• Tako lahko ChatGPT preprečite, da bi se učil z vaše spletne strani

    Podobno kot lahko z datoteko robots.txt Googlovemu pajku povemo, naj ne obiskuje našega spletišča, je odslej možno tudi za OpenAI-jeve pajke, ki nabirajo podatke za trening modelov umetne inteligence GPT. Za ChatGPT in GPT-4 so se ti  brez dovoljenja po spletu sprehodili že predlani, v prihodnosti pa bomo imeli več besede pri omejitvah.

    Objavljeno: 15.8.2023 05:00
  • Tehnološki giganti grozijo z odhodom

    Ameriški tehnološki giganti grozijo, da bodo pobrali šila in kopita ter zaradi pretoge regulacije, pravil in nove zakonodaje prenehali nuditi svoje storitve. Omenjajo zakon o digitalnih trgih, ki je usmerjen proti velikanom, blokado Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda, prihajajočo prepoved nezlomljivega šifriranja v aplikacijah za komuniciranje in vrsto drugih omejitev. Tehnološki so si že izračunali, kaj bo kaplja čez rob, ko bodo zapustili – Veliko Britanijo.

    Objavljeno: 14.8.2023 13:00
  • Chrome dobil podporo za šifrirni algoritem, ki kljubuje kvantnim računalnikom

    Googlov brskalnik Chrome bo v naslednji različici, ki bo izšla jutri, dobil podporo za šifrirni algoritem, ki je odporen proti prihajajočim kvantnim računalnikom. Chrome 116 bo podpiral algoritem X25519Kyber768, ki se sestoji iz algoritma z eliptičnimi krivuljami ter novega algoritma.

    Objavljeno: 14.8.2023 13:00
  • Amazon zaposlenim: premalo ste v pisarnah

    Epidemije je konec in podjetja, tudi tehnološki giganti, želijo ljudi nazaj v pisarnah. Tudi Amazon je opozoril svoje zaposlene, da so premalo prisotni v pisarnah. Čeprav so zaposleni nezadovoljni z obvezno prisotnostjo v pisarnah vsaj tri dni tedensko, je podjetje individualno opozorilo vse zaposlene, ki tega ne izpolnjujejo.

    Objavljeno: 14.8.2023 11:00 | Teme: Amazon
  • Štirje najstniki našli 15 let stare ranljivosti v bostonski podzemni železnici za brezplačne vožnje

    V Bostonu so štirje najstniki, dijaki srednje tehniške šole Medford, analizirali sistem za plačevanje voženj na bostonski podzemni železnici in pokazali, kako se lahko vozijo zastonj. Navdih so dobili v petnajst let starih odkritjih, ki jih upravljavec MBTA v tem času sploh ni zakrpal.

    Objavljeno: 14.8.2023 07:00
  • Cortana odhaja, Windows Copilot prihaja

    Microsoft je ukinil pomočnico Cortano, ki je bila v Windows 11 na voljo kot samostojna aplikacija. Z novo posodobitvijo Windows 11 bomo namesto Cortano dobili povezavo na obvestilo, da je aplikacija zastarela. Hkrati se Cortana poslavlja tudi iz Teams mobile, Teams Display in Teams Rooms. Za zdaj pa ostaja v Outlook mobile.

    Objavljeno: 14.8.2023 05:00 | Teme: windows
  • Microsoft odkril ranljivosti, ki bi lahko ustavile elektrarne – a jih niso

    Verjetnost za kaj takega je sicer majhna, mirijo v Redmondu. Včeraj so zakrpali 15 ranljivosti v več orodjih, ki se uporabljajo v industrijskih in infrastrukturnih okoljih, denimo v elektrarnah, proizvodnih halah in drugod, kjer uporabljajo avtomatizacijo procesov. Prizadet je komplet CODESYS V3.

    Objavljeno: 12.8.2023 13:00
  • Ustanovitelj FTX razjezil sodišče, zato gre iz hišnega pripora za rešetke

    Zvezno sodišče v New Yorku je ustanovitelja propadle kriptomenjalnice FTX iz hišnega pripora poslalo nazaj za rešetke, kjer bo počakal na konec sodnega postopka. Ugotovili so, da je Sam Bankman-Fried iz hišnega pripora skušal vplivati na priče, saj je medijev posredoval dokumente, s katerimi je pritiskal na priče in jih zastraševal. Branil se bo torej iz pripora.

    Objavljeno: 12.8.2023 12:00
  • Boj proti spamu: ni več hiperpovezav v YouTube Shorts

    Eden izmed problemov, ki je na YouTubu na prvi pogled skrit, a se zelo hitro pokaže, je spam. Zlasti kratki posnetki (Shorts), ki so jih uvedli predlani, so polni spama tako v opisih kakor komentarjih. Google bo sedaj poizkusil nekonvencionalen analogni ukrep: dezaktivirali bodo vse hiperpovezave v opisih, komentarjih in živem besedilu (feed). Prav tako ne bo več možno klikati na ikone družbenih omrežij ali kanalov. Novost začne veljati konec meseca.

    Objavljeno: 11.8.2023 13:00 | Teme: YouTube
  • Zaradi ranljivosti v Exchangeu hekerji dostopili do podatkov 40 milijonov Britancev

    Enega največjih vdorov v zgodovini Združenega kraljestva, ki je trajal več kot leto dni, je zelo verjetno omogočila nezakrpana ranljivost programu Microsoft Exchange. O vdoru v sistem državne volilne komisije je bila javnost obveščena šele ta torek, čeprav je trajala od avgusta 2021 do oktobra 2022. Odtujeni so bili osebni podatki več kot 40 milijonov britanskih prebivalcev.

    Objavljeno: 11.8.2023 09:00 | Teme: vdor
  • Beloruski hekerji desetletje prisluškovali tujim diplomatom v državi

    Hekerji, ki so povezano z beloruskimi oblastmi, že skoraj desetletje napadajo in vohunijo za diplomati, je v najnovejšem poročilu ugotovil ESET. Najnovejša odkrita skupina se imenuje MoustachedBouncer in je od let 2014 napadla najmanj štiri tuja veleposlaništva v Minsku.

    Objavljeno: 11.8.2023 07:00 | Teme: vdor
  • Sodišče Twitterju: globa bo vsak dan podvojena!

    Bizarnih zgodb o dogajanju v Twitterju in na sodiščih ne zmanjka, to pot pa je v eno posredno vpleten še nekdanji ameriški predsednik. Izvedeli smo, da je ameriško prizivno sodišče že v začetku leta kaznovalo Twitter, ker ni spoštoval sodne odredbe.

    Objavljeno: 11.8.2023 05:00
  • Nove zverine iz Nvidie

    Nvidia je včeraj predstavila nove grafične kartice za delovne postaje in novo kartico za strežnike. V delovne postaje bomo lahko posadili RTX 4000, 4500 ali 5000, za strežnike pa so namenili L40S. Novinke niso poceni.

    Objavljeno: 10.8.2023 11:00 | Teme: nvidia
  • Intel zakrpal ranljivost, kar pa lahko procesorje upočasni za polovico

    V Intelovih procesorjih predzadnjih generacij so odkrili novo ranljivost, ki programom omogoča nepooblaščen dostop do dela pomnilnika. Zakrpanje bo nekoliko upočasnilo te procesorje, kar smo že videli pri ranljivostih Meltdown in Spectre. Najnovejša luknja pa se zlovešče imenuje Downfall.

    Objavljeno: 10.8.2023 08:00 | Teme: Intel
  • Amazon ima več procesorjev ARM od cele Kitajske

    Čipi na arhitekturi ARM, ki so bili nekoč namenjeni nezahtevnim napravam, danes poganjajo čedalje več strežnikov in tudi osebnih računalnikov. Skoraj polovico strežniških procesorjev ARM ima Kitajska, s čimer je na drugem mestu. Daleč spredaj je, z več kot polovico vseh strežniških ARM - podjetje Amazon.

    Objavljeno: 10.8.2023 07:00 | Teme: ARM
  • Zaposleni so si pošiljali bančne podatke prek WhatsAppa in zakrivili milijardne kazni

    Več ameriških bank je bilo kaznovanih v skupnem znesku 2,5 milijarde dolarjev, ker so si njihovi zaposleni pošiljali sporočila s poslovno vsebino prek aplikacij, kot so Signal, WhatsApp in iMessage. Najvišjo kazen je dobil Wells Fargo, ker je največji, a še zdaleč ni edini. Banke so obljubile, da bodo zaposlene izobrazile o primerni komunikaciji.

    Objavljeno: 10.8.2023 05:00
  • Tehnologija zdesetkala serijske morilce

    Eden izmed manj pričakovanih stranskih učinkov napredka tehnologije je padec števila serijskih morilcev. Zlasti v ZDA so bili v 70. in 80. letih sorazmerno pogosti, burili so tako domišljijo prebivalcev, kot so tudi polnili časopisne vrstice, a odtlej njihovo število upada. K temu je pomembno prispevala tehnologija, zaradi katere se je dandanes precej teže skriti kot nekdaj, ugotavljajo strokovnjaki.

    Objavljeno: 9.8.2023 11:00
  • Facebook Messenger ne bo več podpiral smsov

    Meta ugotavlja, da ni prav vsaka domislica zmagovalna in da ljudje ne želijo uporabljati njihove aplikacije za popolnoma vse namene. Pred leti je aplikacija Messenger dobila možnost prebiranja in odgovarjanja na smse, saj lahko na telefonih nastavimo privzeto aplikacijo za pošiljanje sporočil prek mobilnega omrežja. Prihodnji mesec bo funkcionalnost umrla.

    Objavljeno: 9.8.2023 09:00
  • Apple zakupil vse 3-nm čipe

    TSMC je že izpopolnil 3-nm litografijo v proizvodnji čipov, a bodo za zdaj vsi izdelki namenjeni eni sami stranki. Apple je zakupil vse proizvodne kapacitete za čipe nove generacije, ki jih bomo našli v procesorjih M3 za prihodnje Mace ali A17 Bionic za prihodnje iPhone. Apple je celo tako pomembna stranka, da je od TSMC dobil neobičajno velikodušne pogoje.

    Objavljeno: 9.8.2023 07:00
  • Niti Zoom ne verjame v trajno delo na daljavo

    Med epidemijo je ime njihovega podjetja postalo sinonim za telekonference in vstopilo v moderno besedišče kot nov glagol, sedaj pa sami niso navdušeni nad svojim zdravilom. Zoom je svoje zaposlene pozval, naj se vrnejo v pisarne, saj je dela na daljavo konec.

    Objavljeno: 9.8.2023 05:00
  • Odklepanje vrednosti podatkov ob pomoči umetne inteligence – preseganje preglednic

    Danes je pomembno sprejemanje poslovnih odločitev na podlagi podatkov, ki zagotavljajo konkurenčno prednost. Vsak poslovni uporabnik potrebuje podatke in analitiko. Brez natančnih in poglobljenih informacij o vašem poslu je zelo težko sprejemati odločitve, ki so potrebne za uspešno vodenje podjetja.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 9.8.2023
  • TSMC bo prvo tovarno zgradil v Dresdnu

    Tajvanski proizvajalec polprevodniških elementov oziroma čipov TSMC bo svojo prvo evropsko tovarno odprl v nemškem Dresdnu. Projekt še ni stoodstotno potrjen, a je praktično že dogovorjen, zeleno luč pa bo upravni odbor prižgal na naslednjem sestanku. Uradna najava bi lahko sledila še ta teden.

    Objavljeno: 8.8.2023 10:00
  • Septembra novi iPhone, kaj pa potem?

    Iz Cupertina je prispela tudi uradna potrditev, da se jeseni obeta novi iPhone, četudi prodaja telefonov upada. Veliki dogodek s predstavitvijo novega telefona bo potekal 12. ali 13. septembra, prodaja pa se bo začela okrog 22. septembra. S tem Apple vztraja pri preizkušenem ritmu predstavljanja novih telefonov na torek ali sredo v sredini septembra. Prodaja se običajno začne poldrugi teden pozneje.

    Objavljeno: 8.8.2023 09:00 | Teme: apple, iPhone
  • PayPal uvedel lastno kriptovaluto

    PayPal je pripravil lastno kriptovaluto, ki sodi med tako imenovane stabilne kovance s fiksno vrednostjo. Novi kovanec po standardu ERC-20 bo domoval na platformi Ethereum, ustvarili pa so ga v sodelovanju s podjetjem Paxos. Njegova vrednost bo ustrezala ameriškemu dolarju.

    Objavljeno: 8.8.2023 05:00 | Teme: kriptovalute
  • Twitter zamuja z izplačili

    Če ljudem obljubiš plačilo, se bodo na to tudi prijavili. To je na lastni kožni spoznal Elon Musk, saj njegov X – nekdanji Twitter – ni zmogel navala uporabnikov, ki so se prijavili v program za izplačilo dohodkov od oglaševanja, zato so izplačila prestavljena. Uporabniki so milo rečeno razburjeni.

    Objavljeno: 7.8.2023 10:00
  • Večina letalskih družb ima za "zbiranje milj" isti sistem – in ta je imel varnostno luknjo

    Večina ljudi pozna programe zvestobe, ki jih imajo različne hotelske verige in letalski prevozniki, s katerimi nas vabijo k redni uporabi iste znamke. Malokdo pa ve, da vsi ti različni programi tečejo na istem sistemu, ki ga upravlja podjetje Points. Če bi v njem odkrili varnostno ranljivost, bi to predstavljalo tveganje za vse uporabnike. In to se je zdaj zgodilo.

    Objavljeno: 7.8.2023 08:00 | Teme: varnost
  • Avtomobili vedo vse o nas in to je narobe

    Moderni avtomobili imajo vgrajene kartice SIM, ki jim omogočajo nenehno povezljivost z internetom. Prav tako imajo za potrebe navigacije vgrajen modul GSM, kar kliče po strogem nadzoru, da ne bi podatki curljali v neprave roke. V Kaliforniji bo tamkajšnji varuh zasebnosti uvedel preiskavo, kako proizvajalci avtomobilov ravnajo s kopico podatkov, ki se na tak način zbirajo.

    Objavljeno: 7.8.2023 07:00 | Teme: zasebnost
  • Protestov je konec, zmagal je Reddit

    Siloviti protesti moderatorjev na Redditu, zaradi katerih je bila stran več tednov zgolj na pol uporabna, so počasi izzveneli. Večina zatemnjenih subredditov se je vrnila, Reddit pa ni spremenil nove politike, ki je bila proteste sprožila.

    Objavljeno: 7.8.2023 05:00
  • Poslovne rešitve za bančništvo in faktoring – uspešno upravljanje poslovanja, hitro prepoznavanje sprememb in prilagajanje dinamičnim razmeram

    Bančništvo in faktoring sta ključni panogi v finančni industriji, ki podjetjem zagotavljata pomembne rešitve za učinkovito upravljanje denarnega toka in optimizacijo poslovnih procesov. Digitalna transformacija je nedvomno preoblikovala bančni in faktoring sektor, saj je omogočila boljše izvajanje storitev, večjo učinkovitost poslovanja in napredno upravljanje podatkov. Informacijske rešitve so ključni element v tej transformaciji, saj bankam omogočajo vzpostavitev digitalnega poslovanja, izboljšanje analitike, obvladovanje tveganj ter izvajanje regulatornega poročanja.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 7.8.2023
  • Najprej so prišli po @X, nato po @Music

    Elon Musk se je odločil, da bo profile na X-u (nekdaj Twitter), ki jih podjetje želi, preprosto vzel. Najprej so razlastili imetnika profila @X, sedaj je na vrsti še @Music. Ponudili so mu nekaj slabih zamenjav, sicer pa izbire ni imel.

    Objavljeno: 6.8.2023 14:00 | Teme: twitter
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji