• Po razsodbi sodišča so spletne strani odgovorne za komentarje

    Evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourgu je v zadevi Delfi proti Estoniji razsodilo, da nosijo mediji odgovornost tudi za komentarje, ki jih na njihovih spletnih straneh pišejo bralci. Strokovnjaki na tem področju se bojijo, da bo to vodilo v vse večjo cenzuro spletnih strani oziroma komentarjev, saj se bodo mediji hitreje odločili za izbris komentarjev. Pravijo, da gre za resen poseg v pravice spletnih uporabnikov, ki bodo tako imeli manj možnosti za svobodno izražanje.

    Objavljeno: 17.6.2015 09:00
  • Duqu 2.0 izkoriščal ukraden certifikat

    Minuli teden je ugledno rusko podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab sporočilo, da so v svojih omrežjih zaznali napadalno kodo Duqu 2.0, s katero so napadalci pridobili dostop do računalnikov. Isti kos kode so uporabili tudi za prisluškovanje srečanjem Varnostnega sveta Združenih narodov. Danes je znano več.

    Objavljeno: 16.6.2015 19:00
  • Bing bo privzeto šifriral promet

    Po Googlu in Yahooju bodo tudi pri Microsoftu na svojem spletnem iskalniku Bing začeli privzeto šifrirati promet. To smo si lahko doslej sicer ročno vključili, tekom poletja pa bo to postalo privzeto za vse uporabnike. Pri Googlu so ta korak storili že leta 2011, pri Yahooju pa 2013. Bing ima v Evropi sicer res kar majhen delež, a v ZDA mu gre bolje, tam ima 20% delež. Hkrati je to tudi iskalnik, ki ga Apple uporablja pri pomočnici Siri.

    Objavljeno: 16.6.2015 13:00
  • Video: Apple Watch

    Preizkusili smo Applovo pametno uro, Apple Watch. Ta je namenjena izključno lastnikom telefonov iPhone, naj bi se kar dobro prodajala.

    Objavljeno: 16.6.2015 11:00
  • Vdor v LastPass

    Pri podjetju LastPass so sporočili, da so v petek opazili in takoj blokirali sumljiv promet na njihovem omrežju. Pri pregledu dogajanja sklepajo, da naj ne bi prišlo do kraje uporabniških podatkov ali vdora v uporabniške račune. Je pa preiskava pokazala, da naj bi napadalci prišli do elektronskih naslovov, opomnikov za spreminjanje gesel, overiteljskih kod (authentication hash) ter naključnih števil (random salt), s katerim so se šifrira podatke.

    Objavljeno: 16.6.2015 09:00
  • EU počasi dobiva novi zakon o zaščiti podatkov

    Ministri držav članic Evropske unije naj bi danes prišli do dogovora o novem zakonu oziroma zakonih za zaščito uporabniških podatkov. Do sprejetja zakonov bo sicer trajalo še več mesecev, danes naj bi sklenili le nekaj okvirnih dogovorov. Priprave nove zakonodaje sicer segajo v leto 2012 ter predlog Evropske komisije, trenutno aktualna direktiva sega v leto 1995. Slednjo lahko države članice interpretirajo po svoje, kar pomeni, da so med državami kar velike razlike v zakonodaji, novi zakon pa naj bi bil enak v vseh državah.

    Objavljeno: 15.6.2015 14:00
  • HTCja ne zanima prevzem s strani Asusa

    V petek je predsednik uprave Asusa, Jonney Shih, povedal, da ne bi nasprotoval nakupa podjetja HTC. A pri podjetju, znanem predvsem po pametnih telefonih, pravijo, da jih tak prevzem ne zanima. HTC ima sicer vse slabše poslovne rezultate, v začetku tega meseca so pričakovanja še nekoliko omilili, povedali so, da naj bi imeli v drugem četrtletju še manj prihodkov, kot so sprva načrtovali. V zadnjih treh mesecih je tako cena njihove delnice padla skoraj za polovico.

    Objavljeno: 15.6.2015 12:00
  • YouTube za igričarje

    Google bo po neuspelem nakupu spletišča Twitch, ki jim ga je pred nosom speljal Amazon, splavil lastno storitev za igričarje. YouTube Gaming bo novo domovanje video posnetkov v zvezi z igrami. Podobno kot na Twitchu, bodo na njem svoj prostor pod soncem med drugim našli video vodiči, lov na skrivnosti, hitrostno igranje in še kaj. Manjkalo ne bo niti igranje v živo. Dobiček od oglaševanja bo spletni velikan delil z ustvarjalci vsebin, omogočena pa bo tudi napitnina, ki jo bodo zadovoljni gledalci po želji pustili avtorju. YouTube Gaming bo na voljo že letos poleti, sprva zgolj v ZDA in Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 14.6.2015 01:00
  • Vračilo denarja s Kickstarterja

    V ZDA se je končal proces proti Eriku Chevalierju, ki je denar, zbran na Kickstarterju, zapravil zase. Erik je na spletnem inkubatorju za razvoj namizne igre The Doom That Came to Atlantic City dobil dobrih stodvajset ameriških tisočakov. Čeprav je akcija presegla zastavljeni finančni cilj, igre ni nikoli končal. Denar, ki ga je prejel od podpornikov, je porabil za najemnino in selitev. Zvezna komisija za trgovino (FTC) mu je naložila povračilo nepošteno pridobljenega zneska. Ker gospod Chevalier denarja, da bi poplačal vse dolgove, trenutno nima, ga bo moral vrniti takoj, ko ga dobi.

    Objavljeno: 13.6.2015 02:00
  • Apple z uličnim pogledom

    V Cupertinu so potrdili, da bodo zemljevide Maps v prihodnosti obogatili z uličnim pogledom nalik Googlovi istoimenski storitvi. S kamerami opremljeni avtomobili se bodo po ulicah Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Irske zapeljali že junija. V sporočilu za javnost je Apple objavil urnik in način snemanja ter zagotovil, da bo ščitil zasebnost mimoidočih z zamegljevanjem obrazov in registrskih tablic. Kdaj bo ulični pogled vključen v jabolčne zemljevide, ni znano. Maps se sicer še vedno naslanjajo na zemljevide TomTom in bodo šele z naslednjo posodobitvijo prejeli informacije o javnih prevoznih sredstvih.

    Objavljeno: 13.6.2015 01:00
  • Amazon pod lupo Evropske komisije

    Uradna preiskava Evropske komisije se je v imenu varovanja konkurence spet lotila ameriškega knjigotržca Amazon. Spletni velikan naj bi sklepal sumljive pogodbe z založniki elektronskih knjig. Najbolj sporne so klavzule, po katerih so založniki Amazonu obvezani predložiti pogodbe, sklenjene z drugimi prodajalci elektronskih knjig. Zahteva tekmecem otežuje razvoj novih storitev in izdelkov, obenem pa Amazonu zagotavlja vedno najugodnejše pogoje pri prodaji elektronskih knjig.

    Objavljeno: 12.6.2015 02:00
  • Applova ura številka 2

    Uspešna Applova ura Watch ima nemalo omejitev, brez sparjenega telefona sploh ne deluje. Slednji skrbi tako za povezavo z internetom kot za dostop aplikacij do mikrofona, merilca srčnega utripa, pospeškomera in celo nadzornega kolesa Digital Crown. Druga različica operacijskega sistema WatchOS kani razmerje moči predrugačiti. Razvijalci bodo po novem lahko pisali programe neposredno za uro. Izdelki bodo posledično hitrejši, neodvisni od bližine telefona in na lastno pest izkoriščali voljno strojno opremo. Bogatejša bo tudi naveza s prihajajočim sistemom iOS 9, ki bo uri med drugim prinesel zmogljivejšo digitalno pomočnico Siri ter usmerjanje z uporabo javnih prevoznih sredstev. Datum prihoda brezplačne nadgradnje za zdaj ni znan.

    Objavljeno: 12.6.2015 01:00
  • Kaspersky Lab kot kovačeva kobila žrtev dovršenega napada

    Rusko podjetje Kaspersky Lab, ki je odkrilo, analiziralo, dokumentiralo in razgalilo številne najbolj dovršene napade na različne organizacije, podjetja in države, je bilo samo žrtev izjemno premetenega hekerskega napada. Med testiranjem novega orodja za odkrivanje napadov, so opazili sumljiv promet po lastnem omrežju. Preiskava je pokazala, da jih je enkrat lani okužila Duquju podobna koda.

    Objavljeno: 11.6.2015 08:00
  • Napaden nemški parlament

    Pred več kot mesecem dni so računalnikarji v nemškem parlamentu zaznali vdor v omrežje Bundestag. Trojancev, ki podatke iz omrežja pošiljajo neznanemu prejemniku, se do danes niso uspeli znebiti, zato razmišljajo o menjavi tako programske kot strojne opreme. Sumijo, da za napadom stojijo Rusi. V parlamentu te dni poteka razprava o naslednjih korakih. Poleg menjave računalniške infrastrukture je ena od možnih rešitev posredovanje nemške varnostne službe, ki parlamentarcem ne diši najbolj. Takoj so se znašli pod udarom nemškega tiska, ki se čudi, da jih v parlamentu ne moti vohunjenje tujih agencij, medtem ko se nadvse bojijo domačih.

    Objavljeno: 11.6.2015 07:00
  • YouTube v ločljivosti 8K

    Na priljubljenem spletišču YouTube se je pojavil prvi video posnetek z ločljivostjo 8K. Gre za film podjetja Neumann Films z naslovom Ghost Towns. Video so posneli s petdeset tisoč evrov vredno kamero RED Epic Dragon 6K, za končno ločljivost 7680×4320 slikovnih pik so združili dve pokončni sliki istega posnetka in ponekod uporabili 125-odstotno povečavo. Težava nastane, ko si želimo izdelek ogledati v najvišji možni kakovosti. Na trgu zaslonov, ki bi pošastno gostoto pik prebavili, preprosto ni, za nameček pa se običajnim računalnikom ob kopici podatkov rado kolca. Z brskalnikom Chrome ali Safari si posledične diapozitive lahko ogledamo tudi sami.

    Objavljeno: 11.6.2015 01:00
  • Anglija prva s televizijo v ločljivosti 4K

    BT je napovedal, da bo naročnikom paketa Infinity od avgusta na voljo kanal Sport Ultra HD. Gre za prvi televizijski program v Evropi, ki bo oddajal z ultra visoko ločljivostjo 4K. Poleg zadostne pasovne širine in ustreznega televizorja bodo naročniki potrebovali še poseben digitalni sprejemnik, ki ga bo zagotovil BT. Poteza je uperjena v velikega tekmeca na britanskih tleh, televizijsko hišo Sky, ki je običajno prva na trgu s tovrstnimi novostmi. Največjo bitko rivala bijeta prav na športnem področju, zato ne čudi, da bo prva vsebina v štirikratni visoki ločljivosti, predvajana na programu BT Sport Ultra HD, dobrodelna nogometna tekma Community Shield.

    Objavljeno: 10.6.2015 07:00
  • Sta Facebook in Microsoft sprta?

    Po elektronski pošti smo prejeli sporočilo Microsofta, v katerem nas obveščajo, da družabno omrežje Facebook ukinja storitev Facebook Connect v okolju Windows. Gre za korenite spremembe programskega vmesnika Graph API, ki skrbi za sinhronizacijo stikov v Outlooku in mobilni aplikaciji People ter za povezavo družabnega omrežja z okenskimi servisi OneDrive, Photo Gallery in Movie Maker. Povod za Facebookovo potezo ni znan, natančnejše posledice dejanja so navedene na spodaj priloženi povezavi.

    Objavljeno: 10.6.2015 01:00
  • El Capitan in iOS 9

    Poleg sveže glasbene storitve je Apple na razvijalskem druženju WWDC predstavil nadgradnji operacijskih sistemov OS X in iOS. Namizni OS X se bo poslej imenoval El Capitan. Že ime nakazuje, El Capitan je le del parka Yosemite (v resnici pa plezalska meka), da gre zgolj za logično nadaljevanje in ne povsem nov sistem. Nadgradnja za računalnike Mac se bo osredotočila na poliranje videza in uporabniške izkušnje. Med drugim bomo z gestami brisali elektronsko pošto, z glasom nadzirali iskanje v Spotlightu ter telovadili z okni v dvojnem prikaznem načinu. El Capitan je razvijalcem že na voljo, drugi bomo morali počakati do jeseni.

    Objavljeno: 9.6.2015 09:00
  • Prihaja Apple Music

    Apple je na konferenci za razvijalce WWDC predstavil glasbeni servis Music. Gre za neposrednega tekmeca pretočnim glasbenim storitvam, kakršni sta priljubljeni Spotify ter tudi v naših krajih dostopni Rdio. Apple Music bo naročnikom nudil dostop do bogatega kataloga s tridesetimi milijoni pesmi. Iskanje po zbirki bo olajšano z naprednim svetovanjem For You ter digitalno pomočnico Siri, ki bo iskani naslov poiskala iz glasovno podanega konteksta. Tako naročnikom kot običajnim uporabnikom bo na voljo radijska postaja Beats 1, ki jo bodo vodili didžeji iz New Yorka, Los Angelesa in Londona. Storitev bo ognjeni krst doživela konec junija, ko si jo bomo za deset ameriških dolarjev lahko privoščili tudi slovenski lastniki naprav z mobilnim operacijskim sistemom iOS. Privrženci Androida pridejo na vrsto jeseni.

    Objavljeno: 9.6.2015 01:00
  • Popcorn Time za odrasle

    O storitvi Popcorn Time smo že ogromno pisali. Gre za zvito aplikacijo, ki nam omogoča uživanje torrent vsebin, ne da bi datoteke z njimi prenesli na lokalni disk. Uporabniki so s priročnostjo početja nadvse zadovoljni, zato se število prepričanih iz dneva v dan veča. Piratski pretočni video nadaljuje osvajalski pohod z različico, ki bo na isti način ponudila erotične vsebine. Porn Time je na voljo za operacijske sisteme Windows, OS X in Linux. Za zdaj se napaja zgolj iz baze spletišča PornLeech, a nameravajo avtorji seznam virov kmalu razširiti. Takisto sta v razvoju odjemalca za mobilne naprave z Androidom in operacijskim sistemom iOS. Napori razvijalcev bodo bržčas prispevali k hitrejšemu (p)osvajanju aplikacije, ki zagotovo ni povšeči industriji filmov za odrasle.

    Objavljeno: 8.6.2015 01:00
  • Parni stroji so med nami!

    Leto in pol po tem, ko smo na CESu videli poplavo prototipov igralnih konzol Steam Machine, so prve izmed njih na voljo za prednaročilo. Steam Machine Alienware (Dell) in Cyberpower je moč naročiti v ZDA (za 450 dolarjev), originalni Steam igralni krmilniki pa bodo na voljo v novembru, in sicer po celem svetu.

    Objavljeno: 7.6.2015
  • Google proti animacijam flash

    Od kar se je Apple leta 2010 odločil, da v svojih telefonih in tablicah ne bo podprl Adobejevega spletnega vtičnika Flash, slednji počasi, vendar zanesljivo odmira, tudi na namiznih računalnikih. Kljub temu so pri Googlu mnenja, da animacije flash še vedno trošijo preveč sistemskih resursov, največkrat v raznih oglasnih pasicah.

    Objavljeno: 6.6.2015
  • V ZDA največji hekerski napad na državno upravo

    V ZDA se je zgodil eden največjih vdorov v računalniški sistem državne uprave. Včeraj so sporočili, da so neznani napadalci aprila uspeli pristopiti do podatkov Zvezne kadrovske službe (Office of Personnel Management) ter odnesti podatke štirih milijonov sedanjih in nekdanjih javnih uslužbencev. Preiskava že poteka.

    Objavljeno: 5.6.2015 14:00
  • Video: Galaxy Note Edge

    Kako izgleda Samsungov telefon Note Edge, z zaslonom, ki se ukrivi čez desni rob.

    Objavljeno: 5.6.2015 11:00
  • 13 let od prve Mozille

    Kot so se pohvalili pri slovenski veji Mozille, danes mineva točno 13 let od kar je izšla programska zbirka Mozilla 1.0, iz katere sta kasneje nastala Firefox in Thunderbird.

    Objavljeno: 5.6.2015 11:00
  • Simobil + AMIS

    Po poročanju Večera naj bi Simobil, oz. njegov avstrijski (oz. mehiški) lastnik prevzel mariborskega internetnega ponudnika operaterja AMIS. Do sklenitve posla naj bi prišlo v tednu ali dveh, z njim pa bi se Simobil razširil še na stacionarni del telekomunikacij, konkretno internetni xDSL in televizijo. Nakup naj bi vključeval tudi hrvaški AMIS. AMIS je sicer od leta 2006, ko ga je prodal takratni lastnik Aleš Železnik, v lasti finančnega sklada KBC Private Equity in francoskega sklada tveganega kapitala Iris Capital.

    Objavljeno: 5.6.2015 10:00
  • Inflacija sistemov »pay«?

    Znaten uspeh Applovega sistema brezstičnega plačevanja Apple Pay je konkurenčna podjetja vzpodbudil k razmišljanju, da bo iz te moke nekoč morda tudi zares kaj kruha.

    Objavljeno: 4.6.2015 13:00
  • V ponedeljek bo Applov dan

    8. junija se začne letošnja Applova konferenca WWDC (Worldwide Developers Conference), o kateri se je najbolj šušljalo v smeri nagradnje Applove TV ponudbe, kot kaže, pa se bo treba zadovoljiti predvsem z novostmi pri novopečeni uri Watch.

    Objavljeno: 4.6.2015 12:00
  • Kako sesuti Skype

    Priljubljeno komunikacijsko orodje Skype ima zanimivo napako, ki jo bo rešila šele nadgradnja programa. Če kateremu izmed svojih kontaktov pošljete sporočilo »http://:« se program namreč sesuje. Še več, ko ga naslednjič poženete in program ta isti »http« poskuša prebrati iz zgodovine komunikacij, se sesuje ponovno. In še bolj zabavno – ne pomaga niti brisanje zgodovine sporočil, saj je ta shranjena v oblaku in se vedno znova naloži. Pomaga le brisanje samega sporočila, vendar mora to opraviti oseba, ki je sporočilo poslala in ne tisti, ki ga je sprejel. Neprijetno.

    Objavljeno: 3.6.2015 12:00
  • Igre lahko tudi vrnemo

    Največja spletna trgovina in platforma z igrami Steam od včeraj ponuja možnost vrnitve kupljene igre in posledično vračilo kupnine.

    Objavljeno: 3.6.2015 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji