• Google Chrome OS [posodobljeno]

    O tem, da Google pripravlja svoj operacijski sistem, se je šušljalo že dolgo. Nekako podobno, kot to, da pripravlja svoj spletni brskalnik. Zdaj so obe pobudi združili in najavili Google Chrome OS - nov operacijski sistem, namenjen predvsem lahkim prenosnikom (net- in smartbooks).

    Objavljeno: 8.7.2009
  • Hekerji imajo raje datoteke PDF kot DOC

    Po večletni prevladi okužb datotek pisarniške zbirke Microsoft Office, bolje rečeno programa Word in njegovih datotek .DOC, se je v letošnjem letu močno povečalo število usmerjenih napadov, ki svoje škodljive kode širijo večinoma preko datotek oblike PDF.

    Objavljeno: 8.7.2009
  • Philipsov popotniški zabavljač

    Pri Philipsu so še pred začetkom masovnih odhodov na počitnice poskrbeli za predstavitev novega modela iz njihove serije prenosnih DVD-predvajalnikov. Predvajalnik PET1031 se lahko pohvali z vrtljivim 10,2-palčnim zaslonom LCD ter nizko težo (1,3 kg).

    Objavljeno: 8.7.2009
  • Majhen korak za Google a velik za ...

    Res je, da za storitve v spletu veljajo drugačna pravila, kot za klasično namizno programje in vendar se nas je mnogo čudilo, zakaj Google pri velikem številu svojih storitev še vedno vztraja pri pripisu "beta", čeprav gre za zrele aplikacije, ki jih povrhu vsega celo tržijo podjetjem skozi skupek Google Apps Premium.

    Objavljeno: 7.7.2009
  • ASUS RT-N16

    Čeprav na področju brezžičnih tehnologij še vedno vlada zatišje pri oblikovanju dokončne različice brezžičnega N-standarda, pa proizvajalci ne stojijo križem rok. Pri podjetju ASUS so tako napovedali model RT-N16, ki se lahko pohvali z odličnimi brezžičnimi in žičnimi zmogljivostmi, s katerimi bo poskušal preseči starejšega brata (ASUS RT-N15 je dobil nagrado Zlati monitor na zadnjem preizkusu usmerjevalnikov v naši reviji).

    Objavljeno: 7.7.2009
  • AMD ne bo podprl Nvidiine tehnologije CUDA

    Nad tole novico seveda nismo presenečeni, saj AMD, odkar je pod svojo streho privabil grafične mojstre iz tabora ATI, ni več v prijateljskih odnosih z Nvidio. Zato tudi ne bo podprl splošnega procesiranja s pomočjo grafičnih kartic, bolje rečeno, Nvidiine tehnologije CUDA, temveč bo pripravil lasten skupek odprte programske kode, ki bo zmogljive grafične procesorje zaposlil z različnimi matematično-fizikalnimi opravili (beri: izračuni).

    Objavljeno: 7.7.2009
  • Nokia in Android

    Kmalu naj bi tudi Nokia predstavila svoj prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android. Takšna poteza bi vsekakor predstavljala velikanski obrat v strategiji tega velikana industrije mobilnih naprav, ki pa mu prav v najbolj donosnem segmentu pametnih telefonov konkurenca vse bolj uhaja. Tu je njen svetovni tržni delež v minulih dveh letih upadel s 47% na 31%, konkurenčna podjetja, predvsem Apple, RIM, koalicija okrog Androida in prebujeni Palm pa je vse bolj agresivna.

    Objavljeno: 6.7.2009
  • V torek popravki za Firefox 3.5

    Evforija ob splavitvi nove različice brskalnika Mozilla Firefox se je komaj dobro polegla, že so tehnično bolj podkovani uporabniki snovalcem sporočili vrsto hroščev. Na seznamu napak se je do današnjega dne tako znašlo kar 55 vnosov, zato imajo Mozillini programerji polne roke dela. Popravke obljubljajo za torek.

    Objavljeno: 6.7.2009
  • Google aplikacije spet nedosegljive za krajši čas

    Googlova vseobsežnost in hitra rast števila storitev v razvojni fazi se očitno mora nekje poznati. Če so uporabniki pred dobrima dvema mesecema doživeli pravi preplah, ker je za nekaj ur pokleknil uporabniški vmesnik storitve Gmail, so v nedeljo zopet pridno grizljali svoje nohte.

    Objavljeno: 6.7.2009
  • Od bloga do tablice

    Michael Arrington, ustanovitelj in avtor priznanega bloga TechCrunch je že dalj časa namigoval o razvoju lahkega tabličnega računalnika, optimiziranega zgolj za splet. Kot kaže pa bodo zdaj sanje postale resničnost, saj je Michael že ustanovil podjetje, ki se bo ukvarjalo z nadaljnjim razvojem in prodajo elegantnega in tankega tabličnega računalnika. Za izdelek, ki mu za zdaj pravijo CrunchPad, menda že obstaja nekaj delujočih prototipov, cilj pa je izdelati komaj 16 mm debelo in zelo lahko tablico, ki bo imela 12-palčni zaslon občutljiv na dotik. V primerjavi z prenosnimi in tabličnimi računalniki CruchPad ne bo imel vgrajenega diska, pa tudi operacijski sistem bo reduciran na minimum.

    Objavljeno: 5.7.2009
  • SSD za ExpressCard

    Verbatim je predstavil nov model pomnilniških enot SSD, ki jih lahko v prenosne računalnike vgradimo kar prek kartic ExpressCard. Nove pomnilniške enote so zaradi hitrejšega vmesnika tudi do petkrat hitrejše kot zunanje enote priključene prek vrat USB, na voljo pa so v velikosti 16 GB, 32 GB in 64 GB. Verbatimove kartice dosegajo hitrost prenosa podatkov 120 MB/s pri branju in 30 MB/s pri shranjevanju podatkov, s čimer so po hitrosti primerljive z klasičnimi diski vgrajenimi v prenosnike, v primerjavi z njimi pa nimajo gibljivih delov. Poleg običajne rabe lahko pomnilniško enoto uporabimo za pohitritev delovanja računalnika s tehnologijo Windows ReadyBoost, pa tudi kot nosilec za varnostne kopije podatkov, saj Verbatim ob karticah prilaga program Nero BackitUp 4 Essentials. Cene se gibljejo od 86 do 283 evrov.

    Objavljeno: 5.7.2009
  • Archos pripravlja tablico z Androidom

    Francosko podjetje Archos, ki je pred komaj nekaj meseci predstavilo novo generacijo tabličnih računalnikov Archos 9, bo kot kaže eno prvih, ki bo jeseni predstavilo tudi podobno napravo z operacijskim sistemom Google Android. Po virih blizu družbe naj bi se to zgodilo sredi septembra, prvi model pa bo imel 5-palčni zaslon in bo podoben dosedanjim modelom, ki so opremljeni z operacijskim sistemom Windows. Archos menda tudi razvija lastne aplikacije, ki bodo delovale na podlagi okolja Android, tablični računalniki pa bodo vsebovali tudi nekatere telefonske funkcije, čeprav v isti sapi trdijo, da mobilni telefon ne bo vgrajen.

    Objavljeno: 4.7.2009
  • Fraunhofer tiska baterije

    V nemškem inštitutu Fraunhofer, znanem predvsem po iznajdbi zapisa MP3, so uspeli razviti nov tip baterije, ki jo lahko preprosto natisnemo. Tovrstne baterije so debele manj kot milimeter in tehtajo le okoli gram, zaradi preprostega proizvodnega postopka pa se obeta, da bodo tudi zelo poceni - strošek nekaj evro centov. Kljub temu baterija zagotavlja delovanje pri napetosti 1,5V kar je v okviru tistega, kar porabijo današnje najmanjše mobilne naprave. Če vzporedno povežemo več baterij, je mogoče doseči tudi višje napetosti.

    Objavljeno: 4.7.2009
  • SiMobil ukinja opcijo neomejeni mobilni internet

    SiMobil je na svojih spletnih straneh objavil nov cenik, iz katerega je razvidno, da bodo s 1.8.2009 pri opcijah za mobilni dostop do interneta pocenili pavšalne mesečne naročnine, podražili ceno na preneseno enoto podatkov nad preseženim pavšalom v posameznem paketu, predvsem pa ukinili doslej nadvse zanimivo opcijo Mobilni internet Unlimited, ki je omogočala neomejen dostop do interneta za 19 evrov mesečno.

    Objavljeno: 3.7.2009
  • YouTube povečuje posnetke

    Google je sporočil, da spletni servis YouTube odslej ponuja možnost nalaganja posnetkov velikosti do 2 GB v primerjavi z dosedanjo omejitvijo 1 GB. Korak so naredili predvsem zaradi tega, ker želijo s tem spodbuditi uporabnike za nalaganje video posnetkov v visoki ločljivosti, ki seveda zahteva več prostora kot običajni posnetki. Prav dostop do posnetkov v visoki ločljivosti (pri YouTube je to 853 x 505 pik) bo odslej tudi lažji zaradi možnosti neposrednega dostopa do različic posnetkov v visoki ločljivosti. Spletnemu naslovu je dovolj dodati na koncu pripono "&hd=1", s čimer bo YouTube prikazal in prikazal vsebino v visoki ločljivosti in s tem odpravil potrebo po ročnem preklopu na visoko ločljivost ob prvem prikazu.

    Objavljeno: 3.7.2009
  • Greenpeace ocenjuje proizvajalce elektronike

    Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je objavila poročilo o ocenah skrbi za okolje za podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo računalniških in elektronskih izdelkov. Ocenjevali so predvsem čistost proizvodnih postopkov in izpolnjevanje obljub, ki jih je večina podjetij za tovrstne aktivnosti dala že pred leti. Največ kritik so bili deležni trije največji proizvajalci računalnikov, Hewlett-Packard, Dell in Lenovo, absolutno najslabšo oceno, ki že meji skoraj na nesprejemljivo, pa si je prislužil Nintendo. Greenpeace veliki trojici predvsem očita, da iz proizvodnih postopkov niso odstranili nevarnih snovi, kot so plastika PVC in snovi za preprečevanje gorljivosti na osnovi broma (BFR).

    Objavljeno: 2.7.2009
  • Šestjedrniki v delovni postaji

    Hewlett-Packard je prvi proizvajalec, ki je najnovejše procesorje AMD Opteron (Istanbul) s šestimi jedri vgradil tudi v družino delovnih postaj xw9400. Računalniki so namenjeni predvsem računsko intenzivnim aplikacijami, kot so CAD, namizno oblikovanje, matematične simulacije, na voljo pa so v izvedbah z enim ali dvema procesorjema (skupno 6 ali 12 jeder). Novi procesorji v delovnih postajah delujejo s takti med 2,2 GHz in 2,6 GHz, v vseh primerih pa premorejo 6 MB velike tretjenivojske predpomnilnike. Delovne postaje je moč opremiti s tja do 64 GB RAM (32 MB v primeru enoprocesorskih sistemov) in 5 TB notranjega pomnilniškega prostora. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.899 dolarjih. Na voljo so tudi različice s štiri- in dvojedrnimi procesorji, v začetku leta 2010 pa načrtujejo tudi vpeljavo različic z 12 jedri na procesor, ko bo AMD predvidoma predstavil novo generacijo še zmogljivejših Opteronov.

    Objavljeno: 2.7.2009
  • Izšel je Firefox 3.5

    Bitka med spletnimi brskalniki dobiva novo poglavje z izidom končne različice brskalnika Firefox 3.5. Glavni poudarek nove različice je hitrost delovanja, zlasti pri nalaganju spletnih strani in vsebin. Kot je že znano, Firefox 3.5 prinaša bistveno hitrejše izvajanje kode JavaScript z modulom TraceMonkey, ki je že v razvojni fazi povzročil to, da so se konkurenti morali odzvati s podobnimi potezami in pričeli pravo vojno za prestol najhitrejšega brskalnika. Firefox 3.5 je tako več kot dvakrat hitrejši od dosedanje različice 3 in kar 10-krat hitrejši od druge generacije.

    Objavljeno: 1.7.2009
  • TeleSiolovo kockanje

    Leto je naokoli in spet se moram spotakniti ob SiOL, pardon, TeleSiOL ("TeleSiol" je izraz, ki ga je skoval Tomaž Kalin, nekoč predsednik in zdaj podpredsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ko je pred dobrimi petimi leti ostro kritiziral namero takratne uprave Telekoma Slovenije, da se SIOL spet vključi v matično družbo).

    Objavljeno: 30.6.2009
  • PirateBay prodan!

    Švedsko programersko podjetje Global Gaming Factory X (GGFX) je objavilo, da je kupilo znamenito spletišče za izmenjavo datotek The Pirate Bay. Transakcija je vredna skoraj 5,6 milijona evrov, pol v denarju in pol v novo izdanih delnicah. GGFX je sicer lastnik verige internetnih kavarn in igralnih središč ter ponuja programsko opremo zanje, kot takšno pa ima dostop do številnih uporabnikov spleta, predvsem do igričarjev.

    Objavljeno: 30.6.2009
  • Vsestranski Pentax

    Pentax je predstavil nov digitalni fotoaparat, ki združuje visoko ločljivost, velik optični zum, podporo za video posnetke v visoki ločljivosti z odpornostjo na vlago, temperaturo, prah ter udarce. S tehnične plati Optio W80 nima kaj zavidati navadnim predstavnikom srednjega zmogljivostnega razreda, saj nudi ločljivost 12 milijonov pik, optični zum s 5-kratno povečavo ter zmožnost snemanja video posnetkov 720p s 30 slikami na sekundo. Tu so še 2,5-palčni zaslon LCD, podpora za ISO med 64 in 6.400, ter različni algoritmi za izboljšavo fotografij vključno z detekcijo obrazov. Kar naredi fotoaparat v tem razredu poseben je vodoodpornost do globine 5 metrov, odpornost na mraz do -10 stopinj Celzija, brez posledic pa preživi padce z višine do enega metra. V prodaji bo za okli 290 evrov.

    Objavljeno: 30.6.2009
  • Standard za naprave brez baterij

    Združenje ZigBee pripravlja nov standard brezžičnih komunikacij za naprave, ki za svoje delovanje ne uporabljajo baterije ali akumulatorje, temveč energij črpajo iz okolja. ZigBee Green Power cilja predvsem na komunikacijo z napravami, ki zaradi svoje velikosti, namembnosti ali nahajališča nimajo klasičnih virov napajanja, za delovanje pa potrebujejo zelo malo energije. V to skupino sodijo različne pametne oznake, tipala in krmilniki, pa tudi različne naprave v domačem okolju, kasneje morda tudi mobilne naprave za osebno rabo, kot so mobilni telefoni.

    Objavljeno: 30.6.2009
  • Končno standard za polnjenje telefonov

    Evropska komisija je v ponedeljek dobila podporo vseh največjih proizvajalcev mobilnih telefonov pri poskusu standardizacije polnilcev za telefone. Med njimi so Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, ne manjkata niti Apple ter Research in Motion (RIM, ki izdeluje priljubljene naprave Blackberry). Po besedah komisije bodo telefoni nove generacije uporabljali standarden micro-USB vmesnik za prenos podatkov ter za polnjenje z elektriko. Ti telefoni naj bi prišli na tržišče v roku enega leta, zaenkrat pa se omenjajo le pametni telefoni. Seveda lahko računamo, da bomo s časoma ločeno kupovali telefon ter polnilec.

    Objavljeno: 30.6.2009
  • Poletna številka revije Monitor v prodaji

    Zadnja Monitorjeva številka je dvojna, poletna. Ogledali smo si eno glavnih novosti, ki nas v računalništvu čaka v tem letu - naslednik Windows Viste, preprosto imenovan Windows 7. Pod drobnogled smo vzeli prvega kandidata za končno različico (t.i. »release candidate«), opisali vse novosti sistema, seveda pa smo preizkusili tudi hitrost delovanja v primerjavi z Visto ter starejšimi XPji.

    Objavljeno: 30.6.2009
  • PlayStation Phone?

    Sodeč po pisanju japonskega časopisa Nikkei Business Daily naj bi Sony razvijal novo mobilno napravo, ki bo v sebi združevala tako igralno konzolo združljivo z igrami za PlayStation Portable (PSP), kot tudi zmogljiv mobilni telefon. Govorice o tovrstnem izdelku sicer krožijo že lep čas, zelo intenzivne so bile prav pred nekaj mesecih, vendar se je iz njih rodil "zgolj" manjši in sodobnejši PlayStation Portable Go (PSP Go). Tokrat naj bi bilo drugače, saj je Sony menda že sestavil razvojno ekipo, ki bo najprej preučila možnosti in pripravila prototipe.

    Objavljeno: 29.6.2009
  • Najdražja miška na svetu

    Tajvanski Gigabyte je predstavil brezžično miško, ki je najbrž najdražji primerek te periferene naprave na svetu. Miška GM-M7800S je oblečena v kakovostno usnje, na površini ima vgrajenih več kristalov Swarovski, robovi so narejeni iz 18-karatnega zlata. Sicer pa miška povsem zadovoljivo opravlja svoje osnovno poslanstvo, nudi ločljivost zaznavanja premikov 800 ali 1600 pik na palec, brezžični signal pa omogoča uporabo na razdalji do deset metrov. Cena ni javno objavljena.

    Objavljeno: 29.6.2009
  • HTC Hero prihaja v Evropo

    Telekomunikacijski operaterji T-Mobile in Orange bodo julija v evropskih državah začeli ponujati nov mobilni telefon HTC Hero, ki temelji na platformi Google Android. Posebnost telefona je uporabniški vmesnik HTC Sense, ki omogoča še bolj enostaven prikaz informacij, prilagojenih posamezniku, povezavo s prijatelji prek orodij za socialna omrežja in enostavnejši dostop do informacij, tako geografskih, kot drugih, v krajih, ki nam niso znani. Od tu tudi trije glavni principi - Make It Mine, Stay Close in Discover the Unexpected.

    Objavljeno: 29.6.2009
  • Spletne konference v treh dimenzijah

    IBM je objavil novo orodje za skupinsko sodelovanje in video konference, ki združuje dosedanjo zbirko orodij Lotus Sametime ter okolje navidezne resničnosti v treh dimenzijah, v katerem se lahko sodelujoči sprehajajo in spremljajo različne informacije. Virtual Collaboration for Lotus Sametime, imenovan tudi Lotus Sametime 3D, uporabnikom ustvarja okolje, v katerem se je lažje znajti kot v običajnih okoljih za skupinsko sodelovanje in konference.

    Objavljeno: 29.6.2009
  • Ponarejene vstopne strani NLB Klik

    Največja slovenska banka je zopet tarča nepridipravov, ki se skušajo s prevarami dokopati do podatkov uporabnikov spletne banke NLB Klik. Digitalni napadalci so zato postavili lažen portal, ki simulira vstopno stran v NLB Klik in ob vnosu podatkov le-te uporabi za kasnejši vstop zlikovcev v uporabniške račune posameznih uporabnikov.

    Objavljeno: 28.6.2009
  • Matrox z večzaslonskimi vmesniki za DisplayPort

    Pri Matroxu so pripravili razširitvena modula Matrox DualHead2Go DP Edition ter TripleHead2Go DP Edition, ki poskrbita za večzaslonsko izkušnjo na računalnikih in monitorjih, opremljenih z grafičnim vmesnikom DisplayPort. Različica TripleHead2Go DP omogoča, da na grafični izhod prenosnega računalnika priklopimo do tri zunanje zaslone, katerih ločljivost znaša do 1680 x 1050 pik.

    Objavljeno: 28.6.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji