• Mac v spanju izdaja gesla

    Podjetje Passware Inc. ponuja zanimivo programsko orodje z imenom Passware Kit Forensic v11, ki izkorišča že dalj časa poznano luknjo v povezavi FireWire. Z aplikacijo, za katero zahtevajo slabih tisoč dolarjev, lahko uporabnik na preprost način pride do gesel, shranjenih na računalniku Mac. Slednje velja tudi za tiste z najnovejšim operacijskim sistemom Lion. Za tovrstno ribarjenje ni potrebno drugega kot uspavanega Maca s kablom FireWire povezati z računalom Windows ter za nekaj minut pognati pripomoček podjetja Passware. Kraje gesel ne moremo preprečiti niti z uporabo nove zaščite FileVault niti z zaklepom sistema. Edina rešitev je popolni izklop računalnika, ki je fizično dostopen tujim osebam.

    Objavljeno: 27.7.2011
  • Mozilla dela mobilni operacijski sistem

    Mozilla je obelodanila načrte za lasten mobilni operacijski sistem. Neposreden konkurent Googlovemu Chrome OSu je za zdaj poimenovan z nazivom Boot to Gecko. Ime razkriva, da bo imel prihajajoči sistem iste korenine, kot jih imata brskalnik Firefox ter poštni odjemalec Thunderbird. Novinec bo naklonjen predvsem tablicam in pametnim telefonom. Vpletene bo imel Googlovo jedro in gonilnike za sistem Android, a ne bo uporabljal njegovega javanskega okolja. Aplikacije pisane zanj, naj bi se strožje pokoravale odprtim spletnim standardom in dejansko delovale tudi znotraj ustreznih spletnih brskalnikov. Trenutno je vse skupaj še zelo v povojih, ampak pri Mozilli obljubljajo, da bodo kodo objavljali sproti, tako da ne bo treba čakati vse do izdaje končnega izdelka.

    Objavljeno: 27.7.2011
  • Knjigarne z zaprtimi vrati

    Potihoma so v trgovini App Store začeli izvajati prepoved prodaje knjig in revij skozi tuje iOS aplikacije. Gre za tiste spletne knjigarne, ki so ponujale v svojih aplikacijah možnost nakupa brez posredovanja Appla. Preprosto povedano od kupčije jabolčniki niso imeli nič, zato so se odločili dovoliti prodajo le skozi tako imenovani In-App Purchase, kjer si zlahka utrgajo precej zajeten kos pogače (30 %). Novemu totalitarnemu prijemu so se uklonili vsi največji. Gumb za obisk spletne knjigarne bomo poslej zaman iskali pri Amazonu (Kindle), Nooku, Kobu in celo v Google Books. Seveda se s tovrstnimi programi še vedno lahko bere, preko spletnega brskalnika kupljeno čtivo, a ukrep vendarle pomeni dodatne nevšečnosti za razvajenega uporabnika. Če naštetih aplikacij ne posodobimo, se zaenkrat trguje s črkami še po starem.

    Objavljeno: 27.7.2011
  • Symbianov labodji spev

    Iz Nokie so sporočili, da bosta do konca julija v Slovenijo prispeli prvi napravi z operacijskim sistemom Symbian Anna, Nokia E6 ter Nokia X7. Spomnimo, da so Finci četrto različico nekdaj priljubljenega mobilnega operacijskega sistema preprosto odpovedali in namesto nje izdali skupek nadgradenj za aktualno trojko. Ali bo izboljšana uporabniška izkušnja z imenom Anna dovolj za dostojen labodji spev naprav z dotičnim sistemom? Napravama, ki jo ponujata, nimamo česa očitati. Nokia X7 je z AMOLED zaslonom, velikosti štirih palcev, v prvi vrsti namenjena zabavi. Ceno slabih pol tisočaka evrov opraviči kakovostna izdelava ter sposobna kamera ločljivosti 8 milijonov točk. Na drugi strani je 450 evrov vreden poslovni telefon, E6, ki kombinira uporabo zaslona, občutljivega za dotik in priložene fizične tipkovnice. Kot se za poslovneža spodobi, je E6 z zmogljivejšo baterijo sposoben opravljati dodatne nadure.

    Objavljeno: 26.7.2011
  • Lev se množi

    OS X Lion je najhitreje prodajani operacijski sistem v zgodovini podjetja Apple. V prvem dnevu si ga je na svoj računalnik preneslo več kot milijon ljudi širom sveta. Glede na to, da je nakup možen zgolj preko digitalne prodajalne Mac App Store, ki je relativno svež in še ne tako razširjen prodajni kanal, je dosežek občudovanja vreden. Za primerjavo naj povemo, da se je Leopard prodajal tako v fizičnih trgovinah kot po spletu, a v prvem koncu tedna prodaje ni presegel dveh milijonov prodanih izvodov.

    Objavljeno: 26.7.2011
  • Fotoaparat, ki snema in fotografira hkrati

    Sony je predstavil nov, 350 dolarjev vreden, fotoaparat iz serije Cybershot. Dobrih 12 milimetrov debela naprava zna nekaj posebnega. Ker danes ni nič nenavadnega, da znajo fotoaparati, poleg ovekovečevanja trenutkov okoli sebe, slednje tudi zajemati v video polne ločljivosti, se je TX55 naučil početi oboje hkrati. Japonci trik izvajajo s posebno obdelavo slike, ki sprejema sliko iz tipala (16,2 M) in poleg brezmadežnega, desetkratnega digitalnega povečevanja zmore med snemanjem video posnetkov v vsakem trenutku ustvariti čistokrvno fotografijo velikosti 12 milijonov točk. Ostale karakteristike so solidne, kamera med drugim pozna še hiter fokus, panoramski način ter tri dimenzije.

    Objavljeno: 25.7.2011
  • Kdor nima rad oči, 3D naj privošči si

    Nekako takole se glasijo naslovi širom spleta, ki povzemajo izsledke raziskave Univerze iz Kalifornije, Berkeley. Študijo je financiralo podjetje Samsung in očividci ugotavljajo, da je bil to skrajno napačen korak. Izsledki navajajo, da se oko ob gledanju 3D materiala nenehno prilagaja razdaljama fizičnega zaslona in prikazane vsebine. Posledice so očesne nevšečnosti, slabost ter glavobol. Zanimivo je, da je pri gledanju običajne slike v dveh dimenzijah na kratki razdalji (TV, monitor, telefon) negativnih posledic občutno manj, medtem ko se pri velikih razdaljah (v kinu) situacija obrne. Tam je 3D slika, do očesa, prijaznejša od navadne. Nekaj dobrega se je torej vendarle izcimilo iz poskusa in ravno to je bila prvotna želja Samsunga. Z rezultati želijo ugotoviti, kaj povzroča nelagodnost ob zretju treh dimenzij v dnevni sobi oziroma na poti in dotično tehnologijo v prihodnosti izboljšati.

    Objavljeno: 25.7.2011
  • Tablica, ki je požgala RIM

    Za podjetje Research In Motion se zdi, da nikakor ne zmore najti luči na koncu predora. Nekdaj pojem med mobilnimi poslovneži, danes le bleda senca samega sebe. Največji udarec so si prizadejali s prehitro izdajo nedokončane tablice PlayBook. Slednja, brez dodatnega posredovanja, še danes ne zna pošiljati elektronske pošte. Manko osnovnih zmožnosti ter pomanjkanje dodatnih aplikacij so prispevali h komercialnemu neuspehu.

    Objavljeno: 25.7.2011
  • Hackanje akumulatorjev

    No boste verjeli, toda tudi akumulatorji niso več to, kar so bili. Raziskovalec družbe Accuvant je ugotovil način, kako dostopati do procesorja in malega pomnilnika, ki sta vgrajena v akumulatorje Applovih prenosnikov MacBook. Seveda je pri tem tudi ugotovil, da je zaščita dostopa zelo slaba, rezultati tega pa potencialno uničujoči. Chralie Miller je z analizo popravka sistemske programske opreme (firmware) iz leta 2009 prišel do gesla, ki omogoča dostop do mikroračunalnika v akumulatorju.

    Objavljeno: 24.7.2011
  • Google zapira Google Labs

    Google se je odločil, da bo zaprl oddelek in spletno stran Google Labs, v katerem je v preteklosti nastala marsikateri zanimiv prototip, kasneje tudi pomemben gradnik v Googlovih programih in spletnih storitvah. Kot razlog navajajo potrebo, da se podjetje bolj osredotoči na specifične projekte, kar pomeni, da želijo zmanjšati eksperimentiranje na področjih, ki niso povezana s tem.

    Objavljeno: 23.7.2011
  • Konec za Minitel

    Bliža se še nova prelomnica v razvoju informacijskih tehnologij. Francoski Telecom je napovedal, da bodo junija 2012 ukinili storitev Minitel, predhodnika interneta, ki je v Franciji odigral pomembno vlogo pri širjenju sodobnih komunikacijskih tehnologij in informatizaciji družbe. Storitev so uvedli že davnega leta 1982, ko so osebni računalniki šele nastajali. Že v začetku je bila storitev nadvse napredna, saj je omogočala izmenjavo elektronskih sporočil, kramljanje, dostop do bančnih računov in novic. V najboljših časih so imeli v rabi 9 milijonov terminalov in 25 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 23.7.2011
  • Microsoft navkljub vsemu zopet rekordno

    O današnjem Microsoftu si lahko mislite tako ali drugače, toda podjetje še naprej dosega več kot odlične poslovne rezultate. Zadnje četrtletje so zopet presegli sami sebe in predvsem analitike, ki so napovedovali slabše rezultate. Microsoft je zabeležil promet v višini 17,37 milijard dolarjev, kar je okoli 8% bolje kot lani. Vlagatelji bodo še bolj navdušeni nad rastjo dobička, ki je zrasel za zajetnih 30% in dosegel nivo 5,87 milijarde dolarjev. Ker je drugo četrtletje za Microsoft hkrati zadnje v njihovem poslovnem letu, so znani tudi celoletni rezultati - rekordnih 69,94 milijard dolarjev, 12% več kot leto pred tem.

    Objavljeno: 22.7.2011
  • Porazne številke za Nokio

    Finska Nokia je razkrila poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki je najbrž eno najslabših v zgodovini podjetja. Ob skupni prodaji, ki se je zmanjšala za 7% in dosegla 9,3 milijarde evrov, so pridelali 487 milijonov evrov izgube, še pred letom dni pa imeli 295 milijonov dobička.

    Objavljeno: 22.7.2011
  • Wolfram CDR prinaša interaktivni zapis podatkov

    Podjetje Wolfram Research, ki stoji za priljubljenim programom Mathematica, je predstavil nov tip datotečnega zapisa, ki prinaša interaktivnost v prenosljive dokumente. Zapis CDF (Computable Document Format) omogoča, da v dokumente vgradimo interaktivne grafe, diagrame in druge elemente, ki jih lahko končni uporabnik spreminja, kot bi jih v namenskem programu.

    Objavljeno: 22.7.2011
  • Spodbudno četrtletje za Intel

    Intelovi poslovni rezultati že vrsto let zrcalijo stanje v domala celotni računalniški industriji, zato je lepo videti, da so zadnje četrtletje zaključili bolje od pričakovanj. Skupni zaslužek v treh mesecih je znašal 2,95 milijarde dolarjev, okoli 2% več kot pred letom dni. Tudi s skupnimi prihodki v višini 13 milijard dolarjev so opravili bolje od 12,84 milijard, kot so bila pričakovanja. Poudariti je treba, da sta nova oddelka McAfee in Infineon Wireless prispevala pomembno milijardo v prihodke.

    Objavljeno: 21.7.2011
  • Novi Maci, OS X Lion

    Apple je opravil poletno osvežitev nekaterih svojih priljubljenih izdelkov. Najprej je tu novi ultra lahki prenosnik MacBook Air, ki je dobil sodobnejše Intelove procesorje (Sandy Bridge), odslej pa ima tudi od zadaj osvetljeno tipkovnico in prvič tudi vmesnik Thunderbolt. Ohišje je ostalo enakih dimenzij, so pa nadgradili ostalo osnovo. 11-palčni model ima 2 GB RAM in 64 GB enoto SSD, stane pa v ZDA 999 dolarjev in odslej predstavlja vstopno točko v svet Applovih prenosnikov. Model s 13-palčnim zaslonom ima že v osnovi 4 GB RAM in 128 GB enoto SSD, stane pa 1.299 dolarjev. Novi prenosniki so seveda že v osnovi opremljeni z novim operacijskim sistemom Mac OS X Lion.

    Objavljeno: 21.7.2011
  • Lenovo ima tri nove tablice

    Lenovo je predstavil dolgo pričakovane tablične računalnike. Ne samo enega, temveč kar tri. Prva z okoljem Android Honeycomb nosi oznako IdeaPad K1 in je namenjena domači rabi. Sledi poslovni tablični računalnik, ki nosi preprosto ime ThinkPad Tablet, tudi v tem primeru pa je operacijski sistem Google Android (Honeycomb). Tretja tablica je IdeaPad P1, ki ima nameščeno kar okolje Windows 7, namenjajo pa ga tako za poslovno, kot domačo rabo.

    Objavljeno: 20.7.2011
  • Apple zopet rekordno

    Apple je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, s katerimi so zopet presegli tudi najbolj drzne napovedi. Podjetje je v treh mesecih ustvarilo 28 milijard dolarjev prihodkov, kar je skoraj 82% več kot v enakem obdobju pred letom dni. Ob tem so še povečali maržo pri prodaji izdelkov in s tem dosegli dobiček v višini 7,31 milijarde dolarjev, domala dvakrat več kot lani.

    Objavljeno: 20.7.2011
  • Google+ za iPhone

    Google je dobil dovoljenje od Appla za aplikacijo na telefonih iPhone in predvajalnikih iPod Touch, ki omogoča dostop do novega družabnega omrežja Google+. Aplikacija je na žalost za zdaj dostopna le za uporabnike v ZDA, omogoča pa dostop do nekaterih najbolj priljubljenih funkcij omrežja, kot je spremljanje zapisov prijateljev, zapisovanje obvestil v različne prijateljske kroge (Circles) in kramljanje prek spletne storitve. Ena največjih prednosti aplikacije za telefon v primerjavi s spletnim vmesnikom, ki je bil dostopen doslej, so obvestila o novih sporočilih in objavah, ki jih dobivamo na iPhone, tudi kadar sam program ni zagnan. S pomočjo aplikacije je tudi lažje nalagati fotografije med svoje objave. Za zdaj nekatere funkcije, kot je video kramljanje, še niso implementirane. Za Google+ je to že druga podprta mobilna platforma, za telefoni Android. Družabno omrežje med tem še naprej raste, saj ima že več kot 10 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 20.7.2011
  • Baidu uvaja lasten spletni brskalnik

    Največji kitajski spletni iskalnik Baidu, ki ima glede na število prebivalcev zelo veliko uporabnikov, se je odločil, da bo uporabnikom ponudil lasten spletni brskalnik. Baidu Browser ima lastnosti, ki so mešanica tega, kar znajo zahodni konkurenti, ob tem pa ponuja preprost uporabniški vmesnik, ki je sumljivo podoben tistemu, ki ga srečamo v brskalniku Google Chrome oziroma projektu Chromium. Avtorji stavijo predvsem na intergracijo spletnih aplikacij z brskalnikom, saj ima brskalnik Baidu vgrajeno spletno trgovino z več kot 30.000 aplikacijami. Poleg tega omogoča tesnejšo povezavo s spletnimi igrami, video posnetki in drugimi orodji. Med drugim zagotavlja tudi varno brskanje z uporabo tehnologije peskovnika, kar je prvi uvedel Microsoft. Seveda pa ima tudi vgrajeno vrstico za iskanje prek iskalnika Baidu.

    Objavljeno: 19.7.2011
  • HTC pod pritiskom

    V današnjih časih lahko prihodnost hitro postane vprašljiva tudi za poslovno uspešna podjetja, če se ta znajdejo v patentnih sporih. Ta hip to velja za tajvansko družbo HTC, ki je v zadnjem mesecu ena najhitreje rastočih z zelo dobrimi izdelki in široko paleto ponudbe. Toda družba je padla v spor pri mednarodni trgovinski komisiji (ITC), kjer podjetje Apple toži, da HTC krši dva njihova patenta. Stvar se je zaostrila po tem, ko je sodišče v prvi razsodbi pritrdilo družbi Apple.

    Objavljeno: 19.7.2011
  • Apple iOS 4.3.4 proti pobegom iz zapora ... je že premagan

    Pobegi iz zapora (angleško: jailbreak) so že le čas priljubljen način, kako pametnim telefonom in tabličnim računalnikom iz družine izdelkov Apple omogočiti dostop do programov, ki niso uradno potrjeni s strani proizvajalca in dosegljivi ekskluzivno prek spletne trgovine iTunes. Igra med proizvajalcem in hackerji je že dalj časa znana: vsaka nova različica iOS razbije trenutne spremembe, ki osvobajajo jabolčne naprave. Toda hackerji tipično kmalu poskrbijo, da s svojim delom mobilne naprave zopet odklenejo.

    Objavljeno: 18.7.2011
  • Android 3.2 tudi uradno

    Google je uradno potrdil nastanek nove različice operacijskega sistema Android 3.2 za tablične računalnike, ki bo pokrivala precej večji spekter različnih naprav, ne samo tiste z 10,1-palčnimi zasloni. Nekateri proizvajalci, kot sta Motorola in Huawei, so novo različico že začeli dostavljati uporabnikom, drugi bodo to opravili v naslednjih tednih. Kmalu lahko pričakujemo posodobitve za Samsungove Galaxy Tabe, Acerjeve Iconie 500 in Toshibine tablice Thrive.

    Objavljeno: 18.7.2011
  • Ali prihaja tudi Microsoft v družabna omrežja?

    Po tem ko je Goolge s svojim omrežjem Google+ postavil nov izziv številki ena - Facebooku, se kot kaže v družabne vode podaja tudi Microsoft. Spletni blog Fusible je slučajno naletel na delujočo spletno stran razvojnega projekta z delovnim imenom Tulalip, pod katerim naj bi v razvojnem oddelku Microsoft Research sestavljali nov hibrid med družabnim omrežjem in spletnim iskalnikom.

    Objavljeno: 17.7.2011
  • Mozilla BrowserID

    Mozilla predlaga novo rešitve za tradicionalno nevšečnost pri spletnih storitvah - prijavo z uporabniškim imenom in geslom. Kdor danes upošteva vsaj minimalna varnostna priporočila, se mora namreč ubadati z različnimi računi, uporabniškimi imeni in gesli, sistemi za verifikacijo, kar povzroča zmedo, pozabljanje, pisanje na listke in podobno.

    Objavljeno: 16.7.2011
  • Xbox na PC, glasba pa v Xbox

    Microsoft je na nedavni partnerski konferenci bežno omenil, da bo igralna konzola Xbox 360 še v letošnjem letu dobila možnost dostopa do novega spletnega omrežja za pretočni dostop do glasbe, ki bo vsebovalo čez 11 milijonov skladb. Povrh vsega naj bi bil spletni servis na nek način povezan s kretnjami, ki jih lahko razpozna priljubljeni sistem Kinect.

    Objavljeno: 16.7.2011
  • Google zopet rekordno

    Google je vnovič presenetil finančne analitike in zabeležil še eno nadvse uspešno poslovno četrtletje. V preteklih treh mesecih je družba zaslužila 9,03 milijard dolarjev, 32% več kot v enakem obdobju lani in znatno več od pričakovanj. Čisti dobiček se je dvignil na 2,85 milijarde dolarjev proti 2,08 milijarde pred letom dni. Veseli bodo tudi delničarji, ki bodo dobili 8,76 dolarja na delnico proti pričakovanim 7,86 dolarjem.

    Objavljeno: 15.7.2011
  • Sony pretaka v 3D

    Sony je v Evropi predstavil novo spletno storitev 3D Experience, ki uporabnikom omogoča pretočni prenos posnetkov v 3D tehniki. Storitev, ki je brezplačna za lastnike 3D usposobljenih televizorjev Bravia in 3D predvajalnikov, ponuja nabor 3D posnetkov, ki vključujejo izbrane posnetke teniškega turnirja v Wimbledonu, promocijske video posnetke, napovednike, glasbene spote in dokumentarno gradivo v 3D tehniki. Ta hip je na voljo skupno nekaj čez 30 naslovov. Vsebine naj bi s časom še razširili na druga področja, čeprav za zdaj ne predvidevajo ponujanja celovečernih filmov. Storitev bo sprva na voljo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, nato v ZDA in Kanadi ter drugih državah Evrope.

    Objavljeno: 15.7.2011
  • Adobe Flash 11 v nastajanju

    Adobe je v preizkus poslal beta različico enajste generacije programa Flash, ki še vedno predstavlja enega od temeljev spletne predstavitve in uporabniških vmesnikov. V novi različici ponujajo še popolnejšo podporo za večpredstavnost in sodobne predstavitvene tehnike. Med novostmi je tako nov programski vmesnik Stage3D API, ki razvijalcem omogoča prikaz 2D in 3D vsebin, najbrž pa bo služil zlasti kot osnova za še boljše spletne igre.

    Objavljeno: 15.7.2011
  • Prodaja računalnikov pod pričakovanji

    Analitski družbi Gartner in IDC sta objavili podatke o prodaji osebnih računalnikov v letošnjem drugem desetletju, v obeh primerih pa so rezultati pod napovedmi in pričakovanji. Sodeč po Gartnerju so podjetja po celem svetu v treh mesecih prodala okoli 85,2 milijonov osebnih računalnikov, kar je 2,3% več kot lani, vendar manj od predhodnih napovedi v višini 6,7% in daleč od sanjskih časov v prvi polovici prejšnjega desetletja, ko so bili beležene rasti nad 20%. Pri IDCju so navedli nekoliko manjši volumen, 84,4 milijona računalnikov oziroma 2,6% rasti proti napovedim 2,9%, zadnjič revidiranim v maju.

    Objavljeno: 14.7.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji