• Microsoft Dynamics AX 2009

    Microsoft je objavil novo različico poslovnega informacijskega sistema Dynamics AX 2009 (nekoč znan kot Axapta), ki prinaša izboljšave na področjih poslovnega poročanja, upravljanja delovnih procesov in lokalizaciji izdelka. Med najpomembnejše novosti sodijo nov pogled za skladnost z zakonodajo (compliance center), kjer je mogoče videti ključne kazalnike uspeha in druge podatke povezane z poslovanjem, povezljivost s strežnikom PerformancePoint Server za poslovno poročanje in poslovno inteligenco, vgrajeno pa je tudi orodje za modeliranje in avtomatizacijo poslovnih procesov s pomočjo tokokrogov.

    Objavljeno: 3.6.2008
  • Prodaja telefonov globalno raste, v Evropi pada

    Sodeč po analizi prodaje mobilnih telefonov, ki jo je opravila družba Gartner, so lahko proizvajalci mobilnih telefonov zadovoljni, pa tudi zaskrbljeni s prodajo v prvem četrtletju 2008. Globalno so v prvih treh mesecih po celem svetu prodali 294,3 milijonov telefonov, kar je 13,6% več kot v prvem četrtletju 2007. Večino rasti prodaje je moč pripisati zlasti povečanemu povpraševanju v manj razvitih državah.

    Objavljeno: 3.6.2008
  • Adobe Acrobat 9

    Adobe je pripravil novo generacijo orodij s skupnim imenom Acrobat, med katerimi je tudi spletni servis Acrobat.com, s katerim Adobe namerava tekmovati na področju spletnih orodij, kot sta Google Docs in Microsoft Live Office. Acrobat.com med drugim ponuja spletni urejevalnik besedil Buzzword, ki je funkcijsko in s stališča uporabniškega vmesnika bolj dodelan kot glavni tekmeci iz družb Google in Microsoft.

    Objavljeno: 2.6.2008
  • Asus Eee z Atomom in WiMaxom

    Podjetje Asus je na razstavi WiMax Expo, ki poteka vzporedno z največjim tajvanskim sejmom Computex, predstavilo prototip naslednje generacije priljubljenih nizkocenovnih prenosnikov Eee. Novi model Asus Eee 901 je med prvimi prenosniki, ki so zgrajeni na osnovi najnovejšega energijsko varčnega procesorja Intel Atom, v temu primeru različice s taktom 1,6 GHz. Eee 901 premore zaslon z diagonalo 8,9 palcev, vsebuje delovni pomnilnik velikosti 1 GB, v osnovi pa sta vgrajena vmesnika Wi-Fi in bluetooth.

    Objavljeno: 2.6.2008
  • Veliko zanimanje za video vsebine

    86 odstotkov uporabnikov spleta v Sloveniji je gledalcev video vsebin. Tako je pokazala majska raziskava podjetij iPROM in Valicon z vzorcem velikosti 1037 statističnih enot. Najbolj priljubljene spletne strani za pretakanje video posnetkov pri nas so Google Video, Mojvideo in YouTube.

    Objavljeno: 1.6.2008
  • Tudi T-2 z mobilno telefonijo

    Ponudnik T-2 je po nekaj mesecih ugibanja danes, v nedeljo 1.6., vendarle predstavil tudi cenik storitev mobilne telefonije v omrežju T-2 UMTS.

    Objavljeno: 1.6.2008
  • Bo imel Android svojo prodajalno?

    Kot vse kaže bo programska oprema za mobilne telefone, ki bo delovala na Googlovi platformi Android, dostopna preko enotne spletne prodajalne, ki bo služila kot distribucijski center za razvijalce in uporabnike. Projektni vodja Androida Andy Rubin je namreč na Googlovi razvijalski konferenci Google I/O izjavil, da brez enotnega mesta za varno prenašanje programske opreme z možnostjo plačila njihovo delo ne bi bilo opravljeno. Komercialni zagon Androida na mobilnih telefonih pričakujemo še letos, večina programske opreme pa bo izdane pod okriljem dovoljenja odprtokodne in proste programske opreme Apache.

    Objavljeno: 31.5.2008
  • OLPC tudi v Kolumbiji

    Kolumbijska pokrajina Caldas se je odločila svojim 65.000 otrokom omogočiti lažji dostop do računalniškega opismenjevanja, zato se je pridružila programu One Laptop Per Child (OLPC). Prvih 15.000 prenosnikov XO bodo dobili otroci iz manjših krajev na podeželju, preostalih 50.000 za večja mesta pa bodo prejeli v obdobju 18 mesecev.

    Objavljeno: 31.5.2008
  • Asus Eee Box

    Asus je razkril nekaj več podrobnosti o namiznem računalniku, ki bo skušal ponoviti prodajni uspeh miniaturnega prenosnika Eee in naj bi bil kmalu na prodajnih policah. Asus Eee Box bo tako na voljo z operacijskima sistemoma Linux in Windows XP, med katerima se bo na začetku odločil uporabnik sam.

    Objavljeno: 30.5.2008
  • Novi Blender in Big Buck Bunny

    Izšla je nova različica prosto dostopne programske opreme za modeliranje v treh razsežnostih Blender, hkrati pa je na voljo tudi odprti animirani film Big Buck Bunny, pri katerem je imel glavno besedo tudi avtor Blenderja, Ton Roosendaal. Animirani film služi tudi kot poligon za prikaz novosti nove različice, med katerimi so tudi nove zmogljivosti za boljši prikaz dlak in las, ki jih je v filmu na pretek.

    Objavljeno: 30.5.2008
  • 0,3-milimetrski zaslon bo kmalu naprodaj

    Na konferenci All things D je svoj dosežek na področju razvoja zaslonov OLED predstavil Sony, ki je prikazal zaslon debeline vsega 0,3 mm, kar je primerljivo z debelino igralnih kart. V pogovoru z Waltom Mosbergom je Sir Howard Stringer, ki vodi Sony Corporation, demonstriral 11-palčni zaslon, ki je naprodaj po 2.500 dolarjev, kmalu pa lahko pričakujemo še 27-palčnega.

    Objavljeno: 29.5.2008
  • Firefox gre na Guinnessov rekord

    Skupina, ki se ukvarja s promocijo prosto dostopnega brskalnika Firefox, se je pred izdajo različice 3.0 vse bolj uveljavljenega spletnega orodja odločila za novo nenavadno potezo. Na posebni promocijski strani Spread Firefox se lahko uporabniki z elektronskim naslovom naročijo na obvestilo ob izidu končne različice Firefoxa 3.0 in brskalnik prenesejo že na dan izida.

    Objavljeno: 29.5.2008
  • Microsoft razgrnil Windows 7

    Tako kot pričakovano sta v intervjuju na konferenci All Things D Bill Gates in Steve Ballmer predstavila nekaj novosti, ki jih bo uvedel prihajajoči operacijski sistem Windows 7. Največji odmik v novo smer predstavlja uporabniški vmesnik, ki izkorišča prednosti na dotik občutljivih zaslonov in močno spominja na Microsoftovo podlago (Surface).

    Objavljeno: 29.5.2008
  • UPC Telemach varuje digitalno premoženje

    Podjetje UPC Telemach d.o.o. je v sodelovanju s podjetjem SIMT d.o.o. svojim naročnikom in drugim uporabnikom medmrežja omogočilo oddaljeno varnostno kopiranje in shranjevanje digitalnih vsebin in podatkov. Storitev so poimenovali UPC SEF.

    Objavljeno: 28.5.2008
  • Novi Monitor že na voljo

    V torek, 27.5, je izšla nova številka revije Monitor, z njo pa tudi nov Monitor TV. Ta je na priloženem DVDju (ki ga lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 28.5.2008
  • Service pack 1 za .NET 3.5 in Visual Studio 2008

    V sredini maja je Microsoft objavil beta različico Service packa 1 (SP 1) za .NET 3.5 in za Visual Studio 2008. Tudi s tema Service packoma Microsoft nadaljuje politiko, v kateri SP ni zgolj in samo skupek popravkov namenjenih odpravi napak, Service packi so že nekaj časa obsežne nadgradnje programske opreme, ki prinašajo tudi novo funkcionalnost.

    Objavljeno: 28.5.2008
  • Centrino 2 zamuja

    Intel je želel novo platformo Montevina za prenosne računalnike predstaviti na sejmu Computex prihodnji teden, vendar se sodeč po pisanju spletne strani TG Daily to ne bo zgodilo. Viri blizu Intela naj bi namreč potrdili domneve, da bo platforma z uradnim imenom Centrino 2 zamudila predvideni junijski rok prihoda na trg in bo tako v najboljšem primeru na voljo šele 14. julija.

    Objavljeno: 28.5.2008
  • ToboAds in Httpool skupaj

    Ponudnika spletnega oglaševanja ToboAds in Httpool sta se združila in kot rezultat sodelovanja predstavila tudi prvo skupno storitev. "Kontekstualna pasica" je pravzaprav preprost nadomestek za običajno pasico, ki oglase prikazuje glede na izbrane ključne besede na spletnih straneh. Natančni podatki o skupnem nastopu domačih podjetij še niso znani, prav tako ne poslovne podrobnosti.

    Objavljeno: 27.5.2008
  • Tudi Pentax z vodotesnim aparatom

    Pentax je najavil nov kompaktni fotoaparat, model Optio W60, ki pa bo povsem vodotesen (do 4 metre globine). Dosedaj je take aparate ponujal le Olympus s svojo serijo Mju SW. Pentaxov Optio W60 bo premorel tudi širokokotni objektiv s petkratnim zumom (pokrival bo goriščnice od 28 do 140 mm).

    Objavljeno: 27.5.2008
  • 256 GB v 2,5-palčnem SSD

    Novi Samsungov negibljivi disk za prenosnike s kapaciteto 256 GB naj bi bil na voljo že septembra letos, še pred koncem leta pa naj bi šli v množično proizvodnjo. Poleg tega, da bo do takrat predstavljena še različica v merah 1,8-palčnih trdih diskov, Samsung napoveduje tudi občutno znižanje cen. Le-te diskov z negibljivimi deli in s pomnilnikom flash zaenkrat še ne spustijo na trg tako agresivno, da bi predstavljali resno konkurenco trdim diskom, ki temeljijo na več desetletij stari tehnologiji.

    Objavljeno: 27.5.2008
  • iPhone 3G 9. junija?

    Medtem ko Apple še vedno skrivnostno molči, se nekateri skorajda že postavljajo v vrsto za drugo generacijo razvpitih mobilnih telefonov iPhone. Najtežje pričakovana je predvsem podpora omrežjem tretje generacije, omenja se tudi vgrajen sprejemnik GPS, prav gotovo pa bo na voljo tudi nova različica programske opreme, ki je že na voljo v razvojni stopnji beta.

    Objavljeno: 26.5.2008
  • Photoshop CS 4 z grafičnim pospeševanjem?

    TG Daily poroča, da naj bi naslednja različica Adobovega paradnega konja Photoshop izkoriščala tudi nekatere dodatne zmogljivosti grafičnih procesorjev, kar bi lahko pripeljalo do občutnega povečanja odzivnosti. Spremembe naj bi bile opazne predvsem pri obdelavi zelo velikih slik.

    Objavljeno: 26.5.2008
  • Nokia Maps 2.0

    Nokia je kartografsko programsko opremo Maps 2.0 Beta predstavila že februarja na svetovnem kongresu mobilne telefonije, zdaj pa je na voljo tudi končna različica druge generacije Nokiinih zemljevidov. Za delovanje potrebujemo mobilni telefon Nokia z operacijskim sistemom Symbian S60, z zemljevidi Navteqa in TeleAtlasa pa je pokritih 200 držav sveta, navigiramo pa lahko le po 70.

    Objavljeno: 26.5.2008
  • Apple bo zavladal v dnevni sobi

    Analitska družba Forrester Research je objavila poročilo, po katerem napovedujejo, da bo družba Apple do leta 2013 postala vodilni ponudnik zabavne elektronike, ki jo uporabljamo v dnevni sobi. Analitiki so mnenja, da ima Apple na tem področju zelo velike ambicije in se pri svoji ponudbi še zdaleč ne nameravajo omejiti zgolj na osebne računalnike. Del strategije smo videli že v preteklih letih s predstavitvijo izdelkov, kot so iPhone, Apple TV in drugi izdelki. Sodeč po napovedih analitikov pa naj bi bil to le začetek, ki bo v naslednjih letih pripeljal do ponudbe niza izdelkov, med katerimi so mnogi s področij, na katerih ameriško podjetje doslej ni bilo prisotno. Navajajo nove izdelke, ki bodo združevali zvok in video z računalniško tehnologijo, več pa bo tudi perifernih enot in predvajalnikov.

    Objavljeno: 25.5.2008
  • Microsoft prenavlja virtualizacijo na namizju

    Microsoft bo v začetku leta 2009 med svoja orodja za virtualizacijo vključil nov programski izdelek, ki so ga pridobili z nakupom družbe Kidaro. Izdelek, ki ga bodo imenovali Enterprise Desktop Virtualization, bo omogočal izvajanje programov za različne operacijske sisteme, brez da bi morali vsakega poganjati v svojem navideznem stroju. Enterprise Desktop Virtualization bo del širšega paketa Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), ki ga podjetja ponuja za podjetja z velikimi številom namiznih računalnikov, kot posebno ugoden dodatek pa tudi kupcem količinskih pogodb. Microsoft je že pred časom navedel, da namerava paket MDOP redno osveževati z novimi funkcionalnostmi. Še pred letom 2009 naj bi tako objavili novo različico programa Advanced Group Policy Management 3.0, ki dodaja podporo za Windows Visto SP1 in strežnike Windows Server 2008. Prav tako bo prenovljen program Asset Inventory Services 1.5, ki bo omogočal lažjo uskladitev licenc programske opreme uporabljene v podjetjih.

    Objavljeno: 25.5.2008
  • Intel - prihodnost je v diskih SSD

    Intel naj bi v prihodnje različice kompleta Centrino, v katerem se nahajajo poglavitni elektronski elementi sodobnih prenosnikov, vključil tudi diske SSD, ki temeljijo na pomnilnikih Flash RAM. Komplet Centrino 2 (delovno ime Montevina) naj bi tako poleg procesorja, sistemskega nabora in brezžičnega vmesnika vseboval tudi diske, ki jih Intel imenuje Intel High Performance SSD. Z njimi ciljajo pretežno na poslovne uporabnike in na prenosnike srednjega in višjega zmogljivostnega in cenovnega razreda. Diski SSD bodo na voljo tako v ohišju velikosti 2,5 palčnih, kot 1,8 palčnih diskov, na začetku pa bodo nudili prostor za 80 GB podatkov. Nekaj mesecev kasneje naj bi ponudili že diske SSD velikosti 160 GB, v letu 2009 pa bodo presegli mejo 250 GB.

    Objavljeno: 24.5.2008
  • Upogljivi plazemski zasloni

    Japonsko podjetje Shinoda Plasma je razvilo prvi plazemski zaslon, ki ga je mogoče upogibati. Prikazani prototip imenovan PTA (Plasma Tube Array) ima dimenzije kar 3 x 1 metrov (diagonala 125 palcev), pri čemer so površino ukrivili za zagotovitev boljše vidljivosti. Sam zaslon je sestavljen iz manjših modulov, ki so za gledalca nevidno povezani, ukrivljenost pa ne pokvari geometrije slike. Zaslonski del s plazemskimi celicami je tanek le 1 milimeter in zato peresno lahek - celoten zaslon tehta komaj 3,6 kg. Podjetje, ki je nastalo iz oddelka družbe Fujitsu, namerava začeti s proizvodnjo modulov PTA že letošnjo jesen.

    Objavljeno: 24.5.2008
  • AMIS toži Telekom Slovenije za 56,8 milijona evrov

    Telekomunikacijski operater AMIS iz Maribora je ta teden vložil odškodninsko tožbo proti Telekomu Slovenije za plačilo odškodnine v višini 56.824.674,75 evrov zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja po 10. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter zaradi kršitev odločb Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije oziroma določb Zakona o elektronskih komunikacijah. Telekom naj bi zakonodajo kršil na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa, na trgu razvezanega dostopa do krajevne zanke in podzanke, na trgu optičnih povezav do kolokacijskih prostorov in s cenovnimi škarjami. S tožbo AMISa se je skupno število odškodninskih zahtevkov proti Telekomu Slovenije povečalo na 280 milijonov evrov (ali ena šestina borzne cene Telekoma Slovenije).

    Objavljeno: 23.5.2008
  • Acer Aspire Predator

    Podobno kot največji tekmeci, ima odslej tudi Acer v svoji ponudbi osebne računalnike posebej prilagojene za ljubitelje računalniških iger. Acer Aspire Predator vzbuja pozornost že s svojim ohišjem živo oranžne barve, ki ima nenavadno obliko po vzoru robotov Transformers, vrata, ki pokrivajo dostop do nekaterih ključnih delov z vmesniki in enotami pa imajo dvižni mehanizem z ročicami. Celota je še okrašena z modro osvetlitvijo LED diod. Toda tako kot pri tekmecih je drobovje tisto, ki bo predvsem privabilo navdušence.

    Objavljeno: 23.5.2008
  • Vodotesen in HDTV

    Pentax ima v svoji ponudbi nov kompakten digitalni fotoaparat, ki je med drugim vodotesen in zmore poleg fotografij snemati video posnetke v visoki ločljivosti 1280 x 720 (720p). Novi Pentax Optio W60 ima vgrajeno tipalo z 10 milijoni pik, kljub vodotesnemu ohišju pa nudi kar 5-kratni optični zum. Ponaša se z visoko občutljivostjo (ISO do 6400) posnetke pa lahko hranimo na kartice SDHC. Pentax zagotavlja tesnitev ohišja do globine 4 metre, kar bo za resno ljubiteljsko rabo najbrž malce premalo.

    Objavljeno: 23.5.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji