• 250 GB za prenosnike

    Western Digital je predstavil nov disk za prenosne računalnike, ki zmore hraniti 250 GB podatkov, poleg tega pa prinaša nekatere druge inovacije. Disk uporablja tehnologijo navpičnega zapisovanja, s čemer so dosegli večjo gostoto zapisa glede na prejšnje generacije diskov, novost pa je tehnologija ShockGuard, ki na nivoju sistemske programske opreme v disku bdi na delovanjem diska in preprečuje okvare zaradi tresljajev. Novost je tudi tehnologija IntelliSeek, ki v realnem času izračunava optimalno hitrost premikanja bralno-pisalne glave, s čemer naj bi dosegli manjšo porabo energije in tišje delovanje. Disk je že v prodaji za okoli 200 dolarjev.

    Objavljeno: 23.5.2007
  • Wi-Fi omrežja za zajem RFID signalov

    Dostopne točke v omrežjih Wi-Fi bodo kot kaže že kmalu znale prebirati tudi podatke iz aktivnih oznak RFID. Po dogovoru med družbama Cisco in proizvajalcem aktivnih oznak RFID z imenom WhereNet, naj bi dostopne točke podjetja Cisco znale zaznati in posredovati signale po standardu ISO 24730, ki je uporabljen za komunikacijo med izdelki RFID z aktivnimi oznakami. Aktivne oznake RFID za razliko od pasivnih pošiljajo signal z lastnim oddajnikom, med tem ko se pasivne zgolj odzivajo na bujenje s strani sprejemnikov. Zanimivo je, da bo nova funkcionalnost na dostopnih točkah Wi-Fi omogočena zgolj z zamenjavo sistemske programske opreme, ki jo bo v kratkem objavil Cisco.

    Objavljeno: 23.5.2007
  • Dell XPS 720 H2C Edition

    Dell je predstavil še zmogljivejšo različico namiznega računalnika za ljubitelje, ki želijo brezkompromisno zmogljivost. Novi model XPS 720 H2C uporablja najnovejše sestavine, ki so povrh tovarniško "frizirane", da nudijo zmogljivost višjo od predvidene s strani prvotnih proizvajalcev. Računalnik tako uporablja procesor Intel Core 2 Extreme QX6700 s štirimi jedri, ki je tovarniško navit iz 2,66 GHz na 3,46 GHz. Zanesljivo delovanje zagotavlja predvsem Dellov inovativni sistem za hlajenje s pomočjo tekočine H2C. Navit je tudi pomnilnik Corsair Dominator EPP, ki deluje pri vodilu s taktom 1066 MHz namesto običajnih 800 MHz. Uporabniki lahko sicer še dodatno navijajo delovanje računalnika s spreminjanjem parametrov v BIOSu računalnika.

    Objavljeno: 23.5.2007
  • HP-jeve prenosne novosti

    Podjetje Hewlett-Packard je na današnji novinarski konferenci predstavilo novosti v programu prenosnih računalnikov za leto 2007, premierno pa smo tudi imeli možnost videti in preizkusiti novi HP Ipaq Voice messenger, ki je križanec med mobilnikom in dlančnikom - ti. "Smartphone".

    Objavljeno: 22.5.2007
  • 12 milijonov pik v kompaktnem ohišju

    Casio je predstavil nov kompaktni digitalni fotoaparat, ki se lahko pohvali s tipalom s kar 12 milijoni pik. Model Exilim EX-Z1200 ima ohišje debeline le 2,2 cm, poleg tega pa ima optiko s 3x zumom, optični stabilizator slike, samodejno nastavitev občutljivosti ISO (v območju do ISO 1600), 2,8-palčni zaslon širokega tipa in podporo za snemanje video posnetkov v zapisu s kodekom H.264 (QuickTime). Fotoaparat podpira kartice SDHC, SD in MMC, zanj pa bo treba odšteti okoli 400 dolarjev.

    Objavljeno: 22.5.2007
  • Prvi prenosnik z zapisovalnikom Blu-ray

    Sony je najavil prvi prenosnik, ki bo imel vgrajen zapisovalnik Blu-ray. Novi prenosnik VAIO AR bo na voljo letos poleti, imel pa bo vgrajen tudi 17-palčni zaslon širokega formata z ločljivostjo 1920 x 1200 pik s tehnologijo XBRITE Hi-Color, ki bo še poseben primeren za predvajanje filmov v visoki ločljivosti. Večpredstavno usmerjenost nakazuje tudi vmesnik HDMI, ki bo omogoča preprosto priključitev računalnika na plazmske ali LCD televizorje visoke ločljivosti.

    Objavljeno: 22.5.2007
  • IBM POWER6

    IBM je poslal na trg doslej najhitrejši procesor POWER6 ter nov, visoko zmogljiv strežnik, ki IBM System p570, ki temelji na njemu. Novi procesor poleg hitrejšega delovanja prinaša številne izboljšave, zlasti na področju porabe električne energije in virtualizacije. Dvojedrni procesor POWER6 je s takti od 3,5 GHz do 4,7 GHz še enkrat hitrejši od predhodnika, pri čemer za delovanje in hlajenje porabi enako električne energije. To pomeni, da kupci lahko uporabijo strežnike z novimi procesorji bodisi za 100-odstotno povečanje zmogljivosti bodisi za polovično zmanjšanje porabe energije.

    Objavljeno: 22.5.2007
  • Xara Xtreme Pro 3.2

    Med področju programov za risanje in oblikovanje je pred kratkim Adobe kupil Macromedijo, Autodesk Alias, zatem pa se je prodala še Xara, ki jo je kupilo nemško podjetje Magix.

    Objavljeno: 21.5.2007
  • Barvni digitalni papir velikosti A4

    Podjetje LG Philips je razvilo prvi barvni digitalni papir z diagonalo 14,1 palcev, kar je približno toliko, kot papir velikosti A4. Nov dosežek, ki temelji na tehnologiji digitalnega papirja razviti pri družbi E-Ink omogoča prikaz do 4.096 barv, slika pa je jasno vidna iz vsakega zornega kota, tudi v primeru, če je zaslon upognjen. Za dosego tega cilja so pri družbi LG Philips uporabili celice LCD, ki so postavljene na kovinsko folijo in plastični nosilec namesto steklo, kot pri običajnih zaslonih LCD. Nov tehnološki dosežek omogoča veliko stopnjo trajnosti tudi pri pogostem upogibanju zaslona ter odpornost na ostale vidike rabe. Zaradi tehnologije elektronskega črnila je zaslon energijsko bistveno bolj varčen, kot današnji zasloni, zato omogoča izdelavo naprav, ki so tanjše in lažje od današnjih prenosnikov. Za zdaj še ni načrtov za vgradnjo v konkretne naprave, čeprav proizvajalci napovedujejo razcvet v naslednjih letih. Že leta 2010 naj bi bil trg digitalnega papirja vredne 5,9 milijard dolarjev, kar bo poskočilo na 12 milijard dolarjev v letu 2015.

    Objavljeno: 21.5.2007
  • Microsoft vstopa v spletno oglaševanje

    Microsoft je za 6 milijard dolarjev kupil družbo aQuantive, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. S podjetjem, ki zaposluje okoli 2.600 ljudi, Microsoft vstopa na področje spletnega oglaševanja, ki naj bi po napovedih strokovnjakov v prihodnosti predstavljal glavni vir zaslužka za ponudnike vsebine. Microsoft bo aQuantive vključil v svoj oddelek za spletne storitve, kamor sodijo MSN in družina portalov Microsoft Live (Windows Live, Office Live, Xbox Live). Obetajo si večji del pogače od spletnega oglaševanja, katere vrednost danes ocenjujejo na več kot 40 milijard dolarjev letno.

    Objavljeno: 21.5.2007
  • Blu ray meri na 200 GB

    Družba Hitachi je razvila nov optični sistem za prebiranje podatkov z laserjem, ki obeta precej večje zmogljivosti hrambe podatkov na optičnih nosilcih, kot pri današnjih izdelkih. Hitachijevi strokovnjaki so razvili sistem, ki omogoča ojačitev prebranih signalov desetkrat več kot doslej, kar pomeni, da je sposoben prebirati šibkejše signale, iz različnih slojev nosilca. Optični diski danes hranijo podatke na več slojih, vendar je vsak sloj manj prosojen, zato so proizvajalci omejeni s številom, ki je še smiselno. Pri Hitachiju zdaj trdijo, da lahko z novim sistemom prebirajo podatke na štirih do osmih slojih, kar bi ob upoštevanju današnjih modrih laserjev pomenilo okoli 200 GB na 12-centimetrskem nosilcu. Strokovnjaki menijo, da bi lahko bila tehnologija nared do leta 2009, predstavljala pa bo po vsej verjetnosti naslednjo razvojno stopnjo nosilcev Blu-ray.

    Objavljeno: 21.5.2007
  • Microsoft za ODF kot standard ANSI

    Microsoft je glasoval za uvrstitev odprtega zapisa dokumentov OpenDocument (ODF) 1.0 na ne-ekskluzivni seznam American National Standards, ki ga upravlja American National Standards Institute (ANSI).

    Objavljeno: 20.5.2007
  • Googlova prenova

    Google je prenovil grafični vmesnik večine svojih orodij za iskanje različnih vsebin na spletu, tako da je uporabniška izkušnja storitev bolj poenotena, na podlagi iskalnih kriterijev pa so nam na voljo različni sklopi vsebin.

    Objavljeno: 20.5.2007
  • Cenzure je vse več

    Raziskava organizacije Open Net Initiative, ki je zaobjela na tisoče spletnih strani 120. ponudnikov internetnih storitev je v 25. od 41. držav odkrila sledi filtriranja vsebin, kar pomeni prirast v primerjavi s preteklimi obdobji.

    Objavljeno: 19.5.2007
  • MS: v odprti kodi 235 naših patentov

    Microsoftov glavni odvetnik Brad Smith in podpredsednik oddelka za intelektualno lastnino in licence Horacio Gutierrez sta v intervjuju za drugi najstarejši ameriški finančni časnik Fortune izjavila, da Linux in drugi odprtokodni projekti zlorabljajo 235 Microsoftovih patentov.

    Objavljeno: 19.5.2007
  • Samsungov rekordni microSD

    Le dva meseca zatem ko je SanDisk začel izdelovati pomnilniške kartrice microSD s kapaciteto 4 GB, je Samsung sporočil, da je razvil enak tip kartice z dvakrat večjo kapaciteto - 8 GB, ki omogoča tudi hitrejši prenos podatkov.

    Objavljeno: 18.5.2007
  • Novi Motoroli RAZR2

    Motorola je uradno predstavila mobilna telefona iz serije RAZR2 - modela V8 in V9, ki sta naslednika priljubljene Motorole RAZR V3, ki je na mobilnem tržišču uvedla trend ultra tankih telefonov.

    Objavljeno: 18.5.2007
  • Slovenski Office 2007

    Microsoft je na NT konferenci 2007 v Portorožu najavil poslovenjeno različico zbirke Microsoft Office 2007. Poleg samih aplikacij, ki so del Microsoftove pisarniške zbirke, so v slovenščini dostopne tudi spletne strani Office Online.

    Objavljeno: 18.5.2007
  • Telekomova optika v Novi Gorici

    Telekom Slovenije je v Novi Gorici začel priključevati prve naročnike na svoje optično omrežje, ki je tako začelo redno obratovati in predstavlja konkurenco ponudbi T-2, ki optično povezavo trenutno ponuja v delih Kranja, Ljubljane in Kopra.

    Objavljeno: 17.5.2007
  • Tušmobil gre k Mobitelu

    Mobitel in Tušmobil sta podpisala pogodbo o nacionalnem gostovanju in medomrežnem povezovanju, tako da bodo lahko uporabniki tretjega operaterja uporabljali omrežje Mobitel GSM, ki pokriva več kot 99,3 odstotkov prebivalstva Slovenije.

    Objavljeno: 17.5.2007
  • Novi prehodi na odprto kodo

    V obdobju nekaj dni so tri države napovedale uvajanje novih odprtokodnih rešitev za svoje strežnike in osebne računalnike. Na Japonskem se že oblikuje konzorcij desetih podjetij, ki bo na japonskem trgu razvijal in tržil računalnike z Linuxom.

    Objavljeno: 17.5.2007
  • Amazon brez DRM

    Amazon je presenetil z napovedjo predstavitev nove spletne trgovine, ki bo prodajala glasbo brez sistema za upravljanje digitalnih pravic (DRM), njeno obratovanje pa se bo predvidoma začelo v nadaljevanju letošnjega leta.

    Objavljeno: 16.5.2007
  • Novi MacBooki

    Apple je predstavil nove različice svojih prenosnikov iz linije MacBook, ki so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom in navzven ne prinašajo nobenih novosti, v notranjosti pa so posodobljeni skoraj vsi pomembni sestavni deli.

    Objavljeno: 16.5.2007
  • Amazon kupil Dpreview

    Največja spletna trgovina na svetu Amazon.com je postala lastnik najbolj obiskane spletne strani s preizkusi digitalnih fotoaparatov Digital Photography Review ali krajše dpreview.com.

    Objavljeno: 15.5.2007
  • KDE 4.0 alpha1

    Skupnost razvijalcev okolja KDE je že marca izdelala razvojni načrt različe 4.0, ki bo predvidoma izšla 23. oktobra in bo nadvse pomembna izdaja prostega okolja z novimi temelji in programskim ogrodjem za prihajajoče različice, prinaša pa še nabor gradnikov Qt 4, ki naj bi pohitril delovanje okolja za 20 do 30 odstotkov.

    Objavljeno: 15.5.2007
  • Prvi barvni e-papir A4

    Južnokorejski LG Philips LCD, znan predvsem kot drugi največji izdelovalec zaslonov LCD, njegovi večinski lastnici pa sta podjetji LG in Philips, je razvilo prvi elektronski papir standardne velikosti A4, ki zmore prikazovati barve.

    Objavljeno: 14.5.2007
  • 12. NT konferenca

    V Portorožu se je danes pričela že 12. NT konferenca, v Sloveniji kot tudi v širši regiji eden največjih dogodkov s področja informacijske tehnologije. Udeležencev je letos preko 2.200, prihajajo pa iz več kot 70. podjetij. Sicer je konferenca skrajšana na tri dni, z manjšim številom predavanj, ki pa naj bi bila zaradi tega kvalitetnejša, bolj poglobljena in tudi zanimivejša.

    Objavljeno: 14.5.2007
  • BugZilla 3.0

    Mozilla Foundation je po devetih letih razvoja izdala Bugzillo 3.0, novo različico spletnega orodja za objavljanje in spremljanje stanja hroščev v programski opremi, ki prinaša več novosti in izboljšav programske kode.

    Objavljeno: 14.5.2007
  • Dellove prenosne novosti

    Dell je objavil nove prenosnike Latitude, ki temeljijo na najnovejših procesorjih in naborih Centrino Duo in Centrino Pro podjetja Intel. Novi prenosniki Latitude D630 in D830, se lahko pohvalijo s hitrejšim delovanjem, popolnejšo opremo, predvsem pa okoli 15% bolj učinkovitim izkoristkom akumulatorjem. Dell navaja, da zmore model D630 z enim polnjenjem akumulatorja delovati do 9,4 ure. Osnovni model D630 ima 14-palčen zaslon širokega tipa, medtem ko so modeli Latitude D830 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom.

    Objavljeno: 13.5.2007
  • Philips GoGear

    Philips je prenovil družino večpredstavih predvajalnikov GoGear, kjer so na voljo modeli za vse okuse in potrebe. Modeli GoGear SA93 so denimo veliki le 9 cm, tehtajo 48 g in imajo 1,8-palčen barvni zaslon. Na voljo sta modela SA9345 (4GB) in SA9325 (2GB), ki lahko hranita do 1000 skladb MP3, do 1120 fotografij ali 20 ur video vsebin. Za navigacijo uporabnik uporablja sistem SuperScroll na zaslonu, ki je občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 12.5.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji