• Težko je biti velik

    Google je v zadnjem četrtletju prihodke povečal za 24% glede na lansko obdobje, pa je kljub temu z zaslužki razočaral analitike, investitorje in borzo. Ali to pomeni, da se bliža konec divje rasti spletnega velikana? Ni nujno. Google je v zadnjem četrtletju ustvaril 5,1 milijard dolarjev prihodkov, kar je bistveno več od štirih v lanskem letu in celo od napovedi analitikov za kvartal (4,99 milijarde). Oglaševanje na spletu se je povečalo za 23%, nove storitve obljubljajo še svetlejšo prihodnost.

    Objavljeno: 19.7.2010
  • Sony prenavlja Walkmane

    Čeprav pametni telefoni v zadnjem času žanjejo precej večji interes javnosti od večpredstavnih predvajalnikov, proizvajalci še naprej izboljšujejo svoje izdelke za predvajanje glasbe, video posnetkov in ogled fotografij. Sony je tako v Evropi predstavil novo družino predvajalnikov, ki zmorejo precej več kot predhoniki.

    Objavljeno: 19.7.2010
  • Nikon D3100 bo poslastica

    Sodeč po informacijah v specializiranih blogih naj bi Nikon za jesen pripravljal novo poslastico na področju zrcalno-refleksnih fotoaparatov v cenovno najbolj dostopnem razredu. Novi Nikon D3100 (ali morda D4000) naj bi imel že preverjeno tipalo (10 milijonov pik) in optiko, precej sprememb pa bo v elektroniki. Za začetek naj bi podpiral snemanje video posnetkov tako z ločljivostmi 720p, kot 1080p, največja novost pa naj bi bila zmožnost samodejnega ostrenja tudi pri snemanju video posnetkov, kar je bila doslej največja pomanjkljivost aparatov DSLR pri video posnetkih. Obljubljajo tudi cene, ki bodo "dale misliti konkurentom".

    Objavljeno: 18.7.2010
  • Intel razvija pametne daljince

    V časih, ko televizorji postajajo vse bolj interaktivne naprave, potrebujemo tudi bolj pametne naprave, s katerimi jih krmilimo. To je bilo vodilo za raziskovalce laboratorija Intel Labs, ki so razvili prototip daljinskega upravljavca, ki zna zaznati osebo in prilagoditi menuje ter delovanje vsakemu posamezniku v družini.

    Objavljeno: 18.7.2010
  • Apple iPhone 4 in antena- dosti besed, a brez rešitve

    Zaplet okoli slabega sprejema telefonskih signalov pri še svežem telefonu Apple iPhone 4 je kot kaže prerasla v pravo afero. Apple sicer še naprej vztraja, da z njihovim telefonom ni nič narobe, pa vendar so, dokaj neobičajno, na to temo sklicali celo tiskovno konferenco. Na njej je Steve Jobs osebno poizkusil javnost prepričati, da se iPhone 4 v praksi ne odraža nič slabše kot katerikoli drugi pametni telefon in je pri testiranjih celo boljši od predhodnika iPhone 3 GS.

    Objavljeno: 17.7.2010
  • Popbox že v prodaji

    Podjetje Syabas je začelo s prodajo večpredstavnega predvajalnika Popbox, ki je idejni naslednik priljubljenih predvajalnikov Popocorn Hour, vendar cenovno precej bolj dostopn širšim množicam. Predvajalnik, ki nima vgrajenega diska in podatke črpa iz računalnikov in omrežnih diskov v domačem omrežju, stane v maloprodaji le 129 dolarjev, prinaša pa kar nekaj inovacij.

    Objavljeno: 17.7.2010
  • Prvi znaki androidne tablične poplave

    Poznavalci že dlje časa obljubljajo, da bodo tablični računalniki na osnovi Google Androida kmalu predstavljali resno konkurenco proslavljenemu Apple iPadu, vendar doslej še bi bilo izdelka, ki bi res prepričal. Toda kaže, da se bo vendarle začelo dogajati. Eden od dokazov je najnovejši bralnik elektronskih knjig Cruz Reader manj znanega proizvajalca Velocity Micro, ki je v resnici pravzaprav polni tablični računalnik, a stane le delček od cene iPada - le 199 dolarjev.

    Objavljeno: 16.7.2010
  • Sharp prvi s podporo za 100+ GB Blu-ray nosilce

    Sharp je na Japonskem kot prvi predstavil nove nosilce Blu-ray po specifikaciji BDXL, s katero lahko na posamezen disk spravimo 100 GB (trije sloji) oziroma kar 128 GB (štirje sloji) podatkov. Obenem so predstavili tudi prve zapisovalnike, ki bodo omogočili prebiranje in zapisovanje video posnetkov na nove nosilce.

    Objavljeno: 16.7.2010
  • Prva video kamera z izmenljivimi objektivi

    Sony je presenetil javnost s prvim kamkorderjem, ki premore izmenljive objektive in ima precej skupnega z nedavno predstavljenimi digitalnimi fotoaparati NEX-5 in NEX-3. Na to spominja že ime nove video kamere, ki se imenuje NEX-V10, z njo pa je Sony želel proslaviti 25 let od nastanka prve video kamere za domačo rabo imenovane Hanycam.

    Objavljeno: 16.7.2010
  • Apple iPad 2 še letos?

    Velik uspeh tabličnih računalnikov iPad naj bi družbo Apple spodbudil k hitrejšemu snovanju in predstavitvi novih različic, kot je bilo doslej običajno. V zadnjih nekaj letih je Apple, zlasti na področju mobilnih naprav, kot so iPhone in iPod, nove modele predstavljal skoraj natančno enkrat letno, v primeru iPada pa naj bi po nekaterih informacijah nove modele dočakali že konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 15.7.2010
  • Standard za odprtokodno strojno opremo

    Združenje razvijalcev strojne opreme objavljene po odprtokodnih načelih je sestavilo prvo formalno definicijo pravil, lahko bi temu rekli tudi "ustavo", ki omogoča bolj pregledno, varno, hkrati pa tudi bolj odmevno uveljavitev tega koncepta. V javnosti je sicer razmeroma malo znano, da poleg odprtokodne programske opreme poznamo tudi odprtokodno strojno opremo, pri kateri razvijalci načrte, oblikovanje, spremno programsko opremo in ostalo objavijo po načelih odprte kode.

    Objavljeno: 15.7.2010
  • Z novim razpisom do 2 Mb/s v (skoraj) vsako vas do leta 2013

    Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je objavilo drugi razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij, v katerem je na voljo 37 milijonov evrov, s katerimi naj bi pospešili doseganje cilja - internetno povezavo za vsako evropsko gospodinjstvo s hitrostjo vsaj 2 Mb/s do leta 2013.

    Objavljeno: 15.7.2010
  • HPjev Palm z upogljivimi zasloni?

    Po nakupu družbe Palm je bilo precej ugibanj, kaj bo HP naredil z izdelki kupljenega podjetja in kako se bodo ti razvijali. HP za zdaj še vedno ni konkretiziral svojih načrtov, vendar s predstavitvami na raznih konferencah javnost vseeno dobiva "sliko" stvari, ki prihajajo.

    Objavljeno: 14.7.2010
  • Povezava med Outlookom in Facebookm

    Ko je Microsoft pred nekaj meseci predstavil dodatek za priljubljeni odjemalec Outlook z imenom Outlook Social Connector (OSC), s katerim je mogoče ustvariti povezavo med pošiljatelji elektronske pošte in družabnimi omrežji, je obljubil tudi povezavo z najbolj priljubljenim med njimi - Facebookom.

    Objavljeno: 14.7.2010
  • Picasa omogoča spletno urejanje fotografij

    Google je potreboval le okoli tri mesece, da je pred tremi meseci kupljeni spletni urejevalnik fotografij Picnic vgradil v svoj obstoječi fotografski servis Picasa Web Albums. Uporabniki lahko zdaj računajo na preprosto urejevanje fotografij shranjenih v svojem spletnem albumu, brez da bi zaradi tega na računalnik namestiti slikovni urejevalnik.

    Objavljeno: 14.7.2010
  • WPC 2010: Microsoft napoveduje tablice

    Prvi mož Microsofta, Steve Ballmer, je na tradicionalni partnerski konferenci WPC, letos gostovani v Washingtonu, potrdil, da lahko jeseni pričakujemo pravo poplavo tabličnih računalnikov, pa tudi pametnih telefonov z Microsoftovimi okolju. Ballmer sicer ni želel potrditi podrobnosti, na primer kateri operacijski sistem bo uporabljen v prihajajočih tabličnih računalnikih, kot kaže pa to ne bo samo en sam, temveč lahko pričakujemo celo več platform.

    Objavljeno: 13.7.2010
  • Google poenostavlja razvoj za Androida

    Google je javno objavil novo orodje App Inventor, ki bistveno poenostavlja razvoj aplikacij za mobilno platformo Android. Inovacija je v temu, da za pripravo aplikacij ni potrebno programiranje, saj uporabniki zgolj sestavijo videz programa in z v naprej pripravljenimi programskimi gradniki povejo, kaj naj program naredi.

    Objavljeno: 13.7.2010
  • Nvidia GeForce GTX 460 bo hit

    Nvidia je uradno predstavila kartice GeForce GTX 460, ki bodo glede na ceno in zmogljivost najbrž postale najbolj priljubljen izdelek tega proizvajalca. GTX 460 je prva kartica, ki omogoča uporabo vmesnika DirectX 11 v ločljivosti 1920 x 1200 in ob še uporabni hitrosti prikazovanja slik, vse skupaj za ceno, ki se bo gibala okoli 200 evrov.

    Objavljeno: 13.7.2010
  • Vsestranski predvajalnik

    V današnjih časih si je zelo težko izboriti prostor na trgu prenosnih večpredstavnih predvajalnikov, pa vendar se občasno še vedno pojavijo zanimive naprave, ki se proti uveljavljenim ponudnikom borijo z popolnejšim naborom funkcij in mamljivo ceno. V to skupino brez dvoma sodijo predvajalniki MP5 manj znanega proizvajalca Energy Sistem.

    Objavljeno: 12.7.2010
  • Pritisk javnosti na Facebook

    Facebook se v zadnjem času sooča s čedalje pogostejšimi pritiski javnosti, da zagotovi večjo zaščito zasebnosti in še posebej mladoletnikov. V Veliki Britaniji so tako pristali, da bodo na spletni strani ponudili poseben gumb za "paniko", s katero bodo lahko mladoletniki obvestili center za zaščito pred zlorabami otrok (Child Exploitation and Online Protection Centre - CEOP) o morebitnih zlorabah oziroma neprimernih pogovorih v socialnem omrežju. Facebook se je sprava upiral, a naposled pristal, tudi zaradi odmevnega poizkusa posilstva mladoletnice, ki je prijatelja spoznala prek Facebooka.

    Objavljeno: 12.7.2010
  • Flash bo tudi 3D

    Adobe kot kaže za konec leta pripravlja novo, izboljšano podporo za 3D grafiko v priljubljenem programu Flash. Na ta način bi Adobe ohranil stik z proizvajalci iger, ki svojo ponudbo vse bolj selijo na splet in v spletne tehnologije. Flash je sicer v zadnjem času tarča številnih tekmecev na področju interaktivnih vsebin za svetovni splet, v prvi vrsti standarda HTML 5, ki dobiva vse več podpornikov, pa tudi specifikacije WebGL, ki temelji na grafičnem vmesniku OpenGL.

    Objavljeno: 12.7.2010
  • Larry Page: Apple "na novo piše zgodovino"

    Ustanovitelj Googla Larry Page je v pogovoru na konferenci Allen & Co. dejal, da je izjava Steva Jobsa o tem, da je za napetosti med podjetjema Apple in Google kriv slednji, ker se je preko Androida odločil za tekmovanje z iPhonom, "pisanje zgodovine na novo".

    Objavljeno: 11.7.2010
  • YouTube z ločljivostjo do 4096p!

    YouTube je povečal najvišjo možno ločljivost videoposnetkov, ki jih predvaja na svoji spletni strani, in sicer na zavidljivih 4096-krat-3072 pisklov, kar je skoraj 4-krat več od dosedanjih 1080p.

    Objavljeno: 11.7.2010
  • Apple ima najpametnejšega šefa. In dizajnerja.

    Ugledni ameriški 14-dnevnik za poslovneže Fortune je s pomočjo analize 100 strokovnjakov in svetovalcev objavil seznam najpametnejših oseb, ki delujejo na tehnološkem področju in jih razvrstil v deset kategorij.

    Objavljeno: 9.7.2010
  • YouTubova stran za mobilinke v HTML5

    Potem ko je YouTube pred kratkim spročil, da se zaradi nekaterih konkurenčnih prednosti pred HTML5 kratkoročno ne namerava odpovedati Flashu kot osrednji tehnologiji svojega predvajalnika videoposnetkov, je predstavil nov predvajalnik za pametne mobilne telefone.

    Objavljeno: 9.7.2010
  • Android še vedno raste

    Google operacijski sistem za pametne mobilne telefone še naprej uspešno pridobiva tržni delež. Potem ko je februarja letos znašal okoli 9%, je do maja pridobil kar 4 odstotne točke in se tako ustavil pri 13%.

    Objavljeno: 9.7.2010
  • Nova Sonyjeva žepna fotoaparata

    Sony je predstavil tri nove žepne fotoaparate, ki bodo naprodaj od sredine septembra naprej. Cyber-shot WX5 in TX9 s senzorji Exmor R imata tipalo z ločljivostjo 12,2 megapikslov in snemata video v visoki ločljivosti (1080i).

    Objavljeno: 8.7.2010
  • Prihaja Bluetooth 4.0

    Organizacija Bluetooth Special Interest Group (SIG) je sprejela in javno objavila osnovno specifikacijo četrte različice standarda Bluetooth, ki utira pot novim napravam in sistemom z majhno porabo energije.

    Objavljeno: 8.7.2010
  • Prava imena na Blizzardovih forumih

    Izdajatelj priljubljene spletne igre World of Warcraft je uporabnikom sporočil, da bo v prihodnjih mesecih na svojih forumih začel uvajati novost imenovano Real ID, ki dovoljuje objavljanje pispevkov le pod lastnimi imeni.

    Objavljeno: 8.7.2010
  • Ubuntu Font

    Kakovost tipografij uporabniškega vmesnka za Linux je pogosta tarča kritik, saj so nekatere ključne programske metode za izrisovanje visoko kakovostnih pisav TrueType zaščitene s patenti. Odprtokodne implementacije, kot je FreeType, se tako morajo zanašati na zasilne rešitve, obenem pa je na voljo tudi malo prosto dostopnih kakovostnih pisav.

    Objavljeno: 7.7.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji