mreženje Facebook je junija prehitela svojega največjega tekmeca, spletni servis MySpace. Po podatkih družbe ComScore je Facebook obiskalo skupno 132 milijonov obiskovalcev, medtem ko je MySpace pristal pri številki 117 milijonov uporabnikov. Priljubljenost Facebooka se je dvignila, po tem, ko je servis nedavno spremenil uporabniški vmesnik, pa tudi omogočil uporabo različnih jezikov. Največ uporabnikov storitve še vedno prihaja iz ZDA, od koder prihaja skoraj 50 milijonov uporabnikov, vendar se obiskanost krepi tudi v Evropi, kjer je že skoraj 35 milijonov podpornikov. Obiskanost servisa Facebook se je v manj kot letu dni povečala za več kot 150%. Po rasti se s Facebookom lahko primerja le servis HI5, ki je svoje članstvo podvojil v letu dni in zdaj združuje okoli 56 milijonov ljudi.

    Objavljeno: 19.8.2008
  • Windows 7 Server

    Microsoft je nekoliko presenetljivo sporočil, da bo naslednja večja različica strežniškega operacijskega sistema nosila oznako Windows Server 2008 R2. V nasprotju z dosedanjo prakso, po kateri so R2 nosile različice izdelkov, ki imajo le skupaj zložene številne popravke in nekaj malo novih funkcionalnosti, bo prihajajoča različica temeljila na kodi, ki jo Microsoft razvija za prihodnjo različico namiznega operacijskega sistema, imenovano Windows 7. Skladno s tem naj bi Windows Server 2008 R2 bil nared nekje v letu 2010. Čeprav Microsoft za zdaj še ne razkriva podatkov, kaj bodo vključili v novi strežnik, se na podlagi imenovanja poraja vprašanje, ali bodo nove različice Oken (tako za namizne računalnike kot strežnike) res imele toliko novosti, da zaslužijo novo ime? Microsoft naj bi prvič o novih strežnikih spregovoril na razvojnih konferencah to jesen.

    Objavljeno: 19.8.2008
  • Turbo Memory pospešuje Okna

    Intel je predstavil novo različico tehnologije Turbo Memory s katero pomagajo pospešiti delovanje okolja Windows Vista. Turbo Memory je oznaka za Intelovo tehnologijo predpomnilnikov Flash RAM, ki omogočajo hitrejši dostop do datotek, ki so pogosto v rabi, kot če bi jih nenehno nalagali z diska. Nova različica uporabnikom okolja Windows Vista prinaša nadzorno ploščo, s katero lahko natančno določijo delovanje sistema, ki temelji na tehnologiji ReadyBoost/ReadyDrive vgrajeni s strani Microsofta v operacijski sistem. Doslej je bilo zelo težko določiti delovanje predpomnilnika, po novem pa bodo lahko napredni uporabniki sami določali, katera vsebina bo uporabljena v predpomnilniku s tehniko imenovano "user pinning" oziroma označevanje datotek. Predpomnilnik Flash lahko pospeši delovanje pri rabi najbolj zahtevnih programov, kot so večpredstavni programi in igre. Intel si s pomočjo nove različice obeta, da bo prodal več modulov Turbo Memory, ki jih ponuja proizvajalcem prenosnih računalnikov. Vzporedno so predstavili nove različice z velikostmi 4 in 8 GB.

    Objavljeno: 18.8.2008
  • Podrobnosti o Windows 7 že oktobra

    Microsoft bo oktobra na dveh razvijalskih konferencah spregovoril o podrobnostih prihajajoče različice operacijskega sistema z delovnim imenom Windows 7. Naslednika oziroma evolucijo sedanje Windows Viste bodo tudi javno prikazali udeležencem konferenc Professional Developers Conference (PDC) in Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC). Doslej je Microsoft o okolju Windows 7 govoril le bežno prek nekaterih izjav vodilnih v podjetju, tokrat pa bodo razvijalcem podrobno razložili, kaj prihaja. Cilj je seveda, da bi dosegli boljšo podporo, kot jo je bila deležna Windows Vista. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da kar 92% razvijalcev tako rekoč ignorira Visto in namesto tega raje pišejo programe še vedno za okolje Windows XP, z manjšimi izboljšavami, da programi delujejo tudi na Visti. Le redki pa izrabljajo možnosti, ki so specifične za zadnjo različico oken. Po sedanjih načrtih naj bi Microsoft Windows 7 objavil januarja 2010.

    Objavljeno: 18.8.2008
  • AMD pripravlja platformo Shanghai

    AMD za naslednje leto pripravlja novo procesorsko platformo, ki bo največja novost od predstavitve procesorjev Opteron leta 2003. Novi procesorji z delovnim imenom Shanghai bodo narejeni v 45-nm tehnologiji, stavijo pa na uporabo več jeder v enem procesorju ter boljši komunikaciji na nivoju celotnega sistema. AMD zaradi tega načrtuje nove sistemske nabore, prve od prvotnih za Opterone iz leta 2003, ki bodo omogočili precej boljšo medsebojno komunikacijo med več procesorji v strežniku, pa tudi drugimi poglavitnimi podsistemi, kot so grafične kartice. Ključno vlogo bo igralo vodilo HyperTransport 3.0, novosti pa lahko pričakujemo tudi pri podpori za virtualizacijo.

    Objavljeno: 18.8.2008
  • Remote Wake - bujenje prek interneta

    Intel je napovedal novo tehnologijo za varčevanje z električno energijo pri rabi računalnikov, ki omogoča bujenje računalnika ob sporočilu prek interneta. Tehnologija Remote Wake omogoča, da se računalnik zbudi ob izbranih aktivnostih, ki imajo izvor v internetni povezavi. Računalnik bi se lahko tako zbudil iz mirovanja tedaj, ko bi bil zahtevan prenos podatkov, ali pa bi nas čakal telefonski klic prek internetne povezave. Večina današnjih računalnikov sicer že pozna funkcijo WakeOnLAN, ki ob ustrezni omrežni kartici in programski podpori omogoča bujenje ob signalu na nižjem nivoju, torej vmesniku Ethernet, Remote Wake pa omogoča, da so razlogi za bujenje bolj selektivni oziroma nadzorljivi s strani uporabnika. Intel je za zdaj objavil zlo malo podrobnosti, predvsem pa ni podatka ali bo funkcija zahtevala podporo v sistemskem naboru računalnika. Intel je obenem tudi najavil, da preizkušajo tehnologijo, ki bo omogočala še manjšo porabo računalnika v fazi mirovanja, kot doslej.

    Objavljeno: 16.8.2008
  • Windows Live Messenger 9.0

    Najnovejša razvojna različica odjemalca za trenutno sporočanje Windows Live Messenger 9.0 razkriva precej izboljšan grafični uporabniški vmesnik, ki temelji na grafični tehnologiji Windows Presentation Foundation (WPF). Dosedanje razvojne različice novega odjemalca, ki je bil v razvoju od lanske jeseni, doslej namreč niso razkrivale večjih sprememb v sami podobi programa. Ob svežem videzi bo Windows Live Messenger 9.0 dobil tudi boljše orodje za pripravo večuporabniških konferenčnih sob za pogovore in boljše možnosti za posredovanje fotografij. Microsoft kot kaže pripravlja tudi tesnejšo povezavo z večpredstavnimi predvajalniki Zune, na katere bo mogoče naložiti posnetke neposredno iz odjemalca za trenutno sporočanje. Windows Live Messenger je sicer naslednik programa MSN Messenger, ki ima med vsemi programi za trenutno sporočanje največ uporabnikov na svetu - ta hip program uporablja kar 228 milijonov od skupno ocenjenih 385 milijonov uporabnikov sistemov IM.

    Objavljeno: 16.8.2008
  • Prihaja Lenovo IdeaPad S10

    Pri družbi Lenovo so oblikovali novo družino majhnih in lahkih prenosnih računalnikov IdeaPad S10. Mini prenosniki vsebujejo Intelov varčni procesor Atom, v osnovi imajo 512 MB oziroma 1 GB RAM, na voljo pa so diski z velikostmi med 80 in 160 GB. V vseh različicah je v prenosnik nameščeno okolje Windows XP.

    Objavljeno: 14.8.2008
  • SSD disk iz domače delavnice

    Diski SSD so zadnja moda na področju prenosnih računalnikov, vendar v večini primerov nudijo majhne prostorske velikosti za zelo visoko ceno. Ob zvenečih imenih pa se pojavljajo tudi alternative, ki utegnejo celo ponuditi več za manj denarja. Zanimivo rešitev so si zamislili pri japonskem podjetju PhotoFast, kjer so zgradili enoto z imenom CR-9000, v bistvu pa gre le za nekoliko naprednejši bralnik/zapisovalnik kartic SDHC. Posebnost je v temu, da omogoča priključitev do šestih kartic in njihovo povezavo v polje RAID0, na osebni računalnik pa se priključi prek vmesnika SATA, enako kot klasični diski.

    Objavljeno: 13.8.2008
  • Nova družina Latitude

    Podjetje Dell je temeljito prenovilo družini prenosih računalnikov za poslovno rabo Latitude in Precision, ki štejeta rekordno število članov, kot tudi nekatere prvence na tehnološkem področju. Da v poslovnem svetu ni več dovolj le tehnična odličnost priča podatek, da bodo novi računalniki prvič na voljo v različnih barvah ohišja, ki poleg črne obsega rdečo, modro in roza barvo. Skladno z modo so tudi tipke, ki so lahko ponoči osvetljene od zadaj. Novi prenosniki imajo trdnejšo magnezijevo ogrodje, kovinske tečaje zaslona in ojačitve pred padci. Za tiste, ki jim to ne zadostuje, je Dell pripravil tudi posebno različico prenosnika Latitude E6400 ATG, ki je namenjen rabi v težjih delovnih razmerah.

    Objavljeno: 13.8.2008
  • Google Keyczar

    Google je najavil nov odprtokodni projekt z imenom Keyczar, s katerim želijo približati rabo šifriranja podatkov razvijalcem, pa tudi uporabnikom. Projekt je zasnovan na več gradnikih, kot so OpenSSL, PyCrypto in knjižnice Java JCE, podpira pa šifriranje in avtentikacijo s simetričnimi in asimetričnimi ključi. Cilj projekta je predvsem ponuditi enostaven vmesnik, varno nastavitev privzetih vrednosti, kot tudi preprostejše upravljanje s ključi, na primer verzioniranje in rotacijo. Projekt je nastal na pobudo interne ekipe, ki pri družbi Google skrbi za varnost, najbrž pa bodo orodja iz projekta vgradili tudi v različne storitve družbe Google. Orodje je objavljeno z licenco Apache 2.0.

    Objavljeno: 13.8.2008
  • ThinkPad W700 - prenosni rekorder

    Podjetje Lenovo je predstavilo prenosnik ThinkPad W700, ki je brez dvoma daleč najzmogljivejši prenosnik v zgodovini tega proizvajalca, pa tudi eden najzmogljivejših ta hip na sploh. Prenosna delovna postaja je namenjena zahtevnim uporabnikom, ki upravljajo predvsem z večpredstavnimi vsebinami, zlasti digitalnimi fotografijami.

    Objavljeno: 12.8.2008
  • Kaj pripravlja Apple za september?

    Apple je za september napovedal dogodek, na katerem bodo brž kot ne napovedali novosti za prihajajočo nakupovalno sezono. Po predstavitvi druge generacije telefonov iPhone so kot kaže tokrat na vrsti za prenovo zopet večpredstavni predvajalniki iPod. Obetamo si lahko modele z večjimi pomnilniki, denimo pri najmanjšem predvajalniku Shuffle, ki bo najbrž imel dvakrat večjega kot doslej. Spremenili naj bi tudi model iPod Touch, po zgledu novega telefona iPhone, iz katerega izhaja. Hkrati naj bi Apple tudi precej znižal cene večpredstavnim predvajalnikom, predvidoma skoraj 100 dolarjev na posameznem modelu.

    Objavljeno: 12.8.2008
  • Najmanjši prenosnik iz Fujitsuja

    Japonski Fujitsu je predstavil mini prenosnik LifeBook U2010, ki ponuja obilico tehnoloških poslastic. Prenosnik, ki tehta komaj 610 gramov ima vgrajen komaj 5,6-palčni zaslon, ki pa premore ločljivost kar 1280 x 800 pik. Namesto klasičnega diska je vgrajen 64 GB velik pomnilniški disk SSD, celoto pa poganja Intelov procesor Atom s taktom 1,6 GHz. Standardno vgrajeni akumulator ob vseh naštetih lastnostih zagotavlja skoraj 9 ur neprekinjenega delovanja. Med posebnosti sodijo vgrajena spletna kamera z ločljivostjo 1,3 milijona pik ter tehnologija Wireless On Demand, ki omogoča brezžični prenos podatkov tudi ob izključenem računalniku, denimo do hišnega ali avtomobilskega stereo sistema. Fujitsu novi LifeBook U2010 uvršča v kategorijo Ultra Mobile PC-jev (UMPC), kar pomeni, da bo na računalniku delovalo tudi okolje Windows. Prenosnik je povrh vsega na voljo z ohišji v različnih živahnih barvah, kar ga uvršča med modne dodatke. Začetek prodaje bo stekel na Japonskem, menda pa je že pripravljena različica za ZDA in Evropo.

    Objavljeno: 12.8.2008
  • IBM naslavlja mala podjetja

    IBM je predstavil komplet programov Lotus Foundations, s katerim cilja predvsem na mala podjetja, ki so dovzetna do odprtokodnih programov. V paketu je poleg pisarniškega paketa Lotus Symphony tudi program za skupinsko delo Lotus Notes in orodje za trenutno sporočanje in sodelovanje Lotus Sametime. Da bi čim lažje dosegel ciljne skupine, je IBM sklenil ob tem zavezništva z nekaterimi velikimi proizvajalci strojne opreme, predvsem ponudniki Linuxa. Lotus Foundations bodo namreč ponujali Novell Suse, Red Hat in Ubuntu. Pri tem so kar se da poenostavili namestitev vseh programov, za katere je katere je zdaj dovolj dobesedno en sam klik na miško.

    Objavljeno: 11.8.2008
  • Intel Core i7

    Intel ima nared novo generacijo procesorjev, ki so jo poimenovali Core i7. Gre za dokončno različico projekta, ki je doslej nosil ime Nehalem, vsebuje pa izboljšano proizvodnjo z uporabo 45-nm arhitekture. Novi procesorji znajo vzporedno izvajati za tretjino več mikro operacij kot dosedanji modeli, Intel pa je tudi povsem spremenil arhitekturo uporabe predpomnilnikov. Najzmogljivejši procesorji nove generacije bodo prihajali v nekaj fazah, po trditvah poznavalcev pa naj bi vsebovali modele z dvema do osem jedri na čip. Novost je tudi podpora za trokanalni dostop do pomnilnikov DDR3.

    Objavljeno: 11.8.2008
  • Kamera, ki posnema oko

    Raziskovalci dveh ameriških univerz so razvili digitalno kamero z ukrivljeno površino tipal, ki se zgleduje po človeškem očesu. Projekt, ki je nastal kot plod sodelovanja laboratorijev univerze v Illinoisu in Northwestern University, zbira svetlobo na ukrivljenem zaslonu, ki spominja na očesno retino. Za razliko od tega, današnji fotoaparati in kamere uporabljajo sistem optičnih leč, ki projicirajo sliko na ravno površino z vgrajenimi tipali. Ukrivljena površina odpravlja potrebo po uporabi projekcijskih leč, predvsem pa odpravlja popačenje, ki nastaja pri pretvorbi slike na ravno površino. S pomočjo nove izvedbe bodo mora čez čas naredili kompaktne fotoaparate brez velikih objektivov, ki znajo pravilno zajeti zelo širokokotne slike.

    Objavljeno: 10.8.2008
  • Sony Ericsson T700

    Sony Ericsson je predstavil mobilnik T700, ki je zamenjava za elegantni model T610. Novinec se lahko pohvali z zelo elegantno in predvsem tanko zunanjostjo, saj ima debelino manj kot centimeter. Kljub temu je v njemu dovolj prostora za digitalni fotoaparat s 3,2 milijoni pik in celo par stero zvočnikov. Pohvali se lahko s 5-centimetrskim zaslonom, vgrajenim radijskim sprejemnikom, pa tudi priloženo pomnilniško kartico velikosti 512 MB, ki je namenjena večpredstavnim vsebinam. Seveda novincu nič ne manjka tudi na telefonski plati, saj podpira omrežja UMTS/HSDPA in vmesnik bluetooth.

    Objavljeno: 10.8.2008
  • Guma, ki prevaja elektriko

    Raziskovalci na univerzi v Tokiju so razvili nov material, ki je po raztezljivosti podoben gumi, vendar prevaja električni tok. Novo odkritje lahko pomeni revolucijo na področju zabavne elektronike, saj bodo s pomočjo nove snovi lahko naredili povsem drugačne elektronske naprave, kot doslej. Na misel pridejo denimo predvajalniki digitalne glasbe, ki so raztegljivi in upogljivi. Elektronske naprave bi s tem postale tudi manj občutljive na udarce.

    Objavljeno: 9.8.2008
  • Novi HD kamkorderji iz Canona

    Canon je predstavil dva nova kamkorderja z možnostjo snemanja v visoki ločljivosti, ki podatke hranita na vgrajenih diskih. Nova modela HD - HG20 in HG21 nudita prostora za 60 GB oziroma 120 GB podatkov, kar je dovolj za 11 oziroma 22 ur posnetkov v visoki ločljivosti 1080i. Kameri snemata v zapisu AVCHD s podatkovnim tokom 24 Mb/s, podatke pa lahko shranjujeta tudi na pomnilniške kartice SDHC. Vgrajeno tipalo premore 3,3 milijona pik, kar je dovolj tudi za zajem digitalnih fotografij, kameri pa se lahko pohvalita z 12-kratnim optičnim zumom. Obe video kameri imata vgrajen popoln nabor vmesnikov, med katerimi tudi HDMI za priključitev na domači televizor, priložena pa je tudi programska oprema za urejanje video posnetkov.

    Objavljeno: 9.8.2008
  • Slovenski HDTV končno tudi v Sloveniji (Ljubljani)

    V petek je Televizija Slovenija vključila prenašanje televizijskega signala visoke ločljivosti z olimpijskih iger v Beijingu. Gre za poizkusno oddajanje z oddajnika na Ljubljanskem gradu (Šance) na kanalu 26. Televizija Slovenija je od Agencije za pošto in telekomunikacije (APEK) dobila dovoljenje za trimesečno testiranje distribucije televizije visoke ločljivosti prek prizemeljske digitalne televizije (DVB-T). Ker gre pri prenašanju olimpijade predvsem za tehnično preizkušanje sistema, ni nujno, da bodo vsi tehnični parametri enaki tudi kasneje, ko bo Televizija Slovenija začela z rednim oddajanjem HDTV. Trenutno se slika oddaja v formatu 1080i/50 (1920 x 1080, 50 polslik na sekundo). Zaradi avtorskih pravic programa Televizija Slovenija žal ni mogla ponuditi prenosa drugim operaterjem (internetnim ponudnikom ali kabelskim operaterjem), čeprav so to najprej načrtovali.

    Objavljeno: 8.8.2008
  • Nikonove poletne novosti

    Nikon je predstavil obilo novosti, med katerimi je tudi prvi digitalni fotoaparat z vgrajenim sprejemnikom GPS in omrežnim vmesnikom ethernet. Model Coolpix P6000 uporablja GPS za označevanje fotografij z geografskimi koordinatami, prek omrežnega vmesnika pa jih lahko naložimo na spletni portal my Picturetown, kjer jih med drugim lahko pregledujemo na kot označbe na zemljevidu. Fotoaparat sicer podpira tudi druge spletne in samostojne programe, ki podpirajo geografsko lociranje podatkov.

    Objavljeno: 8.8.2008
  • AMD pospešuje integrirano grafiko

    Podjetje AMD je predstavilo nov sistemski nabor AMD 790GX, za katerega trdijo, da je najzmogljivejši na trgu. Posebnost nabora je brez dvoma to, da ima vgrajen grafični procesor ATI Radeon HD 3300, s čimer daleč prekaša sistemske nabora s tako imenovano "integrirano grafiko". Obenem je prvi tovrstni sistemski nabor, ki omogoča povezavo vgrajenega grafičnega procesorja z morebitno dodatno grafično kartico (oziroma največ dve dodatni), prek vodila CrossFireX. Če v računalnik s tem naborom dodamo grafično kartico (iz serij Radeon 3400 ali 2400) torej lahko povečamo celotno zmogljivost sistema in integrirana grafika ne postane odveč, kot je to v praktično vseh dosedanjih sistemih.

    Objavljeno: 8.8.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji