• Nokia brez gumbov

    Nokia N9 z gromozansko zamudo prihaja med nas. Prvi telefon z operacijskim sistemom MeeGo je tu. Uradno stališče Nokie je, da niso zamujali, ampak so si preprosto vzeli čas, da bi naredili popolni izdelek. Predstavili so ga na konferenci Nokia Connection v Singapurju, na prodajne police pa pride v mesecu dni.

    Objavljeno: 22.6.2011
  • Oracle toži Google za milijarde

    Oracle je lani proti Googlu vložil tožbo zaradi grobega kršenja patentov pri izdelavi operacijskega sistema Android. Velikan iz Kalifornije naj bi si vzel preveč svobode pri uporabi programskega jezika Java, ki je skupaj s pripadajočimi patenti od januarja 2010 v lasti razvijalca priljubljene baze podatkov. Zaradi velikega uspeha hočejo pri Oraclu precej visoko odškodnino, saj zahtevajo povračilo škode, ki naj bi znašala nekje med 1,4 in 6,1 milijarde dolarjev. Zahtevani znesek je po zahtevi sodišča dal v javnost Google in zraven dodal, da je višina, milo rečeno, pretirana.

    Objavljeno: 22.6.2011
  • Mozilla nagrajuje slovensko pamet

    Mariborskemu podjetju Acros Security, ki je v svetu znano po odkritih varnostnih luknjah v različnih okenskih programih (glej pripete članke in novice), je Mozilla podelila nagrado Security Bug Bounty Award. Znesek 3000 ameriških dolarjev Mariborčani prejmejo vsled ujetega hrošča v Firefoxu, ki omogoča podtikanje izvršljive kode na daljavo (ang. binary planting). Mozilla omenjeno nagrado podeljuje že od leta 2004. Dobijo jo izredni posamezniki ali skupine, ki v katerikoli aktualni različici izdelkov podjetja Mozilla Corporation, najdejo varnostno razpoko, zmožno ogroziti uporabnika.

    Objavljeno: 22.6.2011
  • Dropbox štiri ure brez zaščite

    Podjetje Dropbox, ki ponuja spletno hrambo podatkov, je priznalo, da je včeraj zjutraj njihova storitev bila gola in bosa. Prve štiri ure ponedeljkovega jutra so bili na spletu dostopni vsi uporabniški računi ter njihova vsebina. Brez gesel je lahko vsakdo dostopal do kateregakoli uporabniškega računa. Napaka se je pripetila ob vzdrževalnih delih na prijavnem mehanizmu. Podjetje je s sklonjeno glavo priznalo, da se tovrstna napaka ne bi smela nikoli pripetiti in zagotovilo, da se v prihodnje ne bo več.

    Objavljeno: 21.6.2011
  • Mamutski monitor za globoke žepe

    Podjetje Eizo je na Japonskem predstavilo monitor DuraVision FDH3601. Lepotec se ponaša s kar 36,4 palčnim zaslonom, ki zmore prikazati ločljivost 4096 x 2160 pik. Monitor bo zdržljive sorte, saj mu zagotavljajo dvoletno neprekinjeno delovanje. Vrata DVI-D, vhoda DisplayPort, kontrast 1000:1, svetlost 700 cd/m2, odzivnost 8 ms in že omenjena ločljivost 4K2K seveda ne bodo poceni. Septembra 2011, ko na Japonskem mamut med monitorji pride na prodajne police, bo nosil etiketo s ceno 2,88 milijona jenov, kar znese dobrih 25.000 evrskih kovancev.

    Objavljeno: 21.6.2011
  • Sodobni Robini ali zdolgočaseni pametnjakoviči?

    V zadnjih mesecih prostor v novicah redno zasedajo vesti o raznih vdorih, ki prizadenejo velikim korporacijam nemalo škode. Skupini LulzSec in Anonymous sta zvezdi stalnici tako v tiskanih medijih kot v spletu. Njuni Twitter računi beležijo strmo rast uporabnikov, medtem ko večina organov pregona po svetu vse skupaj le nemočno opazuje. Anonymous so pred kratkim začeli z napadom na podjetje Sony, kot odgovor na sodni pregon Georga Hotza, človeka, ki je razbil zaščito konzoli Playstation 3. Ker se je Sony v preiskavi zoper Hotza polastil IP številk uporabnikov, ki so obiskali njegov spletni dnevnik, so Anonymous v boju za svobodo govora in spleta, napadli njihove spletne strani. Skupina LulzSec je vse skupaj ponesla še korak dlje. Vdrli so v mrežo Playstation Network (PSN) in ukradli več kot milijon osebnih podatkov njihovih uporabnikov, vključno s številkami kreditnih kartic. Mreža PSN je bila dlje časa nedostopna.

    Objavljeno: 21.6.2011
  • Panasonic z GF3 in novim Leica objektivom

    Panasonic je novinarjem v začetku junija na svojem evropskem seminarju digitalne fotografije v Rimu, Italija, predstavil novi mali digitalni aparat z izmenljivimi objektivi in tipalom velikosti 4/3, skupaj s povsem novim objektivom Leica 25mm f1.4. Uradna predstavitev javnosti je potekala teden dni kasneje, 13. junija v Wiesbadnu, Nemčija.

    Objavljeno: 20.6.2011
  • Z Monitorjem do torbe za prenosnik!

    Nagrajenci žreba, ki smo ga v prostorih Mladine d.d., založnika revije Monitor, opravili v petek, 10. junija, so:

    Objavljeno: 20.6.2011
  • Tablice nevarnost za novičarske portale?

    O tem, da bo video ubil radijsko zvezdo tudi v primeru tablic in spletnih strani z novicami, se je že velikokrat pisalo. Na našem portalu trenda nismo zasledili, a videti je, da se čez lužo veliki spletni mediji tablic bojijo kot hudič križa. Kako si drugače razlagati potezo časopisne hiše New York Post, ki blokira dostop do svoje spletne strani nypost.com, če nanjo pridemo z iPadom? Namesto svežih novic z iTablico opremljene obiskovalce po novem pričaka vabilo za prenos uradne aplikacije iz trgovine AppStore, ki seveda ni zastonj. Gre le za dodaten zaslužek ali posledico padca obiska na rovaš popularnosti prenosnih naprav?

    Objavljeno: 20.6.2011
  • Objavljeno: 20.6.2011
  • Facebook za iOS

    V naslednjih nekaj tednih bo Facebook veliko svoje pozornosti namenil napravam z operacijskim sistemom iOS, v prvi vrsti iPadu. Ta naj bi končno dobil pravo aplikacijo za tablico vseh tablic. Do sedaj smo se uporabniki morali zadovoljiti z rešitvami tujih glav, kakršna je Friendly for Facebook, ki je bila v naši posebni številki izbrana med sto najboljših za iTablico, ali s solidno različico uradne aplikacije za iPhone. Dodatno žezlo v ognju bo projekt Spartan. Platforma osnovana na HTML5 bo odlično delovala tudi znotraj mobilnega brskalnika Safari. Facebook o Spartanu noče izdati preveč podrobnosti, znano je le, da bo pod eno streho združeval tako igre kot aplikacije.

    Objavljeno: 20.6.2011
  • Google kupil SageTV

    Google TV je projekt, ki obljublja veliko, a se do danes še ni izkazal. Kljub temu kaže, da bo njegova prihodnost svetlejša. Širitev partnerske mreže, operacijski sistem Android 3.1 s pričakovano podporo zunanjim aplikacijam ter pravkar pridobljeni SageTV, so poteze, ki obljubljajo hud boj za osrednjo napravo v dnevni sobi. Z nakupom programske opreme SageTV, ki prelevi računalnik v večpredstavnostno središče, se bo Google lažje zoperstavljal cenejšemu Apple TVju ali konkurenci v podobi igralnih konzol. Google je s prevzemom pridobil programsko opremo za snemanje digitalnih vsebin in vse ostale funkcionalnosti, ki so že dolgo krasile projekt SageTV na najrazličnejših platformah.

    Objavljeno: 20.6.2011
  • Govoreči zmaj 11.5

    Podjetje Nuance, ki sodi med najbolj aktivne na področju tehnologij za razpoznavo govora, je predstavilo novo različico programskega paketa Dragon NaturallySpeaking 11.5, s ciljem, da bi čim bolj olajšali rabo paketa. Poleg izboljšav samega modula za razpoznavo govora so avtorji predvsem dogradili kup majhnih pripomočkov, ki narekovanje računalniku naredijo bolj prijetno in uporabno. Programu lahko denimo z izgovarjavo "post to" ukažemo, da narekovano besedilo posreduje neposredno na družabno omrežje, denimo Facebook.

    Objavljeno: 19.6.2011
  • Motorola Milestone 3 najprej na Kitajskem

    Motorola je kitajski sejem CDMA Summit izkoristila za predstavitev nove generacije telefonov Milestone 3 (ponekod imenovanih Droid). Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav, kot je denimo 4-palčni zaslon z ločljivostjo 540 x 960 pik (qHD). Osnova je platforma Nvidia Tegra 2 (procesor z dvojnim jedrom), vgrajena video kamera / fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov pa omogoča snemanje video posnetkov s polno ločljivostjo 1080p. Tako kot pri dosedanjih modelih Millenium ima telefon poleg zaslona na dotik vgrajeno tudi drsno tipkovnico, ki precej olajša tipkanje besedil. Za mobilni telefon ima Milestone zelo velik vgrajeni pomnilnik, ki v največjem modelu sega do 32 GB. Celoto poganja Android 2.3. Prodaja bo poleti stekla najprej na Kitajskem, v nadaljevanju leta pa pride tudi drugam.

    Objavljeno: 19.6.2011
  • DeepShot sinhronizira programe med računalniki in telefoni

    Tsung-Hsiang Chang, absolvent znamenite univerze MIT in Yang Li iz družbe Google sta družno razvila zanimiv sistem za sinhronizacijo programov in podatkov na zaslonih med osebnim računalnikom in mobilnim telefonom. Če želimo s pomočjo rešitve imenovane DeepShoot prenesti stanje programa in zaslona spletne storitve iz računalnika na telefon, je dovolj, da naredimo s telefonom fotografijo.

    Objavljeno: 18.6.2011
  • LG Optimus 3D je nared

    Korejski LG je pričel s prodajo zelo zanimivega mobilnega telefona Optimus 3D, ki se lahko pohvali s 4,3-palčnim zaslonom na dotik z zmožnostjo prikazovanja 3D posnetkov brez očal ter dvojno video kamero, s katero lahko sami ustvarjamo 3D posnetke. Optimus 3D je že na voljo na izbranih evropskih trgih, cene pa se gibljejo med 450 in 550 evri.

    Objavljeno: 18.6.2011
  • Lenovo bo podpiral Microsoftove in Googlove izdelke

    Predsednik družbe Lenovo je nedavno spregovoril o načrtih tega kitajskega proizvajalca na področju tabličnih računalnikov, ki predvideva podporo za dve izmed glavnih platform. Že v letošnjem poletju lahko pričakujemo nov tablični računalnik, ki bo na voljo pod tržno znamko IdeaPad, namenjen bo potrošnikom, temeljil pa bo na operacijskem sistemu Google Android 3.0 (Honeycomb) ali še novejši različici.

    Objavljeno: 17.6.2011
  • Zares velik zaslon na dotik

    Si predstavljate "tablični računalnik", ki ima zaslon dolg 4,1 in visok 1,15 metra? No, v resnici ne gre za tablični računalnik, temveč za najnovejšo pogruntavščino japonskega proizvajalca NEC, ki jo bodo morda v prihodnje uporabili v reklamne namene. V celoto so namreč povezali osem 46-palčnih televizorjev z zasloni občutljivimi na dotik in z zelo tankom robom, kar daje gledalcem vtis monolitne površine.

    Objavljeno: 17.6.2011
  • Prvi Chromebooki so že v prodaji

    Dolgo časa smo čakali, toda zdaj so že (skoraj) tu. V ZDA in ponekod v Evropi so namreč začeli s prodajo prvih prenosnih računalnikov, ki so opremljeni z operacijskim sistemom Google Chrome OS. Gre za Acerjev računalnik Cromia AC700, ki premore 11,6-palčni zaslon in z vmesnikom Wi-Fi stane 350 dolarjev. Nekoliko večji in rahlo bolje opremljen je Samsung Series 5, ki z 12,1-palčnim zaslonom stane 430 dolarjev. Samsung ima na voljo tudi model z vmesnikom 3G, ki stane 500 dolarjev.

    Objavljeno: 17.6.2011
  • AMD A-Series za domače računalnike

    AMD je skupaj s partnerji, proizvajalci osebnih računalnikov, na trg poslal prve primerke naslednje generacije procesorjev z imenom A-Series, ki združujejo CPU in GPU v enem samem čipu. Procesne enote, doslej znane pod delovnim imenom Llano, ki jim AMD pravzaprav pravi APU (Acellerated Processing Unit), združujejo centralne procesorje s štirimi jedri in grafični podsistem, ki je združljiv z vmesnikom DirectX 11. AMD trdi, da so to prvi procesorji z "intergirano" grafiko, ki nimajo kaj zavidati namenskim grafičnim karticam.

    Objavljeno: 16.6.2011
  • Iz našega Bloga: Na Hrvaškem, poceni in hitro

    Priznam, članek o cenah mobilnega interneta v tujini, še posebej na Hrvaškem, je nastal iz mojih popolnoma sebičnih interesov – potreboval sem rešitev za svoje morske počitnice. V Hrvaški Istri imamo namreč postavljeno kamp prikolico, ki jo obiskujemo bolj ali manj vsak sončen vikend, v juliju pa bomo tam še malce dlje. In ker počitnice v našem poslu nikoli niso prav zares samo počitnice, ampak je tu vedno še elektronska pošta, pa RSS z novicami, navsezadnje tudi oddaljen dostop do službenega računalnika, je internet dostop bolj ali manj nujen. Pa naj bo prek prenosnika ali pa samo prek telefona.

    Objavljeno: 16.6.2011
  • Iskanje s slikami in besedo

    Google je na posebnem dogodku Inside Search predstavil nekatere novosti, ki prihajajo v njihov osrednji spletni iskalnik. Po vzoru iskalnika na telefonih Android bo odslej mogoče iskati s pomočjo govora tudi na namiznih in prenosnih računalnikih, če uporabljamo brskalnik Chrome. Seveda le v nekaterih izbranih jezikih.

    Objavljeno: 16.6.2011
  • IBM je dopolnil 100 let

    16. junija 1911 so se lastniki treh dotlej ločenih podjetij odločili, da združijo sile. Nastala je družba, ki jo danes poznamo pod kratico IBM (Industrial Business Machines) in kot enega od stebrov modernega računalništva. IBM je med vsemi računalniškimi družbami morda tista, ki je najbolj zaslužna, da računalniške tehnologije v družbi zavzemajo tako pomembno mesto.

    Objavljeno: 16.6.2011
  • Garmin kupuje Navigon

    Ameriški Garmin je dosegel sporazum za nakup nemškega konkurenta Navigon, ki je bil doslej v zasebni lasti. Garmin s tem nakupom dobiva pomembno podporo za navigacijske sisteme na mobilnih telefonih, področje, ki se vse bolj uveljavlja v primerjavi s samostojnimi navigacijskimi napravami. Zanimali so jih predvsem obstoječi izdelki, ki delujejo na mobilnih telefonih Apple iPhone in Google Android. Navigon je poleg tega eden najbolj priznanih ponudnikov digitalne navigacije v Evropi, kjer Garmin želi še okrepiti svojo prisotnost. Vrednost prevzema je poslovna skrivnost in ni bila razkrita v javnosti.

    Objavljeno: 15.6.2011
  • Bojna sekira med Applom in Nokio je ponovno zakopana

    Apple je nekoliko proti pričakovanjem pristal, da poravna spor z družbo Nokia in kupi licence za patentne na področju mobilnih tehnologij, zaradi česar sta podjetji končali na sodišču. Nokia je namreč leta 2009 prvič tožila Apple zaradi kršitve patentov, Apple pa je se odzval s protitožbo. Sledile so še druge tožbe, vendar sta se rivala, kot kaže, ob javnem obtoževanju obenem pogovarjala tudi o miroljubni poti do rešitve.

    Objavljeno: 15.6.2011
  • iPad s 3D zaslonom

    Priljubljenost tablic Apple iPad in zaslonov s 3D tehnologijo je tolikšna, da je najbrž le vprašanje časa, kdaj se bosta ti dve tehnologiji srečali v istem izdelku. Namig, da se utegne nekaj zgoditi na tem področju, prihaja iz sejma Display Taiwan 2011, kjer je proizvajalec zaslonov CPT prikazal prototip na osnovi današnjega iPada, ki pa premore zaslon s 3D tehniko.

    Objavljeno: 15.6.2011
  • Simobilova pisarna

    Včeraj je podjetje SiMobil na novinarski konferenci predstavilo novi sklop storitev, ki so združene pod imenom Popolna pisarna. Gre za celovito rešitev za podjetja, kjer bodo poleg dosedanjih mobilnih storitev ponujali v najem programsko opremo in nudili tehnično podporo zanjo. Na voljo je tudi možnost registracije in upravljanja s spletno domeno. V kratkem bo v sklopu te ponudbe možno kupiti tudi strojno opremo, predvidoma v prihodnjem letu pa načrtujejo ponudbo fiksne telefonije in fiksnega dostopa do spleta.

    Objavljeno: 15.6.2011
  • Epson bolj v poslovne vode

    Epson je na Evropski predstavitvi v Manchesterju, VB, predstavil svojo vizijo razvoja, ki se tokrat prvič bolj resno odmika od izdelkov za domačo uporabo.

    Objavljeno: 14.6.2011
  • Posebna številka revije Monitor

    Kot že kar nekajkrat doslej, smo tudi letos pripravili posebno poletno številko revije Monitor, v kateri smo se posvetili le mobilnim tehnologijam – pametnim telefonom in tabličnim računalnikom. Obdelali smo vse najbolj popularne platforme, od iPhone in iPad pa do telefonov in tablic Android, preizkusili pa smo tudi par naprav z operacijskim sistemom Windows Phone 7.

    Objavljeno: 14.6.2011
  • Facebook upočasnjuje rast

    Sodeč po podatkih servisa Inside Facebook Gold, ki skrbno spremlja rast in dogajanje okoli najbolj priljubljenega družabnega omrežja, se je rast Facebooka v zadnjih dveh mesecih precej zmanjšala. Družabno omrežje se sicer globalno približuje številki 700 milijonov uporabnikov (trenutno menda šteje 687,1 milijonov), vendar se je število novih uporabnikov začelo upočasnjevati, v ZDA in Kanadi pa naj bi bile absolutne številke celo nižje kot pred tremi meseci. V ZDA naj bi Facebook tako imel zdaj 149,1 milijonov uporabnikov, medtem ko je ta številka v preteklosti že dosegla raven 155,2 milijonov. Medtem ko smo bili v preteklosti vajeni prirastka okoli 20 milijonov mesečno, se je aprila to zmanjšalo na 13,9 milijonov in na samo 11,8 milijonov v maju.

    Objavljeno: 14.6.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji