• Pocenitev zapisljivih nosilcev DVD

    Poleti je cena nosilcev DVD-R (velikosti 4,7 GB) padla na samo 88 ameriških centov, in to že pri razmeroma majhnih količinah. Najcenejši so DVD-ji znamke Princo 1X, ki so jih v ZDA prodajali po 90 kosov za 83 dolarjev. Tajvanska podjetja so se zaradi dodatnih dajatev v Evropi, ki so jih uvedli kot zaščito pred njihovimi prepoceni snemalnimi nosilci, preusmerila predvsem na ameriški trg. Priložnost poceni zapisljivih nosilcev DVD pa so že izkoristili pirati, ki na cestah v New Yorku že nekaj dni pred premierami prodajajo kopije najnovejših filmov. Med profesionalci zaenkrat še prevladujejo nosilici DVD-R podjetij Pioneer in TDK, s ceno od 8 do 16 dolarjev. Po mnenju predstavnikov teh podjetij je nevarnost napak na cenejših medijih še vedno zelo velika.

    Objavljeno: 11.8.2002
  • Počasno okrevanje trga usmerjevalnikov

    Svetovna prodaja usmerjevalnikov z zmogljivostjo 10 Gb/s je verjetno dosegla dno in se bo najbrž povečala šele leta 2004, sporočajo iz tržno-raziskovalne skupine Dell'Oro. Prihodnje leto naj bi se prihodek iz prodaje usmerjevalnikov povečal le za en odstotek na 6,9 milijarde dolarjev. Do opaznejšega okrevanja bo prišlo šele v letu 2006, ko naj bi bil ta trg vreden 8,2 milijarde dolarjev. Analitiki iz družbe Dell'Oro opažajo, da se zaradi krize v telekomunikacijski industriji daljšajo cikli zamenjave usmerjevalnikov - iz štirih na sedem let. Sicer pa ima na trgu usmerjevalnikov še vedno vodilno vlogo Cisco. V razredu usmerjevalnikov od 1Gb/s do 9Gb/s ima 80-odstotni tržni delež, pri izdelkih z 10Gb/s in več pa 70-odstotnega.

    Objavljeno: 10.8.2002
  • Težave operaterjev hrbteničnega omrežja ne bodo prizadele Slovenije

    Tekom poletja sta kar dva ključna ponudnika hrbteničnih omrežij razglasila bankrot, kar se je sprva zdelo skoraj neverjetno, kazalo pa je tudi, da bi lahko imelo tragične posledice za celotni internetni promet. Popoln bankrot in celo občasne zatemnitve omrežja so doživeli pri KPNQwestu, lastniku največjega evropskega hrbteničnega omrežja, skupnega projekta nizozemskega operaterja KPN in ameriškega ponudnika dostopa do interneta Qwest Communications. Največje svetovno hrbtenično omrežje UUNet, ki sodi pod zloglasni WorldCom zaenkrat deluje brezhibno in mu kljub razglašenem bankrotu zaenkrat še ne grozi izklop.

    Objavljeno: 10.8.2002
  • Neomejen dostop do mobilnega interneta

    Si.mobil je v začetku avgusta predstavil paket GPRS Unlimited, ki omogoča neomejen dostop do interneta za pavšalno ceno osmih tisočakov na mesec. Cena je, mimogrede, enaka tisti, ki so SiOL zaračunava fizičnim osebam za ADSL. Trenutna povprečna hitrost prenosa podatkov preko Si.mobilovega omrežja GPRS naj bi znašala 36 Kb/s, kar je primerljivo s hitrostmi, ki jih dosegajo analogni modemi v stacionarnem omrežju, pa tudi trenutni maksimum obeh omrežij je nekje pri 50 Kb/s. Sicer pa hitrost v omrežju GPRS ni ključnega pomena, saj smo nanj lahko nenehno priključeni.

    Objavljeno: 10.8.2002
  • Hitrejše enote DVD+RW in DVD-RW

    Tekma za prevlado med zapisovalnimi standardi DVD se zaostruje. Združenje DVD+RW Alliance je namreč predstavilo novo, dvakrat hitrejšo generacijo zapisovalnikov. Združenje je tako napovedalo podporo za zapisovanje na nosilce DVD+R (torej samo zapisljive) s hitrostjo 4x, kar je dvakrat več kot doslej in omogoča, da celoten nosilec posnamemo v manj kot 15 minutah.

    Objavljeno: 9.8.2002
  • Asus tudi z ročnimi računalniki

    Tajvansko podjetje Asustek, znano predvsem po svojih osnovnih ploščah in prenosnikih, je predstavilo svoj prvi ročni računalnik združljiv s PocketPC 2002. Novi model MyPal A600 je zasnovan na Intelovem procesorju Xscale PXA250 s taktom 400 MHz, vsebuje pa tudi 64 MB RAM in 32 MB velik Flash ROM. V primerjavi z neposrednimi tekmeci je računalnik precej tanjši in lažji, saj je debelina le 12,8 mm, tehta pa le 138 gramov. Zaslon je barvni, refleksiven in z aktivno matriko, kar zagotavlja dobro vidnost tudi pri močni dnevni svetlobi. Poleg infrardečega in zaporednega vmesnika je v računalnik vgrajena tudi enota za kartice Compact Flash. Računalnik bo sprva na prodaj v Aziji, kasneje pa pride tudi v ZDA in v Evropo, tedaj pa bo tudi znana cena.

    Objavljeno: 9.8.2002
  • Uspešno Acerjevo trimesečje

    Acerjeva prodaja v Evropi v drugem trimesečju se je povečala za dobrih 20 odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, kar je bilo dovolj za 5,5-odstotni tržni delež. Najbolje so šli v prodajo prenosni računalniki, ki so jih prodali kar za 30 odstotkov več. Acer se je dobro odrezal kljub siceršnjemu negativnemu trendu pri prodaji računalnikov v Evropi. Deset največjih proizvajalcev osebnih računalnikov je namreč v drugem trimesečju v Evropi v povprečju prodalo za 6 odstotkov manj računalnikov kot v primerljivem lanskem obdobju. Na področju namiznih računalnikov je bil negativen trend še večji (11,3 odstotka), Acer pa je zabeležil 12,5-odstotno rast. Vodstvo Acerja pričakuje, da bo prihodek iz prodaje v Evropi ob koncu poslovnega leta za petino višji kot v letu 2001. Sicer pa Acerju dobro kaže tudi na drugih kontinetih. Na Kitajskem se bliža prvim petih prodajalcem, v obeh Amerikah so že drugi mesec zapored ustvarili dobiček, v azijsko-pacifiški regiji pa imajo stalno vodilno mesto.

    Objavljeno: 9.8.2002
  • CDMA2000 uspešnejši kot UMTS

    Raziskava podjetja Morgan Stanley je pokazala, da je standard tretje generacije mobilne telefonije CDMA2000 poslovno uspešnejši kot UMTS. Študija je bila opravljena na dejanskih omrežjih tretje generacije na Japonskem in v Koreji. Po podatkih raziskave znaša nadgradnja omrežja iz CDMA na CDMA2000 le četrtino do tretjino cene nadgradnje iz GSM ali drugih omrežij na UMTS. Prehod pa naj bi bil lažji tudi za stranke, saj so uporabniki omrežij CDMA2000 zelo hitro pričeli uporabljati večino storitev in s tem operaterjem dvignili povečali prihodke za več kot 50 odstotkov.

    Objavljeno: 9.8.2002
  • VeriSign z izgubo

    Družba za registracijo spletnih domen in omrežno varnost VeriSign je v drugem četrtletju pridelala neto izgubo v višini 4,8 milijarde dolarjev, ki je predvsem posledica stroškov zaradi različnih prevzemov v preteklih treh letih. VeriSign je imel v enakem lanskem obdobju več kot enajst milijard dolarjev izgube. Če bi te stroške izključili iz bilance, bi VeriSign ustvaril 50 milijonov dolarjev dobička (lani 53 milijonov dolarjev). V drugem trimesečju so ustvarili 317 milijonov dolarjev prihodka, kar je 37 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. VeriSign ima tudi težave s številnimi ponudniki spletnih domen, ki ga tožijo zaradi tega, ker njihovim strankam pošilja direktno elektronsko pošto.

    Objavljeno: 8.8.2002
  • Konec papirnatih letalskih kart v ZDA

    Ameriške letalske družbe se vse bolj odločajo za ukinitev običajnih, papirnatih letalskih kart v korist elektronskih različic. Tako je tudi druga največja ameriška letalska družba United Airlines pričela na nekaterih domačih poletih zaračunavati po kar 20 dolarjev za izdajo papirnatih letalskih kart, dokončni konec papirnatim letalskim kartam pa so napovedali za konec naslednjega leta. Pred časom je podobno potezo napovedala tudi družba American Airlines, kjer pa nameravajo papirnate letalske karte ukiniti že marca prihodnje leto. Prav tako so napovedali, da bodo prekinili sodelovanje z letalskimi družbami, ki ne bodo uvedle elektronskih letalskih kart.

    Objavljeno: 8.8.2002
  • GSM kot radar

    Podjetje BEA Systems in Siemensovo podjetje Roke Manor Research razvijata rešitev, ki bi omogočila baznim postajam GSM delovati kot radar. V osnovi bazne postaje oddajajo statični signal, s katerim naredijo nekakšen zaslon, ki ga letalo ob preletu zmoti. Na ta način naj bi bilo mogoče zaznati tudi letala, ki so običajnim radarjem nevidna. Strokovnjaki predvidevajo, da so preprostejšo različico tovrstnega sistema razvili že v Srbiji med vojno proti Natu in tako sestrelili znano >>nevidno<< letalo.

    Objavljeno: 8.8.2002
  • Slovenci med prvimi na svetu pri MMS-u

    Največja slovenska operaterja mobilne telefonije, Mobitel in Si.mobil, sta v poletnih mesecih med prvimi na svetu predstavila storitev večpredstavnih sporočil MMS. Zaenkrat oba operaterja storitev ponujata brezplačno, s to razliko, da Mobitel zaračuna prenesene podatke preko GPRS-a, pri Si.mobilu pa so tudi ti zastonj.

    Objavljeno: 8.8.2002
  • Trg omrežnih izdelkov še raste

    Do konca letošnjega leta naj bi se prodaja stikal ethernet na območju EMEA (Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika) povečala za 19 odstotkov, rast pa se bo do leta 2006 ustalila pri 6 odstotkih, ugotavljajo pri tržno-raziskovalni družbi Dataquest. Letos naj bi prodali stikal za 52 milijonov omrežnih vrat, v letu 2006 pa za 71 milijonov vrat. Boljša prodaja stikal je pogojena s skoraj 50-odstotno rastjo prodaje stikal za gigabitni ethernet in 26 odstotkov boljšo prodajo stikal Layer 3. Cisco ima na trgu stikal še vedno vodilno vlogo, na območju EMEA ima 40-odstotni tržni delež in 65-odstotni izkupiček od skupne prodaje. Čeprav je trg stikal ethernet dokaj zdrav v primerjavi z ostalimi področji IT, pa so visoki skoki pri prodajnih rezultatih očitno stvar preteklosti. Trg je že prenasičen, cene pa padajo. V letu 2001 se je skupni prihodek povečal le za 1,7 odstotka, leto poprej pa kar za 46 odstotkov.

    Objavljeno: 7.8.2002
  • Hypertransport pridobiva na ugledu

    V manj kot enem letu od kar je AMD ustanovil konzorcij Hypertransport Technology je število njegovih članov naraslo na 51. Zadnji pristopniki so podjetja kot so American Megatrends (AMI), ATI Technologies in VIA Technologies. Cilj konzorcija je promovirati vodilo Hypertransport kot najboljšo tehnologijo za podporo prihajajočemu standardu Infiniband, ki naj bi povezoval strežnike. Hypertransport sicer v 32-bitni različici zmore hitrosti prenosa 12,8 GB/s, dosedanje tehnologije pa so zmogle le 266 MB/s.

    Objavljeno: 7.8.2002
  • Bluetooth preko USBja

    Acer je predstavil vmesnik bluetooth v obliki mini priključka za vrata USB. Napravica se napaja kar preko priključka USB, njena glavna prednost v primerjavi z nekaterimi konkurenti pa je predvsem v majhnosti, meri namreč le 5,0 x 1,8 x 0,9 cm in tehta manj kot 10 gramov. Napravo bodo tržili predvsem kot dodatek prenosnikom, ki nimajo vgrajenega vmesnika bluetooth.

    Objavljeno: 7.8.2002
  • Tudi Plextor s hitrejšimi zapisovalci

    Plextor bo sredi septembra začel s prodajo novega zapisovalnika CD-RW, ki bo podatke na nosilce CD-R zapisoval z največ 48-kratno hitrostjo. Pogon bo tudi najhitrejši Plextorjev izdelek pri zapisovanju na izbrisljive nosilce, na katere bo pisal s hitrostjo 24x. Enota z oznako PX-W4824A bo CDje brala z 48-kratno hitrostjo, prav tako hitro pa bo potekalo digitalno zajemanje glasbenih CDjev. Po ostalih lastnostih se ne bo razlikoval od Plextorjevega 40-kratnika, dosedanjega paradnega konja tega podjetja. Pogon bo tako opremljen s črnim pladnjem, 4 MB predpomnilnika in tehnologijami Burn-Proof, PoweREC III in VariREC, omogočeno pa bo tudi nadgrajevanje programske opreme enote z novimi različicami, ki bodo brezplačno na voljo na spletu.

    Objavljeno: 7.8.2002
  • Lexmark prijetno presenetil

    Lexmark je v drugem četrtletju presenetljivo ustvaril večji zaslužek kot v enakem lanskem obdobju, predvsem po zaslugi dobre prodaje potrošnih materialov. Neto zaslužka je bilo za 89 milijonov dolarjev (lani 87 milijonov), prometa pa za 1,06 milijarde (lani 980 milijonov). Prodaja potrošnega materiala se je povečala za 18 odstotkov in dosegla 566 milijonov dolarjev ali 53 odstotkov celotnega prometa. Prodaja tiskalnikov se je povečala za devet odstotkov. Sicer pa je Lexmark drugi največji ameriški proizvajalec tiskalnikov, takoj za HP-jem.

    Objavljeno: 6.8.2002
  • PalmSource z novimi strateškimi partnerji

    PalmSource, proizvajalec operacijskega sistema PalmOS, je sklenil nekaj povezav, s katerimi nameravajo predvsem poslovnim uporabnikom PalmOS omogočiti nekaj lastnosti, ki so do sedaj manjkale.

    Objavljeno: 6.8.2002
  • Novi Philipsov zapisovalnik

    Philips, eden večjih proizvajalcev enot za zapisovanje CD plošč, je predstavil svoj novi izdelek, PCRW4816. Novi zapisovalnik bo, kot že ime pove, na nosilce CD-R pisal z do 48-kratno hitrostjo, prav tako hitro pa bo potekalo branje in digitalno zajemanje glasbenih CDjev. Zapisovanje na izbrisljive nosilce bo potekalo s 16-kratno hitrostjo, kar je manj kot pri izdelkih tekmecev, ki znajo na nosilce CD-RW pisati že s 24-kratno hitrostjo. V primeru prekinitve podatkovnega toka med zapisovanjem za odpravljanje napak skrbi tehnologija Semaless Link, za izboljšanje kakovosti zapisa pa skrbi sistem Thermo Balanced Wrining, ki strategijo zapisovanja prilagodi vsakemu posameznemu nosilcu. Nov Philipsov zapisovalnik je že na voljo, stal pa naj bi okoli 110 evrov.

    Objavljeno: 6.8.2002
  • Enota s podporo devetim vrstam pomnilniških nosilcev

    Podjetje Addonics je predstavilo bralnik kartic za osebne računalnike z imenom Ultra DigiDrive, ki ga priključimo na vmesnik IDE, omogoča pa delo s kar devetimi različnimi vrstami pomnilniških nosilcev. Podprte so kartice Compact Flash (tip 1 in 2), Smart Memory, Memory Stick, Micro Drive, MMC in SD Card. Enoto namestimo v prosto 3,5-palčno razširitveno mesto v ohišju, s pomočjo priloženih pretvornikov pa lahko beremo z vseh najbolj razširjenih pomnilniških nosilcev, podprti pa so tudi diski PCMCIA in enote FlashATA. Možen je celo zagon celotnega operacijskega sistema s teh nosilcev. Hitrost prenosa podatkov je odvisna od vrste nosilca, znaša pa lahko do 16 MB na sekundo. Addonicsov pogon stane 120 dolarjev, na voljo pa je tudi brez dodatnih pretvornikov, brez katerih sicer ne moremo brati vseh devet vrst podprtih medijev, je pa zato tako okleščena različica na voljo za samo 60 dolarjev.

    Objavljeno: 6.8.2002
  • Slabo SAP-ovo četrtletje

    Letošnje drugo trimesečje je nemškemu SAP-u v primerjavi z enakim lanskim obdobjem prineslo zmanjšanje prihodka in zaslužka. Prihodek se je zmanjšal za štiri odstotke na 1,78 milijarde evrov (lani 1,85 milijarde), zaslužek pred obdavčitvijo in stroški pa za 16 odstotkov na 377 milijonov evrov (lani 450 milijonov). Rast prometa v drugem trimesečju so ustvarili le v regiji EMEA (Evropa, Bližnji Vzhod, Afrika), pa še to le za en odstotek na 976 milijonov evrov (lani 962 milijonov). V azijsko-pacifiški regiji je promet padel za pet odstotkov na 209 milijonov evrov (lani 220 milijonov), največji padec pa so zabeležili v obeh Amerikah, in sicer za 12 odstotkov na 593 milijonov evrov (lani 671 milijonov). Prihodek od prodaje licenc je znašal 496 milijonov evrov, kar je pomenilo zmanjšanje za 23 odstotkov. Kljub slabemu poslovanju v drugem trimesečju pri SAP-u pričakujejo od pet- do desetodstotno rast prihodkov v letu 2002.

    Objavljeno: 5.8.2002
  • Novi Canoni

    Canon je predstavil tri nove brizgalne tiskalnike, ki bodo nadomestili nekatere dosedanje modele. Štiribarvni S530D in šest barvni S830D se ponašata z možnostjo tiskanja do roba in možnostjo direktnega tiskanja iz pomnilniških kartic. Poleg tega lahko nanju s kablom povežemo Canonove fotoaparate in brez posredništva računalnika tiskamo tudi na ta način. Oba imata priložen prilagojevalnik PC Card, ki lahko sprejme štiri različne pomnilniške kartice. Oba tiskalnika sta združljiva s standardom EXIF 2.2, ki omogoča bolj kakovostno tiskanje fotografij. S530D ima ločljivost 2400 x 1200 pik na palec, fotografijo velikosti 10 x 15 cm pa lahko natisne v manj kot minuti, S830D pa zanjo porabi okoli dve minuti. Canon je predstavil tudi nekoliko manjši model. Model S330 je štiri barvni tiskalnik in je namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Vseeno zmore ločljivost 2400 x 1200 pik na palec in je združljiv je s standardom Exif 2.2

    Objavljeno: 5.8.2002
  • Delujoči DDR-II

    Čeprav je prve primerke pomnilnika DDR-II že maja prikazal Samsung, je ameriški Micron prvi, ki je prikazal delujoč sistem, ki je uporabljal ta novi tip pomnilnika. Pomnilnik uporablja 256 megabitne čipe, medtem ko je Samsung prikazal 512 megabitne čipe. Pri Micronu pravijo, da je delujoči sistem prvi velik korak k dokončni vzpostavitvi standarda, ki veliko obeta. Ker na tržišču še ni osnovnih vezij za nov tip pomnilnika, je imel prikazani računalnik pomnilnik na posebej narejenem vezju, ki je bilo vstavljeno v režo PCI.

    Objavljeno: 5.8.2002
  • Microsoft .Net tudi za Oracle

    Družba Microsoft je poskrbela za programsko orodje, ki omogoča združljivost njihovega ogrodja .Net s podatkovnimi strežniki podjetja Oracle. Pri podjetju Microsoft so že izdelali podoben vmesniški program za Oraclov podatkovni strežnik, podobno pa nameravajo poskrbeti še za podatkovni strežnik DB2 družbe IBM. Za Microsoft je ogrodje .Net (.Net Framework) bistvenega pomena v strategiji razvoja spletnih storitev, kar poenostavi razvoj in zagotovi zanesljivo delovanje na sodobnih strežnikih. Že pred tem je podjetje Microsoft ponudilo njihovo tehnologijo za splošni dostop do podatkov imenovano ADO.NET, novi program imenovan .Net Framework Data Provider for Oracle, pa omogoča dva do trikrat hitrejši dostop do podatkov kot dosedanje metode. Program je na voljo brezplačno na razvojnih straneh družbe Microsoft.

    Objavljeno: 5.8.2002
  • IBM vlaga v svetovanje

    IBM se je odločil za prevzem znanega svetovalnega oddelka družbe PricewaterhouseCoopers (PwC), ki jih bo stal 3,5 milijarde dolarjev. Prevzem morata potrditi še upravna odbora obeh družb, posel pa bo sklenjen v tretjem trimesečju. Prevzem družbe PwC Consulting bo prizadel IBM-ovo konkurenco (Sun, Dell, HP in EDS), saj bodo s tem storili velik korak naprej na področju svetovanja. PwC Consulting ima 30 tisoč zaposlenih, v letošnjem poslovnem letu pa pričakuje skoraj pet milijard dolarjev prihodka. PwC Consulting je že nekaj časa naprodaj, pred dvema letoma pa se je kot resen kupec pojavljal HP, vnedar je bila takratna cena 18 milijard dolarjev previsoka. IBM bo PwC Consulting vključil v oddelek, ki ponuja globalne poslovne storitve (Global Service's Business Innovation Services). Ta oddelek je bil eden od redkih, ki je tudi v kriznih časih za industrijo IT prinašal stabilne prihodke. IBM-ove globalne storitve najemajo podjetja na podlagi dolgoročnih pogodb, IBM pa podpira ali v celoti poskrbi za delovanje njihovih računalniških sistemov.

    Objavljeno: 4.8.2002
  • Active Directory kot samostojen program

    Microsoft je objavil, da bo začel svojo tehnologijo aktivnega imenika (Active Directory) prodajati kot samostojen proizvod. Aktivni imenik je Microsoft vpeljal kot konkurenco Novell-u in Sun-u na področju strežnikov, tehnologija pa omogoča nadzor nad omrežnim okoljem preko centralne baze podatkov, kjer se shranjujejo informacije o uporabnikih, računalnikih in drugih omrežnih napravah. Seveda pa bo aktivni imenik še vedno ostal (brezplačno ) tudi kot del strežniškega sistema Windows.

    Objavljeno: 4.8.2002
  • HP z novimi projektorji

    HP je najavil dva nova projektorja iz družine iPaq MP, MP1200 in MP 3800. Oba projektorja sodita med ultra lahke, njuna glavna prednosti pa naj bil bila predvsem preprosta uporaba. Zmogljivejši model MP3800 ob svetilnosti 1300 lumnov tehta manj kot dva kilograma in je tudi sicer manjši od večine tekmecev, omogoča pa tudi samodejno nastavljanje slike zgolj s pritiskom na gumb. Namenjen je predvsem poslovni rabi, kupcem pa bo na voljo v ZDA za 3.500 dolarjev. Še manjši in lažji je projektor MP1200, s svetilnostjo 1000 lumnov in ločljivostjo 1024 x 768 pik. Prav tako se lahko pohvali s preprostim nastavljanjem, namenjen pa je predvsem rabi v navezi z računalnikom. Za priključitev video naprav, kot so videorekorderji, je potrebno dokupiti poseben vmesnik, saj na projektorju najdemo le vhode za signal VGA in DVI. Cena modela MP1200 bo 2.300 dolarjev.

    Objavljeno: 4.8.2002
  • Symantec prevzema konkurenco

    Symantec je hkrati objavil finančne rezultate v drugem trimesečju in namero o prevzemu treh podjetij, ki se ukvarjajo z računalniško in internetno varnostjo - SecurityFocus, Riptech in Recourse Technologies Inc. Za nakupe bodo zapravili 355 milijonov dolarjev, kar je skoraj 40 milijonov dolarjev več kot so ustvarili prometa v drugem četrtletju (316 milijonov). V lanskem drugem trimesečju so zabeležili 228 milijonov dolarjev prometa. Analitiki so pozdravili združevanje podjetij na področju računalniške varnosti, Symantec pa je s tem vrgel rokavico svoji konkurenci - družbama Internet Security Systems in Network Associates.

    Objavljeno: 3.8.2002
  • Flextronics odprl razvojni center v Sloveniji

    Konec julija je podjetje Flextronics v Sloveniji odprlo podružnico, ki se bo ukvarjala z razvojem submikronskih vezij, programske opreme in celotnih elektronskih sistemov.

    Objavljeno: 3.8.2002
  • Turbolinux brez ključnega investitorja, a še naprej s polno paro

    Predstavniki podjetja Turbolinux, ki izdeluje lastno distribucijo Linuxa, so morali objaviti, da podjetje sicer ni propadlo, temveč bodo zaradi umika enega izmed ključnih investitorjev morali nekoliko zmanjšati svoje poslovanje v ZDA. Centrala podjetja je sicer v ZDA, vendar je njihov izdelek najbolj priljubljen v Aziji.

    Objavljeno: 3.8.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji