• Izboljšave najboljšega iskalnika

    Ob množici aktivnosti, ki jih Google v teh časih izvaja na najrazličnejših področjih računalništva, se na videz morda zdi, da njihov paradni konj, spletni iskalnik, ostaja nekoliko zanemarjen. Toda v ozadju poteka nenehni razvoj iskalnih algoritmov in Google se je odločil razkriti nekatere izboljšave, ki jih lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti.

    Objavljeno: 14.8.2012
  • HP izgublja trg v Evropi

    Podjetje Gartner je objavilo rezultate prodaje osebnih računalnikov v zahodni Evropi, ki razkrivajo občuten padec prodaje vodilnega Hewlett-Packarda in rast pri neposrednih tekmecih. V drugem četrtletju je bilo sicer v velikih evropskih državah prodanih 2,4% manj računalnikov kot v enakem obdobju leta 2011. Skupno je bilo prodanih 13,64 milijonov računalnikov.

    Objavljeno: 13.8.2012
  • Prvi uspeh za konzolo Ouya

    Snovalci igralne konzole Ouya, ki temelji na operacijskem sistemi Google Android, so v spletnem inkubatorju Kickstart doživeli nesluten uspeh. V 29 dneh zbiranja sredstev za nadaljnji razvoj in zagon proizvodnje so pridobili podporo skoraj 63.000 ljudi po celem svetu, ti pa so zbrali neverjetnih 8,58 milijona dolarjev, čeprav bi bili pred akcijo avtorji zadovoljni najbrž že z enim zelenskim milijončkom.

    Objavljeno: 13.8.2012
  • Izboljšani urejevalnik video posnetkov za YouTube

    Spletni portal YouTube že skoraj leto dni ne le predvajalnik video posnetkov. Z njim lahko lastne video posnetke tudi urejamo in s tem odpravimo potrebo, da bi to počeli lokalno na osebnem računalniku ali mobilni napravi. Po nekaj manj kot letu dni je Google ta urejevalnik dopolnil in ga še bolj približal klasičnim video urejevalnikom.

    Objavljeno: 13.8.2012
  • Google proti piratom

    Google je napovedal spremembe algoritma, ki ga uporablja njihov iskalnik. Slednji bo poslej do določene mere ignoriral piratske spletne strani. Spletišče, za katerega bodo pri Googlu prejeli več pritožb, bo med zadetki nižje uvrščeno. Tovrstno rangiranje naj bi uporabnikom pomagalo hitreje najti legalne vsebine. Ker se Google v preteklosti s podjetji filmske in glasbene industrije ni razumel najbolje, je dotična poteza bržkone neke vrste pipa miru, ki naj bi sprti strani v doglednem času spravila. Cel postopek bo na vpogled vsem, medtem ko bodo s popravki algoritma krivično prizadeti lastniki spornih spletnih strani imeli na voljo tudi orodja, ki jim bodo povrnila pripadajoče mesto med zadetki, če jim je bilo po krivici odvzeto.

    Objavljeno: 12.8.2012
  • Steam bo prodajal aplikacije

    Štirideset milijonov uporabnikov spletne prodajalne Steam, bo od petega septembra dalje poleg iger kupovalo tudi programe. Pri podjetju Valve so se za korak odločili na željo kupcev, ki so se razvadili ob enostavnosti njihovega sistema. Z željo, da bi na isti način prišli do svojih priljubljenih aplikacij, so se v preteklosti velikokrat obračali na vodstvo podjetja, zato so jim navsezadnje ugodili. Aplikacije na Steamu bodo med drugim pridobile enostavno namestitev, samodejno posodabljanje ter shranjevanje v osebni oblak Steam Cloud, ki bo poskrbel, da bodo uporabnikove datoteke vedno z njim. Razvijalci lahko izdelke že prijavijo prek sistema ocenjevanja Steam Greenlight.

    Objavljeno: 12.8.2012
  • Mobilni procesor leta

    Samsung je objavil podrobnosti o seriji procesorjev Exynos 5 Dual. Osnovana na arhitekturi A15 in v sodelovanju z grafično enoto Mali-T604 GPU bo kljub manjšemu številu jeder, procesorji Exynos 5 bodo imeli le dvoje jeder, pometla s trenutnimi predstavniki težke kategorije, kakršna sta Tegra 3 in Exynos z arhitekturo A9. Grafični procesor prihajajočega velikana bo sposoben prikaza WQXGA, kar pomeni vrtoglavo ločljivost 2560 x 1600. Samsung procesor opiše s tremi besedami. Hitrejši. Pametnejši. Varčnejši. Naprave z njim pridejo še letos.

    Objavljeno: 11.8.2012
  • Samsung prvi s telefonom VoLTE

    Samsung je kot prvi na svetu ponudil telefon s storitvijo Voice over LTE. Gre za telefon Galaxy S III LTE in prenašanje zvoka ter podatkov po internetnem protokolu IP, ki v prvi vrsti prinaša višjo kakovost prenosa govora. Telefon vse storitve opravlja izključno prek omrežja LTE, zato ponuja več zmožnosti kot dosedanji modeli. Tako bodo na primer uporabniki lahko prvič med pogovorom preklapljali iz glasovnega pogovora v video klic in nazaj. Tehnologija VoLTE je manj občutljiva na spremembe v omrežju, zato prihaja manjkrat do prekinitev ali zakasnitev ob slabšem signalu. Telefon in storitev VoLTE sta že na voljo v Koreji.

    Objavljeno: 11.8.2012
  • Vdor v World of Warcraft

    Iz podjetja Blizzard so sporočili, da so na svojih strežnikih zasledili vsiljivca. Uporabnikom omrežja Battle.net, na katerem tečejo priljubljene igre World of Warcraft, Diablo in Starcraft, zato svetujejo, da si nemudoma spremenijo geslo. Zagotovili so, da podatki o kreditnih karticah niso v nevarnosti in so jo zlikovci najverjetneje popihali zgolj z zakodiranimi gesli, elektronskimi naslovi, varnostnimi vprašanji in kodo za povezavo z mobilno aplikacijo Authenticator. Na udaru naj bi bili predvsem ameriški igralci. Pri Blizzardu predvidevajo, da ukradene informacije niso dovolj za prijavo v omrežje, kljub temu previdnost ni odveč. O izsledkih preiskave bodo javnost redno obveščali.

    Objavljeno: 11.8.2012
  • Računalnik preoblečen v tablico

    Prva tablica podjetja Lenovo s prepoznavno oznako ThinkPad, je bila naprava z operacijskim sistemom Android, ki je skušala ugajati predvsem poslovnežem. Njena naslednica je v krinko preoblečen PC. ThinkPad Tablet bo na Intelovem Atomu osnovana Windows 8 naprava, ki bo kljub enaki velikosti IPS zaslona (10.1 palca) lažja od Applovega iPada. Omogočala bo ločljivost 1366 x 768, imela baterijo, ki naj bi zdržala deset ur neprekinjene rabe, zajemala sliko s parom kamer (8MP, 2MP) ter podpirala tako brezžično (Wi-Fi) kot mobilno (HSPA+/LTE) povezovanje. Opremljena bo z vrati USB in HDMI, tipalom NFC in bralnikom prstnih odtisov. Lenovo bo zanjo ponujal kup dodatne opreme, v prvi vrsti znano in kakovostno tipkovnico z "radirko" na sredini ter priklopno postajo s še več USB vrati, HDMI izhodom in mrežnim vhodom. Na tablico bo seveda moč priklopiti tudi druge tipkovnice in miške, bodisi z USB ali Blutooth povezljivostjo. Čeprav bo oktobra že naprodaj, cena za ThinkPad Tablet 2 še ni znana.

    Objavljeno: 10.8.2012
  • Slovenska beseda v nemilosti informacijske pooblaščenke

    Besedilni korpus Nova beseda je moral po Odločbi Informacijske pooblaščenke Republike Slovenije onemogočiti iskanje besedil po imenu in priimku posameznika. Zbirka besedil, ki je namenjena raziskovanju slovenskega jezika in v katero redno daruje tudi naša založniška hiša, se je v nemilosti Nataše Pirc Musar znašla zaradi neupoštevanja zakona o varstvu osebnih podatkov. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša je omenjenemu pravnemu aktu na ljubo iskanje priredil. Po novem je tako otežkočeno celo iskanje občih imen, ki bi utegnila predstavljati nekogaršnje ime ali priimek.

    Objavljeno: 10.8.2012
  • Brezžična HD kamera za televizor

    Logitech je predstavil brezžično kamero, ki s HDMI priklopom televizorju prinese možnost videotelefonije Skype. Nova kamera, ki se udobno namesti na vrh ekrana, je sposobna prenašanja širokokotne slike v kakovosti 720p. S spletom se poveže brezžično (Wi-Fi) ali z žico (Ethernet). V račun storitve Skype se prijavimo s pomočjo priložene aplikacije. Medtem ko za sliko skrbi optika Carl Zeiss, bodo za zvok brez šuma in odmeva v ozadju trpeli kar štirje mikrofoni. Če nam spletni telefon zvoni ob gledanju televizije, nas o klicu obvesti vgrajeni zvonec, ki dogajanje na ekranu zlahka preglasi. Dotično obveščanje ne zataji niti, ko je televizor ugasnjen. Kamera pride na trg v mesecu avgustu, zanjo pa bo treba odšteti dvesto ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 9.8.2012
  • Amazon bo delal igre

    Amazon, največji spletni trgovec na svetu, bi rad izdeloval igre. V ta namen so ustanovili lasten razvojni studio. Amazon Game Studio je svojo prvo igro že izdelal. Igrica skritih predmetov za družabno omrežje Facebook, Living Classics, bo igralce razveselila z znanimi knjižnimi prizori. Na voljo je brezplačno. Kljub temu, da je prvi Amazonov poskus lahkotnejše narave, naj bi studio v prihodnosti izdeloval tudi resnejše, inovativne, dodelane in predvsem zabavne naslove.

    Objavljeno: 9.8.2012
  • Tudi Onkyo z Androidom na ključku

    Priljubljen japonski proizvajalec zabavne elektronike, podjetje Onkyo, je najavil HDMI ključek z operacijskim sistemom Android 2.3. Naprava NT-A1 bo imela procesor ARM A9 Cortex, ki bo tiktakal s hitrostjo 1GHz, 512MB RAMa in 4GB prostora za podatke ter aplikacije. Ker bo združljiva s tržnico Google Play, ji bo prav prišel vhod za kartice SD ter vrata USB. S svetom se bo povezovala brezžično. Zaenkrat jo bo moč dobiti zgolj na Japonskem. Stala bo dobrih sto evrov.

    Objavljeno: 9.8.2012
  • Elektronske knjige se prodajajo bolje od klasičnih

    Pred dobrim letom dni je ameriški knjigarnar Amazon svetu priobčil, da proda več elektronskih kot klasičnih knjig. Podoben mejnik je sedaj dosegla britanska veja dotičnega spletnega trgovca. V sporočilu za javnost so razkrili, da na vsakih 100 natisnjenih knjig prodajo 114 elektronskih različic za priljubljeni bralnik Kindle. Če vemo, da za precej naslovov elektronske verzije ni, je podatek še bolj občudovanja vreden. Pri nas je situacija žal precej drugačna, saj je izbira zaradi neustrezne obdavčitve digitalnih vsebin skromna. Več na to temo v priloženi novici.

    Objavljeno: 8.8.2012
  • Microsoft jezi kupce telefonov

    Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 je izza vogala in pri Microsoftu so si čakanje na splavitev krajšali s predelavo središča za razvijalce. Windows Phone Developer Center bo imel nov uporabniški vmesnik, hitrejši postopek obračuna, podporo plačevanju s storitvijo PayPal in še kaj. Med drugim plačevanje znotraj aplikacij, ki bo podpiralo zgolj mobilne naprave z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Prav ste prebrali. Čeprav bo tržnica Marketplace skupna, bodo notranja plačila s telefoni, ki so trenutno na trgu, onemogočena. Glede na to, da nanje ne bo moč namestiti novega sistema, čeprav gre v nekaterih primerih za vrhunske mobilne naprave, je dotična odločitev še ena v nizu nerazumnih potez Ballmerja in druščine.

    Objavljeno: 8.8.2012
  • HTCjev velikan

    Tajvansko podjetje HTC upa, da bo slaba novica o prepolovljenem dohodku julija 2012 v primerjavi z istim obdobjem lani, pomenila konec črne usode. V ta namen pripravljajo nov vrhunski telefon, ki se bo neposredno spopadel z največjim rivalom, korejskim Samsungom. Gre za mešanca med tablico in telefonom, ki bo z zaslonom velikosti petih palcev najbolj privlačen oboževalcem Samsungovega telefona Galaxy Note ali LGjevega modela Optimus Vu.

    Objavljeno: 8.8.2012
  • Slovenci lahko razvijamo za Windows Phone

    Microsoft je razširil seznam držav, katerih državljani se lahko včlanijo v Microsoft Phone Dev Center. Letna članarina v višini 99 ameriških dolarjev nam med drugim omogoča, da na tržnici Marketplace objavimo neomejeno število plačljivih mobilnih aplikacij, do sto brezplačnih programov, nam odklene za razvoj tri izbrane naprave z operacijskim sistemom Windows Phone in nudi dostop do številnih drugih pripomočkov, ki jih bomo potrebovali pri razvoju mobilnih rešitev za telefone in tablice z Okni. Razvijalcem, ki so se do sedaj posluževali uradne rešitve APPA Market, s katero so prebivalci "nepriznanih" držav objavljali rešitve v ekosistemu WP, Microsoft do 7. septembra nudi povračilo stroškov registracije. Ob prijavi na spodaj navedenem naslovu plačamo članarino s kreditno kartico, APPA Marketu pošljemo prijavne podatke, nakar nam Microsoft v roku treh mesecev na vpisano kartico vrne denar nazaj.

    Objavljeno: 7.8.2012
  • Težave v Oblaku

    Zgodba novinarja Marka Honana spominja na sodobno grozljivko. Piscu revije Wired so pred dnevi vdrli v račune spletnih storitev podjetja Amazon, Google, Twitter in Apple. Čeprav so nepridipravi želeli zgolj dostop do Honanovega Twitter računa, so mu spotoma naredili ogromno škodo, ko so zabrisali sledi in lastniku onemogočili prijavo v naštete storitve. Kot priznava, je bil kriv sam. Zaradi povezanih prijavnih podatkov so zlikovci z dostopom do Amazona pridobili Apple ID, mu na daljavo pobrisali podatke na telefonu, tablici in prenosniku, vdrli v poštni račun Gmail, ki jim je dal želeni Twitter dostop, kamor so v Honanovem imenu objavili kopico rasističnih in homofobičnih opazk.

    Objavljeno: 7.8.2012
  • Ukrajinska policija ugasnila Demonoid.com

    Priljubljena BitTorrent stran je obnemela, ko so ukrajinski policisti zasegli strežnike podjetja ColoCall. Slednji so kot zadnji gostili razvpito spletno stran, ki je milijone uporabnikov navduševala z obširnim katalogom torrent datotek. V tolažbo naj povemo, da so tovrstne težave lastniki spletišča Demonoid že imeli, a so se vedno pobrali nazaj na noge. Morda se bodo tudi tokrat. Kljub temu, da naj bi Demonoid posedoval popolno kopijo spletišča, se obnovljena različica na spletu še ni pojavila.

    Objavljeno: 7.8.2012
  • Galaxy Note 10.1 se predstavlja

    Samsung je objavil uradno predstavitev tablice Galaxy Note 10.1. Poleg video posnetka, ki ga prilagamo novici, so izdali še nekaj podrobnosti. Večja sestra telefona Galaxy Note bo sprva na voljo v Wi-Fi in 3G različici, medtem ko pride verzija LTE na prodajne police šele proti koncu leta. Tablica bo imela procesor s štirimi jedri (1,4GHz), 2GB RAMa ter 16, 32 ali 64GB podatkovne shrambe. Od drugih pritiklin naj izpostavimo infrardeče tipalo, ki bo tablico spremenilo v priročen daljinec, kamero z možnostjo zajema petih milijonov slikovnih točk ter pisalo S-Pen, ki bo napravo približalo umetniškim dušam. Uradna najava bo 15. avgusta, tablica z operacijskim sistemom Android Ice Cream Sandwich pa bo nato na voljo po vsem svetu. Če bo deset palčna risalna plošča avgusta tudi v Sloveniji, še ne vemo.

    Objavljeno: 7.8.2012
  • Proces Apple proti Samsungu se nadaljuje

    Sodni proces pred poroto, Apple proti Samsungu, se nadaljuje. Korejcem za zdaj precej dobro kaže, saj Apple le stežka razkriva svoje skrivnosti, medtem ko jih sami z veseljem obelodanijo javnosti. Na dan je tako pricurljalo kar nekaj zanimivosti.

    Objavljeno: 6.8.2012
  • Izboljšan HTC Sense

    Uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Android načeloma ne maramo preoblek, ki jih na ljubljeno okolje prilepijo različni proizvajalci mobilnih naprav. Izjema je HTC Sense, ki je v četrti različici dokazal, da so tudi tovrstne prilagoditve lahko dobra stvar. Nadgradnja sistema ne zavira, obenem pa mu doda marsikaj uporabnega, tako da ga vajeni uporabniki težko zamenjajo za svobodnejšo izbiro. Čeprav Tajvancem v zadnjem času ne gre najbolje, se zavedajo, da imajo z vmesnikom Sense aduta, ki ga je treba negovati. V javnost je pricurljala vest o posodobitvi Sense 4.1, ki bo dobro še izboljšala. V novi verziji so HTCjevi razvijalci popravili težave z živimi ozadji, dodali gumb za menjavo aktivne kamere ter enega za premikanje med odprtimi zavihki pri spletnem brskanju, odstranili 3D učinke, ki so zavirali sistem, osvežili jedro z različico Android 4.0.4 in izboljšali energijski izkoristek ter posledično podaljšali življenje bateriji. Posodobitev je nared in prihaja na HTCjeve telefone v naslednjih dneh. Več o vmesniku Sense 4 v priloženem članku.

    Objavljeno: 6.8.2012
  • Boljši Google z manj storitvami

    Google nadaljuje s čistko, kjer v imenu večje enostavnosti pri spletnem velikanu občasno opustijo kakšno zamisel, ki v praksi ni zaživela oziroma ni več potrebna. V uradnem spletnem zapisu so najavili nov seznam za odstrel. Prva je na vrsti aplikacija za Android, Google Listen. Ker so aplikacijo za preprosto iskanje poddaj iz leta 2009, prehitele sorodne rešitve, ki jih zlahka najdemo na tržnici Play, je Google mnenja, da nam njihov program ni več potreben. Vsi, ki imajo aplikacijo na mobilni napravi, jo bodo lahko uporabljali vse do prvega novembra, ko bo iskanje prenehalo delovati.

    Objavljeno: 5.8.2012
  • Windows 8 z novo aktivacijo

    Pred dnevi smo poročali, da je Windows 8 že v rokah proizvajalcev računalnikov. Le dan kasneje se je tako imenovana kopija RTM pojavila tudi na temni strani spleta. Kaj hitro smo ugotovili, da gre za pravo stvar. Žal tako pridobljenih Oken ni moč aktivirati, a so za prvi vtis čisto v redu. Ker je Microsoft za aktivacijo Windows 8 pripravil povsem nov postopek, se zna zgoditi, da bo za kaj drugega treba počakati še kar nekaj časa. Vsaj do 26. oktobra, ko nova Okna dospejo v trgovine za običajne smrtnike.

    Objavljeno: 5.8.2012
  • Sony in HTC izgubljata, Samsung vlada

    Poslovni rezultati letošnjega leta so za Sony in HTC porazni. Rdeče številke na njunih računih so vedno višje. Sony je pridelal kar 77 odstotkov manj prihodkov. Čeprav so podjetje Japonci skušali preoblikovati in je velik del izgube moč pripisati dotičnim naporom, je skrb vzbujajoč padec na področju zabave, kjer so zmanjšali celo dobavo televizorjev. Tudi HTCju se spremembe niso obrestovale. Odločitev, da se bodo osredotočili na višji razred mobilnih naprav, je uporabnikom sicer prinesla odlično linijo One, a je medtem matično podjetje pridelalo kar 30 odstotkov izgube. Da izgovori odgovornih o gospodarski krizi, ne držijo vode, dokaže bežen prelet rezultatov prvega med proizvajalci naprav z operacijskim sistemom Android. Samsung je glede na lansko leto skoraj podvojil dobiček s telefoni in televizorji. Kljub temu ne bosta ne Sony ne HTC vrgla puške v koruzo. Prvi pripravlja tablico Xperia z zaslonom velikosti 9,4 palca ter procesorjem s štirimi jedri, medtem ko bodo Tajvanci najprej na ameriški trg poslali izboljšano različico telefona One X. Verzija Plus bo imela boljši procesor in operacijski sistem Android Jelly Bean.

    Objavljeno: 4.8.2012
  • Avgust rezerviran za Galaxy Note

    Petnajstega avgusta bo Samsung uradno najavil tablico Galaxy Note 10.1. Kljub temu so jo nekateri prodajalci onkraj velike luže že dobili in naj bi jo začeli naročnikom pošiljati že danes. V zvezi z napravo se poleg procesorja Exynos (1,4GHz) s štirimi jedri, 10,1 palčnega zaslona z ločljivostjo 1280 x 800, 16GB podatkovne shrambe in operacijskega sistema Android Ice Cream Sandwich, največ omenja pisalo S Pen ter aplikacije pisane zanj.

    Objavljeno: 4.8.2012
  • Microsoft opušča Metro?

    Uporabniški vmesnik Metro se je prvič pojavil s predvajalnikom Zune. Povečana pisava Segoe UI je skupaj z dovolj svežim videzom vmesnika požela precej odobravanja tako s strani tehnološke srenje kot tudi v izjavah (redkih) kupcev, zato je Microsoft s prakso nadaljeval. Nazadnje se je Metro znašel v središču pozornosti kot zvezda novega operacijskega sistema Windows 8.

    Objavljeno: 3.8.2012
  • Zaključek Poletne šole FRI

    Na Fakulteti za računalništvo in informatiko se je zaključila šesta Poletna šola FRI. Petih delavnic za dijake in štirih za študente se je udeležilo rekordnih 147 računalniških navdušencev. Na zaključku so podelili nagrade najboljšim v posameznih delavnicah in razdelili sponzorske dobrote srečnim izžrebancem. Da so bili programi uspešno izvedeni, so poleg pohvalnih besed udeležencev dokazovali tudi njihovi izdelki, ki so bili ob priliki razstavljeni na ogled. Fakulteta za računalništvo in informatiko namerava brezplačno poletno izobraževanje nadaljevati prihodnje leto. Do takrat si lahko ogledamo gradiva z letošnjih delavnic, ki so objavljena na spodaj navedenih spletnih naslovih.

    Objavljeno: 3.8.2012
  • HP dobil tožbo proti Oraclu

    Kalifornijsko sodišče v okrožju Santa Clara je potrdilo obstoj pogodbe med družbama HP in Oracle ter slednji posledično naložilo, da svoje programske rešitve prilagodi strežnikom s platformo Itanium. Ker je Oracle kršil določila pogodbe, ko je opustil podporo HPjevih strežnikov, osnovanih na procesorjih Intel Itanium, jim mora poslej brezplačno prilagajati lastne izdelke, dokler bo HP dotične strežnike izdeloval. Zgodba s tem še ni končana, saj se bosta sprti strani v drugem delu procesa udarili še za nastale stroške. Zaradi manka Oraclove podpore naj bi družba HP do leta 2020 utrpela kar štiri milijarde ameriških dolarjev škode.

    Objavljeno: 3.8.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji