• Turbolinux odprodal Turbolinux

    Ameriško podjetje Turbolinux, ki slovi predvsem po lastni distribuciji Linuxa, je zadnje čase zabredlo v precejšnje težave. Pred časom smo poročali, da so po umiku enega izmed ključnih ameriških investitorjev morali zmanjšati svoje poslovanje v ZDA in se osredotočiti zgolj na svoja glavna tržišča v Aziji. Sedaj pa so iz Turbolinuxa sporočili, da bo njihov umik iz ameriškega trga pravzaprav popoln, saj so prodali vse z Linuxom povezane dele podjetja japonski družbi Software Research Associates, vključno z blagovno znamko Turbolinux. Software Research Associates bo poslej skrbelo za nadaljnji razvoj in trženje Turbolinuxa, nameravajo pa tudi ostati zvesti pobudi razvoja enotne distribucije Linxua, UnitedLinux.

    Objavljeno: 26.8.2002
  • HP še vedno številka ena pri tiskalnikih

    Hewlett Packard je še vedno največji proizvajalec tiskalnikov, meni družba IDC. V zadnjem četrtletju so celo povečali svoj tržni delež za skoraj 5 odstotkov, skupno pa so v zadnjem četrtletju nadzirali že skoraj polovico svetovnega trga tiskalnikov. Rezultat je še posebej ugoden zato, kjer je prodaja tiskalnikov v zadnjem času celo nekoliko upadla, 8 odstotkov v primerjavi s predhodnim četrtletjem in kar 19 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem 2001, vendar so pri HP-ju vseeno zabeležili rast.

    Objavljeno: 26.8.2002
  • Sony načrtuje univerzalni zapisovalnik DVD

    Kot kaže, so se odločili pri Sonyu narediti konec nezdružljivosti različnim zapisom DVD. V kratkem naj bi tako predstavili zapisovalnik, ki bo podpiral oba glavna konkurenčna zapisa, DVD-R/RW in DVD+R/RW. Korak je pravzaprav presenečenje za analitike, saj je Sony doslej strogo zagovarjal le zapis DVD+R/RW, kot član ustanovne skupine proizvajalcev. Novi zapisovalnik bodo uporabili tako v predvajalnikih DVD, kot tudi zapisovalnikih za računalnike, čeprav so še pred letom dni to ostro zanikali.

    Objavljeno: 26.8.2002
  • Windows CE tudi na Transmetah

    Podjetje Transmeta je dobilo certifikat ustreznosti za operacijski sistem Windows CE.Net. To je pomemben korak za podjetje, ki je s svojimi procesorji Crusoe bilo doslej usmerjeno zgolj v trg prenosnih računalnikov, na drugih področjih pa niso uspeli spodbuditi zanimanje proizvajalcev strojene opreme. Ustreznost za okolje Windows CE.Net, ki ga Microsoft razvija pod delovnim imenom Talisker, odpira Transmeti vrata na področje vgradnih naprav, kamor štejemo vse od ročnih računalnikov in internetnih sprejemnikov, do industrijskih krmilnikov in drugih specializiranih naprav. Na ta način si obetajo precej več naročil kot doslej, s tem pa tudi izhod iz krize, ki pesti podjetje že več mesecev. Pri Transmeti računajo, da lahko na trgu vgradnih naprav uspejo zaradi varčne zasnove procesorje, višjih delovnih taktov procesorjev kot pri tekmecih in združljivosti z arhitekturo x86. Toda Tranmsmeta na tem področju ni sama, saj poleg procesorjev ARM in MIPS, ki certifikat Microsofta že imajo, združljivost z okoljem Windows CE.Net načrtujejo tudi pri družbah AMD in Samsung Semiconductors.

    Objavljeno: 25.8.2002
  • Symantec vodilni na področju varnosti

    V najnovejšem poročilu družbe IDC je podjetje Symantec po prihodkih v letu 2001 prehitelo vse tekmece in v svetovnem merilu med proizvajalci internetnih varnostnih sistemov zasedlo prvo mesto. Z 12-odstotnim tržnim deležem je Symantec prehitel 84 drugih proizvajalcev s tega področja, ki mu strokovnjaki pripisujejo še svetlo prihodnost. IDC je v okvir varnostnih sistemov vključuje programe za nadzorovanje varnosti, nadzor dostopa, zaščito pred virusi, šifriranje, odkrivanje vdorov, oceno ranljivosti in obrambo pred napadi.

    Objavljeno: 25.8.2002
  • EMC in Dell skupno z novimi Clariioni

    Podjetje EMC je skupaj s partnerjem Dell predstavilo nov pomnilniški sistem CX600, ki zapolnjuje dosedanjo cenovno vrzel med cenejšimi sistemi Clariion in dražjimi Symmetrixi. Novi sistem CX600 je tako največji sistem iz družine pomnilnikov Clariion, z njim pa nameravajo tekmovati zlasti med pomnilniki SAN velikosti 1 TB do 2 TB, kjer doslej niso imeli pravega odgovora, saj manjši Clariioni do tja niso segali, večji Symmetrixi pa so bili predragi.

    Objavljeno: 25.8.2002
  • Najpopolnejši GPS za ročne računalnike

    Novozelandsko podjetje Navman, vodilno na področju razvoja in proizvodnje naprav za navigacijo, bo z oktobra pričelo s prodajo doslej najbolj dognanega sistema za navigacijo na ročnih računalnikih. Izdelek z imenom Navman 3400 je sprejemnik GPS v obliki razširitvenega modula, namenjenega ročnim računalnikom HP iPaq. Celotna izvedba je zelo kompaktna in v žepu ob računalniku ne zavzema pretirano dosti dodatnega prostora.

    Objavljeno: 24.8.2002
  • Še en Sony Clie

    Sony v zadnjem času z neverjetno hitrostjo predstavlja nove modele ročnih računalnikov Clie. Najnovejši model nosi oznako Clie SJ20 in je nekoliko izboljšana različica nedavno predstavljenega modela Clie SL10, ki se lahko pohvali z eno najnižjih cen na področju ročnih računalnikov (priporočena prodajna cena v ZDA manj kot 150 dolarjev). Podobno kot model SL10 ima novi SJ20 vgrajen sivinski zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik in procesor Motorola Dragonball s taktom 33 MHz, vendar ima v primerjavi z manjšim modelom dvakrat večji pomnilnik, ki zdaj znaša 16 MB. Poleg tega so pri Sonyu dve navadni bateriji AAA zamenjali za zmogljiv litijev akumulator s priloženim polnilcem. Poleg vmesnikov USB in IrDA ima Clie SJ20 seveda vgrajeno tudi enoto za pomnilniške kartice Memory Stick, vgrajen pa je tudi najnovejši operacijski sistem PalmOS 4.1. Zaradi vsega tega bo novinec nekoliko dražji od modela SL10, saj bo zanj v ZDA treba odšteti okoli 200 dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.2002
  • Borland Kylix 3

    Podjetje Borland je praktično skupaj s predstavitvijo novega razvojnega kompleta Delphi 7 Studio za okolje Windows predstavil tudi novo različico razvojnega okolja Kylix za operacijski sistem Linux. Novi Kylix 3 je hitro razvojno orodje (RAD) za jezike C++ in Delphi v okviru sistema Linux, namenjen pa je izdelavi širokega spektra rešitev, od grafičnih vmesnikov in podatkovnih zbirk na eni ter spletnih programov in storitev na drugi strani. Podpora za C++ odpira vrata za okoli 2 milijona programerjev, ki uporabljajo ta jezik, še zlasti pa pri Borlandu ciljajo na razvijalce z okoljem C++Builder za okolje Windows.

    Objavljeno: 24.8.2002
  • Navision v Viator&Vektor

    V prevozniškem podjetju Viator&Vektor so se odločili za namestitev programske opreme Navision, s katero bodo nadomestili zastarele namenske programe. Pred odločitvijo so izbirali med desetimi domačimi in tujimi ponudniki, vendar je na koncu prevladal Navision, ki po njihovem mnenju ponuja ustrezno pokrivanje vsebine po obsegu in njihovih funkcionalnih zahtevah. Za izbiro so bile ključne tudi sorazmerno preprosta nadgradnja in obvladovanje sprememb s strani ponudnika. >>Paket Navision je v stalnem razvoju in širjenju, nova različica pa že vključuje delno podporo za CRM in podporo za poslovanje delavnic - popravilo avtomobilov oziroma tovornjakov. Za nas je zaenkrat predvsem pomembna podpora za poslovanje delavnic, saj je to ena od naših pomembnih dejavnosti,<< poudarja Anton Romšak, direktor oddelka za informatiko. Po trditvah podjetja Adacta, ki bo izvedla uvajanje programske opreme, gre za po številu uporabnikov največjo namestitev Navision pri nas.

    Objavljeno: 23.8.2002
  • Microsoft že pripravlja novo različico VS.NET

    Kljub temu, da so pri Microsoftu novo razvojno okolje Visual Studio .NET začeli prodajati šele pred nekaj meseci, napovedujejo že naslednjo različico, ki nastaja pod delovnim imenom Everett. Čeprav ne gre za tako veliko osvežitev, kot pri prvotni različici paketa VS.NET, bo novo razvojno okolje kljub temu vsebovalo pomembne novosti, s katerimi naj bi lažje in bolje pisali programe za prihajajoče strežnike Windows .NET Server in naslednjo različico SQL Serverja z delovnim imenom Yukon.

    Objavljeno: 23.8.2002
  • Borland Delphi 7 Studio

    Podjetje Borland je predstavilo novo razvojno okolje Delphi 7 Studio, ki nadaljuje dolgo in uspešno tradicijo izdelkov s tem imenom. V preteklosti je bil prav Borland tisti, ki je s svojimi orodji predstavljal najresnejšega tekmeca za razvoj programov v okolju Windows. Zdaj želijo isto doseči ali preseči tudi na področju spletnih storitev.

    Objavljeno: 23.8.2002
  • Izboljšani Groove

    Podjetje Groove Networks je predstavilo izboljšano različico svojega izdelka za skupinsko delo, ki temelji na tehnologiji P2P. Novi Groove 2.1 prinaša predvsem izboljšave za delo v velikih delovnih skupinah, predvsem pa precej izboljšano povezljivost z drugimi sistemi za komunikacijo in sodelovanje. Groove tako omogoča tesno povezavo s paketom MS Outlook, s katerim lahko deli podatke, po novem pa ima podobno združljivost tudi s paketom Lotus Notes.

    Objavljeno: 23.8.2002
  • Hitrejši AMDji, cenejši Inteli

    AMD in Intel sta konec avgusta zopet skoraj sočasno potegnila nove poteze v bitki za prevlado na področju procesorjev. AMD je tako predstavil nove različice procesorjev Athlon XP, ki prvič v resnici presegajo frekvenčno mejo 2 GHz. Novi modeli tako delujejo s takti 2 in 2,133 GHz, vendar bosta uradno nosila oznaki Athlon XP 2400+ in Athlon XP 2600+. AMD torej ostaja zvest svojemu načinu označevanja, ki doslej povzročil kar nekaj polemik.

    Objavljeno: 23.8.2002
  • Pinnacle Systems najavil osmo različico Studia

    Pinnacle Systems, eden vodilnih proizvajalcev opreme za delo z digitalnim videom, je najavil osmo različico svojega orodja za obdelavo video posnetkov Studio. V novi različici imajo uporabniki možnost izdelave nosilcev po standardih VCD, SVCD in DVD, prav tako pa je na voljo neposredno prekodiranje iz zapisa DV v MPEG2. S Studiom 8 lahko sedaj izdelamo DVD menije z glasbo v ozadju, video ozadja in video v gumbih menijev. Izdelek lahko potem v izbranem zapisu neposredno zapišemo na CD ali DVD kar iz paketa Studio 8, brez dodatnega programa za zapisovanje optičnih nosilcev. Program je optimiziran za delo s procesorji Pentium 4, tako da se lahko uporabniki s temi procesorji nadejajo večje hitrosti pri delu. Studio 8 je na voljo v več različicah. Programska oprema je na voljo za 100 dolarjev, kompleta z analogno video kartico (Studio AV 8) ali s kartico FireWire (Studio DV 8) staneta po 130 dolarjev, medtem ko bo za najzmogljivejšo različico z video kartico, ki ima tako analogne kot FireWire priključke, Studio Deluxe 8, potrebno odšteti 300 dolarjev. Za lastnike Studia 7 bodo so voljo nadgradnje po znižani ceni.

    Objavljeno: 22.8.2002
  • MP3 koristi tudi glasbeni industriji

    Ugledna organizacija za tržne analize Forrester Research v nedavni raziskavi ugotavlja, da v nasprotju z javnim prepričanjem in trditvami založb, prisotnost glasbe v zapisu MP3 ne ogroža prodaje glasbenih plošč CD. Raziskava opravljena v ZDA, kjer so anketriali tisoč poslušalcev glasbe (tako ljubiteljev, kot priložnostih poslušalcev), kaže na to, da 20% anketiranih kupi kar 36% vseh plošč CD v anketi, kar je tudi glede na preteklost zelo dober rezultat. Še več, anketirani trdijo, da glasba MP3 ni spremenila njihovih navad pri nakupu plošč CD.

    Objavljeno: 22.8.2002
  • Maxtor odhaja iz trga pomnilniških sistemov

    Kljub temu, da analitiki področju pomnilniških sistemov napovedujejo svetlo prihodnost, konkurenca na trgu številnim proizvajalcem onemogoča uspešno rast. Najnovejša žrtev je podjetje Maxtor, danes največji proizvajalec diskov na svetu, ki se je odločil ukiniti nadaljnjo proizvodnjo in razvoj pomnilniških sistemov s skupnim imenom MaxAttach.

    Objavljeno: 22.8.2002
  • Novih 600 GB v Revozu

    V novomeškem Revozu so se odločili za namestitev novega pomnilniškega sistema Thunder 9200 podjetja Hitachi Data Systems velikosti 600 GB. Potrebe po večjih diskovnih zmogljivostih so v povezavi z usmeritvami matične hiše Renault, ki na področju tehnične informatike konstruiranja vpeljuje nov program za načrtovanje 2D in 3D delov avtomobilov. Namesto starega programa Euclid so se v Renaultu odločili za orodje IBM Catia, ki pa pri določenih opravilih zahteva podvojen ali celo potrojen diskovni prostor. Nov pomnilniški sistem v Revozu trenutno uporablja en Sunov strežnik, v prihodnjih mesecih bodo dodali še enega, v naslednjem letu pa načrtujejo priključitev še najmanj treh strežnikov Unix, razlaga Bojan Grešak, vodja tehnične podpore informatike v Revozu.

    Objavljeno: 22.8.2002
  • Linuxov svet

    Sredi avgusta je v San Fransciscu potekala sedaj že tradicionalna konferenca LinuxWorld. Prireditev, ki je nekoč bila osrednje srečanje Linux uporabnikov in razvijalcev, je skozi leta spremenila svoj značaj. Majhna, v Linux usmerjena podjetja igrajo vse obrobnejšo vlogo, osrednjo tribuno pa so zasedli velikani računalniške industrije, kot so podjetja HP, IBM, Oracle, Sun Microsystems in celo Microsoft, ki so tudi letos prikazovala zadnje dosežke svojih razvojnih oddelkov. Razvijalci proste programske opreme, ki so sicer tudi letos razstavljali svoje dosežke, pa se vse bolj selijo na ožje usmerjene prireditve kot je recimo Ottawa Linux Symposium.

    Objavljeno: 21.8.2002
  • Iomega Zip zmore odslej 750 MB

    Podjetje Iomega je predstavilo novo različico izmenljivih disket in enot Zip, ki lahko shranijo do 750 MB podatkov. Podjetje, ki je še pred kakim letom vladalo na področju izmenljivih pomnilniških nosilcev, se v zadnjem času sooča z močno konkurenco enot CD-RW, ki so cenejše, bolj razširjene in jih ponuja več proizvajalcev. Zato so se odločili svojo tehnologijo posodobiti na vseh področjih.

    Objavljeno: 21.8.2002
  • Olympus C-5050 Zoom

    Podjetje Olympus je predstavilo nov digitalni fotoaparat namenjen zahtevnejši amaterski rabi, ki nudi tipalo CCD s 5 milijoni elementov. Novi model C-5050 nadaljuje uspešno generacijo izdelkov, ki nosijo podobno ime, a imajo manj zmogljiva tipala CCD (C-2020, C-3030, C-4040). Optika je enaka kot pri dosedanjih modelih z manjšimi tipali (F1-8 - F2.6, optični zum 3x), v celoti pa ga je moč krmiliti tudi ročno. C-5050 zmore izdelovati slike velikosti do 2560 x 1920 pik v zapisih JPEG in TIFF. Vgrajen je 1,8-plačni zaslon LCD, kateremu se da nastavljati naklon, zaradi česar je slika na njem bolj vidna. Fotoaparat je združljiv z novimi pomnilniškimi karticami XD, podpira pa tudi kartice Smartmedia in Compact Flash. Za povezavo z računalnikom služi vmesnik USB. V prodajo pride sredi jeseni.

    Objavljeno: 21.8.2002
  • Norton AntiVirus 2003

    Podjetje Symantec bo septembra pričelo s prodajo nove različice svojega paradnega protivirsunega izdelka Norton Antivirus 2003. Nova različica prinaša lažjo uporabo, povsem novo podporo za boj proti računalniškim črvom in novo podporo za zatiranje virusov in črvov v programskih paketih za trenutno sporočanje (kramljanje).

    Objavljeno: 21.8.2002
  • Luknja v Symentevoem profesionalnem požarnem zidu

    Tudi profesionalni izdelki, kot so požarni zidovi za velika podjetja, niso imuni na varnostne luknje. Belgijsko varnostno podjetje Ubizen NV je odkrilo luknjo v Symantecovih požarnih zidovih Raptor, ki napadalcu omogoča prisluškovanje v varovanem omrežju.

    Objavljeno: 20.8.2002
  • Nove večfunkcijske naprave Brother

    Brother je predstavil šest novih večfunkcijskih naprav z oznakami MFC-580, MFC-590, MFC-9070, MFC-9180, MFC-9660 in MFC-9880. Pri prvih dveh napravah ima tiskalnik brizgalno tehnologijo izpisa z ločljivostjo 2400 x 1200 pik na palec, medtem ko je pri ostalih izpis laserski z ločljivostjo 600 pik na palec. Optični bralnik ima pri vseh napravah ločljivost 600 x 2400 pik na palec.

    Objavljeno: 20.8.2002
  • Novi InFocusovi projektorji

    InFocus, eden vodilnih proizvajalcev projektorjev, je predstavil novo družino projektorjev z imenom RP. Zaenkrat sta na voljo dva izdelka iz te družine, katere značilnost naj bi bilo zelo ugodno razmerje med ceno in kakovostjo. Projektor RP10x ima ločljivost 1024 x 768 pik in svetilnost 900 lumnov, medtem ko je model RP10s šibkejši, njegova ločljivost je 800 x 600 pik, svetilnost pa 800 lumnov. Oba projektorja omogočata vse običajne nastavitve projicirane slike, podprt je tako signal z računalnika kot tudi priklop video naprav, nastavljanje pa je omogočeno tudi na daljavo s priloženim daljinskim upravljavcem. Nova InFocusa tehtata dobra dva kilograma in pol. Model RP10x je na voljo za 2400 dolarjev, medtem ko je za RP10s potrebno odšteti 1400 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2002
  • Plasma -- orodje za internetno 3D modeliranje

    Podjetje Discreet, oddelek družbe Autodesk, je pričel s prodajo paketa orodij Plasma, namenjenega 3D modeliranju in animacijam s poudarkom na pripravi vsebin za spletno rabo. Paket Plasma je namenjen predvsem oblikovalcem, ki uporabljajo orodja, kot sta Macromedia Flash MX in Director 8.5, omogoča pa preprosto izdelavo 3D elementov in animacij v okolju, ki je v prvi vrsti namenjeno delu v dveh dimenzijah. Nova orodja omogočajo povezavo likov v teksturami ter deformacijo površin likov, tako da dosežemo bolj realistično gibanje objektov. Plasma omogoča napredno senčenje in barvanje ploskev, ob tem pa končni rezultat zaradi izboljšanih algoritmov za stiskanje zavzame zelo malo prostora. Paket se povsem integrira v Macromediine programe, izdelke v Plasmi pa lahko brez težav izvozimo v Director ali Flash in obratno, podprt pa je tudi uvoz datotek .MAX iz sorodnega hišnega izdelka 3D Studio Max. Discreet Plasma je že na voljo, stane pa 650 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2002
  • Namesto 11 kar 22 Mb/s

    Brezžična omrežja 802.11b postajajo vedno bolj priljubljena, hkrati pa je vedno bolj opazno, da hitrost 11 Mb/s za nekatere primere uporabe ni več dovolj. Še posebej, ker je v praksi možno doseči le hitrost prenosa okoli 3-4 Mb/s.

    Objavljeno: 19.8.2002
  • POWER4 pomanjšati v PowerPC

    Na oktobrski konferenci Microprocessor Forum bo IBM predstavil novo različico procesorja PowerPC, ki bo najverjetneje izviral iz IBMovih strežniških procesorjev POWER4. POWER4 danes velja za enega najzmogljivejših 64-bitnih procesorjev na tržišču, zato se je IBM odločil, da ga >>pomanjša<< in naredi primernega tudi za uporabo v namiznih računalnikih. POWER4 je danes tako velik in porabi toliko električne energije, da ga ni najti v strežnikih, ki so cenejši od 12.000 dolarjev. Celo IBMove delovne postaje raje uporabljajo starejši POWER3.

    Objavljeno: 19.8.2002
  • Maya 4.5 kmalu na voljo

    Alias/Wavefront, hčerinsko podjetje velikana na področju računalniške grafike, podjetja SGI, je predstavilo novo različico svojega orodja za 3D animacijo Maya. V različici 4.5 so avtorji dodali tehnologijo FluidEffects, ki omogoča vrsto učinkov za bolj realistično predstavitev okolja, viskoznih kapljevin, pirotehničnih in vesoljskih učinkov. Orodje Ocean Shader pa omogoča celo vrsto predstavitev vodne gladine. Alias/Wavefront je tudi nadgradil razvojno orodje Maya API, s katerim naj bi sedaj predvsem razvijalci iger lažje razvijali izdelke, ki bodo uporabljali senčilnike v sodobnih grafičnih procesorjih. Maya 4.5 je na voljo za Windows, Linux in MacOS X. Paket Maya Complete je na voljo za 2000 dolarjev, paket Maya Unlimited, v katerem so na voljo vsa orodja in novosti nove različice, pa za 7000 dolarjev. Uporabniki obstoječih različic bodo lahko nadgradnjo kupili po znižani ceni, in sicer Mayo Complete za 700 dolarjev in Mayo Unlimited za 1000 dolarjev. Različica 4.5 bo na voljo konec septembra.

    Objavljeno: 19.8.2002
  • Applove delovne postaje odslej z dvema procesorjema

    Apple je predstavil novo linijo namiznih računalnikov PowerMac, ki bi morala ugledati luč sveta že na julijskem MacWorld Expu v New Yorku. Vsi računalniki imajo po dva procesorja PowerPC G4, višje so tudi frekvence - od 867 MHz do 1.2 GHz. Računalniki so zasnovani na arhitekturi, s katero se ponaša Applov prvenec med strežniškimi rezinami, Xserve. Podprto je do 2 GB pomnilnika DDR s frekvenco 333 MHz. Za grafiko skrbi najnovejša ATI-jeva grafična kartica Radeon 9000 Pro s 64 MB pomnilnika DDR (razen pri najpočasnejšem sistemu s kartico nVidia GeForce4 MX). Vgrajen je disk velikosti od 60 GB do 120 GB.

    Objavljeno: 19.8.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji